VUKSANOVIC DUKANOVICU I MARKOVICU

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momcilo Vuksanovic uputio je pisma predsjedniku Crne Gore Milu Dukanovicu i predsjedniku Vlade Dusku Markovicu u kojima je istakao da su ponasanjem drzavnih institucija ponistena legitimna i stecena prava srpskog naroda u Crnoj Gori.

“Zbog ocigledne diskriminacije srpskog naroda i srpskih organizacija koje se bave zastitom identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori, obracamo Vam se zahtjevom za prijem, kako bismo mogli cuti prave razloge zasto je jedan relativno vecinski (srpski) narod iskljucen iz mogucnosti da u skladu sa pozitivnim zakonodavstvom i Ustavom Crne Gore, ravnopravno sa drugim nacionalnim zajednicama, obezbijedi uslove za ocuvanje posebnosti sopstvenog identiteta”, naveo je Vuksanovic u pismima predsjedniku i premijeru.

On je naglasio da su “ponasanjem drzavnih institucija ponistena legitimna i stecena prava srpskog naroda u Crnoj Gori”, a njihove prituzbe ostale bez odgovora.

“Kako vrijeme prolazi pritisak na srpske organizacije, posebno na one koje medijski podrzavaju ravnopravnost srpskog naroda, postaje nepodnosljiv”, kazao je Vuksanovic.

“Aktivnosti srpskih organizacija bile bi vec zaustavljene da nije bilo pomoci Vlade Republike Srbije da se premoste teskoce u njihovom funkcionisanju, koje su proizasle iz ocigledno smisljene diskriminacije”, dodao je.

Vuksanovic je podsjetio da Srbi u Crnoj Gori, kao budzetski obveznici, pune budzet sa najmanje trideset posto.

“Smatramo da srpske organizacije kao i organizacije drugih nacionalnih zajednica imaju legitimno pravo, u skladu sa zakonskim normama, na obezbedivanje sredstava za zastitu svoje posebnosti, sto im je vec vise godina uskraceno”, kazao je Vuksanovic.

U pismima Dukanovicu i Markovicu Vuksanovic je naveo da je Srpski nacionalni savjet spreman da im pruzi punu argumentaciju o, kako je rekao, “neprincipijelnom favorizovanju predstavnika bosnjacke, albanske, muslimanske, hrvatske i romske nacionalne zajednice u odnosu na organizacije koje se bave zastitom identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori”.

“Kao sto Vam je poznato, Srpski nacionalni savjet je jedina organizacija srpskog naroda, registrovana kod Vlade Crne Gore, kako bi kroz institucije drzave Crne Gore cuvala svoju posebnost, bez uslovljavanja da se kroz aktivnosti odrice sopstvenog identiteta”, podsjetio je predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta u pismima Dukanovicu i Markovicu.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Platni promet 1,38 milijardi eura
  on 27/03/2023 at 17:36

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u februaru iznosila je 1,38 milijardi aura, što je 18 odsto više nego u januaru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Nacrt zakona o solidarnom doprinosu povući iz procedure
  on 27/03/2023 at 14:37

  Privredna komora Crne Gore, Američka privredna komora, Crnogorsko udruženje poslodavaca, Savjet stranih investitora i Udruženje banaka Crne Gore, ponovili su apel ministru finansija Aleksandru Damjanoviću u kojem traže od Vlade Crne Gore da povuče iz procedure Nacrt zakona o solidarnom doprinosu. Nacrt zakona smatraju dodatnim oblikom kažnjavanja kompanija koje uspješno posluju i ocjenjuju ga kao još jednu potvrdu dodatnog opterećivanja i urušavanja pozitivnog poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

 • Proizvodnja u Željezari kreće za desetak dana
  on 27/03/2023 at 14:22

  Za desetak dana trebalo bi da počne proizvodnja u pogonu Nikšićke Željezare, najavio je direktor te kompanije Đorđije Manojlović.

 • "Vrijedna imovina u Golubovcima data u zakup bez analiza i tendera"
  on 27/03/2023 at 13:43

  Bivši zaposleni u Montenegro airlinesu ističu da su iz medija saznali o izmajmljivanju hangara koji je u vlasništvu MA na Aerodromu "Golubovci" novom avio-prevozniku To Montenegro, i pitaju se zašto je stečajni sudija dozvolio novom stečajnom upravniku da ovako vrijednu imovinu da u zakup bez ikakve analize isplativosti zakupa i raspisanog tendera. Najavili su podnošenje prigovora na rad stečajnog upravnika i stečajnog sudije.

 • Uhapšena 34 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola
  on 27/03/2023 at 13:18

  Službenici policije uhapsili su tokom vikenda 34 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, saopšteno je iz Uprave policije.

 • Od ponoći jeftinije sve vrste goriva
  on 27/03/2023 at 12:48

  Sve vrste goriva u Crnoj Gori će od ponoći biti jeftinije, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

 • Damjanović: Vlada će u ratama platiti dug Montenegro Bonusa EPCG
  on 27/03/2023 at 10:54

  Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da će Vlada početi sa isplatom duga od 11,5 miliona eura Montenegro Bonusa Elektroprivredi Crne Gore na način što će odvajati dio od pripadajućih dividendi, odnosno dobiti.

 • Poziv gradovima i opštinama za ligu šampiona lokalnog razvoja
  on 27/03/2023 at 10:08

  Lokalne samouprave iz regiona od danas se mogu prijaviti za učešće u Programu sertifikacije gradova i opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE), kako bi sistemski unaprijedile uslove za privlačenje investicija i brži razvoj postojeće privrede.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.