DAN ZA NOVO POGLAVLJE

Evropska unija (EU) od danas ima novu Evropsku komisiju (EK), novog sefa diplomatije i novog predsjednika Evropskog savjeta.

U Briselu se obiljezava i 10 godina od stupanja na snagu Lisabonskog ugovora kao ustavne osnove EU.

Petogodisnji mandat nove Evropske komisije na celu sa prvom zenom predsjednikom Ursulom fon der Lajen pocinje mjesec dana kasnije nego sto je to bilo planirano.

Zbog problema oko sastava novog tima komesara, odnosno zbog promjena kandidata za komesare iz Francuske, Madarske i Rumunije, novi saziv Evropske komisije dobio je “zeleno svjetlo” Evropskog parlamenta za pocetak 27. novembra.

Zvanicno, 25 komesara na celu sa predsjednicom Ursulom fon der Lajen danas postaju novi tim koji ce do 31. oktobra 2024. godine predstavljati izvrsnu vlast EU.

U novom sazivu Evropske komisije nalaze nova lica kao i komesari koji koji iza sebe vec imaju staz u Komisiji, ali ovoga puta dobijaju nove resore.

Treci petogodisnji mandat na mjestu EU komesara, ovoga puta zaduzenog za budzet i administraciju EU, ima dosadasnji komesar za pristupne pregovore Johanes Han.

Medu povratnicima tu su i Frans Timermans (zelena agenda), Margaret Vestager (digitalno doba), Marija Gabrijel (inovacije, kultura, obrazovanje, mladi), Vera Jurova (vrijednosti i transparentnost), Maros Sefcovic (institucionalni odnosi) i Fil Hogan (trgovina).

Medu poznatim licima iz prethodne Evropske komisije naci ce se i Margaritis Shinas, bivsi glavni portparol predsjednika Junkera, a sada komesar za promociju evropskog nacina zivota.

Nova lica Komisije bice Oliver Varheji (susjedstvo i prosirenje), Didije Rejnders (pravda), Kadri Simons (energetika), Juta Urpilainen (medunarodno partnerstva), Tieri Breton (unutrasnje trziste), Paolo Dentiloni (ekonomija), Vladis Dombrovskis (ekonomija za dobrobit ljudi), Virginius Sinkevicius (priorodna sredina, ribarstvo i okeani), Dubravka Suica (demokratija i demografija).

Tu su i Stela Kirijakides (zdravstvo), Nikolas Smit (radna mjesta i socijalna prava), Helena Dali (jednakost), Janus Vojcekovski (poljoprivreda) Elisa Fereira (kohezia i reforme), Adina Valean (transport), Janez Lenarcic (krizni menadzment), Ilva Johanson (unutrasnji poslovi).

Kao potpredsjednik Komisije i novi sef diplomatije EU Zozep Borel dolazi na poziciju koju je u prethodnih pet godina imala Federika Mogerini.

Borel ce od Mogerini naslijediti i ulogu glavnog posrednika u dijalogu Beograda i Pristine.

Zbog promjena u imenovanju komesara, pocetak mandata nove Evropske komisije poklopio se i sa promjenom na celu Evropskog savjeta.

Zvanicno, od danas pocinje i mandat novog predsjednika Evropskog savjeta.

U naredne dvije i po godine, sa mogucnoscu jednog obnavljanja mandata, sastancima EU lidera predsjedavace bivsi belgijski premijer Sarl Misel.

Misel je treci po redu predsjednik Evropskog savjeta, a na ovu poziciju dosao nakon petogodisnjeg mandata Donalda Tuska, kojem je prethodio prvi izabrani predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.