PANEL O SKOLOVANJU ROMA

Obrazovanje je jedan od kljucnih prioriteta za romsku zajednicu kako bi se u punom smislu integrisala u drustvo, a za nesmetan nastavak skolovanja, potrebna je veca paznja svih ukljucenih pojedinaca i institucija, ocijenjeno je na konferenciji “Saradnjom do poboljsanog obrazovanja romske i egipcanske djece”, koju je organizovala nevladina organizacija “Mladi Romi”, uz podrsku Evropske unije i Ministarstva javne uprave.

Izvrsni direktor NVO Mladi Romi Samir Jaha, kazao je da su ove godine paznju posvetili osnovnim skolama.

Kako je kazao, primijetili su da je prestanak skolovanja medu romskom i egipcanskom populacijom najvece u osmom i devetom razredu, zbog cega su krenuli sa programom podrske, odnosno uvodenjem mentorske podrske, individualne i specijalizovane podrske za ucenike koji zavrsavaju ovaj nivo obrazovanja.

“Danas imamo 17 mentora prisutnih, koji ce potpisati ugovore i krenuti sa mentorskom podrskom za 130 djece koja su u osmom i devetom razredu”, kazao je Jaha, dodajuci da ima ukupno 26 skola u kojima ima romske i egipcanske djece, te da se i 13 nevladinih organizacija bave pitanjima Roma i Egipcana.

On je podsjetio da je Crna Gora potpisnica Deklaracije u Poznanju, kojom se, kako je ukazao, Crna Gora obavezala da ce povecati stopu upisa i zavrsetka osnovne skole medu Romima i Egipcanima na 90 odsto, te povecati stopu upisa i zavrsetka srednje skole na 50 odsto.

Jaha je podsjetio da su u NVO Mladi Romi prosle godine pokrenuli i projekat koji ima za cilj da zadrzi djecu u srednjim skolama, kao i da im omoguci da budu na trzistu rada.

“Uspjeli smo da od 108 djece koju smo pratili tokom prethodne skolske godine, njih 102 uspjesno zavrsi razred, od kojih je 20 zavrsilo srednju skolu, a 11 ih se zaposlilo. Obzirom da je prva godina implementacije, to su dosta dobri rezultati, a nesumnjivo to je projekat koji namjeravamo da nastavimo”, istakao je Jaha.

Predstavnica Ministarstva prosvjete Milica Pajovic, kazala je da se najvise radilo na kvantitetu, tj. trudili su se da sto vise djece romske populacije ukljuce u skole.

Prema njenim rijecima, dosta toga jos moze da se uradi kad je u pitanju integracija RE populacije u obrazovni sistem, pa se osvrnula i na potrebu veceg upoznavanja RE roditelja sa zakonskom obavezom redovnog pohadanja osnovnog obrazovanja djece, sto ce voditi ka ostvarenju ovog cilja.

Ona je ocijenila da dalje aktivnosti treba da budu usmjerene i na rad sa RE zajednicom.

Direktorica Osnovne skole “Bozidar Vukovic Podgoricanin” u Podgorici Ljubinka Nedic, kazala je da tu obrazovnu ustanovu pohada 565 ucenika pripadnika romske i egipcanske populacije, navodeci da je ta obrazovna ustanova organizator prevoza i 400 ucenika koji pohadaju ostalih sest osnovnih skola u Crnoj Gori.

“U skoli je trenutno 29 ucenika u devetom razredu, a u osmom razredu 48”, navela je Nedic.

Prema njenim rijecima, broj djece koja zavrsavaju deveti razred se svake godine povecava.

“Od 43 ucenika koja su prosle godine zavrsila deveti razred, po nasim saznanjima, oko dvadesetak ucenika je upisalo srednju skolu, a izmedu 12 i 15 ucenika je i dalje pohada. Sto se tice redovnosti i pohadanja nastave, ogromni su pomaci, posebno zahvaljujuci saradnicima u socijalnoj inkluziji”, kazala je Nedic.

Direktorica Osnovne skole “Mileva Lajovic Lalatovic” u Niksicu Vera Bozovic, kazala je da tu obrazovnu ustanovu trenutno pohada 179 ucenika RE populacije, od cega, kako je precizirala, u osmom razredu 12, a u devetom 25 ucenika.

“Jedna od barijera sa kojima su se susretali ucenici RE populacije bio je nedostatak udzbenika, koja je, otklonjena na nacin da se svim ucenicima od prvog do devetog razreda dodjeljuju besplatno udzbenici”, navela je Bozovic.

Prema njenim rijecima, mjere koje ta skola preduzima u skladu sa Protokolom u cilju ranog napustanja skolovanja su upucivanje poziva roditeljima, starateljima, obavjestavanje Centra za socijalni rad, upucivanje referata o nasilju porodici i policiji, savjetodavni rad sa ucenicima.

Bozovic je najavila da ce od ponedjeljka skola zapoceti sa prevozom ucenika.

Direktor Osnovne skole “Radomir Mitrovic” u Beranama Radomir Jocic, kazao je da je na pocetku skolske godine upisano 885 ucenika, od cega 140 ucenika pripadnika RE populacije.

“Sto se tice zavrsnih razreda osmog i devetog ove skolske godine imamo 11 ucenika u devetom i sest ucenika u osmom razredu. Skola je tokom prosle godine dobila donaciju kombi za prevoz ucenika, i organizovali smo prevoz za sve romske ucenike koji pohadaju nasu skolu”, istakao je Jocic.

On je ukazao da u skoli imaju dva saradnika u obrazovanju, navodeci da su obojica pripadnici RE zajednice.

Kljucne preporuke panela su da javne institucije (Centar za socijalni rad, MUP, Prosvjetana inspekcija itd.), pored podizanja svijesti sluzbenika, jacaju kompetencije u ovim ulogama, da se obrazuju radionice za RE roditelje o vaznosti kontinuiranog obrazovanja. Potrebna je i dodatna podrska i nastavnicima i mentorima. Kada je rijec o mentorima, njihovo prisustvo je potrebno obezbijediti i u mladim razredima osnovne skole, a nadalje je potrebno uspostaviti njihovu bolju saradnju sa saradnicima u socijalnoj inkluziji u oblasti obrazovanja.

Kljucna preporuka koja se odnosila na Saradnike u socijalnoj inkluziji u oblasti obrazovanja bila je smanjenje obuhvata RE djece po angazovanoj osobi (trenutno 70 ucenika/ucenica), kako bi njihov rad bio kvalitetniji i obuhvatniji. U prilog tome ide i preporuka njihovog detaljnijeg opisa zanimanja, kao i dodatnih obuka za obavljanjezadataka na ovoj poziciji, ali i uvodenja sistema kontrole njihovog rada, sve u cilju dobrobiti kontinuiranog obrazovanja RE djece.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Aktuelni ministri doprinijeli da Crna Gora izađe iz čeljusti prošlosti"
  on 20/03/2023 at 10:36

  Premijer Dritan Abazović kazao je da neće izostati pomoć Vlade ni privrednih subjekata da se zaustavi inflacija. Komentarišući rezultate predsjedničkih izbora, on je na početku sjednice Vlade kazao da su aktuelni ministri doprinijeli na neki način da Crna Gora izađe iz čeljusti prošlosti.

 • Lekić: 44. Vlade će biti, mandataru želim uspjeh i ozbiljnu većinu
  on 20/03/2023 at 10:10

  Skupština Crne Gore ponovo je usvojila izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, koje je predsjednik države Milo Đukanović vratio parlamentu na ponovno udlučivanje. Tim zakonom otvara se put za formiranje nove vlasti u Podgorici, mada je u međuvremenu Izborna komisija Glavnog grada proglasila konačne rezultate izbora u Podgorici.

 • Adžić naredne sedmice u zvaničnoj posjeti Briselu
  on 18/03/2023 at 15:08

  Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na poziv ministra za unutrašnje poslove, sport i integracije Slobodne Države Bavarske, Joakima Hermana, učestvovaće na 3. Dunavskoj bezbjednosnoj konferenciji, koja će se održati u periodu od 23. do 24. marta 2023. godine u Briselu.

 • Izborna komisija Podgorice proglasila konačne rezultate izbora
  on 17/03/2023 at 23:01

  Izborna komisija Glavnog grada kasno sinoć jednoglasno je proglasila konačne rezultate izbora u Podgorici. Ovu odluku donijeli su pošto je Ustavni sud odbio sve žalbe izjavljene nakon izbora 23. oktobra prošle godine. Ta informacija zvanično je potvrđena Portalu RTCG.

 • Vraćamo poziciju glavnog pregovarača
  on 17/03/2023 at 21:17

  Vlada će u što skorijem roku unaprijediti mehanizme za koordinaciju procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU), vratiti poziciju glavnog pregovarača i zaokružiti formiranje pregovaračke strukture, kazao je premijer Dritan Abazović.

 • "Tek treba da vidimo hoće li povlačenje Đukanovića biti suštinsko"
  on 17/03/2023 at 20:58

  Malo ko je svojevoljno odustao od političke moći u Crnoj Gori te je upitno da li bi od nje odustao onaj ko je ima(o) najviše, rekao je za Portal RTCG Stefan Đukić, profesor filozofije i analitičar. To je kazao komentarišući najavu predsjednika DPS-a Mila Đukanovića da će se ove godine povući sa mjesta čelnika te stranke.

 • "Izbori neophodni ali sporna procedura raspisivanja"
  on 17/03/2023 at 19:01

  Na odluku predsjednika države da raspusti Parlament i raspiše izbore, različite reakcije pravnika i analitičara. Ipak, kažu da takva odluka nije iznenađenje, te da su vanredni izbori Crnoj Gori neophodni, ali je sporna procedura raspisivanja.

 • Kancelarija nikšićkog odbora Demokrata ponovo demolirana
  on 17/03/2023 at 18:32

  Kancelarija nikšićkog odbora Demokratske Crne Gore demolirana je drugi put u ovom mjesecu, saopštili su iz te stranke.

 • "Biznismen i operator poreskih rajeva u umišljenoj ulozi ustavobranitelja"
  on 17/03/2023 at 16:21

  Koliko god imalo tragikomične dimenzije da je predsjednik države, ujedno i zvanično – privatnik, biznismen, bankar, operator poreskih rajeva, Milo Đukanović sada u umišljenoj ulozi ustavobranitelja, radi se o ozbiljnom ugrožavanju temelja političkog sistema", kazao je lider Demosa Miodrag Lekić.

 • "Abazović se uplašio da će ga ruka pravde ipak stići"
  on 17/03/2023 at 15:39

  Premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića je uhvatio strah da će čuvena ruka pravde doći po njega, kazao je portparol i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Miloš Nikolić.

 • Od sjutra više od 25 proizvoda po nižim cijenama
  on 20/03/2023 at 10:45

  Od sjutra će građani u pet najvećih trgovačkih lanaca moći da kupuje i više od 25 proizvoda po minimalnim cijenama, najavio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

 • Ostvareno 435 kružnih putovanja stranih brodova
  on 19/03/2023 at 18:40

  U Crnoj Gori je u prošloj godini ostvareno 435 kružnih putovanja stranih brodova, pokazuju podaci Monstata.

 • Auto-putem prošlo 351,14 hiljada vozila
  on 19/03/2023 at 12:22

  Auto-putem Princeza Ksenija je od početka ove godine prošlo 351,14 hiljada vozila.

 • Nova vlada da hitno pripremi kredibilnu srednjoročnu fiskalnu strategiju
  on 19/03/2023 at 10:21

  Crna Gora, kao zemlja koja nema sopstvenu monetarnu politiku, mora hitno da reaguje instrumentima fiskalne politike, kako bi popravila svoj kredibilitet na međunarodnom finansijskom tržištu i očuvala ekonomsku stabilnost, ocijenili su iz Centra za ekonomske i evropske studije (CEES).

 • Rekordna neto dobit u prošloj godini od 21,4 miliona eura
  on 18/03/2023 at 11:05

  Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) završio je prošlu godinu sa neto dobiti od 21,4 miliona eura, od čega će, u skladu sa zakonskom regulativom, oko 15 miliona u narednim godinama vratiti kroz korekcije krajnjim korisnicima, odnosno potrošačima električne energije.

 • Saradnja u oblasti energetike bitan segment
  on 18/03/2023 at 10:05

  Intenzivna saradnja Crne Gore i Njemačke u oblasti energetike predstavlja bitan segment sveukupnih bilateralnih odnosa, ocijenjeno je na privrednom događaju u Frankfurtu, koji su organizovali Generalni konzulat Crne Gore u Njemačkoj i Agencije za razvoj grada Frankfurta.

 • Blaga stabilizacija na tržištu nekretnina
  on 18/03/2023 at 09:20

  Nakon haotične situacije sa ogromnom tražnjom i nenormalno visokim cijenama na domaćem tržištu nekretnina, koja je vladala prošle gdine, došlo je do blage stabilizacije tržišta, ocijenili su predstavnici agencija za nekretnine.

 • Korigovanje koeficijenata do petka ili obustava rada u svim institucijama kulture
  on 18/03/2023 at 08:14

  Ukoliko do petka ne bude ispunjeno obećanje da se u izmjenama I dopunama Granskog kolektivnog ugovora koriguju koeficijenti umjetničkog sektora kulture na 20-25 odsto kako bi bili u skladu sa ostalim povećanjem u kulturi, biće obustavljen rad svih pozorišta, muzičkih centara, a neće biti ni izložbi. To je u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“ kazao glumac Vukan Pejović.

 • Dodijeljeni grantovi u okviru Programa prekogranične saradnje Crne Gore i Kosova
  on 17/03/2023 at 20:52

  Grantovi u okviru trećeg poziva Programa prekogranične saradnje između Crne Gore i Kosova, dodijeljeni su danas na svečanoj ceremoniji u Peći, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

 • Centralna banka obilježava Svjetsku nedjelju novca
  on 17/03/2023 at 17:05

  Centralna banka (CBCG) će nizom aktivnosti od 20. do 26. marta, tradicionalno obilježiti Svjetsku nedjelju novca, globalnu manifestaciju koja se sprovodi u 176 zemalja svijeta sa ciljem promocije finansijske pismenosti i ekonomskih znanja i vještina među djecom i mladima.