NOVA EK

Za novu Evropsku komisiju strateski je prioritet da Zapadni Balkan bude sto blize EU, saopsteno je na prvoj konferenciji za novinare nove pres sluzbe Evropske komisije.

Portparokal komesara za prosirenje Olivera Verheljija, Ana Pizonero, istakla je da Komisija jos nije dobila prijedlog za raspravu o dokumentu Francuske o reformi Unije, ali da ce, cim rasprava bude inicirana, dati misljenje.

Prvog radnog dana novi pres tim EK odgovarao je na brojna novinarska pitanja. Od situacije na Malti, Bregzita, preko odnosa Turske i Kipra, a neizostavno, i o Zapadnom Balkanu. Nova portparolka EK koja u portfelju ima i temu prosirenja, Ana Pizonero, naglasila je da je jedan od zadataka tima Ursule fon der Lajen postizanje sirokog konsenzusa o pocinjanju pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

“Za komisiju je strateski prioritet da Zapadni Balkan bude sto blize EU. Takode je prioritet da se otpocnu pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Mislim da te dvije zemlje to zaluzuju i nadamo se da ce dobiti datum pocetka pregovora sto prije”, navela je Ana Pizonero, portparolka EK za susjedsku politiku i prosirenje.

Novinare je zanimalo i da li je u toku debata o reformi koju je predlozila Francuska, i da li ce Komisija ozbiljno razmotriti taj prijedlog.

“Dobili smo francuski predlog, i zemlje clanice ce o njemu raspravljati. Za sada nismo dobili inicijativu za raspravu, ali kada predlog bude na stolu dacemo i nase sugestije”, navela je Pizonero.

Nakon petogodisnje pauze, pred novinarima je ponovo i Piter Stano, koji je zaduzen za saopstavanje stavova o vanjskim odnosima.

Potvrdio je da ce medu prvim sluzbenim putovanjima evropskog komesara za vanjsku politiku Zozepa Borela biti Pristina, te da ce odnosi Beograda i Pristine biti visoko na njegovoj agendi.

“Komesar ce uskoro posjetiti i Kosovo i Srbiju. To je jedan od njegovih prioriteta”, saopstio je Peter Stano, portparol EK.

Bivsa portparolka EK za vanjsku politiku i bezbjednost Maja Kocijancic, preuzela je duznost kao clan kabineta i savjetnika za komunikacije komesara Olivera Verheljija.

Ivan Mijanovic, TVCG

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.