RADUNOVIC U HELSINKIJU

Proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji je posebno znacajan sa aspekta ukupne demokratizacije crnogorskog drustva, a poseban izazov ostaje adekvatna implementacija usvojene pravne tekovine EU i ostvarivanje konkretnih rezultata, o cemu svjedoci i nedavno objavljeni Non paper Evropske komisije o napretku pregovora u poglavljima 23 i 24. To je saopstio predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunovic na zasijedanju Konferencije odbora za evropske poslove parlamenata Evropske unije (COSAC).

Parlamentarci su podrzali dalje prosirenje EU, uz zakljucak da ce politika prosirenja na zemlje Zapadnog Balkana i dalje biti na evropskoj agendi.

Tokom 62. Plenarnog zasjedanja u Helsinkiju razmijenjena su misljenja o rezultatima sestomjesecnog finskog predsjedavanja Savjetu EU, promovisanju vladavine prava i klimatskoj strategiji EU, te politici prosirenja i buducim odnosima Unije sa Ujedinjenim Kraljevstvom

Zasijedanje je otvoreno sesijom posvecenom prioritetima finskog predsjedavanja Savjetu EU.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunovic je istakao da Evropi treba jaka EU, koja zivi vrijednosti na kojima je zasnovana, te da jacanje socijalne, ekonomske i ekoloske Evrope i vladavina prava u drzavama clanicama sluzi kao pozitivan primjer za reformske procese u zemljama Zapadnog Balkana.

“Po njegovim rijecima, proces pristupanja EU je posebno znacajan sa aspekta ukupne demokratizacije crnogorskog drustva, a poseban izazov ostaje adekvatna implementacija usvojene pravne tekovine EU i ostvarivanje konkretnih rezultata, o cemu svjedoci i nedavno objavljeni Non paper Evropske komisije o napretku pregovora u poglavljima 23 i 24”, navodi se u saopstenju.

Parlamentarci su podrzali dalje prosirenje EU, uz zakljucak da ce politika prosirenja na zemlje Zapadnog Balkana i dalje biti na evropskoj agendi.

“Takode, ukazali su na znacaj rjesavanja izazova migracija, dalje parlamentarizacije evropske politike, te daljeg unapredenja dijaloga izmedu nacionalnih parlamenata i vlada. Istaknuta je solidarnost kao kljucna vrijednost Unije i potreba stalnog ,,osluskivanja” potreba njenih gradana”, navodi se u saopstenju.

Druga sesija bila je posvecena promovisanju temeljnih prava i vladavini prava u EU, imajuci u vidu obiljezavanje desete godisnjice od usvajanja Lisabonskog ugovora i stupanja na snagu Povelje EU o osnovnim pravima.

” Na kraju diskusije, parlamentarci su se posebno osvrnuli na kljucne ciljeve novog evropskog rukovodstva – reformu Zajednicke poljoprivredne politike, Evropski zeleni plan, digitalno razdoblje Evrope, konferenciju o buducnosti Evrope, zastitu evropskog nacina zivota, snazniju ulogu Evrope u svijetu i novi podsticaj njenoj demokratiji”, navodi se u saopstenju.

U okviru sesije posvecene klimatskoj strategiji Evrope, poslanici su razmijenili misljenja o novim tzv. zelenim radnim mjestima, ostvarivanju ciljeva Pariskog sporazuma, inovativnim tehnologijama i ,,zelenim” industrijama, obnovljivim izvorima energije i smanjivanju emisije ugljen-dioksida, finansijskoj podrsci za dekarbonizaciju energetskog sektora, odrzivosti klimatske strategije, te ulozi gradana i preduzeca i adekvatnoj kaznenoj politici.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Platni promet 1,38 milijardi eura
  on 27/03/2023 at 17:36

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u februaru iznosila je 1,38 milijardi aura, što je 18 odsto više nego u januaru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Nacrt zakona o solidarnom doprinosu povući iz procedure
  on 27/03/2023 at 14:37

  Privredna komora Crne Gore, Američka privredna komora, Crnogorsko udruženje poslodavaca, Savjet stranih investitora i Udruženje banaka Crne Gore, ponovili su apel ministru finansija Aleksandru Damjanoviću u kojem traže od Vlade Crne Gore da povuče iz procedure Nacrt zakona o solidarnom doprinosu. Nacrt zakona smatraju dodatnim oblikom kažnjavanja kompanija koje uspješno posluju i ocjenjuju ga kao još jednu potvrdu dodatnog opterećivanja i urušavanja pozitivnog poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

 • Proizvodnja u Željezari kreće za desetak dana
  on 27/03/2023 at 14:22

  Za desetak dana trebalo bi da počne proizvodnja u pogonu Nikšićke Željezare, najavio je direktor te kompanije Đorđije Manojlović.

 • "Vrijedna imovina u Golubovcima data u zakup bez analiza i tendera"
  on 27/03/2023 at 13:43

  Bivši zaposleni u Montenegro airlinesu ističu da su iz medija saznali o izmajmljivanju hangara koji je u vlasništvu MA na Aerodromu "Golubovci" novom avio-prevozniku To Montenegro, i pitaju se zašto je stečajni sudija dozvolio novom stečajnom upravniku da ovako vrijednu imovinu da u zakup bez ikakve analize isplativosti zakupa i raspisanog tendera. Najavili su podnošenje prigovora na rad stečajnog upravnika i stečajnog sudije.

 • Uhapšena 34 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola
  on 27/03/2023 at 13:18

  Službenici policije uhapsili su tokom vikenda 34 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, saopšteno je iz Uprave policije.

 • Od ponoći jeftinije sve vrste goriva
  on 27/03/2023 at 12:48

  Sve vrste goriva u Crnoj Gori će od ponoći biti jeftinije, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

 • Damjanović: Vlada će u ratama platiti dug Montenegro Bonusa EPCG
  on 27/03/2023 at 10:54

  Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da će Vlada početi sa isplatom duga od 11,5 miliona eura Montenegro Bonusa Elektroprivredi Crne Gore na način što će odvajati dio od pripadajućih dividendi, odnosno dobiti.

 • Poziv gradovima i opštinama za ligu šampiona lokalnog razvoja
  on 27/03/2023 at 10:08

  Lokalne samouprave iz regiona od danas se mogu prijaviti za učešće u Programu sertifikacije gradova i opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE), kako bi sistemski unaprijedile uslove za privlačenje investicija i brži razvoj postojeće privrede.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.