ADEKVATNO REAGOVATI

Tjelohranitelj biznismena Zorana Becirovica napao je juce novinara “Dana” Vladimira Otasevica, objavio je taj dnevni list, a napad su, izmedu ostalih, osudili iz Kancelarije Zastitnika ljudskih prava i sloboda, Sindikata medija Crne Gore i Drustva profesionalnih novinara Crne Gore.

“Dan” pise da je tjelohranitelj Becirovica, Mladen Mijatovic, sluzbenik MUP-a aviohelikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije, juce u soping molu Delta siti, udario, psovao i prijetio Otasevicu.

Kako se navodi, Becirovic je bio u drustvu viseg drzavnog tuzioca Milosa Soskica.

Institucija Zastitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore osudila je napad na novinara “Dana” i ukazala na potrebu veceg razumijevanja i postovanja odgovorne uloge koju pripadnici ove profesije imaju u svakom drustvu.

Ocjenjuje se da su napadi na novinare zabrinjavajuci posebno u kontekstu okolnosti da medunarodna zajednica stanje u ovoj oblasti postavlja kao jedan od kljucnih uslova daljeg napretka Crne Gore u evropskim integracijama.

Zato je, kako se navodi, potrebno efikasnom istragom i procesuiranjem dokazati posvecenost nadleznih organa u zastiti prava novinara i unapredenju ukupnog stanja u oblasti novinarstva.

“Ukoliko se sve okolnosti medijskih navoda ispostave kao tacne, ukljucujuci podatak da je osoba koja je ugrozila novinara u vrsenju sluzbene duznosti pripadnik drzavnog organa, u skladu sa tim potrebno je adekvatno reagovati”, kaze se u reagovanju.

Iz Sindikata medija Crne Gore (SMCG) su istakli da se napad na Otasevica desio se na javnom mjestu, i pored toga sto se Otasevic uredno predstavio i rekao da je novinar.

“Posebno problematicno je sto su, prema svjedocenju Otasevica, u incident bili ukljuceni predstavnici zvanicnih drzavnih organa, koji bi trebalo da stite novinare i sve gradane. SMCG zato trazi od Uprave policije da adekvatno ispita odgovornost napadaca Mladena Mijatovica, koji je prema dostupnim informacijama sluzbenik MUP-a a od Tuzilastva da utvrdi eventualnu disciplinsku i krivicnu odgovornost Viseg drzavnog tuzioca Milosa Soskica, koji prema svjedocenju novinara Otasevica, nije nista uradio da sprijeci napad iako je bio udaljen samo par metara”, navodi se u saopstenju SMCG.

Drustvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) ocekuje od Uprave policije i Drzavnog tuzilastva da istraze napad i prijetnje novinaru Vladimiru Otasevicu, posebno, kako su naveli, zbog informacija da su njihovi akteri bili sluzbenici te dvije drzavne institucije.

“Od Drzavnog tuzilastva trazimo da obavjesti javnost o tome da li je tuzilac Milios Soskic saslusan u vezi dogadaja i kako se izjasnio, te zasto nije reagovao kada je novinar napadnut. Posto ovo nije prvi slucaj da je neko od policijskih sluzbenika pod sumnjom da je umijesan u napad na novinara (slucaj koleginice Olivere Lakic), imamo dilemu – kako da vjerujemo u spremnost UP da se istraze napadi i procesuiraju napadaci na kolege”, saopstila je Mila Radulovic, generalna sekretarka DPNCG.

Dogadaj u Delta sitiju osudile su nevladine organizacije MANS, Centar za gradansko obrazovanje (CGO) i 35mm, Centar za ostrazivacko novinarstvo Crne Gore, kao i politicke partije Socijalisticka narodna partija, Ujedinjena Crna Gora, Gradanski pokret URA i Prava Crna Gora.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "BS počinje saradnju sa PES-om, neosnovane su tvrdnje da smo odmakli od naših principa"
  on 22/07/2024 at 18:44

  Član predsjedništva Bošnjačke stranke Admir Šahmanović potvrdio je večeras za TVCG da ova partija ulazi u Vladu i da im je u okviru rekonstrukcije pripalo pet ministarstava.

 • Sjednica GO PES-a večeras, raspravljaće se o rekonstrukciji Vlade
  on 22/07/2024 at 18:05

  Sjednica Glavnog odbora Pokreta Evropa sad počela je večeras u Podgorici.

 • BS-u pet ministarstva i mjesto potpredsjednika Vlade
  on 22/07/2024 at 17:58

  Glavni odbor Bošnjačke stranke prihvatio je na današnjoj sjednici predlog da ta partija uđe u Vladu. Kako saznajemo, BS-u će pripasti pet resora i mjesto potpredsjednika Vlade u okviru resora. Skoro svi članovi GO podržali su takvu odluku, samo jedan je bio protiv.

 • Milatović: Odluka Vrhovnog suda nezapamćena zloupotreba
  on 22/07/2024 at 17:53

  Odluka Vrhovnog suda o produženju pritvora Zoranu Lazoviću koju su donijele sudije Vesna Vučković, Ana Vuković i Marijana Pavićević nezapamćena je zloupotreba službenog položaja koja je očigledno politički motivisana, smatra poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Sonja Milatović.

 • Milatović PES-u: Dosade dosadne
  on 22/07/2024 at 17:27

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović reagovao je nakon što su iz Pokreta Evropa sad danas kazali da kad nije uspio na državnom nivou, Milatović je odlučio da sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) ruši vlast u Podgorici. Predsjednik je reagujući na njihovo saopštenje napisao "dosade dosadne".

 • "Ulazak Bošnjačke stranke u 44. Vladu neće donijeti napredak nikom"
  on 22/07/2024 at 17:04

  Ulazak Bošnjačke stranke u 44. Vladu Crne Gore, ako je uopšte možemo tako zvati, jer ona suštinski predstavlja jednu antidržavnu, namjerno ne kažem anticrnogorsku, jer ona kao takva je jednako i antibošnjačka, antialbanska ali i antisrpska, neće donijeti napredak nikom, bez obzira na vjeru i naciju. Donijeće samo zadovoljenja pojedinačnih političkih i nekih drugih apetita, ocijenio je potpredsjednik Socijaldemokratske partije i predsjednik OO Bijelo Polje Adnan Striković.

 • Finansiraće 145 projekta u okviru šest oblasti
  on 22/07/2024 at 16:50

  Kroz svoj rad, djelovanje i predanost, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, s aspekta svojih nadležnosti, nastoji da omogući da svi građani i građanke, bez obzira na bilo koju svoju posebnost, uživaju u potpunosti svoja zagarantovana prava i slobode, saopšteno je iz tog resora. Iz tog razloga, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka naglasio je važnost uspješne saradnje sa civilnim sektorom jer, kako je kazao, svako sa aspekta svog djelovanja može dati značajan doprinos kako bi se oblast ljudskih prava u kontinuitetu unapređivala.

 • Posljednji put kada je predsjednik SAD odlučio da ne traži drugi mandat
  on 22/07/2024 at 16:27

  Predsjednik SAD Džo Bajden je prvi predsjednik u više od jedne generacije koji je odlučio da se ne kandiduje za drugi mandat.

 • "Izvjesno da će građani Podgorice vrlo brzo na birališta"
  on 22/07/2024 at 16:01

  Odbornici Evropskog saveza u Skupštini Glavnog grada poručili su da je izvjesno da će građani Podgorice vrlo brzo na birališta, te da će dati svoj sud o tome kako je ko radio u prethodnih godinu i nešto dana.

 • "Spajić sjutra i zvanično postaje Mandićeva Ana Brnabić"
  on 22/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović oglasio se povodom sjutrašnje sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj će, kako je najavljeno, doći do rekonstrukcije Vlade. Vujović je saopštio da Spajić sjutra i "zvanično postaje Mandićeva Ana Brnabić".

 • Formirana radna grupa za izradu mape puta finansijskog sektora ka održivim finansijama
  on 22/07/2024 at 15:22

  Na današnjoj sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost razmatrani su mogući uticaji klimatskih promjena na finansijski sistem, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore. Kako su kazali, sastanku su prisustvovali guvernerka CBCG i predsjedavajuća Savjeta Irena Radović, članovi Savjeta – Novica Vuković, ministar finansija, Željko Drinčić, predsjednik Komisije za tržište kapitala i Marko Ivanović, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja.

 • Komisija da razmatra prvatizaciju Primorke
  on 22/07/2024 at 14:53

  Poslanici Demokratske Crne Gore inicirali su da se pred skupštinskom Komisijom za praćenje i kontrolu postupka privatizacije nađe i privatizacija barske Primorke.

 • Vlada ograničila cijene brašna, šećera, ulja i soli
  on 22/07/2024 at 14:05

  Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da ograniči cijene pšeničnog bračna (tip 400 i 500), šećera, suncokretovog ulja i kuhinjske soli.

 • Odlilo se 150,5 miliona eura
  on 22/07/2024 at 11:45

  Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) na kraju maja je iznosio 364,81 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 150,46 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

 • "Evropa sad 2 ključna inicijativa za smanjenje nezaposlenosti u CG"
  on 22/07/2024 at 10:24

  Program "Evropa sad 2" predstavlja ključnu inicijativu za smanjenje nezaposlenosti u državi, sa jasnim ciljem unapređenja ekonomskih uslova i životnog standarda, ocijenio je vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), David Perčobić. On je kazao da, kao prvi čovjek Zavoda, krovne institucije na tržištu rada, želi izraziti punu podršku programu Evropa sad 2.

 • Turiste i ovog ljeta dočekuju zaključane prodavnice nedjeljom
  on 21/07/2024 at 19:41

  Od političke volje zavisi i vraćanje radne nedjelje u trgovinama. Ministar ekonomskog razvoja i potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj kaže da je izostala podrška poslanika da se izglasa taj zakon. Tako da i ovog ljeta turiste dočekuju zaključane prodavnice drugog dana vikenda.

 • Dolar blago ojačao prema korpi valuta
  on 21/07/2024 at 16:16

  Dolar je ojačao prema korpi valuta, nakon dvije sedmice pada, dok je euro blago oslabio nakon što je Evropska centralna banka (ECB) ostavila kamate nepromijenjene.

 • "'Evropa sad 2' ne smije trgovinama biti izgovor za poskupljenja"
  on 21/07/2024 at 14:46

  Građani danas mogu da žive dostojanstveno sa svojim primanjima, saopštio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Dražen Petrić.

 • Platni promet 1,95 milijardi eura
  on 21/07/2024 at 11:36

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u junu iznosila je 1,95 milijardi eura, što je 11,4 odsto više u odnosu na maj, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • "Kastrati grupa je dobra opcija da uzme pod koncesiju crnogorske Aerodrome"
  on 21/07/2024 at 10:23

  Ako bi crnogorska Vlada razmatrala opciju koncesije, Kastrati Grupa bi sigurno predstavljala solidnu i održivu opciju, s obzirom na njen dosadašnji učinak na Međunarodnom Aerodromu Tirana i njeno snažno prisustvo na Zapadnom Balkanu, kazao je za Pjervitorio Farabi, glavni operativni direktor Aerodroma Tirana.