ADEKVATNO REAGOVATI

Tjelohranitelj biznismena Zorana Becirovica napao je juce novinara “Dana” Vladimira Otasevica, objavio je taj dnevni list, a napad su, izmedu ostalih, osudili iz Kancelarije Zastitnika ljudskih prava i sloboda, Sindikata medija Crne Gore i Drustva profesionalnih novinara Crne Gore.

“Dan” pise da je tjelohranitelj Becirovica, Mladen Mijatovic, sluzbenik MUP-a aviohelikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije, juce u soping molu Delta siti, udario, psovao i prijetio Otasevicu.

Kako se navodi, Becirovic je bio u drustvu viseg drzavnog tuzioca Milosa Soskica.

Institucija Zastitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore osudila je napad na novinara “Dana” i ukazala na potrebu veceg razumijevanja i postovanja odgovorne uloge koju pripadnici ove profesije imaju u svakom drustvu.

Ocjenjuje se da su napadi na novinare zabrinjavajuci posebno u kontekstu okolnosti da medunarodna zajednica stanje u ovoj oblasti postavlja kao jedan od kljucnih uslova daljeg napretka Crne Gore u evropskim integracijama.

Zato je, kako se navodi, potrebno efikasnom istragom i procesuiranjem dokazati posvecenost nadleznih organa u zastiti prava novinara i unapredenju ukupnog stanja u oblasti novinarstva.

“Ukoliko se sve okolnosti medijskih navoda ispostave kao tacne, ukljucujuci podatak da je osoba koja je ugrozila novinara u vrsenju sluzbene duznosti pripadnik drzavnog organa, u skladu sa tim potrebno je adekvatno reagovati”, kaze se u reagovanju.

Iz Sindikata medija Crne Gore (SMCG) su istakli da se napad na Otasevica desio se na javnom mjestu, i pored toga sto se Otasevic uredno predstavio i rekao da je novinar.

“Posebno problematicno je sto su, prema svjedocenju Otasevica, u incident bili ukljuceni predstavnici zvanicnih drzavnih organa, koji bi trebalo da stite novinare i sve gradane. SMCG zato trazi od Uprave policije da adekvatno ispita odgovornost napadaca Mladena Mijatovica, koji je prema dostupnim informacijama sluzbenik MUP-a a od Tuzilastva da utvrdi eventualnu disciplinsku i krivicnu odgovornost Viseg drzavnog tuzioca Milosa Soskica, koji prema svjedocenju novinara Otasevica, nije nista uradio da sprijeci napad iako je bio udaljen samo par metara”, navodi se u saopstenju SMCG.

Drustvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) ocekuje od Uprave policije i Drzavnog tuzilastva da istraze napad i prijetnje novinaru Vladimiru Otasevicu, posebno, kako su naveli, zbog informacija da su njihovi akteri bili sluzbenici te dvije drzavne institucije.

“Od Drzavnog tuzilastva trazimo da obavjesti javnost o tome da li je tuzilac Milios Soskic saslusan u vezi dogadaja i kako se izjasnio, te zasto nije reagovao kada je novinar napadnut. Posto ovo nije prvi slucaj da je neko od policijskih sluzbenika pod sumnjom da je umijesan u napad na novinara (slucaj koleginice Olivere Lakic), imamo dilemu – kako da vjerujemo u spremnost UP da se istraze napadi i procesuiraju napadaci na kolege”, saopstila je Mila Radulovic, generalna sekretarka DPNCG.

Dogadaj u Delta sitiju osudile su nevladine organizacije MANS, Centar za gradansko obrazovanje (CGO) i 35mm, Centar za ostrazivacko novinarstvo Crne Gore, kao i politicke partije Socijalisticka narodna partija, Ujedinjena Crna Gora, Gradanski pokret URA i Prava Crna Gora.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Cjenovnike oglašavanja dostaviti do 27. marta
  on 20/03/2023 at 13:34

  Agencija za sprječavanje korupcije obavještava subjekte koji pružaju usluge medijskog oglašavanja izborne kampanje da rok za dostavljanje cjenovnika izbornog oglašavanja u kampanji za parlamentarne izbore koji će se održati 11. juna, ističe u ponedjeljak, 27. marta 2023. godine.

 • "Aktuelni ministri doprinijeli da Crna Gora izađe iz čeljusti prošlosti"
  on 20/03/2023 at 10:36

  Premijer Dritan Abazović kazao je da neće izostati pomoć Vlade ni privrednih subjekata da se zaustavi inflacija. Komentarišući rezultate predsjedničkih izbora, on je na početku sjednice Vlade kazao da su aktuelni ministri doprinijeli na neki način da Crna Gora izađe iz čeljusti prošlosti.

 • Lekić: 44. Vlade će biti, mandataru želim uspjeh i ozbiljnu većinu
  on 20/03/2023 at 10:10

  Skupština Crne Gore ponovo je usvojila izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, koje je predsjednik države Milo Đukanović vratio parlamentu na ponovno udlučivanje. Tim zakonom otvara se put za formiranje nove vlasti u Podgorici, mada je u međuvremenu Izborna komisija Glavnog grada proglasila konačne rezultate izbora u Podgorici.

 • Adžić naredne sedmice u zvaničnoj posjeti Briselu
  on 18/03/2023 at 15:08

  Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na poziv ministra za unutrašnje poslove, sport i integracije Slobodne Države Bavarske, Joakima Hermana, učestvovaće na 3. Dunavskoj bezbjednosnoj konferenciji, koja će se održati u periodu od 23. do 24. marta 2023. godine u Briselu.

 • Izborna komisija Podgorice proglasila konačne rezultate izbora
  on 17/03/2023 at 23:01

  Izborna komisija Glavnog grada kasno sinoć jednoglasno je proglasila konačne rezultate izbora u Podgorici. Ovu odluku donijeli su pošto je Ustavni sud odbio sve žalbe izjavljene nakon izbora 23. oktobra prošle godine. Ta informacija zvanično je potvrđena Portalu RTCG.

 • Vraćamo poziciju glavnog pregovarača
  on 17/03/2023 at 21:17

  Vlada će u što skorijem roku unaprijediti mehanizme za koordinaciju procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU), vratiti poziciju glavnog pregovarača i zaokružiti formiranje pregovaračke strukture, kazao je premijer Dritan Abazović.

 • "Tek treba da vidimo hoće li povlačenje Đukanovića biti suštinsko"
  on 17/03/2023 at 20:58

  Malo ko je svojevoljno odustao od političke moći u Crnoj Gori te je upitno da li bi od nje odustao onaj ko je ima(o) najviše, rekao je za Portal RTCG Stefan Đukić, profesor filozofije i analitičar. To je kazao komentarišući najavu predsjednika DPS-a Mila Đukanovića da će se ove godine povući sa mjesta čelnika te stranke.

 • "Izbori neophodni ali sporna procedura raspisivanja"
  on 17/03/2023 at 19:01

  Na odluku predsjednika države da raspusti Parlament i raspiše izbore, različite reakcije pravnika i analitičara. Ipak, kažu da takva odluka nije iznenađenje, te da su vanredni izbori Crnoj Gori neophodni, ali je sporna procedura raspisivanja.

 • Kancelarija nikšićkog odbora Demokrata ponovo demolirana
  on 17/03/2023 at 18:32

  Kancelarija nikšićkog odbora Demokratske Crne Gore demolirana je drugi put u ovom mjesecu, saopštili su iz te stranke.

 • "Biznismen i operator poreskih rajeva u umišljenoj ulozi ustavobranitelja"
  on 17/03/2023 at 16:21

  Koliko god imalo tragikomične dimenzije da je predsjednik države, ujedno i zvanično – privatnik, biznismen, bankar, operator poreskih rajeva, Milo Đukanović sada u umišljenoj ulozi ustavobranitelja, radi se o ozbiljnom ugrožavanju temelja političkog sistema", kazao je lider Demosa Miodrag Lekić.

 • UBCG u Globalnoj sedmici novca
  on 20/03/2023 at 12:56

  Udruženje banaka Crne Gore (UBCG) i ove godine, u okviru Evrospke sedmice novca, ima pojačane aktivnosti kroz predavanja koja će održati po školama i fakultetima podržavajući finansijsku edukaciju djece i mladih.

 • Objavljena Crna lista poreskih obveznika
  on 20/03/2023 at 12:15

  Uprava prihoda i carina (UPC) objavila je Crnu listu na kojoj se nalaze imena poreskih obveznika sa najvećim iznosom poreskog duga.

 • Od sjutra više od 25 proizvoda po nižim cijenama
  on 20/03/2023 at 10:45

  Od sjutra će građani u pet najvećih trgovačkih lanaca moći da kupuje i više od 25 proizvoda po minimalnim cijenama, najavio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

 • Ostvareno 435 kružnih putovanja stranih brodova
  on 19/03/2023 at 18:40

  U Crnoj Gori je u prošloj godini ostvareno 435 kružnih putovanja stranih brodova, pokazuju podaci Monstata.

 • Auto-putem prošlo 351,14 hiljada vozila
  on 19/03/2023 at 12:22

  Auto-putem Princeza Ksenija je od početka ove godine prošlo 351,14 hiljada vozila.

 • Nova vlada da hitno pripremi kredibilnu srednjoročnu fiskalnu strategiju
  on 19/03/2023 at 10:21

  Crna Gora, kao zemlja koja nema sopstvenu monetarnu politiku, mora hitno da reaguje instrumentima fiskalne politike, kako bi popravila svoj kredibilitet na međunarodnom finansijskom tržištu i očuvala ekonomsku stabilnost, ocijenili su iz Centra za ekonomske i evropske studije (CEES).

 • Rekordna neto dobit u prošloj godini od 21,4 miliona eura
  on 18/03/2023 at 11:05

  Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) završio je prošlu godinu sa neto dobiti od 21,4 miliona eura, od čega će, u skladu sa zakonskom regulativom, oko 15 miliona u narednim godinama vratiti kroz korekcije krajnjim korisnicima, odnosno potrošačima električne energije.

 • Saradnja u oblasti energetike bitan segment
  on 18/03/2023 at 10:05

  Intenzivna saradnja Crne Gore i Njemačke u oblasti energetike predstavlja bitan segment sveukupnih bilateralnih odnosa, ocijenjeno je na privrednom događaju u Frankfurtu, koji su organizovali Generalni konzulat Crne Gore u Njemačkoj i Agencije za razvoj grada Frankfurta.

 • Blaga stabilizacija na tržištu nekretnina
  on 18/03/2023 at 09:20

  Nakon haotične situacije sa ogromnom tražnjom i nenormalno visokim cijenama na domaćem tržištu nekretnina, koja je vladala prošle gdine, došlo je do blage stabilizacije tržišta, ocijenili su predstavnici agencija za nekretnine.

 • Korigovanje koeficijenata do petka ili obustava rada u svim institucijama kulture
  on 18/03/2023 at 08:14

  Ukoliko do petka ne bude ispunjeno obećanje da se u izmjenama I dopunama Granskog kolektivnog ugovora koriguju koeficijenti umjetničkog sektora kulture na 20-25 odsto kako bi bili u skladu sa ostalim povećanjem u kulturi, biće obustavljen rad svih pozorišta, muzičkih centara, a neće biti ni izložbi. To je u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“ kazao glumac Vukan Pejović.