SLUCAJ “REKET”

Treceoptuzeni u aferi “Reket” Zoran Milevski juce je na pocetku sudenja, priznao krivicu, prvooptuzeni Bojan Jovanovski poznatiji kao Boki 13 i drugooptuzena Katica Janeva izjasnili su se kao nevini.

U krivicnom sudu u Skoplju, Milevski je na pitanja sudije rekao da priznaje krivicu i da je svjestan posljedica svog priznanja, nakon cega je izricanje presude zakazano za sjutra u podne.

Tuziteljka za organizovani kriminal Sjeverne Makedonije Vilma Ruskoska za slucaj “Reket” podigla je optiznicu 10. oktobra, poslije istrage koja ja pocela 15. jula.

Prema optuznici, Jovanovski, Janeva i Milevski terete se da su od novembra prosle godine do aprila ove godine izvukli 1,55 miliona eura od jednog od najbogatijih Makedonaca Jordana Kamceva, da mu se zauzvrat “olaksa pozicija” u predmetu Specijalnog tuzilastva “Imperija”.

Prvoptuzeni sou-men Bojan Jovanovski u uvodnom obracanju je rekao da je cekao trenutak kada moze da govori, jer je “pet mjeseci bio meta javnog linca”.

“Nevinost cu dokazivati do posljednje kapi krvi”, rekao je on, dodajuci da ce otkriti organizatore i pomagace.

Boki 13 je rekao da je ovaj sudski slucaj nesrecno nazvan “Reket” i da su se “preko njegovih leda odvijale prljave polticke igre”.

Jovanovski je rekao da ce vjestacenje kamere iz kuce njegove porodice pokazati ko je otisao s torbom s novcem. Dodao je i da je onoliko vremena koliko je proveo po kafanama sa Janevom sjedeo i s tuziteljkom Vilmom Ruskoskom.

Razrijesena specijalna tuziteljka Katica Janeva je rekla da “ne osjeca ni mrvicu krivice”, da zna da Tuzilastvo za organizovani kriminal nema dokaze da dokaze njenu krivicu.

Bojan Jovanovski je u sudskom postupku za aferu “Reket” optuzen za dva krivicna djela – “primanje nagrade za protivzakonit uticaj” i “pranje novca”, a za svako djelo pojedinacno je zaprijecena kazna zatvora od jedne od 10 godina.

Za “primanje nagrade za protivzakonit uticaj” tereti se i treceosumnjiceni Milevski, dok drugooptuzenu Janevu Tuzilastvo goni za “zloupotrebu sluzbenog polozaja i ovlascenja”, za sta je predvidena kazna od najmanje tri godine.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Platni promet 1,38 milijardi eura
  on 27/03/2023 at 17:36

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u februaru iznosila je 1,38 milijardi aura, što je 18 odsto više nego u januaru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Nacrt zakona o solidarnom doprinosu povući iz procedure
  on 27/03/2023 at 14:37

  Privredna komora Crne Gore, Američka privredna komora, Crnogorsko udruženje poslodavaca, Savjet stranih investitora i Udruženje banaka Crne Gore, ponovili su apel ministru finansija Aleksandru Damjanoviću u kojem traže od Vlade Crne Gore da povuče iz procedure Nacrt zakona o solidarnom doprinosu. Nacrt zakona smatraju dodatnim oblikom kažnjavanja kompanija koje uspješno posluju i ocjenjuju ga kao još jednu potvrdu dodatnog opterećivanja i urušavanja pozitivnog poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

 • Proizvodnja u Željezari kreće za desetak dana
  on 27/03/2023 at 14:22

  Za desetak dana trebalo bi da počne proizvodnja u pogonu Nikšićke Željezare, najavio je direktor te kompanije Đorđije Manojlović.

 • "Vrijedna imovina u Golubovcima data u zakup bez analiza i tendera"
  on 27/03/2023 at 13:43

  Bivši zaposleni u Montenegro airlinesu ističu da su iz medija saznali o izmajmljivanju hangara koji je u vlasništvu MA na Aerodromu "Golubovci" novom avio-prevozniku To Montenegro, i pitaju se zašto je stečajni sudija dozvolio novom stečajnom upravniku da ovako vrijednu imovinu da u zakup bez ikakve analize isplativosti zakupa i raspisanog tendera. Najavili su podnošenje prigovora na rad stečajnog upravnika i stečajnog sudije.

 • Uhapšena 34 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola
  on 27/03/2023 at 13:18

  Službenici policije uhapsili su tokom vikenda 34 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, saopšteno je iz Uprave policije.

 • Od ponoći jeftinije sve vrste goriva
  on 27/03/2023 at 12:48

  Sve vrste goriva u Crnoj Gori će od ponoći biti jeftinije, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

 • Damjanović: Vlada će u ratama platiti dug Montenegro Bonusa EPCG
  on 27/03/2023 at 10:54

  Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da će Vlada početi sa isplatom duga od 11,5 miliona eura Montenegro Bonusa Elektroprivredi Crne Gore na način što će odvajati dio od pripadajućih dividendi, odnosno dobiti.

 • Poziv gradovima i opštinama za ligu šampiona lokalnog razvoja
  on 27/03/2023 at 10:08

  Lokalne samouprave iz regiona od danas se mogu prijaviti za učešće u Programu sertifikacije gradova i opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE), kako bi sistemski unaprijedile uslove za privlačenje investicija i brži razvoj postojeće privrede.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.