TRAMP OTKAZAO PRESS

Predsjednik SAD-a Donald Tramp izjavio je danas za premijera Kanade Dzastina Trudoa da je dvolican, iako se, kaze, cinilo da je “fin momak”. Tramp je najavio i da nece prisustvovati konferenciji za novinare na kraju NATO samita u Londonu.

Tramp je to izjavio u Londonu, gdje se odrzava samit clanica NATO-a, a nakon sto su ga novinari zamolili da prokomentarise navode da su ga Trudo, francuski predsjednik Emanuel Makron i britanski premijer Boris Dzonson ogovarali, prenosi Rojters.

“On je dvolican. Izgledao mi je kao fin momak, ali iskreno da vam kazem, kada sam ga prozvao zbog cinjenice da ne izdvaja dva odsto za odbranu, vidim da nije bio srecan zbog toga. On ne daje dva odsto, a trebalo bi. Kanada ima novac”, rekao je Tramp.

Tramp otkazao konferenciju za novinare na kraju samita

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je danas da otkazuje konferenciju za novinare predvidenu na kraju NATO samita koji se danas odrzava kod Londona i najavio da ce se ranije vratiti u Vasinton.

On je rekao da ce se sastati sa jos nekoliko voda na margini samita i da je dovoljno govorio novinarima juce i danas.

Da je odrzao konferenciju za novinare vjerovatno bi odgovarao na pitanja u isto vrijeme kada Pravosudni odbor donjeg doma americkog Kongresa odrzava svoje prvo saslusanje u Vasingtonu u okviru istrage o njegovom opozivu, prenosi agencija AP.

Demokrate u Predstavnickom domu Kongresa istrazuju da li je Tramp zloupotrijebio vlast kao predsjednik pozivajuci stranog vodu da otvori istragu o jednom od svojih politickih rivala.

Dzonson: Kompletna glupost; Trudo: Nijesmo se tome smijali

Britanski premijer Boris Dzonson ignorisao je novinarsko pitanje o video-snimku o ponasanju americkog predsjednika Donalda Trampa.

U njihovom drustvu u Bakingemskoj palati su bili i holandski premijer Mark Rute i britanska princeza Ana, a cuje se kako Trudo povodom Trampove duge konferencije za novinare kaze: “Upravo ste gledali kako ispadaju vilice njegovom timu”.

“Zaista ne znam o cemu se tu radi. To je kompletna glupost i ne znam odakle je dosla”, rekao je Dzonson, upitan za komentar takvih navoda, a prenijela je AP.

Novinari su i Trudoa pitali da prokomentarise video-snimak, na sta je on rekao da ima dobre odnose s Trampom, prenosi BBC.

Trudo je objasnio da se oni nijesu smijali konferenciji za novinare koju je Tramp odrzao u utorak, vec lokaciji na kojoj ce se odrzati sljedeci samit G7 Kemp Dejvidu, koji je sluzbeno odmaraliste americkog predsjednika.

“Imam veoma dobre odnose sa Trampom”, rekao je Trudo.

Makron, Dzonson i Trudo snimljeni kako ismijavaju Trampa

Novi snimak koji je procurio u javnost pokazuje kako celnici nekih od najvaznijih americkih saveznica ogovaraju i ismijavaju Donalda Trampa.

Snimak je nastao na prijemu u Bakingemskoj palati kod kraljice Elizabete II i njenog nasljednika, princa Carlsa.

Na njemu se mogu videti holandski premijer Mark Rute, kanadski premijer Dzastin Trudo, britanski premijer Boris Dzonson i francuski predsjednik Emanuel Makron, kako stojeci u krugu razgovaraju uz casicu.

Dio razgovora, koji su uhvatili mikrofoni americke televizije CBS, prilicno je zanimljiv.

“A zbog toga si kasnio?” pita Dzonson Makrona. Makronov odgovor ne moze da se cuje na snimku, ali na to nastavlja Trudo: “Kasnio je zbog njegove konferencije za novinare koja je trajala 40 minuta.”

“O da, da, najavio je…”, kaze dalje Trudo, ali ostatak recenice je opet nerazumljiv.

Makron je, naime, u utorak poslije podne razgovarao s Donaldom Trampom, koji je prije samita ostro napao Makrona zbog njegove ocjene o NATO-u i zbog planiranog oporezivanja americkih tehnoloskih kompanija.

Makron i Tramp dugo su odgovarali na pitanja novinara, sto nije bilo predvideno protokolom i Makron je odgovorio da “ostaje pri svojim tvrdnjama” o NATO-u kao savezu koji je u stanju “mozdane smrti”, sto je Tramp nazvao “uvredljivim”.

Ono sto Makron potom kaze opet ne moze da se razumij na snimku jer je bio okrenut ledima.

“Samo se vidjelo da je njegovoj ekipi vilica pala na pod (u soku)”, kaze u nastavku razgovora Trudo, po svemu sudeci govoreci o Trampu.

Kao i za prethodni samit NATO-a, Tramp nije postovao protokol, vec je izjave za novinare u drustvu celnika saveznickih zemalja iskoristio da nepredvideno odgovara na pitanja medunarodnih medija.

Razgovor evropskih celnika s kanadskim premijerom slucajno snimljen kamerom kanadske televizije zasigurno nece poboljsati atmosferu danas kada se odrzava samit vojnopolitickog saveza u kojem su odnosi zategnuti, prije svega, zbog turske vojne operacije u Siriji, zakljucuje Indeks.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Da se kroz rezultat popisa Srbi potvrde kao državotvorni narod Crne Gore"
  on 14/07/2024 at 21:40

  Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Milan Knežević, ističe da se na rezultate popisa stanovništva u Crnoj Gori, posebno kada je riječ o nacionalnoj pripadnosti, jako dugo čeka te u svom stilu poručuje da bi “dosad bili objavljeni i u Indiji", samo se kod nas još prebrojavaju. Očekuje da broj onih koji su se nacionalno izjasnili kao Srbi bude veći u odnosu na popis iz 2011. godine i da se i kroz taj podatak, kako je rekao, potvrde kao državotvorni narod u Crnoj Gori.

 • "Slučaj u Beranama presedan najopasnije vrste"
  on 14/07/2024 at 16:50

  Iz Demokratske Crne Gore poručuju da je slučaj u Beranama presedan najopasnije moguće vrste, te da će nepoštovanje dogovora srušiti sve principe, izazvati nepovjerenje, nestabilnost i neizvjesnost na političkoj sceni tog grada. Pozivali su sve odgovorne aktere da se pridruže naporima za uspostavljanje stabilnosti i poštovanje datih dogovora.

 • Mandić: Ne plašim se rezultata popisa stanovništva
  on 14/07/2024 at 15:04

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić izjavio je danas u intervjuu za Politiku da se ne plaši rezultata popisa stanovništva u Crnoj Gori.

 • "Brz oporavak Trampu, napad zaslužuje najoštrije osude"
  on 14/07/2024 at 14:00

  Napad na bivšeg predsjednika SAD-a i kandidata za predsjednika Donalda Trampa zaslužuje najoštriju osudu, kazao je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić.

 • "Rekonstrukcija samo komplikuje odnose, ulazak BS u Vladu je trgovina"
  on 14/07/2024 at 13:45

  Rekonstrukcija Vlade povećaće heterogenost i neusklađenost interesa njenih činilaca i neminovno će negativno uticati na ispunjavanje spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore, ocijenila je docentkinja na Univerzitetu Donja Gorica Nikoleta Đukanović.

 • Svjedok sedmice: Amina Cikotić
  on 14/07/2024 at 11:58

  Pročitajte šta je obilježilo sedmicu za nama iz ugla potpredsjednice Socijaldemokratske partije (SDP) Amine Cikotić.

 • "Rekonstrukcija Vlade neće doprinijeti stabilizaciji vlasti"
  on 14/07/2024 at 11:56

  Rekonstrukcija Vlade neće doprinijeti stabilizaciji parlamentarne većine i političkih prilika u državi, ocijenio je poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević.

 • "Odreći ću se mjesta predsjednika opštine, samo da se riješi kriza"
  on 14/07/2024 at 11:37

  Bivši potpredsjednik opštine Berane Damjan Ćulafić saopštio je da je spreman da se odrekne mjesta predsjednika opštine koje ga je sledovalo po koalicionom sporazumu.

 • Milatović: Političko nasilje neprihvatljivo
  on 14/07/2024 at 10:59

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović snažno je osudio jučerašnji napad na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa u Pensilvaniji.

 • Spajić: Najoštrije osuđujemo napad na Trampa
  on 14/07/2024 at 10:53

  Nasilje je neprihvatljivo na bilo kom mjestu, a posebno u političkoj areni, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • U prvoj polovini godine prenijeto 6,6 hiljada brojeva
  on 14/07/2024 at 19:22

  Uslugu prenosivosti broja je u prvoj polovini ove godine iskoristilo 6,6 hiljada pretplatnika, većinom u mobilnoj telefoniji, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

 • Tunel Sozina opslužio 1,86 miliona vozila
  on 14/07/2024 at 14:55

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 1,86 miliona vozila.

 • EPCG će prekid rada TE koštati 70 miliona eura
  on 14/07/2024 at 08:43

  Procjenjuje se da će zbog višemjesečnog prekida rada Termoelektrane (TE) Pljevlja naredne godine Elektroprivreda (EPCG) za nabavku električne energije potrošiti 70 miliona eura, saopštio je ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović.

 • Značajan rast prometa
  on 13/07/2024 at 15:26

  Različiti smjerovi indeksa i značajan rast prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj su objavljeni podaci prema kojima je u prvih šest mjeseci ove godine za kapitalne projekte potrošeno 61,2 miliona eura ili 26 odsto planiranog iznosa.

 • "Dobro je da nema rasta cijena struje, ali standard života nije porastao"
  on 13/07/2024 at 12:12

  Nepostojanje informacija o primjeni programa Evropa sad 2 predstavlja značajan problem privredi, ali i državnim organima, ocijenio je ekonomski analitičar Mirza Mulešković u intervjuu za Minu biznis.

 • Za dvije godine od auto-puta zaradili 20 miliona eura
  on 13/07/2024 at 12:00

  Za dvije godine funkcionisanja auto-puta Princeza Ksenija, Monteput je od naplate putarine zaradio skoro 20 miliona eura. Za to vrijeme dionicom od Smokovca do Mateševa prošlo je skoro pet miliona vozila, saopšteno je iz Monteputa. U posljednjoj godini ta tom putu život je izgubila jedna osoba.

 • Raste broj turista iz Kine
  on 13/07/2024 at 09:51

  Crna Gora je kao destinacija sve privlačnija za kineske turiste, čiji je broj porastao 42,4 odsto u poređenju sa 2019. godinom, saopštio je predsjednik izvršnog odbora Nacionalne turističke organizacije (NTO), Miško Rađenović.

 • Zbog cijena na primorju vlasnici trgovinskih lanaca "trljaju ruke"
  on 13/07/2024 at 06:11

  Porast cijena u marketima na primorju ne odgovara ni domaćima, ni gostima, ali zato vlasnici crnogorskih trgovinskih lanaca "trljaju ruke". Potrošači se pitaju kako su moguće te cjenovne oscilacije, dok nadležni, konkretno iz Tržišne inspekcije poručuju da je sve u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini, prema kojem se cijene slobodno formiraju.

 • EU odobrila 100 miliona za drugu dionicu auto-puta
  on 12/07/2024 at 17:48

  U okviru Ekonomskog i investicionog plana (EIP) za zapadni Balkan, Evropska komisija je usvojila Odluku o finansiranju u iznosu od 100 miliona eura granta za podršku izgradnji dionice Mateševo-Andrijevica auto-puta Bar-Boljare.

 • Fokus Foruma visoke tehnologije i inovacije
  on 12/07/2024 at 14:42

  Privredna komora Crne Gore u saradnji s Ambasadom Italije i Ministarstvom vanjskih poslova, regijom Fruili Venecija Đulija i Centralnoevropskom inicijativom organizovala je 12. jula prezentaciju Big Science Business Forum 2024 - velikog naučno-poslovnog foruma koji će se održati u Trstu od 1. do 4. oktobra.