KONCESIONI AKT

Vlada Crne Gore je na danasnjoj sjednici usvojila Koncesioni akt za realizaciju projekta zicare Kotor – Lovcen, koji je pripremilo Ministarstvo odrzivog razvoja i turizma.

Kako je saopsteno iz Vlade, koncesijom za realizaciju projekta zicare predvideno je projektovanje, finansiranje, izgradnja, odrzavanje i prenos sistema zicare od lokaliteta Dub u Opstini Kotor do lokaliteta Kuk na Lovcenu na teritoriji Prijestonice Cetinje u Crnoj Gori, na osnovu principa ,,projektuj, izgradi, finansiraj, upravljaj, prenesi”.

,,Predvideno trajanje koncesije za zicaru je 30 godina nakon datuma pocetka radova, odnosno datuma kada budu ispunjeni svi preduslovi predvideni u Nacrtu ugovora o koncesiji. Period koncesije ukljucuje vremenski period potreban za izgradnju zicare, koji se procjenjuje na jednu godinu, kao i operativni period u trajanju od preostalih 29 godina”, navodi se u saopstenju.

Takode, na osnovu ekonomske analize izvodljivosti Projekta, izradeni su scenariji sa razlicitim stopama rasta na osnovu kojih se predvida da ce broj korisnika zicare na godisnjem nivou biti izmedu 170.300 i 222.600 za prvu godinu rada, sa prihodima od 3,2 do 4,2 miliona eura.

,,Ovaj projekat ostvarice i druge mjerljive koristi, pored direktnog ucinka na drzavni budzet kroz placanje koncesione naknade, kao sto su dodatni prihodi za Cetinje, Nacionalni park ,,Lovcen” i lokalna preduzeca i preduzetnike. Najveca korist koja proizilazi iz realizacije projekta bice zapravo unapredenje crnogorske turisticke ponude i doprinos boljoj preraspodjeli prihoda u sektoru turizma”, saopsteno je iz Vlade.

Od koncesionara se ocekuje da predlozi investicioni program kojim ce u prvoj godini od stupanja na snagu Ugovora o koncesiji izgraditi i pustiti u rad zicaru od lokaliteta Dub do lokaliteta Kuk, a sve pratece objekte u potpunosti izraditi i staviti u funkciju najkasnije tri godine od stupanja na snagu Ugovora o koncesiji.

,,Minimalno investiciono ulaganje u zicaru i pratece sadrzaje iznosi 18 miliona eura. Svi objekti i oprema nakon isteka perioda koncesije prelaze u vlasnistvo koncedenta”, navodi se u saopstenju.

Koncesija za Projekat bice dodijeljena kroz medunarodni, transparentan i konkurentan otvoreni postupak, u skladu sa Zakonom o koncesijama i i Uredbom o blizem nacinu sprovodenja postupka javnog nadmetanja u otvorenom i dvostepenom postupku davanja koncesije.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.