DONACIJA AMERICKE AMBASADE

Napori crnogorske Vlade da ravnomjerno zastupa brigu o djeci sa smetnjama u razvoju uslovila je otvaranje Dnevnih centara u 14. nasih gradova. Najstariji je sagraden u Bijelom Polju u kojem je trenutno 30. korisnika. Donacijom americke ambasade vrijednom oko 240 hiljada dolara, objekat je rekontruisan i dograden. Postojece usluge realizuju se sada na preko 300 kvadrata.

Dnevni centar je zahvaljujuci Americkoj ambasadi prosirio prostorne kapacitete za 165 kvadrata i time stvorio kvalitetnije uslove za boravak i rad sa djecom sa poteskocama u razvoju.

Tokom obilaska centra ambasadorka Dzudi Rajzling Rajnke je istakla da je 245.00 dolara, koliko je ulozeno u investiciju, ambasada obezbijedila kroz Vojne kancelarije.

“Ponosni smo sto je nasa Vlada obezbijedila finasijska sredsta za prosirenje kapaciteta Dnevnog centra cime je pokazala spremnost da pomogne Crnoj Gori u dostizanju njenih ciljeva kada je rijec o stvarnju boljih uslova za zivot svojih gradana”, kazala je ambasadorka SAD.
Rajnke je kazala da zaposleni pruzaju paznju i ljubav sticenicima.

“Oni znaju da uzivaju u zivotu, a oni koji svakodnevno brinu o njima su pravi heroji i zato sam srecna sto smo im pomogli i sto se sada na jos kvalitetniji nacin sprovode inkluzivno-terapeutske aktivnosti”, istakla je je ambasadorka SAD, najavljujuci pomoc u onim segmentima koji ce pospjestiti kvaliteniji zivot gradana Crne Gore, a posebno djece.

“Prema pravilniku Ministartva rada i socijalnog staranja 10 kvadrata prostora je potrebno za jednog korisnika, tako da sada sa onim nasim starim dijelom i ovim dogradenim mozemo smjestiti 30 korisnika. Znamo da su potrebe i vece od ovoga, ali to su trenutne mogucnosti”, kazao direktor Centar za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju “Tisa”, Ensad Omerovic.

Dogradnjom “Tisa” je dobila i potrebnu licence za rad.

“Od 2017. godine krenulo je licenciranje ustanova socijalne i djecije zastite, pa smo uz donaciju americke amabsade uspjeli da zadovoljimo sve kriterijume koje je propislao Ministartvo rada i socijalnog staranja”, podsjetio je Omerovic.

Ambasadorka SAD obisla je i Malu grupnu kucu u kojoj trenutno 24 sata boravi osmoro djece bez roditeljskog staranja ili cijim je roditeljima oduzeto roditeljsko pravo.

Vukoman Kljajevic i Vanja Rakonjac

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Spajić sjutra odgovara na pitanja poslanika
  on 18/07/2024 at 11:31

  Premijer Milojko Spajić odgovaraće sjutra u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj Premijerskom satu koja će početi u 14 sati.

 • Za šest mjeseci usvojen veliki broj dokumenata koji Crnu Goru približavaju EU
  on 18/07/2024 at 10:45

  Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na današnjoj sjednici Vlade. Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, Gorčević je kazala da se na taj način ispunjavaju mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja, ali što je još važnije, postepeno uvode evropski standardi i unapređuje kvalitet života građana.

 • "Milatoviću Evropa sad 1 i 2 nijesu bili populizam dok je ubjeđivao građane u njihovu održivost"
  on 18/07/2024 at 10:39

  Predsjedniku države Jakovu Milatoviću Evropa sad 1 i 2 nisu bili populizam kada je ubjeđivao građane u njihovu održivost, saopštili su iz Pokreta Evropa sad (PES).

 • Ambasador Nizozemske: Crnoj Gori je mjesto u EU
  on 18/07/2024 at 10:20

  Nerezidentni ambasador Nizozemske u Crnoj Gori Joust Reintjes je kazao da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji i da Nizozemska pruža tehničku i političku podršku Crnoj Gori od samog početka.

 • Milatović i Mišel kopredsjedavajući panela o demokratiji
  on 18/07/2024 at 09:32

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović će zajedno sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, biti kopredsjedavajući okruglog stola “Odbrana i osiguravanje demokratije” na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem"
  on 18/07/2024 at 08:23

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je na društvenoj mreži X da Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti.

 • Milatović danas na samitu Evropske političke zajednice
  on 18/07/2024 at 06:54

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovaće danas na samitu Evropske političke zajednice, koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Dogovorom spasiti Budvu od političke destabilizacije"
  on 18/07/2024 at 06:19

  Stranke u Budvi i dalje pokušavaju da dođu do broja od 17 odbornika koliko je potrebno za formiranje vlasti. Liste "Budva Naš Grad" Nikole Jovanovića, "Čist izbor" koju predvodi SDP i "Drugačije" na čijem je čelu URA, uputile su ponudu Demokratama i Evropi Sad da zajedno konstituišu većinu.

 • O razrješenju Kovačevića danas na sjednici SO Nikšić
  on 18/07/2024 at 06:10

  Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković zakazao je za danas sjednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića.

 • Leković: Nema više tender miljenika
  on 17/07/2024 at 18:32

  Novi menadžment MUP-a je obezbijedio nova patrolna vozila, kroz pošten tender, za potrebe Uprave policije i nema više tender miljenika već jednakog odnosa prema svima, poručio je poslanik Demokrata Momčilo Leković.