HUSOVIC PORUCIO

Reforma izbornog zakonodavstva za Bosnjacku stranku je znacajno pitanje, oko kojeg treba ukljuciti sve relevantne cinioce, kaze predsjednik te stranke Rafet Husovic. On je, na svecanosti povodom pristupanja Bosnjacke stranke u Evropsku narodnu partiju, porucio da je izgradnja ambijenta za slobodne izbore znacajna za dalji demokratski razvoj.

BS snazno podrzava politicki dijalog u Crnoj Gori, porucuje Husovic. Dodaje da se iskljucivo u Parlamentu i institucijama razgovara o svim otvorenim pitanjima.

“Aktuelna tema reforma izbornog zakonodavstva u Crnoj Gori, za nas predstavlja bitno pitanje, oko kojeg treba ukljuciti sve relevantne cinioce, jer je izgradnja ambijenta za slobodne izbore izuzetno znacajna za dalji demokratski razvoj”, rekao je on.

Da je dijalog jedini put razvoja, a ucesce na izborima odgovornost prema drustvu, smatraju i u Evropskoj narodnoj partiji.

“To je jedna od ideja vodilja Evropske narodne partije. Dakle, ne pada nam na pamet bojkot izbora, jer oni koji bojkotuju, ne mogu preuzeti odgovornost za drustvo, za svoju drzavu, za Evropu kojoj svi tezimo”, rekao je Norbert Bekam Dirkes, direktor Konrad Adenauer Fondacije.

Kao drzavotvorna, proevropska i prozapadna partija, Bosnjacka stranka dijeli iste vrijednosti kao Evropska narodna partija, sto je i preporucilo za pristupanje toj najsnaznijoj partiji u Evropskom parlamentu.

Medunarodni sekretar ENP Patrik Voler rekao je da racuna da ce Bosnjacka stranka “nastaviti da se bori za nase zajednicke vrijednosti – vladavinu prava, borbu protiv korupcije, nezavisnost pravosuda i slobodu medija”.

“Jedino njihovo sprovodenje moze dovesti vasu drzavu u Evropu i mi iz Evropske narodne partije smo ovdje da vas podrzimo na vasem putu”, kazao je on.

Svecanosti povodom pristupanja Bosnjacke stranke u Evropsku narodnu partiju, prisustvovali su predstavnici politickih partija iz vlasti i opozicije, ambasada u Crnoj Gori, nevladinih organizacija, kao i politickih partija iz regiona.

Aida Rastoder, RTCG

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.