LJUDSKA PRAVA

Srednje skole iz Herceg Novog, sa Cetinja i Zabljaka pobijedile su na takmicenju ,,Potraga za ljudskim pravima”, koje su organizovali Gradanska alijansa, Delegacija Evropske unije (EU) u Crnoj Gori i EU info centar.

Takmicenje je, povodom Medunarodnog dana ljudskih prava, organizovano u saradnji sa Institucijom Zastitnika ljudskih prava i sloboda, Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i Savjetom Evrope.

U ,,potrazi” su, kako je saopsteno, ucestvovala 23 srednjoskolska tima iz 13 crnogorskih gradova, odnosno, 69 ucenika u pratnji 23 nastavnika.

Oni su imali zadatak da obidu deset kontrolnih tacaka – institucija i organizacija koje se bave ljudskim pravima i saznaju vise o njihovom radu, a ocjenjivala se njihova brzina, aktivnost i saradnja.

,,Najbrzi je bio tim Srednje mjesovite skole ,,Ivan Goran Kovacic” iz Herceg Novog, najaktivnija ekipa iz Srednje mjesovite skole ,,17. septembar” sa Zabljaka, dok je nagrada za najbolju saradnju, timski rad i ukupno najveci broj poena pripala timu Srednja strucna skola Cetinje”, kaze se u saopstenju.

Kao nagradu, koju je obezbijedila Delegacija EU, dobili su zajednicko putovanje u Bec, gdje ce se njihovo ucenje o ljudskim pravima nastaviti.

Sef Delegacije, Aivo Orav, kazao je na pocetku ,,potrage” da su ljudska prava veoma vazna u EU.

,,A kako je Crna Gora zemlja kandidat koja ce se, nadamo se, uskoro pridruziti Uniji, ljudska prava treba i ovdje da budu veoma vazna”, istakao je Orav.

On je podsjetio da se ove godine navrsava tri decenije od usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta.

,,Prava djece su znacajna, i mi u EU smo snazno posveceni djeci, a pogotovo moramo uciniti vise za djecu koja su pogodena ratom, siromastvom, klimatskim promjenama i drugim katastrofam”, rekao je Orav.

Iz Gradanske alijanse su podsjetili da ,,Potragu za ljudskim pravima” organizuju vec tri godine.

Programski direktor u toj nevladinoj organizacijim, Milan Radovic, kazao je da je zadovoljan brojem prijava i interesovanja srednjoskolaca za tu tematiku.

,,Potraga za ljudskim pravima je nacin da kroz takmicenje promovisemo ljudska prava, sto nam je, ako nista drugo, obaveza prema mladim generacijama”, rekao je Radovic.

U okviru obiljezavanja Medunarodnog dana ljudskih prava u Crnoj Gori, u subotu ce biti organizovana i humanitarna fudbalska utakmica Crna Gora – Ostatak svijeta, a prikupljeni novac bice doniran NVO “Zracak nade” iz Pljevalja.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.