SLOBODA VJEROISPOVJESTI

Vladin Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovjesti, koji je juce usvojila, uskoro ce biti razmatran na posebnoj sjednici Parlamenta. Dok jedni pozdravljaju nova zakonska rjesenja jer smatraju da ce konacno biti rijeseno pitanje crkvene imovine, drugi su oprezni u komentarisanju, a iz Mitropolije crnogorsko-primorske pozivaju crnogorsku vlast da se, kako kaze mitropolit Amfilohije, urazumi i ne objavljuje rat Bogu.

Predstavnik Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vucinic pozdravlja donosenje novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom polozaju vjerskih zajednica, jer ce se, kako kaze, konacno, rijesiti pitanje crkvene imovine.

Po slovu zakona, svi vjerski objekti koji su bili u drzavnom vlasnistvu do 1918. a za koje ne postoje dokazi o pravu svojine – bice vraceni drzavi.

“S obzirom na to da je ta imovina veim dijelom 12 km i vise desetina manastira i crkava izmedu 1996. i 2006. upisana na Beogradsku patrijarsiju ona ce za godinu tim Zakonom biti ponovo upisana na Crnoj Gori i to je izazvalo bijes Beogradske patrijarsije jer se radi o ogromnoj imovini koja je inace depozit crnogorske tradicije i kulture i kao takva naravno ponovo treba da bude uzakonjena”, rekao je Stevo Vucinic iz CPC.

Danas iz Mitroplije crnogorsko-primorske nijesmo mogli da dobijemo komentar na Prijedlog Zakona. Na liturgiji u manastiru Zupa niksicka, mitropolit Amfilohije pozvao je crnogorsku vlast da se, kako je kazao, urazumi i ne objavljuju rat protiv Boga, i ne nastavlja bogoborno djelo svojih prethodnika bezboznika.

Porucio je da protiv Boga nije lako ratovati i da ko god je Bogu objavio rat zna se kako je zavrsio.

Iz Kotorske biskupije, kazali su da je nazahvalno komenatrisati Prijedlog Zakona – ciji tekst jos javnosti nije dospupan. Ipak, podjsjecaju na stav Katolicke crkve da Zakon o slobodi vjeroispovjesti ne bi trebalo da rjesava pitanje crkvene imovine.

“Sada ovako ostavljati pretpostavke, dizati novu medijsku prasinu i paniku mislim, a nije mjesto. Ako CG ide evropskim putem jasno je da sa benefitima sljedece clanice idu obaveze u buducnosti. Tako da smo svi odrasli i da moramo razmisljati racionalno jer postoji pravo koje obavezuje i crkve i drzavu,” kaze kancelar Kotorske biskupije Don Robert Tonsati.

Iz islamske zajednice porucuju da je bilo krajnje vrijeme da se donese Zakon jer ga Crna Gora, podsjecaju, skoro 30 godina nema iako ga sve drzave u regiona imaju odavno.

“Cinjenica da ga je usvojila pokazuje dobronamjernost Vlade da rijesi pitanje sto ne znaci da su sva pravna rjesenja najbolja ali ima dobrih pravnih rjesenja. Islamska zajednica je imala preporuke koje je Venecijanska komisija prihvatila a i Vlada prepoznala da ih uvrsti u tekst zakona,” kaze Fuad Cekic iz Islamske zajednice.

A kako su saopstili iz Vlade, tekst zakona uraden je u skaldu sa preporukama Venecijanske komisije i po najvisim evropskim standardima.

Kazu, nemaju namjeru da onemoguci bilo koga da uziva vjerska prava u hramovima, te da samim tim nema potrebe da ih iko brani.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Spajić sjutra odgovara na pitanja poslanika
  on 18/07/2024 at 11:31

  Premijer Milojko Spajić odgovaraće sjutra u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj Premijerskom satu koja će početi u 14 sati.

 • Za šest mjeseci usvojen veliki broj dokumenata koji Crnu Goru približavaju EU
  on 18/07/2024 at 10:45

  Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na današnjoj sjednici Vlade. Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, Gorčević je kazala da se na taj način ispunjavaju mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja, ali što je još važnije, postepeno uvode evropski standardi i unapređuje kvalitet života građana.

 • "Milatoviću Evropa sad 1 i 2 nijesu bili populizam dok je ubjeđivao građane u njihovu održivost"
  on 18/07/2024 at 10:39

  Predsjedniku države Jakovu Milatoviću Evropa sad 1 i 2 nisu bili populizam kada je ubjeđivao građane u njihovu održivost, saopštili su iz Pokreta Evropa sad (PES).

 • Ambasador Nizozemske: Crnoj Gori je mjesto u EU
  on 18/07/2024 at 10:20

  Nerezidentni ambasador Nizozemske u Crnoj Gori Joust Reintjes je kazao da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji i da Nizozemska pruža tehničku i političku podršku Crnoj Gori od samog početka.

 • Milatović i Mišel kopredsjedavajući panela o demokratiji
  on 18/07/2024 at 09:32

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović će zajedno sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, biti kopredsjedavajući okruglog stola “Odbrana i osiguravanje demokratije” na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem"
  on 18/07/2024 at 08:23

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je na društvenoj mreži X da Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti.

 • Milatović danas na samitu Evropske političke zajednice
  on 18/07/2024 at 06:54

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovaće danas na samitu Evropske političke zajednice, koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Dogovorom spasiti Budvu od političke destabilizacije"
  on 18/07/2024 at 06:19

  Stranke u Budvi i dalje pokušavaju da dođu do broja od 17 odbornika koliko je potrebno za formiranje vlasti. Liste "Budva Naš Grad" Nikole Jovanovića, "Čist izbor" koju predvodi SDP i "Drugačije" na čijem je čelu URA, uputile su ponudu Demokratama i Evropi Sad da zajedno konstituišu većinu.

 • O razrješenju Kovačevića danas na sjednici SO Nikšić
  on 18/07/2024 at 06:10

  Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković zakazao je za danas sjednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića.

 • Leković: Nema više tender miljenika
  on 17/07/2024 at 18:32

  Novi menadžment MUP-a je obezbijedio nova patrolna vozila, kroz pošten tender, za potrebe Uprave policije i nema više tender miljenika već jednakog odnosa prema svima, poručio je poslanik Demokrata Momčilo Leković.