POCETKOM GODINE

Vecina novih mjera protiv vrsnjackog nasilja bice u funkciji pocetkom naredne godine, i ocekuje se da svi nadlezni organi doprinesu borbi protiv tog vida nasilja, kazala je savjetnica za odnose sa javnoscu u Ministarstvu prosvjete Milica Lekic.

Lekic je agenciji MINA kazala da je podrska centara za socijalni rad i policije kljucna.

“Sa individualnog nivoa, podrska roditelja je neophodna. Ako je roditelj pozvan u skolu zbog takvih situacija, najmanje sto se ocekuje jeste da se odazove, a prirodna je i njegova puna podrska i saradnja”, navela je Lekic.

Vrsnjacko nasilje, kako je kazala, tema je za citavo drustvo i samo tako se moze i rjesavati.

“Cak i da se, teoretski, nasilje u potpunosti sankcijama eliminise iz skole, ako dijete van ograde dvorista svjedoci agresivnom ponasanju u okruzenju ili medijima, problem nije eliminisan, vec samo preseljen. Dakle, u borbi protiv vrsnjackog nasilja svi moramo raditi ono sto je do nas, od razumnog i neagresivnog ponasanja u svakodnevnom zivotu, pa nadalje”, rekla je Lekic.

Kako je navela, novi sistem borbe protiv nasilja priprema se vec mjesecima, i plan je bio da se kroz kampanju od naredne godine predstavi javnosti.

“U svjetlu nekoliko nedavnih desavanja u vezi sa vrsnjackim nasiljem, odlucili smo da ubrzamo proces”, kazala je Lekic.

Kako je objasnila, novi sistem pociva na Programu za suzbijanje vrsnjackog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori sa Akcionim planom 2019-2021.

Lekic je podsjetila da je u skladu sa tim planom vec formiran trajni tim za pracenje pojave nasilja i vandalizma, ciji su clanovi predstavnici Ministarstva prosvjete, Zavoda za skolstvo, predstavnik Udruzenja roditelji i Ministarstva rada i socijalnog staranja, sto je, smatra ona, posebno vazno.

Zadatak tog tima, kako je objasnila, je da kontinuirano analizira podatke o nasilju, vrstama nasilja, obuhvatu i u skladu sa tim predlaze mjere i dalje politike u toj oblasti.

Lekic je navela da je SOS telefonska linija za prijavu nasilja otvorena i da je do sada bila u testnoj fazi.

Broj telefona je 080 777 777, a linija ce kroz kampanju naredne godine biti promovisana.

Lekic je kazala da su u vecini skola vec formirani timovi za borbu protiv nasilja, a u njima uglavnom ucestvuje direktor, predstavnik pedagosko-psiholoske sluzbe i/ili predstavnik nastavnog osoblja.

“Do sada su postojali timovi u nekih 40 skola, ali smo cijenili da to nije dovoljno i da bi trebalo da postoje u svakoj skoli, kako bi se u svakom momentu znalo ko je odgovoran za reagovanje na slucajeve vrsnjackog nasilja”, navela je ona.

Kako je dodala, obaveza skola je da u informacioni MEIS sistem unose podatke o nasilju odmah nakon sto se dogodi, sto znaci da ce biti uspostavljen mnogo azurniji sistem evidencije nasilja, a tim podacima Ministarstvo ce imati direktan pristup.

Lekic je kazala da ce biti izmijenjeni i propisi, kako u dijelu odgovornosti direktora, tako i u dijelu odgovornosti ucenika.

“Kada je rijec o direktorima, ekstremi slucajevi u kojima se pritom uprava skola ekstremno oglusila o svoje obaveze, bice osnov za razrjesenje, odnosno promjenu uprave skole”, rekla je ona.

Kako je navela Lekic, i kada je rijec o dacima, propisi se mijenjaju tako da ukljucuju i digitalni apekt tog problema.

“Skloni smo da se tezom povredom duznosti ucenika smatra upravo snimanje neprimjerenog materijala u skoli i njegovo sirenje, ali ubrzo cemo tacno znati za koje rjesenje u tom dijelu cemo se odluciti”, kazala je ona.

Lekic je rekla da ce tokom sljedece godine biti angazovano oko 30 zastitara, odnosno osoba koja ce boraviti u blizini skola i prevenirati kako vrsnjacko nasilje, tako i potencijalne vandalisticke ispade, odnosno stititi sami objekat i imovinu.

Ona je kazala da je u toku razvijanje posebne kvalifikacije za njih, sa obzirom na cinjenicu da rade sa djecom i u blizini djece.

Kako je navela, proces izrade kvalifikacije, koji je opsezan, bice zavrsen sljedece godine, kada ce se znati koje uslove tacno treba da ispunjavaju.

“Citav niz mjera, kao sto je usmjeravanje casova odjeljenske zajednice upravo na tu temu, izmjena pravilnika o postupanju u slucajevima nasilja i mnoge druge, prateci su koraci u citavom novouspostavljenom sistemu borbe protiv nasilja”, dodala je Lekic.

Kako je navela, statisticki gledano vrsnjacko nasilje je prema posljednjim istrazivanjima u padu.

“Medutim, posljednji slucajevi kojima smo svjedocili, jasno nam govore da djeca moraju imati podrsku citavog drustva”, zakljucila je Lekic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.