POCETKOM GODINE

Vecina novih mjera protiv vrsnjackog nasilja bice u funkciji pocetkom naredne godine, i ocekuje se da svi nadlezni organi doprinesu borbi protiv tog vida nasilja, kazala je savjetnica za odnose sa javnoscu u Ministarstvu prosvjete Milica Lekic.

Lekic je agenciji MINA kazala da je podrska centara za socijalni rad i policije kljucna.

“Sa individualnog nivoa, podrska roditelja je neophodna. Ako je roditelj pozvan u skolu zbog takvih situacija, najmanje sto se ocekuje jeste da se odazove, a prirodna je i njegova puna podrska i saradnja”, navela je Lekic.

Vrsnjacko nasilje, kako je kazala, tema je za citavo drustvo i samo tako se moze i rjesavati.

“Cak i da se, teoretski, nasilje u potpunosti sankcijama eliminise iz skole, ako dijete van ograde dvorista svjedoci agresivnom ponasanju u okruzenju ili medijima, problem nije eliminisan, vec samo preseljen. Dakle, u borbi protiv vrsnjackog nasilja svi moramo raditi ono sto je do nas, od razumnog i neagresivnog ponasanja u svakodnevnom zivotu, pa nadalje”, rekla je Lekic.

Kako je navela, novi sistem borbe protiv nasilja priprema se vec mjesecima, i plan je bio da se kroz kampanju od naredne godine predstavi javnosti.

“U svjetlu nekoliko nedavnih desavanja u vezi sa vrsnjackim nasiljem, odlucili smo da ubrzamo proces”, kazala je Lekic.

Kako je objasnila, novi sistem pociva na Programu za suzbijanje vrsnjackog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori sa Akcionim planom 2019-2021.

Lekic je podsjetila da je u skladu sa tim planom vec formiran trajni tim za pracenje pojave nasilja i vandalizma, ciji su clanovi predstavnici Ministarstva prosvjete, Zavoda za skolstvo, predstavnik Udruzenja roditelji i Ministarstva rada i socijalnog staranja, sto je, smatra ona, posebno vazno.

Zadatak tog tima, kako je objasnila, je da kontinuirano analizira podatke o nasilju, vrstama nasilja, obuhvatu i u skladu sa tim predlaze mjere i dalje politike u toj oblasti.

Lekic je navela da je SOS telefonska linija za prijavu nasilja otvorena i da je do sada bila u testnoj fazi.

Broj telefona je 080 777 777, a linija ce kroz kampanju naredne godine biti promovisana.

Lekic je kazala da su u vecini skola vec formirani timovi za borbu protiv nasilja, a u njima uglavnom ucestvuje direktor, predstavnik pedagosko-psiholoske sluzbe i/ili predstavnik nastavnog osoblja.

“Do sada su postojali timovi u nekih 40 skola, ali smo cijenili da to nije dovoljno i da bi trebalo da postoje u svakoj skoli, kako bi se u svakom momentu znalo ko je odgovoran za reagovanje na slucajeve vrsnjackog nasilja”, navela je ona.

Kako je dodala, obaveza skola je da u informacioni MEIS sistem unose podatke o nasilju odmah nakon sto se dogodi, sto znaci da ce biti uspostavljen mnogo azurniji sistem evidencije nasilja, a tim podacima Ministarstvo ce imati direktan pristup.

Lekic je kazala da ce biti izmijenjeni i propisi, kako u dijelu odgovornosti direktora, tako i u dijelu odgovornosti ucenika.

“Kada je rijec o direktorima, ekstremi slucajevi u kojima se pritom uprava skola ekstremno oglusila o svoje obaveze, bice osnov za razrjesenje, odnosno promjenu uprave skole”, rekla je ona.

Kako je navela Lekic, i kada je rijec o dacima, propisi se mijenjaju tako da ukljucuju i digitalni apekt tog problema.

“Skloni smo da se tezom povredom duznosti ucenika smatra upravo snimanje neprimjerenog materijala u skoli i njegovo sirenje, ali ubrzo cemo tacno znati za koje rjesenje u tom dijelu cemo se odluciti”, kazala je ona.

Lekic je rekla da ce tokom sljedece godine biti angazovano oko 30 zastitara, odnosno osoba koja ce boraviti u blizini skola i prevenirati kako vrsnjacko nasilje, tako i potencijalne vandalisticke ispade, odnosno stititi sami objekat i imovinu.

Ona je kazala da je u toku razvijanje posebne kvalifikacije za njih, sa obzirom na cinjenicu da rade sa djecom i u blizini djece.

Kako je navela, proces izrade kvalifikacije, koji je opsezan, bice zavrsen sljedece godine, kada ce se znati koje uslove tacno treba da ispunjavaju.

“Citav niz mjera, kao sto je usmjeravanje casova odjeljenske zajednice upravo na tu temu, izmjena pravilnika o postupanju u slucajevima nasilja i mnoge druge, prateci su koraci u citavom novouspostavljenom sistemu borbe protiv nasilja”, dodala je Lekic.

Kako je navela, statisticki gledano vrsnjacko nasilje je prema posljednjim istrazivanjima u padu.

“Medutim, posljednji slucajevi kojima smo svjedocili, jasno nam govore da djeca moraju imati podrsku citavog drustva”, zakljucila je Lekic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Da se kroz rezultat popisa Srbi potvrde kao državotvorni narod Crne Gore"
  on 14/07/2024 at 21:40

  Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Milan Knežević, ističe da se na rezultate popisa stanovništva u Crnoj Gori, posebno kada je riječ o nacionalnoj pripadnosti, jako dugo čeka te u svom stilu poručuje da bi “dosad bili objavljeni i u Indiji", samo se kod nas još prebrojavaju. Očekuje da broj onih koji su se nacionalno izjasnili kao Srbi bude veći u odnosu na popis iz 2011. godine i da se i kroz taj podatak, kako je rekao, potvrde kao državotvorni narod u Crnoj Gori.

 • "Slučaj u Beranama presedan najopasnije vrste"
  on 14/07/2024 at 16:50

  Iz Demokratske Crne Gore poručuju da je slučaj u Beranama presedan najopasnije moguće vrste, te da će nepoštovanje dogovora srušiti sve principe, izazvati nepovjerenje, nestabilnost i neizvjesnost na političkoj sceni tog grada. Pozivali su sve odgovorne aktere da se pridruže naporima za uspostavljanje stabilnosti i poštovanje datih dogovora.

 • Mandić: Ne plašim se rezultata popisa stanovništva
  on 14/07/2024 at 15:04

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić izjavio je danas u intervjuu za Politiku da se ne plaši rezultata popisa stanovništva u Crnoj Gori.

 • "Brz oporavak Trampu, napad zaslužuje najoštrije osude"
  on 14/07/2024 at 14:00

  Napad na bivšeg predsjednika SAD-a i kandidata za predsjednika Donalda Trampa zaslužuje najoštriju osudu, kazao je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić.

 • "Rekonstrukcija samo komplikuje odnose, ulazak BS u Vladu je trgovina"
  on 14/07/2024 at 13:45

  Rekonstrukcija Vlade povećaće heterogenost i neusklađenost interesa njenih činilaca i neminovno će negativno uticati na ispunjavanje spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore, ocijenila je docentkinja na Univerzitetu Donja Gorica Nikoleta Đukanović.

 • Svjedok sedmice: Amina Cikotić
  on 14/07/2024 at 11:58

  Pročitajte šta je obilježilo sedmicu za nama iz ugla potpredsjednice Socijaldemokratske partije (SDP) Amine Cikotić.

 • "Rekonstrukcija Vlade neće doprinijeti stabilizaciji vlasti"
  on 14/07/2024 at 11:56

  Rekonstrukcija Vlade neće doprinijeti stabilizaciji parlamentarne većine i političkih prilika u državi, ocijenio je poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević.

 • "Odreći ću se mjesta predsjednika opštine, samo da se riješi kriza"
  on 14/07/2024 at 11:37

  Bivši potpredsjednik opštine Berane Damjan Ćulafić saopštio je da je spreman da se odrekne mjesta predsjednika opštine koje ga je sledovalo po koalicionom sporazumu.

 • Milatović: Političko nasilje neprihvatljivo
  on 14/07/2024 at 10:59

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović snažno je osudio jučerašnji napad na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa u Pensilvaniji.

 • Spajić: Najoštrije osuđujemo napad na Trampa
  on 14/07/2024 at 10:53

  Nasilje je neprihvatljivo na bilo kom mjestu, a posebno u političkoj areni, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • U prvoj polovini godine prenijeto 6,6 hiljada brojeva
  on 14/07/2024 at 19:22

  Uslugu prenosivosti broja je u prvoj polovini ove godine iskoristilo 6,6 hiljada pretplatnika, većinom u mobilnoj telefoniji, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

 • Tunel Sozina opslužio 1,86 miliona vozila
  on 14/07/2024 at 14:55

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 1,86 miliona vozila.

 • EPCG će prekid rada TE koštati 70 miliona eura
  on 14/07/2024 at 08:43

  Procjenjuje se da će zbog višemjesečnog prekida rada Termoelektrane (TE) Pljevlja naredne godine Elektroprivreda (EPCG) za nabavku električne energije potrošiti 70 miliona eura, saopštio je ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović.

 • Značajan rast prometa
  on 13/07/2024 at 15:26

  Različiti smjerovi indeksa i značajan rast prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj su objavljeni podaci prema kojima je u prvih šest mjeseci ove godine za kapitalne projekte potrošeno 61,2 miliona eura ili 26 odsto planiranog iznosa.

 • "Dobro je da nema rasta cijena struje, ali standard života nije porastao"
  on 13/07/2024 at 12:12

  Nepostojanje informacija o primjeni programa Evropa sad 2 predstavlja značajan problem privredi, ali i državnim organima, ocijenio je ekonomski analitičar Mirza Mulešković u intervjuu za Minu biznis.

 • Za dvije godine od auto-puta zaradili 20 miliona eura
  on 13/07/2024 at 12:00

  Za dvije godine funkcionisanja auto-puta Princeza Ksenija, Monteput je od naplate putarine zaradio skoro 20 miliona eura. Za to vrijeme dionicom od Smokovca do Mateševa prošlo je skoro pet miliona vozila, saopšteno je iz Monteputa. U posljednjoj godini ta tom putu život je izgubila jedna osoba.

 • Raste broj turista iz Kine
  on 13/07/2024 at 09:51

  Crna Gora je kao destinacija sve privlačnija za kineske turiste, čiji je broj porastao 42,4 odsto u poređenju sa 2019. godinom, saopštio je predsjednik izvršnog odbora Nacionalne turističke organizacije (NTO), Miško Rađenović.

 • Zbog cijena na primorju vlasnici trgovinskih lanaca "trljaju ruke"
  on 13/07/2024 at 06:11

  Porast cijena u marketima na primorju ne odgovara ni domaćima, ni gostima, ali zato vlasnici crnogorskih trgovinskih lanaca "trljaju ruke". Potrošači se pitaju kako su moguće te cjenovne oscilacije, dok nadležni, konkretno iz Tržišne inspekcije poručuju da je sve u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini, prema kojem se cijene slobodno formiraju.

 • EU odobrila 100 miliona za drugu dionicu auto-puta
  on 12/07/2024 at 17:48

  U okviru Ekonomskog i investicionog plana (EIP) za zapadni Balkan, Evropska komisija je usvojila Odluku o finansiranju u iznosu od 100 miliona eura granta za podršku izgradnji dionice Mateševo-Andrijevica auto-puta Bar-Boljare.

 • Fokus Foruma visoke tehnologije i inovacije
  on 12/07/2024 at 14:42

  Privredna komora Crne Gore u saradnji s Ambasadom Italije i Ministarstvom vanjskih poslova, regijom Fruili Venecija Đulija i Centralnoevropskom inicijativom organizovala je 12. jula prezentaciju Big Science Business Forum 2024 - velikog naučno-poslovnog foruma koji će se održati u Trstu od 1. do 4. oktobra.