NOVI ZAKON

Poslodavac u Crnoj Gori bice duzan da zeni produzi ugovor o radu ukoliko joj istice tokom trudnoce, porodiljskog ili roditeljskog odsustva, dok koristi neko od tih prava, predvideno je Predlogom zakona o radu koji je prosle sedmice utvrdila Vlada.

Koordinatorka radne grupe za izradu Predloga zakona, Vesna Simovic Zvicer, kazala da su tim aktom predvidene znacajne novine u vezi sa zastitom zena tokom trudnoce i porodiljskog odsustva, kao i novine koje se ticu ostvarivanja prava na roditeljsko odsustvo.

Zvicer je u intervjuu agenciji MINA objasnila poslodavac ne moze otkazati ugovor o radu zaposlenoj zeni zbog trudnoce, a ukoliko je otkaz posljedica nepostovanja radnih obaveza, u tom slucaju ce biti duzan da detaljno obrazlozi razloge.

Prema njenim rijecima, zaposlena zena koja je odsutna sa rada zbog odrzavanja trudnoce, porodiljskog ili roditeljskog odsustva ne moze se proglasiti zaposlenom za cijim je radom prestala potreba.

“Ako je zena zasnovala radni odnos na odredeno vrijeme, pa joj ugovor o radu istice tokom trudnoce ili koriscenja porodiljskog ili roditeljskog odsustva, poslodavac ce biti duzan da joj aneksom produzi trajanje ugovora o radu dok koristi neko od navedenih prava”, saopstila je Simovic Zvicer.

Kako je navela, novina u Predlogu zakona je pravo zaposlene na jedan dan placenog odsustva u toku mjeseca radi obavljanja prenatalnih pregleda.

Novina je mogucnost privremenog rasporeda na drugo radno mjesto, uz zadrzavanje prava na zaradu u istom iznosu, na osnovu nalaza i preporuke nadleznog doktora medicine, trudnoj zaposlenoj i dok doji dijete, a koja radi na poslovima koji mogu da ugroze njen zivot i zdravlje, odnosno koji mogu da ugroze zivot i zdravlje djeteta.

“Ukoliko poslodavac nema odgovarajuce radno mjesto, bice duzan da joj isplacuje naknadu zarade kao da je na radu”, rekla je Simovic Zvicer i dodala da je zeni tokom trudnoce zabranjen noci i prekovremeni rad.

Zabrana diskriminacije po osnovu trudnoce

Simovic Zvicer je objasnila da je u pogledu zasnivanja radnog odnosa predvidena zabrana diskriminacije po osnovu trudnoce.

Kako je rekla propisuje se da poslodavac ne moze od osobe koje je kandidat za zaposlenje zahtijevati podatke o porodicnom, odnosno bracnom statusu i planiranju porodice, kao ni dostavljanje isprava i drugih dokaza koji nijesu od neposrednog znacaja za obavljanje poslova za koje zasniva radni odnos, odnosno zakljucuje ugovor o radu.

“Ova pitanja spadaju u domen privatnosti kandidata u postupku zaposljavanja, te je predvideno da poslodavac ne moze traziti da se kandidat o njima izjasnjava, kao ni nakon zasnivanja radnog odnosa”, navela je Simovic Zvicer.

Kako je dodala, poslodavac ne moze da uslovljava zasnivanje radnog odnosa, odnosno zakljucivanje ugovora o radu dokazom o trudnoci niti moze odbiti zakljucivanje ugovora o radu sa trudnom zenom.

Izuzetak od ove zabrane, prema rijecima Simovic Zvicer, predviden je ukoliko se radi o poslovima kod kojih postoji znatan rizik za zdravlje zene i djeteta, a koji utvrdi nadlezni zdravstveni organa.

Ona je kazala da novim zakonom zaposlena zena uziva posebnu zastitu i nakon porodaja.

“Zaposlena zena ima pravo na porodiljsko odsustvo koje je predvideno u obaveznom trajanju od 98 dana, od koji 28 zena koristi prije porodaja i 70 nakon porodaja, pravo na povratak na isto radno mjesto ili odgovarajuce radno mjesto sa najmanje istom zaradom, po isteku porodiljskog, odnosno roditeljskog odsustva”, navela je Simovic Zvicer.

Kako je dodala, zaposlene zene ce imati i pravo na pauzu radi dojenja djeteta po povratku na rad, u trajanju od dva sata u toku rada, koje moze koristiti jednokratno ili dva puta tokom dana.

Da se roditeljsko odsustvo kod viseplodne trudnoce produzava za 180 dana za svako dijete

Iz Udruzenja Roditelji su kazali da je posebno vazno sto je konacno prihvacena odredba da trudnicama poslodavci moraju produzavati ugovore na odredeno do isteka odsustva.

Izvrsna direktorica Udruzenja Kristina Mihailovic, kazala je da im se skoro svakodnevno javi neka trudnica da pita da li je moguce da ni jednim aktom nije zasticena da bi zaustavila poslodavca u nemjeri da joj ne produzi ugovor na odredeno koji istice u toku trudnoce.

“Borba za ovu odredbu je trajala predugo i nadamo se da ce i u konacnom tekstu ostati odnosno da ce kao takva biti prihvacena u parlamentu. Vjerujemo da ce trudnice i porodilje u naredom periodu biti jednako zasticene na trzistu rada”, rekla je Mihailovic agenciji MINA.

Ona je kazala da nije uspjela da se promijeni odredba prema kojoj sada porodilja, a ubuduce ce tako biti i sa trudunicama, ako stekne pravo na transformaciju ugovora na odredeno u na neodredeno u toku porodiljskog, nece moci da na to racuna.

Mihailovic je objasnila da je tumacenje i stav nadleznih da drzava tjera poslodavca da ih na tim pozicijama zadrzava dok su na odsustvu.

Kako je dodala, nije prihvacen ni predlog Udruzenja da se produzava roditeljsko odsustvo za roditelje koji su dobili djecu iz viseplodnih trudnoca.

“Uvazavajuci obaveze i posvecenost i predanost svih roditelja, ipak moramo da primijetimo da nije jednako podizati jedno dijete ili blizance, trojke, cetvorke. Zbog toga smatramo da bi, barem u dijelu koji se odnosi na broj dana roditeljskog odsustva, trebalo mijenjati sadasnju situaciju”, rekla je Mihailovic.

Ona je kazala i da roditelji blizanaca nemaju ni nikakvu dodatnu finansijsku podrsku od drzave, a za roditelje trojki se u posljednje dvije godine ispacuju jednokratne naknade od tri hiljade eura, ali ne kao vrsta podrske koja je definisana odredenim aktom i pod istim uslovima za sve, nego na osnovu odluke premijera.

Mihailovic je rekla da su dostavili molbu nezavisnom poslaniku Nedeljku Rudovicu i tekst amandamana da, kada Predlog zakona ude u skupstinsku procedure, se zalozi da taj predlog ipak bude uvrsten.

“Predlozili smo da se roditeljsko odsustvo kod viseplodne trudnoce produzava za 180 dana za svako dijete posebno. To znaci da bi roditelji blizanaca imali godinu i po odsustva, trojki dvije godine”, objasnila je MIhailovic.

Ona vjeruje da ce nova rjesenja osnaziti porodicu, bar u dijelu planiranja jer ce postojati neka vrsta sigurosti da zena nece ostati bez posla kada se par odluci da ima djecu.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Aktuelni ministri doprinijeli da Crna Gora izađe iz čeljusti prošlosti"
  on 20/03/2023 at 10:36

  Premijer Dritan Abazović kazao je da neće izostati pomoć Vlade ni privrednih subjekata da se zaustavi inflacija. Komentarišući rezultate predsjedničkih izbora, on je na početku sjednice Vlade kazao da su aktuelni ministri doprinijeli na neki način da Crna Gora izađe iz čeljusti prošlosti.

 • Lekić: 44. Vlade će biti, mandataru želim uspjeh i ozbiljnu većinu
  on 20/03/2023 at 10:10

  Skupština Crne Gore ponovo je usvojila izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, koje je predsjednik države Milo Đukanović vratio parlamentu na ponovno udlučivanje. Tim zakonom otvara se put za formiranje nove vlasti u Podgorici, mada je u međuvremenu Izborna komisija Glavnog grada proglasila konačne rezultate izbora u Podgorici.

 • Adžić naredne sedmice u zvaničnoj posjeti Briselu
  on 18/03/2023 at 15:08

  Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na poziv ministra za unutrašnje poslove, sport i integracije Slobodne Države Bavarske, Joakima Hermana, učestvovaće na 3. Dunavskoj bezbjednosnoj konferenciji, koja će se održati u periodu od 23. do 24. marta 2023. godine u Briselu.

 • Izborna komisija Podgorice proglasila konačne rezultate izbora
  on 17/03/2023 at 23:01

  Izborna komisija Glavnog grada kasno sinoć jednoglasno je proglasila konačne rezultate izbora u Podgorici. Ovu odluku donijeli su pošto je Ustavni sud odbio sve žalbe izjavljene nakon izbora 23. oktobra prošle godine. Ta informacija zvanično je potvrđena Portalu RTCG.

 • Vraćamo poziciju glavnog pregovarača
  on 17/03/2023 at 21:17

  Vlada će u što skorijem roku unaprijediti mehanizme za koordinaciju procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU), vratiti poziciju glavnog pregovarača i zaokružiti formiranje pregovaračke strukture, kazao je premijer Dritan Abazović.

 • "Tek treba da vidimo hoće li povlačenje Đukanovića biti suštinsko"
  on 17/03/2023 at 20:58

  Malo ko je svojevoljno odustao od političke moći u Crnoj Gori te je upitno da li bi od nje odustao onaj ko je ima(o) najviše, rekao je za Portal RTCG Stefan Đukić, profesor filozofije i analitičar. To je kazao komentarišući najavu predsjednika DPS-a Mila Đukanovića da će se ove godine povući sa mjesta čelnika te stranke.

 • "Izbori neophodni ali sporna procedura raspisivanja"
  on 17/03/2023 at 19:01

  Na odluku predsjednika države da raspusti Parlament i raspiše izbore, različite reakcije pravnika i analitičara. Ipak, kažu da takva odluka nije iznenađenje, te da su vanredni izbori Crnoj Gori neophodni, ali je sporna procedura raspisivanja.

 • Kancelarija nikšićkog odbora Demokrata ponovo demolirana
  on 17/03/2023 at 18:32

  Kancelarija nikšićkog odbora Demokratske Crne Gore demolirana je drugi put u ovom mjesecu, saopštili su iz te stranke.

 • "Biznismen i operator poreskih rajeva u umišljenoj ulozi ustavobranitelja"
  on 17/03/2023 at 16:21

  Koliko god imalo tragikomične dimenzije da je predsjednik države, ujedno i zvanično – privatnik, biznismen, bankar, operator poreskih rajeva, Milo Đukanović sada u umišljenoj ulozi ustavobranitelja, radi se o ozbiljnom ugrožavanju temelja političkog sistema", kazao je lider Demosa Miodrag Lekić.

 • "Abazović se uplašio da će ga ruka pravde ipak stići"
  on 17/03/2023 at 15:39

  Premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića je uhvatio strah da će čuvena ruka pravde doći po njega, kazao je portparol i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Miloš Nikolić.

 • Od sjutra više od 25 proizvoda po nižim cijenama
  on 20/03/2023 at 10:45

  Od sjutra će građani u pet najvećih trgovačkih lanaca moći da kupuje i više od 25 proizvoda po minimalnim cijenama, najavio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

 • Ostvareno 435 kružnih putovanja stranih brodova
  on 19/03/2023 at 18:40

  U Crnoj Gori je u prošloj godini ostvareno 435 kružnih putovanja stranih brodova, pokazuju podaci Monstata.

 • Auto-putem prošlo 351,14 hiljada vozila
  on 19/03/2023 at 12:22

  Auto-putem Princeza Ksenija je od početka ove godine prošlo 351,14 hiljada vozila.

 • Nova vlada da hitno pripremi kredibilnu srednjoročnu fiskalnu strategiju
  on 19/03/2023 at 10:21

  Crna Gora, kao zemlja koja nema sopstvenu monetarnu politiku, mora hitno da reaguje instrumentima fiskalne politike, kako bi popravila svoj kredibilitet na međunarodnom finansijskom tržištu i očuvala ekonomsku stabilnost, ocijenili su iz Centra za ekonomske i evropske studije (CEES).

 • Rekordna neto dobit u prošloj godini od 21,4 miliona eura
  on 18/03/2023 at 11:05

  Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) završio je prošlu godinu sa neto dobiti od 21,4 miliona eura, od čega će, u skladu sa zakonskom regulativom, oko 15 miliona u narednim godinama vratiti kroz korekcije krajnjim korisnicima, odnosno potrošačima električne energije.

 • Saradnja u oblasti energetike bitan segment
  on 18/03/2023 at 10:05

  Intenzivna saradnja Crne Gore i Njemačke u oblasti energetike predstavlja bitan segment sveukupnih bilateralnih odnosa, ocijenjeno je na privrednom događaju u Frankfurtu, koji su organizovali Generalni konzulat Crne Gore u Njemačkoj i Agencije za razvoj grada Frankfurta.

 • Blaga stabilizacija na tržištu nekretnina
  on 18/03/2023 at 09:20

  Nakon haotične situacije sa ogromnom tražnjom i nenormalno visokim cijenama na domaćem tržištu nekretnina, koja je vladala prošle gdine, došlo je do blage stabilizacije tržišta, ocijenili su predstavnici agencija za nekretnine.

 • Korigovanje koeficijenata do petka ili obustava rada u svim institucijama kulture
  on 18/03/2023 at 08:14

  Ukoliko do petka ne bude ispunjeno obećanje da se u izmjenama I dopunama Granskog kolektivnog ugovora koriguju koeficijenti umjetničkog sektora kulture na 20-25 odsto kako bi bili u skladu sa ostalim povećanjem u kulturi, biće obustavljen rad svih pozorišta, muzičkih centara, a neće biti ni izložbi. To je u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“ kazao glumac Vukan Pejović.

 • Dodijeljeni grantovi u okviru Programa prekogranične saradnje Crne Gore i Kosova
  on 17/03/2023 at 20:52

  Grantovi u okviru trećeg poziva Programa prekogranične saradnje između Crne Gore i Kosova, dodijeljeni su danas na svečanoj ceremoniji u Peći, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

 • Centralna banka obilježava Svjetsku nedjelju novca
  on 17/03/2023 at 17:05

  Centralna banka (CBCG) će nizom aktivnosti od 20. do 26. marta, tradicionalno obilježiti Svjetsku nedjelju novca, globalnu manifestaciju koja se sprovodi u 176 zemalja svijeta sa ciljem promocije finansijske pismenosti i ekonomskih znanja i vještina među djecom i mladima.