AUTOPUT

Od 16 tunela na dijelu autoputa od Smokovca do Mateseva svi su u zavrsnoj fazi radova i vecina mostova je spojena u obje trake.

I vecina mostova je spojena u obje trake. Od njih 20 na pet je ostalo da se zavrsi rasponska konstrukcija na drugoj traci. Gradevinski radovi, bi kako su nam objasnili iz Ministarstva saobracaja, trebalo da budu zavrsen u predvi]enom roku – do kraja septembra. Nakon toga slijedi testiranje svih bezbjednosnih sistema auto-puta. Nasa ekipa danas je obisla radove na prvoj fazi u Gornjim Mrkama.

Ideja, ali i pocetak radova na autoputu krenuli su upravo iz Gornjih Mrka. Most i tuneli dobili su naziv po lokaciji. Most Mrke dug skoro kilometar spojen je, a ograda je u zavrsnoj fazi. Tunel Mrke treci je na potezu auto-puta od Podgorice prema Kolasinu. Desna cijev tunela duga je 829, a lijeve 800 metara. Izlaz iz tunela vodi vas direktno na most Moracica. Prva sekcija auto-puta zavrsava se desetak kilometara nakon Moracice, i kako tvrdi Vujovic, 90 % posla je zavrseno. Rok za zavrsetak svih radova na autoputu, sudeci na osnovu toga koji je najavljen se kraj septembra izgleda moguc.

“Izvodac nas uvjerava da ce taj rok da bude 30. septembar 2020. godine. Sto se tice gradevinskih radova, oni idu svojim tokom. Moram da podsjetim ono sto nakon gradevinskih radova ide, da kazem mozda i tezi dio posla, elektro-masinske instalacije koje se vec rade, one su mozda na nekih 11-12 % ukupne gotovosti na citavoj trasi”, rekao je direktor Poslovne jedinice za upravljanje autoputa Goran Vujovic.

Nakog toga slijedi uvezivanje svih sigurnosnih sistema i njihova provjera.

“Potrebno je sve scenarije koji se mogu desiti u nekim situacijama, bilo da su izazvani saobracajnim udesom ili bilo kojim ekcesom koji se moze desiti na autoputu uvezati i obezbijediti da sistem adekvatno djeluje, reaguje na bilo koji od tih dogadaja”, dodao je Vujovic.

Plan je da se dio proba bezbjednosnog sistema radi uporedo sa zavrsetkom gradevinskih radova. Medutim, kako bi na autoputu bila garantovana bezbjednost cijeli sistem, njegova proba i podesavanje ce se raditi kada budu kompletno zavrseni i tada se sistem mora testirati i dovesti u ocekivani nivo.

Aleksandra Jovancevic, TVCG

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.