TERMALNA KAMERA

Krivolov na Skadarskom jezeru bice smanjen radom call centra i 24-casovnim monitoringom takozvanom termalnom kamerom. U upravi Nacionalnog parka kazu da ovakav vid kontrole vec daje rezultate. Nekoliko osoba je procesuirano zbog krivolova, dok su pojedini sprijeceni u nelegalnim aktivnostima.

Termalna kamera 24 casa dnevno snima teritoriju Skadarskog jezera, odnosno 78 odsto njegove ukupne povrsine.

“Nas zaposleni koji sjedi u centru, kad na kameri, na monitoru, vidi neki vid nelegalnog desavanja, direktno telefonskim putem upucuje naseg nadzornika na lokalitet desavanja”, rekao je direktor NP Skadarsko jezero Nenad Ivanovic.

Pristup termalnoj kameri imaju i u ribarskom monitoring centru Ministarstva poljoprivrede.

“Termalna kamera radi po principu sto, sve sto ima odredenu toplotu, moze biti reflektovano u vidu kao sto ste vidjeli na slici, u vidu kretanja na snimku. To je sasvim dovoljno da nas ribarski inspektor, odnosno lica koja su zaduzena za kontrolu ribolovnih aktivnosti u Nacionalnom parku, izadu na teren i provjere o cemu se radi”, kaze Denis Frljuckic iz resornog ministarstva.

Termalna kamera vec daje rezultate. Nekoliko osoba je procesuirano, dok su drugi sprijeceni u krivolovu.

“Zadnjih nekih desetak dana je bilo sigurno jedno desetak slucajeva, gdje su uspjeli da nam pobjegnu, jer u momentu kad su poceli, kad su izasli na jezero i poceli da rade odredenu nelegalnu aktivnost, u tom momentu je i nas nadzornik bio nekih pet, do deset minuta na samom licu mjesta, tako da im nijesmo dozvoli da se bave tim nelegalnim aktivnostima. I taj momenat kada krivolovci bjeze od nas je dobar jer opet nisu napravili stetu”, rekao je Ivanovic.

Svaku nelegalnu aktivnost koji uoce gradani mogu prijaviti call centru Nacionalnih parkova.

Osim putem call centra neregularnosti mozete prijavljivati putem aplikacije Nacionalnih parkova Crne Gore.

Marija Radulovic, RTCG

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.

 • "Zakon jednak za sve, pa i za privredna društva u većinskom državnom vlašništvu"
  on 25/03/2023 at 13:11

  Izjave Luke Kotor u vezi sa pružanjem lučke usluge pilotaže u Bokokotorskom zalivu kojima se nipodaštavaju sudske i odluke drugih nadležnih organa, ne idu u prilog očuvanju poslovnog ugleda luke od nacionalnog značaja, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Za podsticajne mjere u poljoprivredi 45 hiljada eura
  on 25/03/2023 at 12:00

  Opština Tivat će za podsticajne mjere u sektoru poljoprivrede ove godine opredijeliti 45 hiljada eura.

 • Klikom do trgovine, ali i prevare
  on 25/03/2023 at 06:37

  Od početka godine 11 kupovina preko interneta završilo se prijavom Tržišnoj inspekciji. Nepravilnosti su se odnosile na reklamacije sata, parfema, šminke, garderobe, česme, mašinice za brijanje i drugog, a kupci su tvrdili da dobijeni proizvod nije isti kao sa fotografije. Prijavljivalo se i kašnjenje isporuke, kao i da je cijena koju kurir traži pri dostavi veća od naznačene pri naručivanju. Glavna tržišna inspektorka, Marina Radulović, za Portal RTCG kaže da je, za tri mjeseca 2023. godine, od kurirskih službi oduzeta krivotvorena roba, vrijedna 19.437 eura.

 • Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani
  on 25/03/2023 at 05:59

  Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani, smatra novoimenovani predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore (KTKCG) Željko Drinčić.

 • EK podržava modernizaciju puteva i željeznice u CG
  on 24/03/2023 at 14:35

  Za Crnu Goru bila odlična vijest ukoliko se odobri investicioni grant od 75 miliona eura za rekonstrukciju željeznice, kazao je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović na sastanku sa šefom jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za susjedstvo i politiku proširenja Majklom Milerom. Miler je istakao težnje EK da snažnije podržava modernizaciju željezničke infrastrukture, budući da u skladu sa „Zelenom agendom“ ovaj vid saobraćaja ima poseban značaj.

 • Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom, u 2022. pozitivan rezultat
  on 24/03/2023 at 13:20

  Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa "Budvanska rivijera" AD Budva u 2022. godini ostvarila je pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 602.563 eura. To je utvrdio Odbor direktora na danas održanoj XIX sjednici.

 • Odgovorno do poboljšanja životnog standarda
  on 24/03/2023 at 13:01

  Poboljšanje životnog standarda, cilj je svake odgovorne politike, a da toga se mora doći na odgovoran način, a ne manipulacijama i sijanjem iluzija, saopštio je predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.