DOKAPITALIZACIJA

Vlada Crne Gore predlozila je veceras dokapitalizaciju nacionalne avio kompanije Montenegro Erlajns ulaganjem 155 miliona eura u narednih sest godina i to za pokrivanje dospjelih obaveza kompanije prema povjeriocima i investicije u razvoj. Kako se navodi, u tu sumu je uracunato i izdvajanje do 50 miliona eura neto za kupovinu novih crnogorskih aviona.

Vlada je predlog zakona u parlamentarnu proceduru uputila po skracenom postupku, saopsteno je nakon vecerasnje sjednice.

Kako se navodi, radi osiguravanja likvidnosti, odrzivosti i stabilnosti poslovanja nacionalnog avioprevoznika kao preduzeca od posebnog znacaja za Drzavu, ovim zakonom se ureduju uslovi, nacin i postupak izmirivanja obaveza koje Montenegro Airlines ima prema drzavi Crnoj Gori i trecim licima, izvor i nacin obezbjedivanja sredstava za ove namjene, kao i druga pitanja od znacaja za razvoj nacionalne avio kompanije, koja svojim poslovanjem utice na ekonomski razvoj Crne Gore u cjelini.

“U raspravi je istaknuto da crnogorska nacionalna avio kompanija godisnje prihoduje oko 70 miliona eura, da je ove godine prevezla vise od 660.000 putnika cime pored direktnog prihoda ostvaruje veliki pozitivan uticaj na cjelokupnu nasu ekonomiju koji se ove godine sa prihodima od turizma procjenjuje na vise od 185 miliona eura. Shodno tome eventualni stecaj ili likvidacija kompanije bi doveli do niza kumulativnih negativnih efekata po cijelu nacionalnu ekonomiju te brojnih direktnih negativnih posljedica medu kojima su gubitak 33,7 miliona eura otplacenih rata za vazduhoplove i slotova na stranim aerodromima”, pise u saopstenju.

Sagledavajuci alternativni scenario stecaja, ili likvidacije Montenegro Erlajnsa, Vlada je zakljucila da bi ovakav scenario bio izuzetno nepovoljan ne samo po nacionalnu avio kompaniju, vec i po ukupnu crnogorsku ekonomiju, posebno imajuci u vidu turizam kao stratesku granu razvoja, dodaje se u saopstenju.

“Vlada je razmotrila i uporedna pozitivna iskustva vise zemalja Evropske unije koje su proteklih godina na slican nacin konsolidovale svoje avio kompanije, kao i slucajeve zemalja koje su odlucile da ne pristupe konsolidaciji sto je dovelo do znacajnih negativnih posljedica po njihove nacionalne ekonomije”, saopsteno je nakon sjednice.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.

 • "Zakon jednak za sve, pa i za privredna društva u većinskom državnom vlašništvu"
  on 25/03/2023 at 13:11

  Izjave Luke Kotor u vezi sa pružanjem lučke usluge pilotaže u Bokokotorskom zalivu kojima se nipodaštavaju sudske i odluke drugih nadležnih organa, ne idu u prilog očuvanju poslovnog ugleda luke od nacionalnog značaja, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Za podsticajne mjere u poljoprivredi 45 hiljada eura
  on 25/03/2023 at 12:00

  Opština Tivat će za podsticajne mjere u sektoru poljoprivrede ove godine opredijeliti 45 hiljada eura.

 • Klikom do trgovine, ali i prevare
  on 25/03/2023 at 06:37

  Od početka godine 11 kupovina preko interneta završilo se prijavom Tržišnoj inspekciji. Nepravilnosti su se odnosile na reklamacije sata, parfema, šminke, garderobe, česme, mašinice za brijanje i drugog, a kupci su tvrdili da dobijeni proizvod nije isti kao sa fotografije. Prijavljivalo se i kašnjenje isporuke, kao i da je cijena koju kurir traži pri dostavi veća od naznačene pri naručivanju. Glavna tržišna inspektorka, Marina Radulović, za Portal RTCG kaže da je, za tri mjeseca 2023. godine, od kurirskih službi oduzeta krivotvorena roba, vrijedna 19.437 eura.

 • Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani
  on 25/03/2023 at 05:59

  Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani, smatra novoimenovani predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore (KTKCG) Željko Drinčić.

 • EK podržava modernizaciju puteva i željeznice u CG
  on 24/03/2023 at 14:35

  Za Crnu Goru bila odlična vijest ukoliko se odobri investicioni grant od 75 miliona eura za rekonstrukciju željeznice, kazao je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović na sastanku sa šefom jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za susjedstvo i politiku proširenja Majklom Milerom. Miler je istakao težnje EK da snažnije podržava modernizaciju željezničke infrastrukture, budući da u skladu sa „Zelenom agendom“ ovaj vid saobraćaja ima poseban značaj.

 • Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom, u 2022. pozitivan rezultat
  on 24/03/2023 at 13:20

  Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa "Budvanska rivijera" AD Budva u 2022. godini ostvarila je pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 602.563 eura. To je utvrdio Odbor direktora na danas održanoj XIX sjednici.