GP URA

Podaci da zene u Crnoj Gori zaraduju i do 30 odsto manje, u odnosu na muskarce, ali i da posjeduju manje od cetvrtine nepokretnosti u odnosu na drugi pol, upucuju na obavezu svih progresivnih drustvenih cinilaca i gradana, da se protiv takvih nejednakosti bore, ukazali su u Gradanskom pokretu URA.

U tom pokretu su reagovali na jucerasnje istrazivanje UNDP-a u Crnoj Gori, koje je pokazalo da razvoj ekonomije nije ravnopravan za sve drustvene slojeve, te da je bruto nacionalni dohodak (BDP) po glavi stanovnika za 30 odsto manji za zene u odnosu na muskarce.

“Svega nekoliko dana od 77. godisnjice osnivanja Antifasistickog fronta zena (AFZ), porazavajuce je konstatovati da je pozicija zena u drustvu jako losa, a da se o polnoj i klasnoj emancipaciji zena gotovo i ne govori”, navodi se u saopstenju.

Ta diskriminacija je mnogo sira od strogo ekonomske sfere I, kako kazu u GP URA, vidljiva je u gotovo svim segmentima crnogorskog drustva.

“Primjera radi, zastrasujuci je podatak da u Crnoj Gori vec dvadesetak godina postoji disbalans kod novorodenih djecaka i djevojcica: 110 naprema 100 u korist djecaka, prevashodno zbog selektivnih abortusa zenske djece. Ukoliko to nije dovoljan alarm da se stvari pod hitno i radikalno moraju mijenjati, onda nista nikada nece ni biti”, ukazali su u pokretu URA.

URA ukazuje da nam istorija ne smije sluziti samo kao sjecanje, vec i kao “nauk svih zenskih borbi koje su – u razlicitim periodima i mnogo tezim okolnostima – polagale velike zrtve kako bi svijet bio pravedniji i bolji”.

U pokretu URA navode i da je vece ukljucivanje zena u javni prostor jako vazan korak u procesu radikalne transformacije nepravednog drustvenog poretka, ali da je “iluzorno ocekivati da ce se takve promjene dogoditi same od sebe, a bez stvaranja potrebnih preduslova”.

“A ti preduslovi ne smiju biti samo formalni, kako je to do sada bio slucaj, vec i sustinski. Jer ukoliko drustveni poredak daje legitimitet diskriminaciji zena na svim poljima, pocev od neravnomjerne podjele kucnog rada i tradicionalnog ocekivanja da “kuhinja i svi kucni poslovi pripadaju iskljucivo zenama”, onda ce i njihova mogucnost da se bave bilo cime mimo tih poslova, biti znatno manja. Odnosno, da bi se polozaj zene sustinski promijenio, poboljsao i emancipovao, potrebno je promijeniti citav drustveni poredak koji pociva na sili i nepravdi”, ukazali su u pokretu URA.

URA istice da se “ova pitanja moraju vratiti u sferu politicke borbe, gdje i pripadaju”, a da podrsku takvoj borbi trebaju pruziti i sve one socijalne grupe koje takode trpe diskriminaciju na svakom koraku.

“Jer nas zdrav razum i elementarna empatija upucuju da razumijemo jedni druge i da zajedno podignemo glas protiv svih oblika diskriminacije”, zakljucili su u pokretu URA.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.

 • "Zakon jednak za sve, pa i za privredna društva u većinskom državnom vlašništvu"
  on 25/03/2023 at 13:11

  Izjave Luke Kotor u vezi sa pružanjem lučke usluge pilotaže u Bokokotorskom zalivu kojima se nipodaštavaju sudske i odluke drugih nadležnih organa, ne idu u prilog očuvanju poslovnog ugleda luke od nacionalnog značaja, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Za podsticajne mjere u poljoprivredi 45 hiljada eura
  on 25/03/2023 at 12:00

  Opština Tivat će za podsticajne mjere u sektoru poljoprivrede ove godine opredijeliti 45 hiljada eura.

 • Klikom do trgovine, ali i prevare
  on 25/03/2023 at 06:37

  Od početka godine 11 kupovina preko interneta završilo se prijavom Tržišnoj inspekciji. Nepravilnosti su se odnosile na reklamacije sata, parfema, šminke, garderobe, česme, mašinice za brijanje i drugog, a kupci su tvrdili da dobijeni proizvod nije isti kao sa fotografije. Prijavljivalo se i kašnjenje isporuke, kao i da je cijena koju kurir traži pri dostavi veća od naznačene pri naručivanju. Glavna tržišna inspektorka, Marina Radulović, za Portal RTCG kaže da je, za tri mjeseca 2023. godine, od kurirskih službi oduzeta krivotvorena roba, vrijedna 19.437 eura.

 • Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani
  on 25/03/2023 at 05:59

  Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani, smatra novoimenovani predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore (KTKCG) Željko Drinčić.

 • EK podržava modernizaciju puteva i željeznice u CG
  on 24/03/2023 at 14:35

  Za Crnu Goru bila odlična vijest ukoliko se odobri investicioni grant od 75 miliona eura za rekonstrukciju željeznice, kazao je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović na sastanku sa šefom jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za susjedstvo i politiku proširenja Majklom Milerom. Miler je istakao težnje EK da snažnije podržava modernizaciju željezničke infrastrukture, budući da u skladu sa „Zelenom agendom“ ovaj vid saobraćaja ima poseban značaj.

 • Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom, u 2022. pozitivan rezultat
  on 24/03/2023 at 13:20

  Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa "Budvanska rivijera" AD Budva u 2022. godini ostvarila je pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 602.563 eura. To je utvrdio Odbor direktora na danas održanoj XIX sjednici.

 • Odgovorno do poboljšanja životnog standarda
  on 24/03/2023 at 13:01

  Poboljšanje životnog standarda, cilj je svake odgovorne politike, a da toga se mora doći na odgovoran način, a ne manipulacijama i sijanjem iluzija, saopštio je predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.