MEDUNARODNA IZLOZBA U LIDICAMA

Ucenica Srednje likovne skole “Petar Lubarda” Iva Mandic dobitnica je pocasnog priznanja za likovni rad sa kojim je ucestvovala na 47. Medunarodnoj djecijoj izlozbi lijepih umjetnosti Lidice 2019.

Pocasno priznanje urucili su joj gradonacelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kascelan i ambasador Republike Ceske u Crnoj Gori Karel Urban.

Ovo je cetvrti put da ucenici Srednje likovne skole “Petar Lubarda” dobijaju nagrade u Lidicama, a u ovogodisnjem takmicenju ucestvovalo je 15.336 djece iz 70 zemalja.

Kako su saopstili iz Prijestonice Cetinje, Medunarodna djecija izlozba lijepih umjetnosti Lidice u Ceskoj, namijenjena je djeci uzrasta od cetiri do 16 godina iz svih obrazovnih ustanova svijeta i pojedincima.

Takmicenje je prvi put organizovano 1967. godine kao znak sjecanja na djecu iz ceskog sela Lidice koje su ubili njemacki nacisti, kao i na svu djecu koja su poginula u ratu. Takmicenje je dobilo medunarodne dimenzije 1973. godine kada su, osim djece iz Republike Ceske, ucestvovala i djeca iz cijelog svijeta.

Glavni organizator takmicenja je Lidice Memorijal institut, uz podrsku ministarstva Ceske, Ceske komisije za UNESCO, direktora ceskih centara i rektora Univerziteta za hemiju i tehnologiju iz Praga.

Tema ovgodisnjeg takmicenja bila je hemija, obradena kroz pod teme: Vaznost vatre za ljudsko drustvo, Alhemija i alhemicari, Atomi, Molekuli i jedinjenja, Poznata otkrica, Hemija u svakodnevnom zivotu i Boje oko nas.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Formirana radna grupa za izradu mape puta finansijskog sektora ka održivim finansijama
  on 22/07/2024 at 15:22

  Na današnjoj sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost razmatrani su mogući uticaji klimatskih promjena na finansijski sistem, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore. Kako su kazali, sastanku su prisustvovali guvernerka CBCG i predsjedavajuća Savjeta Irena Radović, članovi Savjeta – Novica Vuković, ministar finansija, Željko Drinčić, predsjednik Komisije za tržište kapitala i Marko Ivanović, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja.

 • Komisija da razmatra prvatizaciju Primorke
  on 22/07/2024 at 14:53

  Poslanici Demokratske Crne Gore inicirali su da se pred skupštinskom Komisijom za praćenje i kontrolu postupka privatizacije nađe i privatizacija barske Primorke.

 • Vlada ograničila cijene brašna, šećera, ulja i soli
  on 22/07/2024 at 14:05

  Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da ograniči cijene pšeničnog bračna (tip 400 i 500), šećera, suncokretovog ulja i kuhinjske soli.

 • Odlilo se 150,5 miliona eura
  on 22/07/2024 at 11:45

  Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) na kraju maja je iznosio 364,81 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 150,46 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

 • "Evropa sad 2 ključna inicijativa za smanjenje nezaposlenosti u CG"
  on 22/07/2024 at 10:24

  Program "Evropa sad 2" predstavlja ključnu inicijativu za smanjenje nezaposlenosti u državi, sa jasnim ciljem unapređenja ekonomskih uslova i životnog standarda, ocijenio je vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), David Perčobić. On je kazao da, kao prvi čovjek Zavoda, krovne institucije na tržištu rada, želi izraziti punu podršku programu Evropa sad 2.

 • Turiste i ovog ljeta dočekuju zaključane prodavnice nedjeljom
  on 21/07/2024 at 19:41

  Od političke volje zavisi i vraćanje radne nedjelje u trgovinama. Ministar ekonomskog razvoja i potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj kaže da je izostala podrška poslanika da se izglasa taj zakon. Tako da i ovog ljeta turiste dočekuju zaključane prodavnice drugog dana vikenda.

 • Dolar blago ojačao prema korpi valuta
  on 21/07/2024 at 16:16

  Dolar je ojačao prema korpi valuta, nakon dvije sedmice pada, dok je euro blago oslabio nakon što je Evropska centralna banka (ECB) ostavila kamate nepromijenjene.

 • "'Evropa sad 2' ne smije trgovinama biti izgovor za poskupljenja"
  on 21/07/2024 at 14:46

  Građani danas mogu da žive dostojanstveno sa svojim primanjima, saopštio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Dražen Petrić.

 • Platni promet 1,95 milijardi eura
  on 21/07/2024 at 11:36

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u junu iznosila je 1,95 milijardi eura, što je 11,4 odsto više u odnosu na maj, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • "Kastrati grupa je dobra opcija da uzme pod koncesiju crnogorske Aerodrome"
  on 21/07/2024 at 10:23

  Ako bi crnogorska Vlada razmatrala opciju koncesije, Kastrati Grupa bi sigurno predstavljala solidnu i održivu opciju, s obzirom na njen dosadašnji učinak na Međunarodnom Aerodromu Tirana i njeno snažno prisustvo na Zapadnom Balkanu, kazao je za Pjervitorio Farabi, glavni operativni direktor Aerodroma Tirana.