ZELENA EKONOMIJA

U Crnoj Gori se kontinuirano sprovode aktivnosti na unapredenju konkurentnosti njene ekonomije i odrzivog upravljanja resursima kroz valorizaciju raspolozivih potencijala, saopstila je predstavnica Ministarstva ekonomije Ivana Popovic.

Ona je na okruglom stolu u Niksicu o mogucnostima razvoja zelene ekonomije u Crnoj Gori, koji je organizovala nevladina organizacija (NVO) Fors Montenegro, podsjetila na realizovane aktivnosti i mjere u toj oblasti i ukazala na potrebu usaglasavanja sa inoviranim okvirom Industrijske politike Evropske unije (EU).

To se, kako je navela, odnosi i na integrisanje novih oblasti, prije svega mjera povezanih sa digitalizacijom drustva i jacanja zelene, resursno-odrzive i cirkularne ekonomije.

Popovic je podsjetila da je u skladu sa Programom rada Vlade za ovu godinu pripremljen dokument Industrijske politike Crne Gore od ove do 2023. godine, koja predstavlja nastavak tih aktivnosti realizovanih u prethodnom periodu, kao i inoviranih.

Ona je kazala da je jedan od kljucnih problema koji je definisan u jednom od strateskih ciljeva koji se odnosi na podsticanje inovacije, transfera tehnologija i razvoja preduzetnistva, nedovoljno razvijeni koncept razvoja zelene ekonomije i razvijena svijest o znacaju i efektima uvodenja cirkularne ekonomije.

Prema njenim rijecima, u narednom periodu neophodno je raditi na efikasnoj upotrebi resursa i odrzivosti, sa posebnim akcentom na energetsku efikasnost industrije i prelazak na nisko-karbonsku ekonomiju, smanjenje emisije gasova sa efektom staklene baste iz otpada, kao i podsticanje upotrebe biotickih materijala recikliranim otpadom i koriscenje otpada umjesto fosilnih goriva za proizvodnju energije.

Popovic je navela niz aktivnosti koje ce se realizovati u narednom periodu i ocijenila da ce se njihovim sprovodenjem podstaci razvoj zelene ekonomije i zastite zivotne sredine u Crnoj Gori u veoma vaznom segmentu upravljanja otpadom, i to upravljanja industrijskim otpadom, cime crnogorska ekonomija postaje bliza modelu niskokarbonskog, resursno-efikasnog i inkluzivnog razvoja.

“Crna Gora, koja je znacajno orjentisana na turizam, a ujedno deklarisana i kao ekoloska drzava, posebnu paznju mora posvetiti valorizaciji zelenog rasta i cirkularne ekonomije, kako je i navedeno u njenoj Nacionalnoj strategiji odrzivog razvoja do 2030. godine, kojom su preuzeti univerzalni ciljevi UN odrzivog razvoja u nacionalni kontekst”, kazala je Popovic.

Ona je dodala da, i pored niza preduzetih aktivnosti, i dalje ima prostora za unapredenje u toj oblasti.

Rukovodilac Sektora za finansije, razvoj, preduzetnistvo u Opstini Niksic Vladimir Urosevic, rekao je da je opstinskim Strateskim planom razvoja od 2014. do ove godine posvecena znacajna paznja odrzivom razvoju zivotne sredine, sa posebnim akcentom na upravljanje otpadom i vodama, kao i kontroli vazduha i ocuvanju prirodnih resursa.

Urosevic je podsjetio da je u tom periodu i zbog istog cilja usvojen i Lokalni ekoloski akcioni plan Opstine Niksic.

“Opstina u ovoj oblasti bukvalno uci da hoda, pa su sest kljucnih oblasti za razvoj zelene ekonomije prvi koraci napravljeni u oblasti obnovljivih izvora energije aktivacijom vjetroelektrana na Krnovu 2016. godine”, ocijenio je Urosevic.

Na okruglom stolu je, pored predstavljenog starteskog okvira na nacionalnom i lokalnom novou, ukazano i na mogucnosti razvoja zelene ekonomije, navedeni prakticni primjeri, kao i projekti i inicijative organizacija civilnog drustva usmjereni ka razvoju te grane.

Okrugli sto je organizovan u sklopu projekta Zelena ekonomija za razvoj regiona /Green Economy for Advanced Region/ (GEAR), ciji je cilj povecanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog drustva iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Albanije u zastiti zivotne sredine kroz umrezavanje, jacanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije.

Projekat finansira EU u okviru Programa podrske civilnom drustvu i medijima za 2016-2017, a realizuje Fors Montenegro u partnerstvu sa organizacijama SMART Kolektiv iz Srbije, Centar za razvoj i podrsku iz Bosne i Hercegovine, EKO Svest iz Sjeverne Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruzenjem Slap iz Hrvatske.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Spajić sjutra odgovara na pitanja poslanika
  on 18/07/2024 at 11:31

  Premijer Milojko Spajić odgovaraće sjutra u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj Premijerskom satu koja će početi u 14 sati.

 • Za šest mjeseci usvojen veliki broj dokumenata koji Crnu Goru približavaju EU
  on 18/07/2024 at 10:45

  Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na današnjoj sjednici Vlade. Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, Gorčević je kazala da se na taj način ispunjavaju mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja, ali što je još važnije, postepeno uvode evropski standardi i unapređuje kvalitet života građana.

 • "Milatoviću Evropa sad 1 i 2 nijesu bili populizam dok je ubjeđivao građane u njihovu održivost"
  on 18/07/2024 at 10:39

  Predsjedniku države Jakovu Milatoviću Evropa sad 1 i 2 nisu bili populizam kada je ubjeđivao građane u njihovu održivost, saopštili su iz Pokreta Evropa sad (PES).

 • Ambasador Nizozemske: Crnoj Gori je mjesto u EU
  on 18/07/2024 at 10:20

  Nerezidentni ambasador Nizozemske u Crnoj Gori Joust Reintjes je kazao da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji i da Nizozemska pruža tehničku i političku podršku Crnoj Gori od samog početka.

 • Milatović i Mišel kopredsjedavajući panela o demokratiji
  on 18/07/2024 at 09:32

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović će zajedno sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, biti kopredsjedavajući okruglog stola “Odbrana i osiguravanje demokratije” na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem"
  on 18/07/2024 at 08:23

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je na društvenoj mreži X da Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti.

 • Milatović danas na samitu Evropske političke zajednice
  on 18/07/2024 at 06:54

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovaće danas na samitu Evropske političke zajednice, koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Dogovorom spasiti Budvu od političke destabilizacije"
  on 18/07/2024 at 06:19

  Stranke u Budvi i dalje pokušavaju da dođu do broja od 17 odbornika koliko je potrebno za formiranje vlasti. Liste "Budva Naš Grad" Nikole Jovanovića, "Čist izbor" koju predvodi SDP i "Drugačije" na čijem je čelu URA, uputile su ponudu Demokratama i Evropi Sad da zajedno konstituišu većinu.

 • O razrješenju Kovačevića danas na sjednici SO Nikšić
  on 18/07/2024 at 06:10

  Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković zakazao je za danas sjednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića.

 • Leković: Nema više tender miljenika
  on 17/07/2024 at 18:32

  Novi menadžment MUP-a je obezbijedio nova patrolna vozila, kroz pošten tender, za potrebe Uprave policije i nema više tender miljenika već jednakog odnosa prema svima, poručio je poslanik Demokrata Momčilo Leković.