PROJEKAT U NPCG

Besplatnim ulaznicama u okviru kampanje “Priroda je moj dom”, koju sprovode Nacionalni parkovi Crne Gore, svi osnovci u Crnoj Gori dobili su mogućnost neograničenog ulaza u svih pet nacionalnih parkova i botanički vrt Dulovine u Kolašinu, sve dok traje njihovo osnovno školovanje. Kako ističu u NPCG, osnovci su dobili prostor za boravak, igru i šetnju, druženje i sticanje novih znanja u zdravoj životnoj sredini i prirodi, što je od neprocjenjivog značaja za razvoj djece.

“Veoma smo zadovoljni realizacijom aktivnosti u vezi sa osmišljavanjem, pripremom i, u konačnom, distribucijom personalizovanih ulaznica za NPCG za učenike svih osnovnih škola u Crnoj Gori, u uslovima koje je ograničavala pandemija korona virusa. Značaj ove inicijative na samom početku prepoznali su Ministarstvo prosvjete i Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori (UNDP) i mi im se, i ovim putem, zahvaljujemo”, kazao je direktor JPNPCG Elvir Klica.

Kako je dodao, djeca imaju mogućnost da, uživajući u ljepotama zaštićenih područja, saznaju brže i mnogo više o zaštićenom biljnom i životinjskom svijetu, turističkim sadržajima, kao i tradicionalnom načinu života lokalnih zajednica sa prostora Parkova. Sve to zajedno doprinosi boljem upoznavanju vrijednosti nacionalnih parkova, a prije svega utiče na njihovu svijest o očuvanju ukupne prirodne baštine Crne Gore.

Distribuciju ulaznica realizovali su zaposleni u Nacionalnim parkovima Crne Gore koji su stigli do svake škole u Crnoj Gori u veoma kratkom roku.

“Predstavnici škola kojima su distribuirane personalizovane ulaznice za nacionalne parkove, iskazali su zahvalnost i zadovoljstvo ovim projektom, svjesni značaja koji ima sticanje znanja učenika o prirodi upravo u prirodi”, zaključio je Klica.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Mersudinu je za liječenje potrebno nešto više od 9000 eura
    on 17/05/2024 at 08:34

    Marsudinu Memiću (70) koji boluje od karcinoma baze jezika za liječenej u Turskoj potrebno je 9.265 eura. Iz Fondacije Humanost pozivaju sve koji su u prilici da pomognu slanjem poruke sa sadržajen 47 na 14565.

  • Napad na sinagogu u Francuskoj, policija ubila napadača
    on 17/05/2024 at 08:15

    Francuska policija ubila je naoružanog muškarca koji je pokušao da zapali sinagogu u sjeverozapadnom gradu Ruanu, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova.

  • Predlog medijskih zakona vraća Crnu Goru unazad
    on 17/05/2024 at 08:08

    Nevladine organizacije očekuju da Ministarstvo kulture i medija usvoji njihova rješenja za izmjene nacrta Zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama i Zakona o javnom medijskom servisu. Sve kako bi se unaprijedio medijski okvir. Iz Ministarstva poručuju da su pročitali njihove predloge, ali da je cilj da se depolitizuje izbor članova Savjeta javnih emitera. Obećavaju da postoji i zaštitna klauzula kada je u pitanju učešće civilnog sektora na konkursima za članove savjeta.

  • Danas biraju nasljednika Borisa Savića
    on 17/05/2024 at 08:07

    Na današnjoj sjednici Sudskog savjeta intervjuisaće se kandidati za predsjednika Višeg suda u Podgorici.

  • Danas počinje isplata penzija
    on 17/05/2024 at 07:53

    Isplata aprilskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

  • Smanjenje kazne silovatelju šamar u lice kompletnom društvu
    on 17/05/2024 at 07:46

    Odluku Apelacionog suda da višestrukom silovatelju maloljetnice smanji kaznu zatvora sa 15 na osam godina iz civilnog sektra vide kao šamar u lice kompletnom društvu. Smatraju da ovakve presude samo ohrabruju nasilnike.

  • Bivši radnici Košute i danas blokiraju saobraćaj
    on 17/05/2024 at 07:42

    Bivši radnici cetinjske Košute i danas će zaustavitli saobraćaj između Podgorice i Cetinja. Blokada će trajati dva sata i to od 12 do 14 časova.

  • Saradnja sa Američkom obalskom stražom višestruko korisna
    on 17/05/2024 at 07:33

    Saradnja koju Crna Gora ima sa Američkom obalskom stražom je višestruko korisna i značajna, saopšteno je nakon sastanka ministra saobraćaja i pomorstva Filipa Radulovića i delegacije „United States Coast Guard“ koja od nedjelje boravi u Crnoj Gori.

  • Najviši nivo uzbune zbog erupcije vulkana Ibu
    on 17/05/2024 at 07:32

    Indonežanske vlasti proglasile su najviši, četvrti nivo uzbune u provinciji Sjeverni Maluku nakon niza erupacija vulkana Ibu.

  • Završna proslava povodom Dana Evrope danas u Pljevljima
    on 17/05/2024 at 07:26

    Završna proslava povodom Dana Evrope biće organizovana danas u Pljevljima, najavili su iz Ministarstva evropskih poslova (MEP) i dodali da će raznovrsnim programom biti istaknuta kulturna raznolikost i evropske vrijednost.

  • Milatović se sastao sa američkim kongresmenima
    on 17/05/2024 at 13:27

    Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović koji boravi u radnoj posjeti Vašingtonu sastao se sa više istaknutih članova Kongresa SAD, Šeli Pingri, Bilom Kitingom, Dagom Lambornom i Robertom Adelhortom s ciljem jačanja bilateralnih odnosa između dvije zemlje.

  • Ivanović razgovarao sa ministrom za vakuf i islamska pitanja Katara
    on 17/05/2024 at 12:17

    Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović sastao se danas sa ministrom za vakuf i islamska pitanja Države Katar Ganemom bin Šahin bin Ganem Al Ganimom, koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

  • Đeljošaj se sastao sa predstavnicima crnogorske zajednice na Kosovu
    on 17/05/2024 at 11:33

    Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Nik Đeljošaj je juče u Prištini, nakon brojnih i produktivnih sastanaka sa visokim zvaničnicima Kosova, posjetio Ambasadu Crne Gore, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

  • "Crna Gora odgovorno pristupa članstvu u NATO"
    on 17/05/2024 at 10:37

    Crna Gora nastavlja odgovorno da pristupa članstvu u NATO što je uz intenzivan reformski proces sa ciljem članstva u Evropskoj uniji i održavanje dobrosusjedskih odnosa kroz jačanje regionalne saradnje, jedan od tri ključna spoljnopolitička zadatka zemlje, izjavio je crnogorski ministar odbrane Dragan Krapović.

  • Organizovaće konsultativno saslušanje o projektu "Montrose"
    on 17/05/2024 at 10:25

    Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostono planiranje organizovaće konsultativno saslušanje u vezi arbitražnog postupka koji je pokrenuo konzorcijum koji čine "Northstar" i "Equest Capital Limited" protiv države Crne Gore, a koji je trebao da gradi luksuzni turistički kompleks "Montrose" na poluostrvu Luštica.

  • Vrhovni sud dovodi u pitanje evropski put Crne Gore
    on 17/05/2024 at 07:19

    Ponovni neuspjeh Vrhovnog suda da izabere kandidata za njegovog predsjednika/cu ukazuje na organizovano djelovanje unutar te institucije koja koči uspostavljanje funkcionalne vladavine prava i dovodi u pitanje put Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU), ocijenili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

  • Danas prijem kod Spajića povodom Dana nezavisnosti, prenos na TVCG 2
    on 17/05/2024 at 06:31

    Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić će danas, 17. maja povodom 21. maja, Dana nezavisnosti prirediti svečani prijem u Vili Gorica.

  • Stojović: Nema genocidnog naroda; Janović: Nejasno šta se postiže amandmanima
    on 16/05/2024 at 19:56

    Poslanik Pokreta Evropa sad Gordan Stojović kazao je da je važno da Crna Gora glasa u skladu sa interesima građana, te da je rano prejudicirati u vezi amandmana na rezoluciju o Srebrenici. Poslanica SNP-a Slađana Kaluđerović istakla je da će SNP glasati protiv rezolucije o Srebrenici ali da nijesu isključivi. Poslanik DPS-a Nikola Janović kazao je da presude međunarodnih sudova pokazuju sve činjenice.

  • "Kosovo ima punu podršku Crne Gore"
    on 16/05/2024 at 19:43

    Za Crnu Goru, evroatlantski smjer nema alternativu. U tom pogledu, Kosovo ima punu podršku Crne Gore, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Nik Đeljošaj tokom susreta sa prvim potpredsjednikom Vlade Kosova Besnikom Bislimijem.

  • "Zadržati fokus i okončati pregovarački proces sa EU"
    on 16/05/2024 at 18:12

    Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović ocijenio je da Crna Gora može postati punopravna članica EU do 2028. godine, za šta je, kako je kazao, neophodno zadržati fokus, kako bi naša država u što skorijem roku završila obaveze iz pregovaračkog procesa.

  • Država otkupila akcije manjinskih akcionara ŽPCG i OŽVS
    on 17/05/2024 at 09:58

    Vlada je danas na Montenegroberzi otkupila akcije manjinskih akcionara Željezničkog prevoza (ŽPCG) i Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS) za skoro 1,4 miliona EUR.

  • Danas počinje isplata penzija
    on 17/05/2024 at 07:53

    Isplata aprilskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

  • Nepoštovanje zakona postalo navika institucija u Crnoj Gori
    on 16/05/2024 at 18:55

    Na reviziju pravilnosti, Državna revizorska institucija, od početka 2023. dala je 31 negativno misljenje na poslovanje institucija u Crnoj Gori. Kažu da se nepoštovanje zakona, najčešće ponavlja kod političkih partija, ali i da državne institucije koje bi trebalo da paze na poštovanje zakona, često budu predmet revizije.

  • Sve nas spaja ekonomija i evropske integracije
    on 16/05/2024 at 09:40

    Premijer Milojko Spajić kazao je da očekuje da amandmani koje je Crna Gora podnijela na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici budu prihvaćeni, dodajući da su oni dobrodošli u trenutnoj konstelaciji i zategnutim odnosima u regionu.

  • Vuković: Podstičemo ukupan ekonomski razvoj i put Crne Gore ka EU
    on 15/05/2024 at 19:48

    Koordinisani napori sa Evropskom unijom (EU) i partnerskim međunarodnim finansijskim institucijama, kakva je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), podstiču ukupan ekonomski razvoj Crne Gore i njen put ka EU, poručio je ministar finansija Novica Vuković.

  • "Varhelji podržao planove za dalji napredak ka članstvu u EU"
    on 15/05/2024 at 18:30

    Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem obišao je postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Kotor i Tivat.

  • USSCG očekuje usvajanje zakonskih inicijativa SNP-a
    on 15/05/2024 at 14:32

    Unija slobodnih sindikata (USSCG) očekuje da svi poslanici u Skupštini podrže dvije zakonske inicijative Socijalističke narodne partije (SNP).

  • Penzioneri traže mjesto u Socijalnom savjetu
    on 15/05/2024 at 14:03

    Penzioneri su razočarani posljednjim povećanjem penzija smatrajući ga nedovoljnim da bi se pratila inflacija, pri čemu traže mjesto u Socijalnom savjetu, saopšteno je na današnjoj sjednici Skupštine Saveza udruženja penzionera.

  • Inflacija 5,4 odsto
    on 15/05/2024 at 11:40

    Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u aprilu su u odnosu na isti period prošle godine, u prosjeku bile više 5,4 odsto, pokazuju podaci Monstata.

  • Više prevezenih putnika
    on 15/05/2024 at 05:41

    Prevoz putnika u prvom kvartalu, u odnosu na isti period prošle godine bilježi rast u željezničkom saobraćaju, drumskom i lokalnom drumskom i aerodromskom.