Welcome!
ADRIATIC NEWS
ADRIATIC NEWS - the best news site in the Adriatic countries: Albania, Bosnia and Herzegovina, Croatia, Greece, Italy, Kosovo, Montenegro, Serbia, Slovenia

Mediakit

Mediakit

  • Nova runda dijaloga Beograda i Prištine
    on 25/04/2024 at 08:35

    U Briselu se danas nastavlja dijalog Beograda i Prištine i očekuje se da će glavna tema biti zabrana upotrebe dinara na Kosovu, prenosi RTS.

  • Siljanovska i Pendarovski u drugom krugu izbora
    on 25/04/2024 at 06:02

    U drugi krug predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji plasirali su se kandidat opozicione VMRO DPMNE Gordana Siljanovska Davkova i kandidat vladajućeg SDSM, dosadašnji predsjednik Sjeverne Makedonije, Stevo Pendarovski, objavila je kasno sinoć Državna izborna komisija (DIK).

  • Davkova vodi na predsjedničkim izborima u S. Makedoniji
    on 24/04/2024 at 20:53

    U prvom krugu predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji vodi kandidatkinja opozicione partije VMRO DPMNE Gordana Siljanovska Davkova, prema podacima objavljenim na sajtu Državne izborne komisije (DIK), na osnovu više od polovine obrađenih glasačkih mjesta.

  • "Glasovi građana će potvrditi evropski put Sjeverne Makedonije"
    on 24/04/2024 at 19:33

    Premijer Sjeverne Makedonije Talat Džaferi ocijenio je danas, nakon što je glasao na predsjedničkim izborima, da su ovi izbori od velike važnosti zato što od njih zavisi u kom pravcu će se kretati država i izrazio uvjerenje da će građani potvrditi evropski put.

  • Vučić: Nisam optimističan povodom rezolucije o Srebrenici
    on 24/04/2024 at 17:33

    Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku da je tokom današnjih razgovora sa zemljama azijsko-pacifičkog regiona objasnio sve razloge zbog čega je Srbija protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici i da su mnoge zemlje to razumjele

  • Pendarovski: Očekujem miran izborni proces
    on 24/04/2024 at 15:08

    Kandidat vladajuće SDSM za drugi mandat na mjestu predsjednika Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski je izjavio da očekuje miran izborni proces, ne samo danas, već i 8. maja, kada će biti drugi krug predsjedničkih izbora zajedno s parlamentarnim.

  • S. Makedonija: Izlaznost veća nego prije pet godina
    on 24/04/2024 at 14:41

    Na predsjedničkim izborima u Sjevernoj Makedoniji do 13.00 sati je glasalo 26,35 odsto birača ili šest odsto više nego na prethodnim izborima prije pet godina, izjavio je predsjednik Državne izborne Komisije (DIK) Aleksandar Daštevski.

  • Blumberg: Kineski predsjednik dolazi u Srbiju u maju
    on 24/04/2024 at 14:33

    Kineski predsjednik Si Đinping mogao bi da posjeti Srbiju 7. maja na dan kada pada 25. godišnjica NATO udara na kinesku ambasadu u Beogradu, javlja Blumberg.

  • "RS direktno izložena pritiscima i pod stalnim sankcijama SAD"
    on 24/04/2024 at 12:30

    Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Sankt Peterburgu da je RS pod stalnim sankcijama Sjedinjenih Država i da je direktno izložena pritiscima.

  • Ko je Edin Gačanin, poznat po nadimku "Tito"?
    on 24/04/2024 at 07:18

    Velika akcija policije u Bosni i Hercegovine, u kojoj su u ponedjeljak privedene 23 osobe, bila je usmjerena na ljude povezane sa poznatim "superkartelom" Tito i Dino, odgovornim za šverc velikih pošiljki iz Južne Amerike u Evropu. Jedan od predvodnika te grupe bio je i državljanin Bosne i Hercegovine Edin Gačanin, koji se nalazio na listi najtraženijih Europola, DEA, Interpola, FBI. Iako je u Holandiji osuđen na sedam godina zatvora, njegov posao je nastavio da nesmetano funkcioniše.

  • "Ne treba NATO da se plaši Rusije već ona njega"
    on 25/04/2024 at 12:27

    Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski izjavio je danas u poljskom parlamentu da je Poljska već suočena sa hibridnom agresijom od strane Rusije, a da cilj zvanične Moskve nije samo Ukrajina već rušenje međunarodnog poretka poslije hladnog rata i nametanje logike sile.

  • "Hamas će položiti oružje ako se primijeni rješenje o dvije države"
    on 25/04/2024 at 12:06

    Član palestinskog političkog savjeta i zvaničnik Hamasa Halil al-Haja rekao je za Asošiejted pres (AP) da je ta islamistička militantna grupa spremna da sklopi primirje od pet ili više godina sa Izraelom i da će položiti oružje i pretvoriti se u političku partiju, ako se uspostavi nezavisna palestinska država duž granica od prije 1967.

  • SAD oborile četiri drona iznad Jemena
    on 25/04/2024 at 11:49

    Sjedinjene Američke Države (SAD) oborile su četiri bespilotne letjelice iznad oblasti Jemena, koje kontrolišu pobunjenici Huti, saopštila je noćas američka vojna komanda na Bliskom istoku (Centcom).

  • Blinken za "odgovorno" upravljanje vezama između Kine i SAD-a
    on 25/04/2024 at 09:15

    Američki državni sekretar Antoni Blinken, koji boravi u drugoj posjeti Kini za manje od godinu dana, založio se za "odgovorno" upravljanje vezama između dvije zemlje.

  • Četvrtina američkih građana ne očekuje da će se penzionisati
    on 25/04/2024 at 07:16

    Gotovo četvrtina američkih građana starijih od pedeset godina očekuje da se nikada neće penzionisati, dok njih 70 odsto smatra da cijene rastu brže od njihovih prihoda, pokazalo je istraživanje AARP - Američkog udruženja penzionera.

  • IDF ne odustaje od ofanzive na Rafu; u Gazi haraju infekcije
    on 25/04/2024 at 05:50

    Sukob Izraela i Hamasa traju više od 200 dana. Širom Gaze nastavljaju se operacije izraelske vojske koja je najavila da je spremna za ofanzivu na Rafu. U palestinskoj enklavi raste broj slučajeva hepatitisa, meningitisa i drugih infekcija usljed nehigijenskih uslova. Američki predsjednik Džozef Bajden od Izraela zahtijeva da što prije omogući dostavljanje pomoći za ugroženi region.

  • Američke rakete ATACMS tajno isporučene Ukrajini
    on 24/04/2024 at 21:52

    Sjedinjene Američke Države su početkom aprila Ukrajini isporučile rakete dugog dometa ATACMS, koje je Vlada ranije odbijala da pošalje po direktivi predsjednika Džoa Bajdena, saopštio je Pentagon.

  • Protesti protiv rata u Gazi jačaju na univerzitetima SAD-a
    on 24/04/2024 at 21:47

    Demonstracije protiv politike Izraela se omasovljuju na univerzitetima širom SAD uz zahtjev da se obustavi ubijanje palestinskih civila u Gazi.

  • Napad u školi u južnom Velsu: Povrijeđeni učenik i dvoje profesora
    on 24/04/2024 at 21:26

    Dvoje profesora i jedan učenik ranjeni su u napadu nožem u srednjoj školi u gradu Amanfordu, tridesetak kilometara sjeverno od Svanzija u južnom Velsu.

  • Nebo nad Parizom će biti zona zabrane letova zbog bezbjednosti tokom otvaranja Olimpijade
    on 24/04/2024 at 20:59

    Vazdušni prostor nad Parizom biće zatvoren na šest sati u okviru velike bezbjednosne operacije tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara 26. jula, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova i glavni operater pariskih aerodroma.

  • Ministarski sastanak o Planu rasta za Zapadni Balkan u Podgorici
    on 25/04/2024 at 12:40

    Sastanak ministara evropskih poslova i finansija država regiona i Evropske komisije, posvećen Planu rasta za Zapadni Balkan, biće održan 25 i 26. aprila u Podgorici, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

  • Opštinski odbor DPS Budva usvojio izbornu listu
    on 25/04/2024 at 12:31

    Opštinski odbor DPS Budva usvojio je pobjedničku izbornu listu ,,Budva može bolje!” Nikola Milović, koja će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima 26. maja, saopšteno je iz te partije.

  • Pogledajte nova kadrovska rješenja Vlade
    on 25/04/2024 at 12:08

    Vlada Crne Gore je, na danas održanoj 27. sjednici kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, razmotrila više kadrovskih pitanja.

  • "Reakcije po taktu BIA, najbolja potvrda tačnosti Đukanovićevih tvrdnji"
    on 25/04/2024 at 12:00

    Ništa bolje ne potvrđuje tačnost i preciznost teza iznijetih u intervjuu Mila Đukanovića, kao reakcije koje su uslijedile: oglasili se svi oni politički i medijski abonenti obavještajne agencije iz susjedstva, i najbolje pokazali tačnost i preciznost teze da je BIA premrežila Crnu Goru i pod svoju kontrolu stavila razne propagandne i parapolitičke subjekte, saopštio je portparol DPS-a Miloš Nikolić.

  • "Iskoristiti veliki potencijal dodatnim unaprijeđenjem ekonomske saradnje"
    on 25/04/2024 at 11:51

    Kompanije iz Slovenije učestvovale su u gradnji jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata – tunela Sozina, istakao je predsjednik države Jakov Milatović, ocijenivši da su na taj način uspostavile visoke standarde i značajno doprinijele razvoju našeg turizma. On je sa predsjednicom Slovenije Natašom Pirc Musar otvorio poslovni forum Crne Gore i Slovenije, koji se održava u organizaciji Privredne Komore.

  • Svi kandidati ispunjavaju uslove za sudiju Ustavnog suda
    on 25/04/2024 at 11:36

    Svi prijavljeni kandidati za izbor jednog sudije Ustavnog suda ispunjavaju uslove iz raspisanog javnog poziva, konstatovano je na današnjoj sjednici Ustavnog odbora.

  • "Poslanici vlasti odbili da na Odboru razmatraju podršku Rezoluciji o Srebrenici"
    on 25/04/2024 at 11:25

    Odbor za međunarodne odnose i iseljenike nije na dnevni red današnje sjednice uvrstio inicijativu poslanice Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandre Vuković Kuč da se članovi tog skupštinskog tijela izjasne o kosponzorstvu Rezolucije Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici.

  • Vlada prihvatila: Jovanovski i Kardović u Komisiji za popis
    on 25/04/2024 at 10:51

    Prema informacijama Portala RTCG Vlada će prihvatiti predloge opozicije i partija manjinskih naroda da u ih u Komisiji za popis predstavljaju profesor Fakulteta za informacione tehnologije, doktor Srđa Jovanovski i Armin Kardović.

  • HRA: Rezolucija UN-a nije uvrštena na dnevni red sjednice Vlade
    on 25/04/2024 at 10:27

    Vlada Crne Gore neće danas raspravljati o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

  • EK ohrabruje izbor predsjednika Vrhovnog suda
    on 25/04/2024 at 09:37

    Evropska komisija (EK) snažno ohrabruje Crnu Goru da, nakon najnovijeg oglasa, izabere predsjednika Vrhovnog suda, saopštili su niz delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

    Feed has no items.
    Feed has no items.
  • Prinicipi ESG moraju biti predstavljeni građanima kao dio svakodnevnih potreba
    on 25/04/2024 at 12:54

    Zadatak medija je da teme koje se tiču održivog razvoja budu predstavljene građanima na istinit način, kao dio onoga što su njihove svakodnevne potrebe, ocijenjeno je na panelu u okviru ESG Samita u Tivtu.

  • Odbor predložio Nikolu Vukčevića za predsjednika žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade
    on 25/04/2024 at 11:52

    Administrativni odbor je odlučio da Skupštini predloži režisera Nikolu Vukčevića za predsjednika žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade, dok su za članove večinom glasova podržani Miloje Šundić, Sulejman Kujević, Miloje Aranitović, Nikola Rakočević, Adnan Prekić, Želidrag Nikčević.

  • Vlada će radnicima Instituta Igalo uplatiti 1,1 miliona eura
    on 25/04/2024 at 11:35

    Predsjednica Sindikata zaposlenih Instiut "Dr Simo Milošević" Marija Obradović potvrdila je za Portal RTCG da je Vlada danas odlučila da im uplati jednokratnu jednokratnu pomoć i da će to učiniti do kraja dana.

  • "Vakcinisati djecu i spriječiti ozbiljne posljedice"
    on 25/04/2024 at 11:15

    Povodom registrovanog drugog slučaja obolijevanja od morbila u Crnoj Gori, Ministarstvo zdravlja još jednom snažno apeluje na roditelje čija djeca još nisu primila MMR vakcinu, da ih u što kraćem roku imunizuju i na taj način doprinesu sprečavanju širenja ove zarazne i po zdravlje opasne dječje bolesti.

  • Epidemija morbila moguća, zakazan sastanak zbog promjene zakona
    on 25/04/2024 at 11:10

    Zbog alarmantne situacije koja prijeti Crnoj Gori u vidu epidemije malih boginja (morbila) nadležni u Institutu za javno zdravlje razgovaraće u prvoj polovini maja sa poslanicima u Skupštini kako bi tražili izmjene zakonske regulative jer svi napori koje su do sad uložili ne donose veći obuvat vakcinacije MMR vakcinom.

  • "Ako neko ima dokaze o švercu neka prijavi istražnim organima"
    on 25/04/2024 at 11:00

    Povodom tvrdnji iznijetih u tekstu "Šverc ne prestaje, drvna građa još ide prema Kosovu", objavljenom na Portalu RTCG, iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima obavještavaju javnost da je izvoz oble građe strogo zabranjen, i pozivaju sve koji su u posjedu ovakvih tvrdnji, da predaju konkretne dokaze i prijave nadležnim organima sve svoje sumnje.

  • Irenu Radović predlažu za generalnu sekretarku Vijeća za regionalnu saradnju
    on 25/04/2024 at 10:11

    Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici predložiće aktuelnu guvernerku Centralne banke Irenu Radović za generalnu sekretarku Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), potvrđeno je nezvanično Portalu RTCG.

  • Policajce optuživali za mučenje, potrebne efikasne istrage
    on 25/04/2024 at 10:02

    Izvještaj Komiteta Savjeta Evrope za prevenciju torture (CAT) naglašava da je njihova delegacija tokom posjete Crnoj Gori čula za značajan broj navoda o ozbiljnom fizičkom maltretiranju pritvorenih lica od strane policijskih službenika.

  • "Geopolitička situacija onemogućava letove Podgorica - Tel Aviv"
    on 25/04/2024 at 10:00

    Iz kompanije Air Montenegro obavijestili su javnost o otkazivanju planiranih čarter letova ka Izraelu. Kako su kazali, kompanijski Odbor za sigurnost donio je ovu odluku na osnovu analize aktuelne geopolitičke situacije i procjene rizika u zoni sukoba.

  • Za nevladin sektor izdvojeno 130.860 eura
    on 25/04/2024 at 08:54

    Opština Bar je donijela Odluku o raspodjeli sredstava za projekte i programe nevladinih organizacija za 2024. godinu. Podržani su projekti i programi 24 organizacije koje su registrovane sa sjedištem u Baru. Od 218.100 eura, koliko je Budžetom opredijeljeno za ovu namjenu, 130.860 eura, odnosno 60 odsto ukupne sume, raspodijeljeno je nevladinim organizacijama za realizaciju projekata.

    Feed has no items.