NURKOVIC SMATRA

Predlogom Zakona koji je Vlada, po ubrzanoj proceduri, uputila Parlamentu na razmatranje zelimo da spasimo nacionalnu avio kompaniju koja drzavi godisnje, direktno i indirektno donese gotovo 200 miliona eura, kaze za Dnevnik TVCG ministar saobracaja Osman Nurkovic. U Montenegro Erlajns bice ulozeno 155 miliona eura u narednih sest godina, a 50 miliona namijenjeno je za kupovinu aviona.

S druge strane, iz opozicije porucuju da je to prije svega politicko pitanje, da drzava pokusava da spasi gubitasa dok profitabilnu kompaniju, kao sto su Aerodromi Crne Gore, daje pod koncesiju.

“To dozivljavam kao politicki instrument DPS-a u izbornim prevarama”, kaze poslanik DF-a Slaven Radunovic.

I Nurkovic tvrdi da je spasavanje MA povezano za davanjem Aerodroma pod koncesiju.

“Ugovori koji postoje izmedu MA i ACG bice na snazi dok god traju, ali ovo preduzece ce sada redovno izmirivati obaveze”, navodi Nurkovic.

On navodi da plan podrazumijeva kupovinu cetiri polovna aviona.

“Pocetak procedure je iduce godine, a vjerovatno ce se nabavka realizovati 2021. i onda se nece placati zakupi aviona kao do sada”, kaze Nurkovic.

Crna Gora se nada otvaranju Poglavlja 8 – Konkurencija, u pregovorima sa EU. Nurkovic smatra da nece biti problema, jer, kako kaze, ono sto sadrzi Predlog zakona nema veze sa drzavnom pomoci.

“Ovo nije drzavna pomoc, vec ulaganje u konsolidaciju i razvoj preduzeca, koje je znacajno za ekonomski razvoj Crne Gore”, istice ministar saobracaja.

Slaven Radunovic navodi da EU ima izbalansirane stavove kada je u pitanju pomoc drzavnim preduzecima.

“U momentu kada dodemo u priliku da otvaramo Poglavlje 8, to bi moglo da bude problem”, smatra Radunovic.

Prilog Zorana Lekovica, TVCG:

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Neofašisti u Italiji obilježili godišnjicu pogubljenja Musolinija
    on 28/04/2024 at 20:29

    Više desetina neofašista sa rukom podignutom u fašistički pozdrav obilježilo je danas širom Italije 79. godišnjicu pogubljenja fašističkog lidera Benita Musolinija.

  • U Pojasu Gaze do sada poginulo 34.454 osoba
    on 28/04/2024 at 20:10

    Ministarstvo zdravlja Hamasa saopštilo je da se broj poginulih u Pojasu Gaze popeo na 34.454 od početka rata između Izraela i palestinskog islamističkog pokreta 7. oktobra.

  • Ovo su najopasnije zemlje za putovanja
    on 28/04/2024 at 19:47

    Južni Sudan, Libija i Avganistan su najopasnije zemlje na svijetu za putovanja u 2024. godine, pokazali su rezultati istraživanja kompanije International SOS. Objavili su interaktivnu kartu koja pokazuje gdje će se putnici najvjerovatnije suočiti sa bezbjednosnim prijetnjama na osnovu rizika od političkog nasilja, društvenih nemira, nasilnih i sitnih zločina i, ove godine, uticaja klimatskih promjena.

  • Rusija i Ukrajina: Stanje na frontu se pogoršalo, povlačimo se, kaže ukrajinski komandant
    on 28/04/2024 at 19:45

    Ukrajinske snage su se povukle iz Donjecka, izjavio je general Aleksandar Sirski.

  • Monografija UCG 1974-2024: Temelj svih budućih istraživanja
    on 28/04/2024 at 19:31

    Monografija Univerzitet Crne Gore 1974-2024 donosi pouzdane i sistematizovane podatke o nastanku, razvoju, radu i organizaciji jedinog državnog Univerziteta, prateći sve njegove mijene kroz poluvjekovno trajanje, kazala je prof. dr Rajka Glušica, članica Uređivačkog odbora, na promociji Monografije koja je večeras okupila akademsku zajednicu na UCG.

  • Radović: Prijaviću se za direktora policije
    on 28/04/2024 at 19:03

    Vršilac dužnosti (v.d.) direktora Uprave policije Aleksandar Radović prijaviće se na konkurs za tu poziciju u punom mandatu, kada bude raspisan, jer, kako je kazao, ima znanje, iskustvo i volju da se bori protiv korupcije i svih oblika kriminala.

  • I sjutra sunčano do 29 stepeni
    on 28/04/2024 at 19:02

    U Crnoj Gori sjutra će biti sunčano tokom dana sa ljetnjom temperaturom i do 30 stepeni.

  • Velika Britanija procjenjuje da je Rusija od početka agresije na Ukrajinu izgubila 450.000 ljudi
    on 28/04/2024 at 18:53

    Britanske agencije procjenjuju da je Rusija izgubila oko 450.000 ljudi i više od 10.000 oklopnih vozila u Ukrajini od početka invazije punog opsega na Ukrajinu.

  • Crna Gora postaje 28. članica evropske zajednice
    on 28/04/2024 at 18:44

    Perspektiva o ulasku Crne Gore u Evropsku uniju realnija je nego ikad, kazala je bivša šefica evropske diplomatije Federika Mogerini. Ona je u intervjuu za Televiziju Crne Gore pozdravila napore naše države i nadležne pozvala da ne odustaju, jer će, kako kaže, Crna Gora postati 28. članica evropske zajednice.

  • Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?
    on 28/04/2024 at 18:08

    Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.

  • Crna Gora postaje 28. članica evropske zajednice
    on 28/04/2024 at 18:44

    Perspektiva o ulasku Crne Gore u Evropsku uniju realnija je nego ikad, kazala je bivša šefica evropske diplomatije Federika Mogerini. Ona je u intervjuu za Televiziju Crne Gore pozdravila napore naše države i nadležne pozvala da ne odustaju, jer će, kako kaže, Crna Gora postati 28. članica evropske zajednice.

  • Gorčević na neformalnom sastanku ministara evropskih poslova
    on 28/04/2024 at 13:11

    Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević učestvovaće na neformalnom sastanku ministara evropskih poslova (GAC), koji će naredna dva dana biti održan u Briselu.

  • Sjutra protest Liberalne partije ispred Ustavnog suda
    on 28/04/2024 at 12:48

    Iz Liberalne partije u Crnoj Gori obavijestili su javnost da će sjutra, u 12 sati, ispred zgrade Ustavnog suda, organizovati protest u Podgorici. Kako su kazali, povod protesta je ranije predata inicijativa liberala prema Ustavnom sudu Crne Gore o ocjeni ustavnosti člana Statuta 9 Opštine Nikšić, odnosno dodavanja člana 9a koji je, kako tvrde, neustavan a koji uvodi crkvenu slavu kao Dan Opštine.

  • Rovčanin optimista: Može doći do dogovora o Šavniku
    on 28/04/2024 at 11:57

    Političke partije počeće sjutra u 12 sati politički dijalog i razgovor kako bi se riješila kriza u Šavniku, gdje izbori nijesu završeni ni nakon više od godinu i po. To je Radiju Crne Gore kazao poslanik Demokrata Nikola Rovčanin. Kaže da nije optimista kako će teći razgovori, ali izričit je da se to pitanje zarad dalje reforme izbornih zakona mora riješti. Iz DPS-a ranije potvrdili da prihvataju inicijativu PES-a za dijalog.

  • Demokrate predstavile izbornu listu u Budvi
    on 28/04/2024 at 08:30

    Izborna lista ,,Demokrate - Ojačaj, Obnovi, Oživi- Budva odlučuje! - Đorđe Zenović’’ predstavila je svoje kandidatkinje i kandidate za odbornice i odbornike na izbornoj listi koju su, kako navode u saopštenju, među prvima predali Opštinskoj izbornoj komisiji.

  • “Nije bitno s kolikog minusa krećete, već ko ste i šta želite od života”
    on 28/04/2024 at 06:41

    Iako je rođena u gradu, poslanica Jelena Nedović, tačka njene duše nalazi se u njenom selu u Rodijeljskom polju u Bijelom Polju. Tu je provela najljepše dane djetinjstva uz svoje đedove koji su bili doktori nauka i koji su joj usadili vrijednosti koje je nastavila njeguje u životu.

  • Crna Gora u poziciji da "probije led", uspjeh važan za region
    on 28/04/2024 at 06:16

    Da postoji snažna volja crnogorskih zvaničnika da što prije postanemo 28 članica Evropske unije sve češće čujemo i iz Brisela. Evropski parlamentarci očekuju ubrzan napredak jer je, kako kažu, očigledna nova snaga u zemlji. Koliko su ozbiljni možda najbolje govori činjenica da je mandat aktuelnog Odbora za vanjsku politiku završen sastankom sa crnogorskim premijerom.

  • Milatovići imaju kuću, dva stana i 17.000 eura na računima
    on 27/04/2024 at 21:58

    Predsjednik države Jakov Milatović i njegova supruga Milena vlasnici su kuće i dva stana, a na računima imaju oko 17.000 eura, pokazuju podaci o imovini i prihodima dostavljeni Agenciji za sprečavanje korupcije za prošlu godinu.

  • Dokić: Mandić pokušao da unizi postojanje legitimno izabrane potpredsjednice
    on 27/04/2024 at 20:40

    Potpredsjednica Opštine Budva Jasna Dokić saopštila je da je zgranuta nepoštovanjem iskazanim prema zvaničnim predstavnicima Opštine Budva,od strane predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića koji je sa svojom koleginicom iz Azerbejdžana posjetio Budvu, navodi se u njenom saopštenju. Smatra da je pokušao da unizi postojanje legitimno izabrane potpredsjednice i najavila je da će se žaliti ambasadi Azerbejdžana.

  • "Žalimo što Odbor povjerenika nije usvojio izvorni budžet"
    on 27/04/2024 at 20:01

    Odbornici Demokrata u SO Andrijevica saopštili su da žale što Odbor povjerenika Opštine Andrijevica, prilikom glasanja o odluci o budžetu Opštine Andrijevica za 2024. godinu, nije usvojio izvorni budžet koji je bio u proceduri i koji je dobio saglasnost Ministarstva finansija i prošao zakonsku proceduru. Oni su naveli da je, na svoj način, Odbor preuzeo ulogu tumača u pogledu razvoja opštine Andrijevica i usvojio budžet sa sedam amandmana i time stopirao kapitalni budžet umanjujući milion eura u kapitalnom dijelu budžeta od sredstava ekonomskog državljanstva, što će, kako tvrde, u konačnom usporiti dalji razvoj opštine.

  • Auto-putem Princeza Ksenija je prošlo 622,81 hiljadu vozila
    on 28/04/2024 at 14:30

    Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 21. do 27. aprila iznosio 43,09 hiljada.

  • Od kockanja rekordnih 151 milion eura prihoda
    on 28/04/2024 at 12:16

    Deset najvećih kompanija koje u svojoj djelatosti imaju organizaciju sportskog klađenja i posjeduju kladionice, imale su u prošloj godini zajedno ukupne prihode od preko 151 milion eura. Zajedno su ostvarile pozitivan neto rezultat od preko 41,7 miliona eura, a zapošljavale su 2.091 radnika.

  • Podgorica dobija *Central business district* u naselju Zelenika
    on 28/04/2024 at 09:48

    U zoni centralnih djelatnosti Zelenika u Podgorici u planu je razvoj *Central business district-a* na površini od 30 hektara. Cilj je kreiranje modernog poslovnog okruženja koje će podržavati rast poslovanja i ekonomskog razvoja glavnog grada, te razvoj poslovnih, komercijalnih, skladišnih i proizvodnih djelatnosti.

  • Radulović: Plav dobija raskrsnicu vrijednu 300 hiljada eura
    on 28/04/2024 at 09:09

    Plav će do kraja avgusta dobiti rekonstruisanu raskrsnicu vrijednu 300 hiljada eura, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović tokom radne posjete toj Opštini. Riječ je o raskrsnici koja se nalazi na ulazu u grad čime će značajno biti olakšan saobraćaj.

  • Problemi riješeni, žičara kreće 1. maja
    on 28/04/2024 at 07:43

    Žičara Kotor - Lovćen u komercijalnu upotrebu će biti puštena 1. maja jer su riješeni svi problemi koji su prijetili da se to ne desi.

  • Minus u kasi Željezare iz mjeseca u mjesec sve veći
    on 28/04/2024 at 06:51

    Kriza u Željezari ne jenjava. Dok se traži investitor za zakup pogona u toj fabrici, radnici negoduju zbog kašnjenja zarada, a menadžment sa Elektroprivredom i resornim ministarstvom traži model opstanka. U fabrici gotovo da nema proizvodnje, zbog čega je minus u kasi Željezare iz mjeseca u mjesec sve veći.

  • Jačati konkurentnost privreda Crne Gore i Slovenije
    on 27/04/2024 at 18:58

    Crna Gora i Slovenija svakim danom jačaju svoju ekonomsku i političku povezanost, pri čemu postoji prostor da se nova polja saradnje otvore u oblastima digitalizacije, IT usluga, energetike, turizma, agrara i drvoprerade, ocijenjeno je na poslovnom forumu dvije države.

  • "Stabilnost Zapadnog Balkana važna za snažnu Evropu"
    on 27/04/2024 at 15:46

    Stabilnost Zapadnog Balkana je vrlo važna za snažnu Evropu, istakao je predsjednik Hrišćansko-demokratske unije Fridrih Merca tokom sastanka s premijerom Milojkom Spajićem u Berlinu. Dvojica zvaničnika razgovarala su i o evropskim integracijama i rezultatima crnogorske Vlade u posljednjih pet mjeseci.

  • Tunel Sozina opslužio 890,19 hiljada vozila
    on 27/04/2024 at 14:48

    Tunel Sozina je od početka godine opslužio 890,19 hiljada vozila.

  • Usvojen budžet Opštine Andrijevica
    on 27/04/2024 at 14:39

    Odbor povjerenika Opštine Andrijevica usvojio je na sjednici odluku o budžetu te lokalne samouprave za ovu godinu.