CRNOGORCI IZ KULE

Udruzenje Crnogoraca Opstine Kula realizovalo je edukativnu ekskurziju pod nazivom “Stazama predaka”. To je jedna od akcija koje to udruzenje sprovodi u cilju ocuvanja Crnogorskog nacionalnog indetiteta, putem budenja nacionalne svijesti za ocuvanje izvornog indetiteta nasih mladih narastaja u Republici Srbiji – dijaspori, sapsteno je predsjednik Udruzenja Slobodan Balandzic.

Ekskurzija je realizovana u periodu od 10. oktobra do 15. oktobra 2019. godine.

“Cilj ovog projekta koji je veoma vazan za mlade clanove udruzenja zbog upoznavanja sa istorijom Crne Gore i njenim kulturnim vrijednostima”, navodi se u saopstenju.

Ucesnici ekskurzije su imali priliku da obidu znamenita mjesta u Crnoj Gori poput Prijestonice Cetinja posjetili su i Nacinalne muzeje Crne Gore.

“U okviru ekskurzije polaznici su imali priliku da obidu glavni grad Podgoricu, zatim Danilovgrad, Niksic, Mojkovac, Kolasin, Pluzine, Zabljak i Pljevlja, manastire Ostrog, Zdrebaonik, Piva i Moraca, nacionalne parkove Lovcen, Piva, Biogradska gora, i Durmitora. Pivsko jezero, Biogradskog jezero, i Crno jezero”, navodi se u saopstenju.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Akcenat stavljen na važnost evropske perspektive
    on 30/04/2024 at 08:33

    Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju, Momo Koprivica, razgovarao je sa ambasadorom Mađarske u Crnoj Gori, Jožefom Neđešijem, i u, kako je saopšteno, konstruktivnom razgovoru razmotrene su ključne inicijative i ciljevi koje Vlada Crne Gore planira ostvariti u narednom periodu.

  • "Pljevlja sve manje multietnički grad, a sve više poligon za vjersku mržnju"
    on 30/04/2024 at 08:27

    Pljevlja su postala poligon i pokazni primjer kako raspirivati vjersku i nacionalnu mržnju, poručuju iz Opštinskog odbora Bošnjačke stranke.

  • Budva: Uoči izbora podnijeto 50 prijava za promjenu prebivališta
    on 30/04/2024 at 07:57

    U Budvi je uoči raspisivanja izbora podnijeto je pedeset prijava promjene prebivališta u toj opštini, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

  • "Spajićeva odluka da Crna Gora podrži rezoluciju o Srebrenici katastrofalna"
    on 29/04/2024 at 21:56

    Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik reagovao je povodom potvrde premijera Crne Gore Milojka Spajića da će ova država podržati rezoluciju o genocidu u Srebrenici, kada bude na glasanju u UN-u, ali da je neće kosponzorisati.

  • Mišel: Na pragu smo istorijskog trenutka za EU
    on 29/04/2024 at 21:10

    Veliko proširenje 2004. bilo je transformativni događaj za naš kontinent. Za nove članice, pridruživanje našoj porodici EU bilo je motor za veći prosperitet, spektakularan rast njihovog BDP-a je najbolji dokaz, kazao je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel povodom 20 godina od velikog proširenja EU.

  • "Spajić kazao da će Crna Gora podržati Rezoluciju UN o Srebrenici, ali je neće kosponzorisati"
    on 29/04/2024 at 19:51

    Njemački stručnjak za Zapadni Balkan i proširenje NATO Milan Nič kazao je da je, između ostalog, pitao premijera Milojka Spajića o potencijalnom crnogorskom sponzorisanju Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici, na šta je Spajić odgovorio da Crna Gore neće sponzorisati Rezoluciju, ali će je podržati. Nič koji je član i član njemačkog Savjeta za vanjske poslove, imao je priliku da danas razgovara sa Spajićem u Berlinu.

  • Predata lista DPS u Budvi, nosilac Nikola Milović
    on 29/04/2024 at 19:28

    Predata je, kako kažu iz demokratske partije socijalista (DPS) pobjednička izborna lista “Budva može bolje!” Opštinskoj izbornoj komisiji Budve. Nosilac liste sa 33 kandidata za odbornike u Skupštini Opštine Budva na izborima koji su zakazani za 27. maj je prof. dr Nikola Milović.

  • URA predala listu za lokalne izbore u Budvi
    on 29/04/2024 at 19:21

    URA nastupa na izborima u Budvi samostalno, pod sloganom "drugačije", a listu predvodi predsjednik opštinskog odbora i bivši predsjednik Odbora direktora Morskog dobra Blažo Rađenović, saopšteno je iz te partije.

  • "Stav koji sam iznio je stav Demokrata"
    on 29/04/2024 at 18:53

    Političko rukovodstvo Javnog servisa nastavlja da pretvara RTCG u oružje za manipulaciju drugima i nastavlja biti beskrupolozni protivnik svakog protivnika interesne šačice koju političko rukovodstvo RTCG podržava, kazao je poslanik Demokrata Boris Bogdanović. On je na svom Fejsbuk profilu prokomentarisao tekst objavljen na Portalu RTCG pod nazivom "Javni servis nije po mjeri DPS-a i Bogdanovića".

  • Austrija podržava napore Crne Gore koje ulaže u oblasti klime i životne sredine
    on 29/04/2024 at 17:22

    Austrija pohvaljuje napore Crne Gore koje sprovodi na usvajanju i primjeni sistema evropskih pravila u oblasti klime i životne sredine i spremna je da podrži dalji napredak Crne Gore po ovim pitanjima, rekla je ministarka za klimatsku akciju, životnu sredinu, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Republike Austrije Leonore Gewessler na sastanku sa ministrom turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimirom Martinovićem, u Beču.

  • Prodavnice tri dana zatvorene, pijace rade do 15 sati
    on 30/04/2024 at 06:47

    Marketi i prodavnice u Crnoj Gori neće raditi sjutra, prekosjutra i u nedjelju, koja je neradna.

  • Prvi maj - dan otpora, ne odmora
    on 30/04/2024 at 06:07

    Umjesto tradicionalne šetnje, Unija slobodnih sindikata ovogodišnji 1. maj - Međunarodni praznik rada obilježiće dvočasovnom manifestacijom pod sloganom "Dan otpora, ne odmora" na Trgu nezavisnosti.

  • Preko šest miliona eura uplaćeno za klađenje preko ilegalnih sajtova
    on 29/04/2024 at 15:46

    O stanju u oblasti igara na sreću najbolje svjedoče alarmantni pokazatelji broja transakcija i količine novca koji je prenesen na inostrane ilegalne sajtove, podaci sa treće sjednice Koordinacionog tijela za zaštitu i unapređenje javnog interesa u oblasti priređivanja igara na sreću, kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju i predsjednik tog tijela Momo Koprivica. Kako je istaknuto u saopštenju, za ove transfere je u 2022. godini obavljeno 132.109 transakcija čija je vrijednost čak 6.315.019 eura, a u 2023. godini 133.445 transakcija u vrijednosti od 6.183.943 eura. 

  • Program za unapređenje konkurentnosti privrede vrijedan 3 miliona eura
    on 29/04/2024 at 15:07

    Razvojem mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) i povećanjem njihove produktivnosti doprinosi se stvaranju otpornije, konkurentnije i izvozno orjentisane privrede, što je i cilj 3 miliona eura vrijednog Programa za unapređenje konkurentnosti privrede za 2024. godinu koji je danas predstavljen kompanijama članicama Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), piše u njihovom saopštenju.

  • Trgovine ne rade 1. i 2. maja, za nepoštovanje slijede kazne
    on 29/04/2024 at 10:57

    Iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) podsjetili su sve privredne subjekte koji se bave trgovinom da ne mogu obavljati svoju djelatnost tokom Praznika rada koji obuhvata 1. i 2. maj odnosno srijedu i četvrtak.

  • Rad Budžetske inspekcije obećava, kadrovski je ojačati
    on 29/04/2024 at 08:00

    Početak rada Budžetske inspekcije obećava, kaže Marko Sošić iz Instituta Alternativa (IA) ali poručuje da je treba kadrovski ojačati. Zakon o zaradama u javnom sektoru Sošić smatra najvažnijim zakonom koji je planiran za ovu godinu jer očekuje da se njegovim usvajanjem uvede red u oblasti zarada.

  • "Čitav postupak sproveden u skladu sa zakonima vodeći računa o zaštiti javnog interesa"
    on 29/04/2024 at 07:40

    Ministarstvo energetike i rudarstva demantovalo je navode NVO Akcija za socijalnu pravdu, koja je javnost obavijestila da je uputila je Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) krivičnu prijavu protiv N.N. lica u Ministarstvu energetike i rudarstva, a u vezi sa najavljenom dodjelom koncesije za istraživanje i eksploataciju rude crvenih boksita u "Bloku 4" u Nikšiću, saopštili su iz te nevladine organizacije.

  • Auto-putem Princeza Ksenija je prošlo 622,81 hiljadu vozila
    on 28/04/2024 at 14:30

    Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 21. do 27. aprila iznosio 43,09 hiljada.

  • Od kockanja rekordnih 151 milion eura prihoda
    on 28/04/2024 at 12:16

    Deset najvećih kompanija koje u svojoj djelatosti imaju organizaciju sportskog klađenja i posjeduju kladionice, imale su u prošloj godini zajedno ukupne prihode od preko 151 milion eura. Zajedno su ostvarile pozitivan neto rezultat od preko 41,7 miliona eura, a zapošljavale su 2.091 radnika.

  • Podgorica dobija *Central business district* u naselju Zelenika
    on 28/04/2024 at 09:48

    U zoni centralnih djelatnosti Zelenika u Podgorici u planu je razvoj *Central business district-a* na površini od 30 hektara. Cilj je kreiranje modernog poslovnog okruženja koje će podržavati rast poslovanja i ekonomskog razvoja glavnog grada, te razvoj poslovnih, komercijalnih, skladišnih i proizvodnih djelatnosti.