NATO VJEZBA U TUZLI

Civilna NATO vjezba upravljanja posljedicama vanrednih situacija demonstracija je istinske vrijednosti mreze partnera Alijanse, ocijenjeno je na danasnjem otvaranju vjezbe u Tuzli.

Vjezbu “Bosna i Hercegovina 2017” organizuju Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine (BiH) i Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC), koji je glavni mehanizam NATO-a za pruzanje pomoci u evroatlantskom podrucju.

U vjezbi ucestvuje 1.200 ljudi iz vise od 34 saveznicke i partnerske zemlje, ukljucujuci i tim iz Crne Gore.

Vjezba ce trajati do 29. septembra, a danas je demonstrirano kako reagovati u dvije incidentne situacije – hemijskom incidentu i saobracajnoj nezgodi.

Novinar agencije MINA iz Tuzle prenosi da je u prvoj vjezbi, predstavljen specijalni robot koji se, u slucaju hemijskog incidenta, salje na lice mjesta po uzorke, nakon cega na teren izlaze spasioci sa adekvatnom opremom, dok se u blizini nalazi i mobilna laboratorija.

Pokazano je i kako timovi, u slucaju saobracajne nezgode sa pet povrijedenih, reaguju i spasavaju iz auta zrtve, pruzaju medicinsku pomoc i evakuisu ih helikopterom.

Voda crnogorskog tima, Milan Radovic, kazao je crnogorskim novinarima u Tuzli da im je cast da prvi put, nakon uclanjenja Crne Gore u NATO, ucestvuju u jednom ovakvom dogadaju.

,,To je ujedno velika obaveza pred ovim momcima, da se pokaze da smo spremni i da mozemo ispunjavati sve standarde koje NATO od nas trazi. Ovo je jos jedna prilika da provjerimo i svoje kapacitete, nasu interoperabilnost, da se ukljucimo u rad sa drugim timovima na terenu”, kazao je on.

Prema rijecima Radovica, Crna Gora u vjezbi ucestvuje sa dva tima – jedan je tim za spasavanje sa upotrebom camaca, odnosno spasavanje na vodi, a drugi je tim za CBRN.

,,Ovo je odlicna prilika da uvjezbavamo ove timove. Timovi su obuceni, sertifikovani i ovo je jos jedna prilika da oni svojim prakticnim radom na terenu pokazu svoju spremnost za eventualno djelovanje u vanrednim situacijama u realnim okolnostima”, porucio je Radovic.

Asistent generalnog sekretara NATO-a, Sorin Dukaru /Sorin Ducaru/, kazao je, na zajednickoj konferenciji za novinare sa ministrom bezbjednosti BiH, Draganom Mekticem, da su razmjere ove, 17. vjezbe EADRCC-a, impresivne.

,,Ovo demonstrira istinsku prakticnu vrijednost naseg partnerstva. Partnerska mreza je jako vazna za NATO i ova vjezba je konkretan nacin za unaprjedenje saradnje izmedu Alijanse i njenih partnera”, kazao je on.

Dukaru je porucio da su u vanrednoj situaciji vrijeme i efikasna organizacija najbitniji.

On je ocijenio da vjezba pomaze u pravim vanrednim situacijama, sto spasava ljudske zivote.

Dukaru je podsjetio da je EARDCC tokom proteklih nekoliko godina primao pozive za pomoc za vanredne situacije u regionu, u Albaniji, Crnoj Gori.

,,Zemlje koje rade zajedno da odgovore na izazov – to je ono sto NATO predstavlja”, porucio je Dukaru.

On je ocijenio da nikad ne treba uzeti zdravo za gotovo bezbjednost. ,,Istorija nas uci tome. I ova zemlja je imala takva iskustva, 2014. smo imali poslednje takvo nemilo podsjecanje u poplavama i solidarnost NATO i partnera je bila pokazana na djelu ovdje u BiH”.

,,Vjezbacemo narednih dana siroku lepezu spasavanja, reagovanja na vanredne situacije. Ovo povecava mogucnost za svaku zemlju da bolje saraduje sa drugima. Ovo je prilika da se u realnim uslovima isprobaju neke nove tehnologije, novi koncepti”, rekao je Dukaru.

Kako je kazao, nijedna organizacija ili zemlja ne moze biti tako dobro pripremljena niti efikasna u vanrednoj situaciji kao kad svi zajedno reaguju.

Dukaru je, odgovarajuci na pitanja novinara, rekao da je BiH vazan partner NATO-a.

,,Sto se tice BiH i NATO-a, NATO cijeni BiH kao partnera, imamo uvazavanje za neke od osnovnih ciljeva BiH. Kad se ispune uslovi i kad reforme osposobe bezbjednosni sektor, spremni smo da izgradujemo partnerstvo sa BiH i dalje ga osnazujemo i ispunimo ciljeve, cak i clanstvo u NATO kad se ispune svi ciljevi”, rekao je on.

Upitan kako je doslo do saradnje sa Bjelorusijom, koja ucestvuje u vjezbi kao partner, imajuci u vidu desavanja u baltickom regionu, Dukaru je kazao da je vjezba siroko otvorena za sve partnere NATO-a iz evroatlantske zajednice i sire, podsjecajuci da u vjezbi ucestvuje i Pakistan.

,,Imamo samo jednu zemlju koja nije ukljucena u vjezbu – dok traje politicki dijalog, prakticna saradnja sa Rusijom je zaustavljena. Nastavljamo svejedno politicki dijalog sa Rusijom, a za druge zemlje iz partnerstva vjezba je otvorena i zahvalni smo svim ucenicima koji doprinose vjezbi”, kazao je on.

Mektic je porucio da vjezba ima neprocjenjivu vrijednost za samu BiH, ali i za region i sve zemlje koje ucestvuju u vjezbi.

,,Da se na odreden nacin provjere, da ovdje u BiH naucimo odredene lekcije u svrhu spasavanja ljudskih zivota i imovine i otklanjanja posledica katastrofa”, kazao je on.

Mektic je rekao da sa NATO-om skoro godinu radi na pripremi i organizaciji ove vjezbe.

,,Ovdje su zaista nova iskustva, dostignuca, i u tehnoloskom smislu, i u obucenosti osoblja za sprjecavanje posledica ovih katastrofa i posebno nama u BiH ovo treba da znaci da bukvalno kao drustvo i drzava dajemo jedan apsolutno veci znacaj ovoj komponenti”, kazao je Mektic.

Prema njegovim rijecima, vjezba znaci da se u saradnji vise od 34 zemlje moze zajednicki raditi, jedni drugima pomagati i da prakticno posledice katastrofa, bez obzira na to kakve bile, mogu svoditi na minimalni nivo.

Kako je objasnjeno, vjezba se sastoji iz teorijskog dijela, tokom kog timovi razgovaraju sa strucnjacima, i prakticnog, koji ce se desavati na vise lokacija, i obuhvatice i nocne vjezbe.

Cilj vjezbi je, kako je poruceno, da timovi uspiju da odgovore na zadatke, saraduju sa drugim timovima, kao i da se kucama vrate bezbjedni.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Bliski istok: Iran optužio Izrael za napad dronovima i najavio odgovor
  on 02/02/2023 at 13:21

  Izrael i Iran poslednjih godina vode „rat u senci" koji se sastoji od napada na imovinu, infrastrukturu i državljane.

 • I ovog vikenda vanredna vakcinacija protiv malih boginja
  on 02/02/2023 at 13:20

  Dom zdravlja Podgorica (DZPG) organizovaće i ovog vikenda vanrednu vakcinaciju MMR vakcinom u Domu zdravlja (DZ) Stara Varoš. Iz DZPG su podsjetili da je vakcinacija MMR vakcinom obavezna.

 • Veliko interesovanje Azerbejdžana za ulaganje u infrastrukturu i turizam u CG
  on 02/02/2023 at 13:15

  Šefom Diplomatske misije Republike Azerbejdžan u Crnoj Gori Nj.E. Azad Nagijev tokom razgovora sa predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodragom Lekićem ukazao je na veliku zainteresovanost azerbejdžana za dalje ulaganje u crnogorsku infrakstrukturu, kao i za intenziviranje saradnje u oblasti turizma.

 • Incident u Skupštini Srbije, opozicija prekinula obraćanje Vučića
  on 02/02/2023 at 13:11

  Žučna rasprava tokom sjednice Skupštine Srbije, na kojoj se govori o Kosovu i Metohiji, u jednom trenutku pretvorila se u incident. Došlo je do koškanja između opozicionih i poslanika vladajuće koalicije.

 • Od opstanka Bolnice Meljine i Instituta zavisi i turistička privreda
  on 02/02/2023 at 13:00

  Predstavnici turističke privrede iz Herceg Novog uputili su otvoreno pismo premijeru Dritanu Abazoviću u kojem apeluju na Vladu Crne Gore da hitno reaguje i nađe način da stane na kraj alarmantnoj situaciji u kojoj se nalaze Bolnica Meljine i Institut "Simo Milošević". Poručuju da je pitanje opstanka tih ustanova ujedno i pitanje opstanka zdravstvenog turizma i turističke privrede.

 • Krivična prijava protiv preduzeća Čelebić i izvršnog direktora
  on 02/02/2023 at 12:55

  Uprava policije podnijela je krivičnu prijavu protiv, preduzeća "Č. DOO", i izvršnog direktora u toj firmi A.R. koje sumnjiče da su počinili krivično djelo skidanje i povreda službenog pečata i znaka. Kako saznajemo, riječ je o preduzeću Čelebić doo. Odgovorno lice je, kako nam je potvrđeno iz Tužilaštva Andrija Radusinović.

 • "Dogovor oko tri sudije ohrabruje, očekujem saglasnost i za četvrtog"
  on 02/02/2023 at 12:52

  Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić kazala je za Radio Crne Gore da je ohrabrujuća činjenica da je postignuta dvotrećinska saglasnost oko izbora tri sudije Ustavnog suda, te da očekuje da će se adekvatna i potrebna saglasnost uspostaviti i za četvrtog potencijalnog sudiju.

 • "Otvoreni za dogovor, očekujemo podršku Demokrata"
  on 02/02/2023 at 12:45

  Uvažavajući napore kolega Demokratske Crne Gore da doprinesu jačanju bloka progresivnih snaga, smatramo da kucaju na otvorena vrata, kad je u pitanju Pokret Evropa sad, saopšteno je iz ovog Pokreta.

 • Staljingrad - velika prekretnica
  on 02/02/2023 at 12:44

  Industrijski grad na Volgi, za nemački Vermaht je zapravo bio samo usputni cilj na putu ka osvajanju naftnih polja na Kavkazu. Zbog svog imena, Staljingrad je, kako za Adolfa Hitlera, tako i za Josifa Staljina bio od posebno velikog značaja.

 • Andrija Mandić predsjednički kandidat
  on 02/02/2023 at 12:43

  Jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić biće kandidat na predsjedničkim izborima.

 • "Dogovor oko tri sudije ohrabruje, očekujem saglasnost i za četvrtog"
  on 02/02/2023 at 12:52

  Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić kazala je za Radio Crne Gore da je ohrabrujuća činjenica da je postignuta dvotrećinska saglasnost oko izbora tri sudije Ustavnog suda, te da očekuje da će se adekvatna i potrebna saglasnost uspostaviti i za četvrtog potencijalnog sudiju.

 • "Otvoreni za dogovor, očekujemo podršku Demokrata"
  on 02/02/2023 at 12:45

  Uvažavajući napore kolega Demokratske Crne Gore da doprinesu jačanju bloka progresivnih snaga, smatramo da kucaju na otvorena vrata, kad je u pitanju Pokret Evropa sad, saopšteno je iz ovog Pokreta.

 • Andrija Mandić predsjednički kandidat
  on 02/02/2023 at 12:43

  Jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić biće kandidat na predsjedničkim izborima.

 • Ustavni odbor u utorak predlaže sudije
  on 02/02/2023 at 12:15

  Ustavni odbor Skupštine Crne Gore utvrdiće u utorak predlog za izbor četvoro sudija Ustavnog suda, na osnovu javnog poziva od 25. decembra.

 • Odbori sjutra o izmjenama Zakona o Državnom tužilaštvu
  on 02/02/2023 at 11:57

  Skupštinski odbori razmatraće sjutra predlog izmjena Zakona o Državnom tužilaštvu kojim je predviđeno da mandat vršioca dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT) može trajati do izbora čelnika tužilaštva u punom mandatu.

 • Prava Crna Gora nastaviće borbu za prava samohranih roditelja
  on 02/02/2023 at 11:43

  Predstavnici Prave Crne Gore, Generalna sekretarka Aleksandra Deletić, predsjednik Odbora Prave Crne Gore Podgorica Stefan Vešović i sekretarka Odbora Prave Crne Gore Podgorica Ana Dujović održali su sastanak sa predstavnicima NVO Roditelji, Kristinom Mihailović i Dejanom Ponoš, tom prilikom razgovarali su o problemima samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica u Crnoj Gori.

 • "Kandidat centra donio bi pobjedu na izborima"
  on 02/02/2023 at 07:58

  Kandidat partija centra izvjesno bi donio pobjedu i na predsjedničkim i na parlamentarnim izborima, kazao je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” potpredsjednik i poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović. Istakao je da će Demokrate vjerovatno izaći sa svojim kandidatom ukoliko Evropa sad ne prihvati njihovu ponudu po pitanju koalicije i predloga za predsjedničku i premijersku funkciju.

 • Ovo su kandidatkinje za sutkinje Ustavnog suda
  on 02/02/2023 at 05:41

  Kandidatkinje za sutkinje Ustavnog suda Crne Gore su, po jučerašnjem dogovoru predstavnika vlasti i opozicije, Momirka Tešić, Snežana Armenko i Dragana Đuranović. Njihove kandidature dobile su podršku članova Kolegijuma Skupštine i Ustavnog odbora. Portal RTCG predstavlja tri kandidatkinje, koje su na sjednicama Odbora, tokom, januara, odgovarale na pitanja poslanika.

 • Kandidati za sudije: Dogovoren izbor Tešić, Armenko i Đuranović
  on 01/02/2023 at 19:43

  Članovi Kolegijuma Skupštine i Ustavnog odbora postigli su na današnjem sastanku saglasnost za izbor tri kandidata za sudije Ustavnog suda, saopštila je predsjednica parlamenta Danijela Đurović. Prema nezvaničnim saznanjima Portala RTCG, dogovoreno je da se podrže kandidature Momirke Tešić, Snežane Armenko i Dragane Đuranović.

 • Većina u opoziciji za zajedničkog kandidata na izborima
  on 01/02/2023 at 18:25

  Većina učesnika večerašnjeg sastanka predstavnika opozicije smatra da na predsjedničke izbore moraju izaći sa zajedničkim kandidatom, nezvanično saznaje Portal RTCG. Očekuje se da se do kraja sedmice, odnosno tokom vikenda, nastave razgovori.

 • Veliko interesovanje Azerbejdžana za ulaganje u infrastrukturu i turizam u CG
  on 02/02/2023 at 13:15

  Šefom Diplomatske misije Republike Azerbejdžan u Crnoj Gori Nj.E. Azad Nagijev tokom razgovora sa predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodragom Lekićem ukazao je na veliku zainteresovanost azerbejdžana za dalje ulaganje u crnogorsku infrakstrukturu, kao i za intenziviranje saradnje u oblasti turizma.

 • Od opstanka Bolnice Meljine i Instituta zavisi i turistička privreda
  on 02/02/2023 at 13:00

  Predstavnici turističke privrede iz Herceg Novog uputili su otvoreno pismo premijeru Dritanu Abazoviću u kojem apeluju na Vladu Crne Gore da hitno reaguje i nađe način da stane na kraj alarmantnoj situaciji u kojoj se nalaze Bolnica Meljine i Institut "Simo Milošević". Poručuju da je pitanje opstanka tih ustanova ujedno i pitanje opstanka zdravstvenog turizma i turističke privrede.

 • "Pomoć iz EU za prevazilaženje krize morala biti dodijeljena i CEDIS-u"
  on 02/02/2023 at 10:32

  Izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Cađenovic kazao je u emisiji Link na Radiju Crne Gore da očekuje da će EPCG u narednom periodu nastaviti sa odobrenjima koja će pokriti gibitke nastale zbog promjena cijena na berzi.

 • Namjera bila da se Budvanska rivijera proda manje nego što vrijedi
  on 02/02/2023 at 10:19

  Povećanje procijenjene vrijednosti imovine Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera za 55 miliona eura dokaz je namjere Demokratske partije socijalista (DPS) da je proda po mnogo nižoj cijeni od njene stvarne, ocijenjeno je iz Prave Crne Gore.

 • "Možemo da se radujemo budućim zaradama"
  on 02/02/2023 at 06:16

  Premijer Dritan Abazović kazao je da su prosvjetni radnici i službenici Ministarstva unutrašnjih poslova već primili uvećane zarade, a da se ostali zaposleni u javnom sektoru tome mogu nadati čim bude potpisan Granski kolektivni ugovor.

 • Turizam će ove godine biti na nivou prije krize
  on 02/02/2023 at 06:00

  Vlada Crne Gore objavila je da sve relevantne međunarodne institucije predviđaju kako će ekonomija Crne Gore u 2023. godini rasti brže od regionalnog prosjeka, uz poboljšanje uslova na tržištu rada, postepeno povećanje broja zaposlenih i dalji pad stope nezaposlenosti ispod nivoa prije pandemije. To je navedeno u Programu ekonomskih reformi za period 2023. do 2025. godine, a taj je dokument izvršna vlast objavila. Istaknuto je da se ove godine očekuje oporavak turizma u odnosu na pretkrizni nivo.

 • EPCG da ugovori posebne uslove trgovine za nabavku gubitaka na mreži
  on 01/02/2023 at 12:24

  Vlada je Odboru direktora Elektroprivrede (EPCG) preporučila da za period od 1. januara do 28. februara ugovori posebne uslove trgovine za nabavku gubitaka na mreži Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS), na nivou regulatorno odobrene cijene metodom knjižnog odobrenja.

 • CEFTA počinje primjenu prelaznih pravila
  on 01/02/2023 at 08:43

  Članice CEFTA-e počinju primjenu prelaznih pravila o preferencijalnom porijeklu robe, zajedno sa pravilima Paneuromediteranske (PEM) konvencije.

 • MMF poboljšao prognoze za svjetsku ekonomiju
  on 01/02/2023 at 07:26

  Svjetska ekonomija pokazuje male znakove poboljšanja. Međunarodni monetarni fond (MMF) ažurirao je svoje prognoze i iako je naslov njegovog izvještaja još uvijek zastrašujući (inflacija dostigla vrhunac usred niskog rasta), ima mjesta i za dobre vijesti.

 • MMF poboljšao izglede za globalni rast u ovoj godini
  on 31/01/2023 at 20:12

  Međunarodni monetarni fond (MMF) neznatno je povećao izglede za globalni rast ove godine, zbog iznenađujući otporne potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi, nižih troškova energije i ponovnog otvaranja kineske ekonomije nakon ublažavanja ograničenja u vezi sa koronavirusom.