NATO VJEZBA U TUZLI

Civilna NATO vjezba upravljanja posljedicama vanrednih situacija demonstracija je istinske vrijednosti mreze partnera Alijanse, ocijenjeno je na danasnjem otvaranju vjezbe u Tuzli.

Vjezbu “Bosna i Hercegovina 2017” organizuju Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine (BiH) i Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC), koji je glavni mehanizam NATO-a za pruzanje pomoci u evroatlantskom podrucju.

U vjezbi ucestvuje 1.200 ljudi iz vise od 34 saveznicke i partnerske zemlje, ukljucujuci i tim iz Crne Gore.

Vjezba ce trajati do 29. septembra, a danas je demonstrirano kako reagovati u dvije incidentne situacije – hemijskom incidentu i saobracajnoj nezgodi.

Novinar agencije MINA iz Tuzle prenosi da je u prvoj vjezbi, predstavljen specijalni robot koji se, u slucaju hemijskog incidenta, salje na lice mjesta po uzorke, nakon cega na teren izlaze spasioci sa adekvatnom opremom, dok se u blizini nalazi i mobilna laboratorija.

Pokazano je i kako timovi, u slucaju saobracajne nezgode sa pet povrijedenih, reaguju i spasavaju iz auta zrtve, pruzaju medicinsku pomoc i evakuisu ih helikopterom.

Voda crnogorskog tima, Milan Radovic, kazao je crnogorskim novinarima u Tuzli da im je cast da prvi put, nakon uclanjenja Crne Gore u NATO, ucestvuju u jednom ovakvom dogadaju.

,,To je ujedno velika obaveza pred ovim momcima, da se pokaze da smo spremni i da mozemo ispunjavati sve standarde koje NATO od nas trazi. Ovo je jos jedna prilika da provjerimo i svoje kapacitete, nasu interoperabilnost, da se ukljucimo u rad sa drugim timovima na terenu”, kazao je on.

Prema rijecima Radovica, Crna Gora u vjezbi ucestvuje sa dva tima – jedan je tim za spasavanje sa upotrebom camaca, odnosno spasavanje na vodi, a drugi je tim za CBRN.

,,Ovo je odlicna prilika da uvjezbavamo ove timove. Timovi su obuceni, sertifikovani i ovo je jos jedna prilika da oni svojim prakticnim radom na terenu pokazu svoju spremnost za eventualno djelovanje u vanrednim situacijama u realnim okolnostima”, porucio je Radovic.

Asistent generalnog sekretara NATO-a, Sorin Dukaru /Sorin Ducaru/, kazao je, na zajednickoj konferenciji za novinare sa ministrom bezbjednosti BiH, Draganom Mekticem, da su razmjere ove, 17. vjezbe EADRCC-a, impresivne.

,,Ovo demonstrira istinsku prakticnu vrijednost naseg partnerstva. Partnerska mreza je jako vazna za NATO i ova vjezba je konkretan nacin za unaprjedenje saradnje izmedu Alijanse i njenih partnera”, kazao je on.

Dukaru je porucio da su u vanrednoj situaciji vrijeme i efikasna organizacija najbitniji.

On je ocijenio da vjezba pomaze u pravim vanrednim situacijama, sto spasava ljudske zivote.

Dukaru je podsjetio da je EARDCC tokom proteklih nekoliko godina primao pozive za pomoc za vanredne situacije u regionu, u Albaniji, Crnoj Gori.

,,Zemlje koje rade zajedno da odgovore na izazov – to je ono sto NATO predstavlja”, porucio je Dukaru.

On je ocijenio da nikad ne treba uzeti zdravo za gotovo bezbjednost. ,,Istorija nas uci tome. I ova zemlja je imala takva iskustva, 2014. smo imali poslednje takvo nemilo podsjecanje u poplavama i solidarnost NATO i partnera je bila pokazana na djelu ovdje u BiH”.

,,Vjezbacemo narednih dana siroku lepezu spasavanja, reagovanja na vanredne situacije. Ovo povecava mogucnost za svaku zemlju da bolje saraduje sa drugima. Ovo je prilika da se u realnim uslovima isprobaju neke nove tehnologije, novi koncepti”, rekao je Dukaru.

Kako je kazao, nijedna organizacija ili zemlja ne moze biti tako dobro pripremljena niti efikasna u vanrednoj situaciji kao kad svi zajedno reaguju.

Dukaru je, odgovarajuci na pitanja novinara, rekao da je BiH vazan partner NATO-a.

,,Sto se tice BiH i NATO-a, NATO cijeni BiH kao partnera, imamo uvazavanje za neke od osnovnih ciljeva BiH. Kad se ispune uslovi i kad reforme osposobe bezbjednosni sektor, spremni smo da izgradujemo partnerstvo sa BiH i dalje ga osnazujemo i ispunimo ciljeve, cak i clanstvo u NATO kad se ispune svi ciljevi”, rekao je on.

Upitan kako je doslo do saradnje sa Bjelorusijom, koja ucestvuje u vjezbi kao partner, imajuci u vidu desavanja u baltickom regionu, Dukaru je kazao da je vjezba siroko otvorena za sve partnere NATO-a iz evroatlantske zajednice i sire, podsjecajuci da u vjezbi ucestvuje i Pakistan.

,,Imamo samo jednu zemlju koja nije ukljucena u vjezbu – dok traje politicki dijalog, prakticna saradnja sa Rusijom je zaustavljena. Nastavljamo svejedno politicki dijalog sa Rusijom, a za druge zemlje iz partnerstva vjezba je otvorena i zahvalni smo svim ucenicima koji doprinose vjezbi”, kazao je on.

Mektic je porucio da vjezba ima neprocjenjivu vrijednost za samu BiH, ali i za region i sve zemlje koje ucestvuju u vjezbi.

,,Da se na odreden nacin provjere, da ovdje u BiH naucimo odredene lekcije u svrhu spasavanja ljudskih zivota i imovine i otklanjanja posledica katastrofa”, kazao je on.

Mektic je rekao da sa NATO-om skoro godinu radi na pripremi i organizaciji ove vjezbe.

,,Ovdje su zaista nova iskustva, dostignuca, i u tehnoloskom smislu, i u obucenosti osoblja za sprjecavanje posledica ovih katastrofa i posebno nama u BiH ovo treba da znaci da bukvalno kao drustvo i drzava dajemo jedan apsolutno veci znacaj ovoj komponenti”, kazao je Mektic.

Prema njegovim rijecima, vjezba znaci da se u saradnji vise od 34 zemlje moze zajednicki raditi, jedni drugima pomagati i da prakticno posledice katastrofa, bez obzira na to kakve bile, mogu svoditi na minimalni nivo.

Kako je objasnjeno, vjezba se sastoji iz teorijskog dijela, tokom kog timovi razgovaraju sa strucnjacima, i prakticnog, koji ce se desavati na vise lokacija, i obuhvatice i nocne vjezbe.

Cilj vjezbi je, kako je poruceno, da timovi uspiju da odgovore na zadatke, saraduju sa drugim timovima, kao i da se kucama vrate bezbjedni.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Majke Srebrenice pozvale Spajića da javno saopšti stav o Rezoluciji UN o Srebrenici
  on 24/04/2024 at 20:32

  Crna Gora je uvijek bila na pravoj strani istorije, kazale su danas "Majke Srebrenice" i pozvale premijera Milojka Spajica da javno saopšti stav o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

 • Birači "selice" najveći problem u Šavniku, politički dijalog jedina opcija
  on 24/04/2024 at 20:15

  Birači "selice" najveći su problem što se tiče šavničkih izbora, a politički dijalog je jedina opcija za rješenje ove i više nego komplikovane političke situacije, ocijenili su sagovornici emisije "Okrugli sto" na TVCG.

 • "Odbijamo razgovore sa DPS, SDP i 'satelit listama' i ostali da se izjasne"
  on 24/04/2024 at 19:43

  Nosilac liste koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" na predstojećim lokalnim izborima Mladen Mikijelj kazao je da ta koalicija neće razgovarati o postizbornoj koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Socijaldemokratskom partijom (SDP) i kako je kazao "satelitskim listama" i pozvao sve stranke da se jasno izjasne po tom pitanju.

 • Perović dala uslovni otpust iz zatvora lažnom svjedoku ubistva
  on 24/04/2024 at 19:22

  Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica rekao je da je direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović dok je bila na čelu Osnovnog suda na Cetinju počinila zloupotrebu.

 • "Perspektiva o ulasku zemalja ZB u EU realnija više nego ikad"
  on 24/04/2024 at 18:59

  Crna Gora će učiniti sve da što prije dostigne evropski standard i postane članica EU, kazao je u Tivtu predsjednik Jakov Milatović. Iz Slovenije poručuju da zemlje koje teže da uđu u Evropsku zajednicu moraju da shvate da Brisel ima određena pravila, te da je 2030. posljednji termin da države uđu u EU, jer će kasnije biti teže. S druge strane, bivša visoka predstavnica EU Federika Mogerini tvrdi da je perspektiva proširenja veća nego ikad, te da je i Evropa shvatila da joj treba Zapadni Balkan, i to što prije.

 • Poslanici opozicije traže kontrolno saslušanje Bečića, Markovića i Novovića
  on 24/04/2024 at 18:06

  Poslanici opozicije u Odboru za bezbjednost i odbranu podnijeli su Skupštini Crne Gore zahtjev za kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Alekse Bečića, Vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića i Glavnog specijalnog tužioca Vladmira Novovića.

 • U sljedećem mandatu EP neka od zemalja ZB može biti nova članica
  on 24/04/2024 at 17:11

  Poslanici EP su sa 517 glasova za, 56 protiv i 30 uzdržanih odobrili Plan rasta za zapadni Balkan. Fond je osmišljen da podrži unutrašnje reforme u zemljama Zapadnog Balkana, pružajući određene pogodnosti članstva u EU čak i prije pristupanja EU. Obezbijediće do 6 milijardi eura do 2027.godine. Specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula smatra da neka od zemalja Zapadnog Balkana

 • Popović predsjednica Apelacionog suda
  on 24/04/2024 at 17:09

  Na dvanaestoj sjednici Sudskog savjeta, Savjet je obavio intervju sa kandidatima prijavljenim na oglas za izbor predsjednika Apelacionog suda Crne Gore, Mirjanom Popović i Dijanom Radulović, sutkinjama ovog suda. Na osnovu utvrđene rang liste za predsjednika Apelacionog suda izabrana je Mirjana Popović.

 • Najveći izazov biće povlačenje novca, Spajić ima odličan tim
  on 24/04/2024 at 16:43

  Poslanik Evropskog parlamenta (EP) i predsjedavajući Delegacije odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije (EU) i Crne Gore Vladimir Biličik saopštio je da premijer Crne Gore Milojko Spajić oko sebe ima odličan tim ljudi, i uz široki koncenzus u parlamentu Crna Gora može imati benefite od Plana rasta i povući novac.

 • Canović podržao inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju o Srebrenici
  on 24/04/2024 at 15:54

  Član Predsjedništva SD-a i predsjednik opštine Plav Nihad Canović podržao je inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN-a o memorijalizaciji genocida u Srebrenici, saopšteno je iz te partije.

 • CG da bude integrisana u EU tržište električne energije ali i tržište Z.Balkana
  on 24/04/2024 at 20:32

  Želimo da Crna Gora bude potpuno integrisana u EU tržište električne energije, posebno sa Italijom ali i da bude u potpunosti integrisana sa zemljama Zapadnog Balkana, kazao je direktor Sekretarijata energetske zajednice Artur Lorkovski koji sa saradnicima boravi u radnoj posjeti Crnoj Gori.

 • "Nakon izbora izvođača odmah kreću radovi na drugoj dionici auto-puta"
  on 24/04/2024 at 17:05

  Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović kazao je da očekuje da će se do kraja godine odabrati izvođači za izgradnju druge dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice, te da će se nakon toga odmah krenuti sa radovima.

 • Višak mlijeka CG farmera biće izvezen u BiH
  on 24/04/2024 at 16:51

  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.

 • Neformalna ekonomija glavna prepreka održivom rastu i konkurentnosti
  on 24/04/2024 at 16:03

  Rast crnogorske ekonomije bi od ove mogao da uspori na 3,2% u prosjeku, navodi se u ocjeni Programa ekonomskih reformi Crne Gore 2024-2026. koju je usvojila Evropska komisija. Kao glavna prepreka inkluzivnom, održivom rastu i konkurentnosti Crne Gore navodi se neformalna ekonomija. Očekuje se da rast prihoda od turizma bude jednocifren a uvoz viši od očekivanog ukoliko se realizuju investicioni planovi, posebno izgradnja autoputa.

 • EBRD objavila pretkvalifikacioni tender za dionicu Mateševo-Andrijevica
  on 24/04/2024 at 14:28

  Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je pretkvalifikacioni tender za izgradnju druge dionice autoputa Mateševo - Andrijevica.

 • Radović: CBCG podržava put ka zelenijoj i održivijoj ekonomiji
  on 24/04/2024 at 14:20

  Centralna banka podržava put ka zelenijoj, održivijoj i otpornijoj ekonomiji, poručila je guvernerka CBCG Irena Radovi.

 • "Cijene eurosupera se polako približavaju rekordnim cijenama"
  on 24/04/2024 at 14:03

  Vladi je omogućeno, zahvaljujući našoj zakonskoj inicijativi koja je u Parlamentu prihvaćena, da privremeno snizi akcize na gorivo do 50 odsto. Poslednji put je Vlada tu zakonska mogućnost iskoristila prije više od godinu dana, kazao je šef Kluba poslanika Socijaldemokrata Boris Mugoša.

 • Radulović: Smijenićemo Odbore direktora koji ne pokažu rezultate
  on 24/04/2024 at 11:37

  Rad Odbora direktora u državnim kompanijama koje posluju u okviru Ministarstva saobraćaja i pomorstva nakon godinu dana biće analiziran, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović tokom predavanja studentima Ekonomskom fakulteta u Podgorici koji nastavu prate na engleskom jeziku.

 • "Građani da ne brinu za penzije"
  on 24/04/2024 at 10:19

  Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije.

 • Budžetska inspekcija dobija još operativaca
  on 24/04/2024 at 06:28

  Tokom hapšenja direktorice ASK-a aktuelizovan je rad budžetske inspekcije. Iako postoji 11 godina, tek prije dva mjeseca počela je da kontroliše korisnike državne kase. I dok u nevladinom sektoru strahuju da će brzi rezultati izostati jer su svega dva budžetska inspektora, iz Ministarstva finansija, pod čijem okriljem funkcioniše ova inspekcija, tvrde da to neće biti problem jer planiraju da povećaju broj inspektora.