BOSKOVIC OCIJENIO

O clanstvu u NATO nije moguce govoriti izolovano i van konteksta Evropske unije i vrijednosti koje ona bastini. NATO i evropske integracije su dva komplementarna procesa, sa ciljem stvaranja jakog sistema kolektivne bezbjednosti, kao garanta mira i prosperiteta medunarodne zajednice, kazao je ministar odbrane, Predrag Boskovic.

Boskovic se, govoreci na godisnjem Free Market Road Show koji je, u okviru posjete Podgorici, na Univerzitetu Donja Gorica organizovao Austrijski ekonomski centar (Austrian Economic Center, AEC), posvecenom vezi NATO clanstva i evropskih vrijednosti, osvrnuo na period trasiranja i definisanja spoljnopolitickih ciljeva Crne Gore nakon obnove drzavnosti, kao i na izazove u dostizanju NATO kriterijuma, pogotovo u procesu reforme sistema odbrane.

Boskovic je kazao da ulazak u NATO predstavlja jedan od najznacajnijih momenata u novijoj crnogorskoj istoriji, da je rijec o civilizacijskom iskoraku koji je donio mnoge benefite, ali i nove vrijednosti na drustveno-ekonomskom planu.

On je istakao da postignuti rezultati i lekcije savladane na evroatlantskom putu, predstavljaju znacajno iskustvo na putu ostvarenja drugog spoljnopolitickog cilja nase zemlje – clanstva u EU.

“NATO integracije podsticu EU integracije. Politika koju promovise Alijansa pociva na jacanju evropskih vrijednosti. U prilog tome govori cinjenica da je saradnja Saveza sa EU visoko pozicionirana na NATO agendi. Bez koherentnog i uskladenog pristupa ove dvije najrazvijenije medunarodne organizacije, nemoguce je govoriti o stabilnom medunarodnom okruzenju”, kazao je Boskovic.

On je podvukao da se Crna Gora snazno zalaze za politiku otvorenih vrata evroatlantske zajednice, posebno zbog istorijske nestabilnosti regiona Zapadnog Balkana.

“Dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja su veoma znacajni kriterijumi za NATO i EU. Bez stabilnosti regiona nije moguce govoriti o integracijama u porodicu evropskih drzava”, istakao je Boskovic.

Boskovic je podsjetio da pripadnici Vojske Crne Gore ucestvuju u mirovnim misijama pod okriljem Evropske unije, u misiji ATALANTA u vodama Somalije, od 2010. i u misiji EUTM u Maliju, od 2014.

Uvodna izlaganja imali su Barbara Kolm (Barbara Colm), direktorka AEC-a, i Veselin Vukotic, rektor UDG-a, dok je, pored Boskovica, na panelu ucestvovao predsjednik Savjeta Javnog servisa, Ivan Jovetic.

Jedanaesti godisnji Road Show, cija je tema “Vrijednosti, koje vrijednosti?” (Values, what values?), a koji u saradnji sa oko 100 vodecih think – tank kompanija i evropskih univerziteta organizuje Austrijski ekonomski centar (AEC), obilazi tokom aprila i maja 40 gradova sirom Evrope, medu kojima je i Podgorica.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Predsjednica Slovenije dolazi u zvaničnu posjetu Crnoj Gori
    on 19/04/2024 at 12:52

    Na poziv predsjednika države Jakova Milatovića, predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar boraviće 23, 24, i 25. aprila u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Crne Gore.

  • "Ideja pobjeda, a ne podjela aktuelna kao nikad prije"
    on 19/04/2024 at 12:28

    Povodom devet godina od formiranja Demokratske Crne Gore iz te partije su saopštili da je njihova ideja pobjeda, a ne podjela, aktuelna kao nikada prije. Ističu da ni pedalj ne odustaju od svojih principa kao okosnica Vlade koja je, kako su naglasili, uradila više za šest mjeseci, nego druge za šest godina.

  • Gorčević: Na prozivke Vučića trebalo da odgovori Milatović
    on 19/04/2024 at 11:55

    Na prozivke koje su se desile od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića treba da odgovori predsjednik države Jakov Milatović. Zašto nije odgovorio, to je pitanje za njega, saopštila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević. Ona je to kazala na sjednici Skupštine odgovarajući na pitanje poslanice DPS-a Aleksandre Vuković - Kuč kako komentariše uvrede koje je na njen račun uputio srpski predsjednik.

  • Od trajekta do šetališta: Uspjeh Mladena Mikijelja 
    on 19/04/2024 at 10:08

    Mladen Mikijelj, nosilac liste “Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad“ i kandidat za predsjednika Opštine, zajedno sa svojim timom, pokazao je kako jasni rezultati mogu mijenjati budućnost Crne Gore i Budve, saopšteno je iz koalicije “Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad“.

  • "Broj zaposlenih u Rudniku uglja Pljevlja nakon 2020. dupliran"
    on 19/04/2024 at 09:29

    Rudnik uglja Pljevlja predstavlja sinonim za partijsko zapošljavanje i koruptivne aktivnosti, kazao je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Mihailo Anđušić na današnjoj pres konferenciji. Tvrdi da je uništavanje ovog preduzeća teklo u dva pravca - brutalno partijsko zapošljavanje i sklapanje štetnih ugovora sa elementima visoke korupcije.

  • "Glavni grad organizuje Proljećni pazar suprotno odluci Skupštine"
    on 19/04/2024 at 09:10

    Glavni grad, suprotno odluci Skupštine, organizuje Proljećni pazar, saopštio je odbornik SD-a Miloš Mašković.

  • Dukaj: Unapređenje sistema lokalne samouprave u Crnoj Gori
    on 19/04/2024 at 08:51

    Vlada Crne Gore i Ministarstvo javne uprave su u punom kapacitetu posvećeni razvoju sistema lokalne samouprave u Crnoj Gori, kazao je ministar javne uprave Maraš Dukaj na Generalnoj skupštini Mreže asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope. On je naveo da je današnji događaj prilika da još jednom ponovi da je decentralizacija u Crnoj Gori u cjelosti cilj i prioritet Ministarstva.

  • "Poslanici odbili da isprave nepravdu prema penzionerima i povećaju dječije dodatke"
    on 19/04/2024 at 08:13

    Spajićeva i Mandićeva parlamentarna većina odbila je juče da se na dnevnom redu sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore uvrste predlozi poslaničkog kluba Građanskog pokreta (GP) URA o povećanju minimalne penzije na 450 eura za korisnike srazmjernih penzija, ali i povećanje dječijih dodataka za 50 odsto, saopštili su iz GP URA.

  • "Bolja antikorupcijska pravila preduslov za reforme"
    on 19/04/2024 at 05:49

    Nedavna hapšenja direktorice za sprečavanje korupcije Jelene Perović, bivšeg Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića kao i nekadašnjeg policijskog funkcionera Zorana Lazovića, u žiži su javnosti posljednjih dana. I dok vladajuće partije pozdravljaju aktivnosti Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja, iz DPS-a akciju SDT-a vide kao nastavak revanšizma od 30. avgusta. Sagovornici Portala RTCG zaključuju da takve ocjene opozicione partije ne čude jer je DPS godinama "zarobljena organizacija."

  • Potvrđeni mandati novoizabranim predsjednicima opštinskih odbora
    on 18/04/2024 at 20:31

    Na juče održanoj sjednici Glavnog odbora DPS, potvrđeni su mandati novim predsjednicima opštinskih odbora koji su birani na lokalnim unutarstranačkim izborima na kojima je članstvo partije po prvi put u političkoj istoriji Crne Gore dobilo priliku da, neposrednim putem, izabere predsjednike opštinskih odbora u svojim sredinama, saopštili su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

  • Otvaranje žičare Kotor - Lovćen 1. maja
    on 19/04/2024 at 09:52

    Žičara Kotor - Lovćen biće otvorena 1. maja, saznaje agencija Mina-business u kompaniji Novi Volvox.

  • Počela isplata martovskih penzija
    on 19/04/2024 at 08:23

    Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) Crne Gore saopštili su da je počela isplata martovskih penzija.

  • Novi vlasnici akcija Vektra Boke: Prioritet dugovi prema radnicima i PU
    on 19/04/2024 at 06:25

    Sprečavanje uvođenja novog stečaja u Vektra Boku na ročistu krajem ovog mjeseca, od ključne je važnosti za planove novog vlasnika 33,3 odsto akcija, privrednog drustva Elena grupe. Oni planiraju da nakon što izmire obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi prodaju hotel "Igalo" i krenu u investicije. No, prije toga moraju ući u Odbor direktora u kojem su većina Brkovićevi članovi.

  • Uvoz hrane preko 700 miliona, vozila 330 miliona
    on 19/04/2024 at 05:42

    Crnogorski izvoz je prošle godine pao za 3,7 odsto, do je uvoz povećan 7,8 odsto, pokazuju konačni podaci Monstat-a. Pala je i pokrivenost uvoza izvozom koja je 2023. iznosila 17,7 odsto.

  • Raspisan tender za nabavku autobusa za prevoz učenika
    on 18/04/2024 at 17:18

    Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija obavijestili su javnost da je raspisan tender za nabavku autobusa za prevoz učenika.

  • Posebna uredba za upravljanje lukama, nova šansa za investitore 
    on 18/04/2024 at 16:14

    Na sjednici Vlade Crne Gore donijeta je Uredba o uslovima koje moraju da ispunjavaju luke razvrstane prema vrsti pomorskog saobraćaja i namjeni. Kako je objašnjeno na ovaj način dio luke može imati drugu namjenu u odnosu na ostatak, a što će povećati šanse da se privuku eventualni investitori u lučka područja.

  • Za program energetske efikasnosti u domaćinstvima 8,8 miliona eura
    on 18/04/2024 at 16:08

    Vlada Crne Gore dala je saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima kojim je građanima obezbijeđeno 8,8 miliona eura, od čega za Pljevlja čak 2, 8 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

  • PU aktivno radi na digitalizaciji i uvođenju sive ekonomije u legalne tokove
    on 18/04/2024 at 15:45

    Unapređenju poslovnog ambijenta doprinijeće sprovođenje reformskih procesa i uvođenje većeg stepena digitalizacije sa misijom ka jednostavnoj i efikasnoj naplati poreza, kroz snažnu, modernu i efikasnu Poresku upravu (PU), saopštio je vršilac dužnosti direktora te institucije, Sava Laketić.

  • Pet institucija dobilo grantove za obuku na radnom mjestu
    on 18/04/2024 at 15:33

    Tri nova projekta za unapređenje vještina u Crnoj Gori danas su dobila pisma o namjeri finansiranja, na svečanosti koju je organizovao Regionalni fond za izazove u Podgorici.

  • Mađarska zainteresovana za valorizaciju Velike plaže
    on 18/04/2024 at 15:08

    Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović sastao se sa mađarskim ambasadorom u Crnoj Gori, Jožefom Neđešijem, kako bi se razgovaralo o značaju bilateralnih odnosa za obije zemlje.