PORUKA IZ ALIJANSE

Sigurnost Crne Gore bice unaprijedena nastavkom saradnje NATO-a i Evropske unije (EU), koja je protekle dvije godine postala jaca nego ikad, poruceno je iz Alijanse.

Portparol NATO-a, Pirs Kazalet, rekao je da NATO i EU imaju dugogodisnju saradnju na sirokom nizu pitanja, ali da je tokom protekle dvije godine postala jaca nego ikad.

On je u intervjuu agenciji Mina kazao da ce predvideni koraci za jacanje saradnje biti od velike koristi za sigurnost u Evropi.

,,Imacemo vise raspolozivih mogucnosti, pravedniju raspodjelu opterecenja i cvrsci okvir kako bi napori obje organizacije bili koherentni, transparentni i medusobno ojacani”, naveo je Kazalet.

On je ocijenio da ce poboljsana saradnja izmedu NATO i EU doprinijeti i sigurnosti na Zapadnom Balkanu, jer ce, kako je kazao, pruziti platformu za konsolidaciju kljucnih pokazatelja stabilnosti kao sto su demokratija, dobro upravljanje i vladavina prava.

,,Sigurnost Crne Gore takode ce biti unaprijedena kao rezultat nastavka saradnje NATO-EU”, naglasio je Kazalet.

Zapadni Balkan od strateskog znacaja za NATO

On je rekao da je Zapadni Balkan od strateskog znacaja za NATO i da stabilnost i sigurnost u tom regionu pogoduju stabilnosti i sigurnosti u Evropi.

,,Zadrzacemo nase prisustvo, fokus i angazman na Zapadnom Balkanu, kroz svakodnevne aktivnosti misije KFOR-a i napore sjedista NATO-a u Sarajevu i Skoplju i vojne kancelarije za vezu u Beogradu i podrzacemo evroatlantske aspiracije zemalja regiona”, porucio je Kazalet.

Kako je dodao, demokratske vrijednosti, vladavina prava, unutrasnje reforme i dobrosusjedski odnosi od vitalnog su znacaja za regionalnu saradnju i stabilnost.

,,Buducnost regiona vidimo u evroatlantskoj saradnji i integraciji za one koji to zele. To ce biti od koristi njihovim gradanima i drzavama i cijeloj evroatlantskoj porodici”, porucio je Kazalet.

On je kazao da ce, u susret NATO samitu u julu, istraziti mogucnosti za jacanje odnosa u drugim podrucjima, ukljucujuci vojnu mobilnost i borbu protiv terorizma.

Kazalet smatra da ce od saradnje u obje oblasti, koje su vec jednom ojacane, imati koristi i NATO i EU.

,,Vojna mobilnost je oblast u kojoj se interesi
nasih organizacija ocigledno konvergiraju, jer osigurava da nase snage brze i lakse predu granice, kada je to potrebno”, naveo je Kazalet.

Sto se tice borbe protiv terorizma, prema njegovim rijecima, cilj ce biti poboljsanje nivoa razmjene informacija.

Predanost NATO-a saradnji sa EU

Kazalet je dodao da ce samit u julu pruziti priliku da se potvrdi predanost NATO-a daljoj saradnji sa EU, navodeci da ce generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg potpisati novu zajednicku deklaraciju s predstavnicima EU Donaldom Tuskom i Zan Klod Junkerom, gdje ce biti predstavljena zajednicka vizija kako saradnja NATO-EU moze uciniti sve sigurnijima.

Kazalet je, na pitanje kako planiraju da ojacaju saradnju na podrucju vojne mobilnosti, odgovorio da je ona vazan faktor u procesu uspostavljanja nove komandne strukture NATO-a.

On je objasnio da su ministri odbrane donijeli odluke o kljucnim elementima nove komandne strukture NATO-a, navodeci da jedan od njih predstavlja buducnost osnivanja nove podrske za logistiku, pojacanje i vojnu mobilnost.

,,Dalje odluke, ukljucujuci vremenske rokove i lokacije nasih novih komandi donijece ministri odbrane na sljedecem sastanku u Briselu u junu”, dodao je Kazalet.

On je, na pitanje koliko je PESCO sporazum o jacanju saradnje na podrucju odbrane, koji je potpisalo vise od 20 clanica EU, vazan za obje strane i koliko moze uticati na NATO, odgovorio da je jaca evropska odbrana dobra i za Evropu i za NATO.

,,Ona nam moze pomoci u pruzanju novih mogucnosti i poboljsanju podjele tereta unutar Alijanse. Ovo je nacin za jacanja evropskog stuba unutar NATO-a. Ovo jaca NATO kao cjelinu”, naveo je Kazalet.

Istovremeno, kako je dodao, vazno je osigurati komplementarnost sa NATO-om, zato sto ce, nakon Bregzita, 80 odsto troskova obrane Alijanse snositi saveznici koji nijesu dio EU.

Kazalet je istakao da ce, kako se napori EU u oblasti odbrane razvijaju, za NATO biti vazne tri stvari.

,,Prvo, prioriteti i rezultati razvoja EU i NATO sposobnosti trebaju biti koherentni. Zato sto ne mozemo predstavljati konfliktne zahtjeve i prioritete nasim narodima”, rekao je Kazalet.

Prema njegovim rijecima, snage i sposobnosti okupljene u okviru inicijativa EU trebalo bi biti dostupne NATO-u.

Kazalet smatra da je NATO-u potrebna najveca moguca ukljucenost saveznika koji ne pripadaju EU, jer igraju vaznu ulogu u evropskoj sigurnosti.

,,To bi osiguralo da nasi napori budu koherentni, komplementarni i transparentni te da ukljucene zemlje mogu ojacati svoj doprinos EU i NATO-u”, ocijenio je Kazalet.

On je, na pitanje kako clanstvo u NATO moze pomoci ili ubrzati clanstvo u EU, odgovorio da ne moze da komentarise proces donosenja odluka u Uniji, ali da pridruzivanje Crne Gore NATO-u pokazuje da su vrata Alijanse otvorena i da je to kljucni element stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

,,Pokazuje da Crna Gora znacajno doprinosi nasoj evroatlantskoj sigurnosti, ukljucujuci trupe rasporedene u misiji Resolute Support u Afganistanu, i da smo savez od 29 drzava koji cvrsto stoje zajedno i stite jedni druge”, zakljucio je Kazalet.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Zeleno svjetlo za nadogradnju zgrade tehničkih fakulteta
  on 25/06/2024 at 09:03

  Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Direktorat za sprovođenje državnih smjernica u oblasti arhitekture, prema zahtjevu Univerziteta Crne Gore (UCG), izdalo je saglasnost na idejno arhitektonsko rješenje za rekonstrukciju i nadogradnju dijela objekta tehničkih fakulteta (Lamela C).

 • Četiri radna dana nedeljno: kakva su iskustva u Nemačkoj?
  on 25/06/2024 at 09:02

  Kompanija za čišćenje tepiha, građevinska firma, marketinška agencija… To su samo neka od preduzeća koja učestvuju u do sada najvećem istraživanju u Nemačkoj u vezi s uvođenjem četvorodnevne radne sedmice. „Četiri dana“ je radni naziv tog eksperimenta. A kako i u kojem obliku će smanjiti radno vreme zaposlenima, to je od početka bilo prepušteno samim firmama, odnosno njihovom rukovodstvu.

 • "Obrazovanje jedini preduslov za uspjeh u životu"
  on 25/06/2024 at 08:52

  Predsjednik države Jakov Milatović upriličio je u Vili Gorica prijem za istaknute učenike i đake srednjih škola generacije 2023/2024. On je istakao, da posvećenost obrazovanju i želja za napredovanjem koju je ova generacija pokazala, služe kao inspiracija ne samo njihovim vršnjacima, već i svima nama.

 • Džulijan Asanž na slobodi posle nagodbe sa Amerikom
  on 25/06/2024 at 08:45

  Posle pet godina provedenih u zatvoru u Londonu, Asanž na slobodi posle nagodbe sa američkim vlastima koje su tražile njegovo izručenje.

 • Abazović: Rekordna je prošla a ne 2019. godina
  on 25/06/2024 at 08:39

  Iako je nova Vlada do sada uspješno izbjegavala da izađe javno sa podacima, sada je zvanično stigla potvrda onoga što smo stalno najavljivali, a to je da je prošla sezona bila najbolja kada je riječ o turističkom prometu u istoriji Crne Gore, kazao je predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

 • Upravni sud: Vlada nezakonito razriješila Brđanina
  on 25/06/2024 at 08:39

  Upravni sud usvojio je žalbu bivšeg direktora Uprave policije Zorana Brđanina, saznaje Portal RTCG.

 • Pronađeni Izraelci za kojima se tragalo na Biogradskoj gori
  on 25/06/2024 at 08:30

  Službi zaštite i spašavanja Kolašin sinoć je oko 21 sat i 30 minuta prijavljeno da je troje izraelskih državaljana izgubljeno u Nacionalnom parku Biogradska gora. Brzom intervencijom vatrogasaca - spasilaca i dva nadzornika oni su pronađeni u reonu Strugovi, kazao je Portalu RTCG Boško Šuković iz Službe zaštite i spašavanja Kolašin.

 • Poništeno rješenje Vlade o smjeni Valentine Pavličić
  on 25/06/2024 at 08:24

  Upravni sud usvojio je tužbu bivše zastupnice Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentine Pavličić i poništio rješenje Vlade kojim je prestao njen mandat. Vlada se obavezuje da isplati Pavličić 400 eura na ime nadoknade troškova.

 • Pojačana frekvencija saobraćaja na važnim putevima
  on 25/06/2024 at 08:08

  U Crnoj Gori danas se očekuju visoke temperature i pojačana frekvencija vozila na važnim putevima, saopštili su iz Auto moto saveza (AMSCG) i savjetovali opreznu vožnju prilagođenu vremenskim i saobraćajnim uslovima.

 • Diskografske kuće u SAD tuže muzičke AI servise
  on 25/06/2024 at 08:07

  Velike američke diskografske kuće odlučile su u ponedjeljak da zbog kršenja autorskih prava tuže Suno i Udio, firme koje generišu pjesme uz pomoć vještačke inteligencije, navodeći da ovi muzički startapi iskorišćavaju snimljena djela poznatih umjetnika - od Čaka Berija do Maraje Keri.

 • DPS: Kriza vlasti u Danilovgradu
  on 25/06/2024 at 12:21

  Ukupna situacija u Crnoj Gori, a posebno kriza vlasti u Podgorici direktno se odražava i na funkcionisanje vlasti u Danilovgradu, tvrde iz Demokratske partije socijalista u tom gradu.

 • Spajić: Od “rak rane” do povratka na put uspjeha
  on 25/06/2024 at 12:06

  Komentarišući jučerašnje optimistične izjave zvaničnika u Briselu o Crnoj Gori, premijer Milojko Spajić kazao je da evropski partneri prepoznaju i vrednuju napredak Vlade.

 • "Crna Gora tradicionalno posvećena izbjeglim i raseljenim licima"
  on 25/06/2024 at 11:58

  Crna Gora je tradicionalno posvećena izbjeglim i raseljenim licima, želeći da na svaki mogući način ublaži patnje i probleme sa kojima se oni suočavaju. To je, u razgovoru sa predstavnikom UNHCR-a u Crnoj Gori Žan-Ivom Bušardijem, poručio predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

 • Brzina zatvaranja poglavlja zavisi isključivo od Pogorice
  on 25/06/2024 at 11:45

  Međuvladina konferencija koja će sjutra biti održana sa Crnom Gorom znak je da je zemlja značajno napredovala tokom posljednjih godina u ispunjavanju zahtjeva EU i dobar je signal za cijeli region. To je dopisniku iz Brisela saopštio jedan visoki EU diplomata, koji je zahtijevao anonimnost.

 • Istorijski trenutak koji Crna Gora i EU moraju iskoristiti
  on 25/06/2024 at 10:17

  Na sastanku sa ministrom turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimirom Martinovićem, ministar za savezne, evropske i međunarodne poslove, debirokratizaciju i opunomoćenik savezne pokrajine Hesen na saveznom nivou, Manfred Pentz, istakao je da će Crna Gora predstavljati obogaćenje za Evropsku uniju i da je došao istorijski trenutak koji Crna Gora i EU moraju zajedno iskoristiti.

 • "Relaksirano čekam razvoj situacije, sjednica u Beranama u narednih 10 dana"
  on 25/06/2024 at 10:11

  Sjednica lokalnog parlamenta u Berana danas definitivno neće biti nastavljena, već se to desiti u narednih sedam do deset dana, kazao je odbornik Demokrata Damjan Ćulafić, koji je prema koalicinom sporazumu, trebao da zamijeni dosadašnjeg predsjednika Opštine Berane.

 • Do jeseni možemo očekivati dva do tri nova politička subjekta
  on 25/06/2024 at 09:56

  Programski direktor Udruženja za odgovorni i održivi razvoj Marko Pejović smatra da do jeseni možemo očekivati dva do tri nova politička subjekta.

 • Ništa od sjednice u Beranama, nije bilo kvoruma
  on 25/06/2024 at 09:26

  Današnja sjednica lokalnog parlamenta u Beranama nije održana zbog nedostatka kvoruma. Kako je kazao predsjednik SO Berane Milun Rmuš, na današnjoj sjednici se nisu pojavili odbornici parlamentarne većine.

 • Saglasnost sa zvaničnicima EU oko važnosti političke stabilnosti Crne Gore
  on 25/06/2024 at 09:15

  Delegacija Bošnjačke stranke, predvođena predsjednikom Ervinom Ibrahimovićem, učestvovala je na sjednici političke Skupštine Evropske narodne partije (EPP) koja je održana u sjedištu EPP-a u Briselu.

 • Abazović: Rekordna je prošla a ne 2019. godina
  on 25/06/2024 at 08:39

  Iako je nova Vlada do sada uspješno izbjegavala da izađe javno sa podacima, sada je zvanično stigla potvrda onoga što smo stalno najavljivali, a to je da je prošla sezona bila najbolja kada je riječ o turističkom prometu u istoriji Crne Gore, kazao je predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.