ITALIJA

Ponovno pojavljivanje dzinvskog natpisa posvete Benitu Musoliniju (Mussolini), urezanog na litici iznad jednog sela u centralnoj Italiji, podstaklo je politicke prepirke u raspravi oko trajne zaostavstine fasistickog vode i diktatora.

Lokalni zvanicnici navode da nastoje da “poboljsaju turisticku ponudu” otkrivajuci nekada sklonjena obiljezja u slavu Musolinija ciji su duh odrzale nostalgicne frakcije italijanskog drustva ali i sve jaci populizam desnice, prenosi Radio slobodna Evropa ocjene zapadnih medija.

Duh Benita Musolinija, koji je uveo vrlo diskriminatorne zakone protiv italijanskih Jevreja, progonio politicke protivnike, udruzio se s Hitlerom i proglasio rat saveznicima i dalje progoni Italiju, pise britanski Telegraf navodeci da se na litici iznad sela Vila Santa Maria, u sredisnjem dijelu regiona Abruco ponovo pojavio natpis “dux” (voda) uklesan za vrijeme fasistickog rezima.

Decenijama se nije vidio od vegetacije, ali grmlje i siblje nedavno je ocisceno u pokusaju otvaranja staza za planinare, cime selo nastoji da razvije turizam.

Politicari lijeve orijentacije su za to da se natpis izbrise i kazu da je bilo kakvo slavljenje Musolinijeve dvodecenijske vladavine sramotno i neprimjereno. Ali, nacelnik sela, koje ima oko 1.300 stanovnika, odupire se pozivima da se natpis ukloni ili prekrije.

List navodi i da se na planinama sjeverno od Rima nalazi velika plantaza cetinara, zasadena tridesetih godina 20. vijeka gdje drvece takode ispisuju rec “dux” i jos je jasno vidljiva i ljubomorno cuvana od strane apologeta fasizma. Bizarna plantaza od 20.000 jelki je prije dvije godine djelimicno ostecena u pozaru, sto je, pise Telegraf, izazvalo zgrazanje desnice.

U tekstu se spominje i da se prosle sedmice pojavila inicijativa da bi Musolinijevu grobnicu, koja se nalazi u gradu Predapio na sjeveru Italije, trebalo otvoriti za javnost tokom cijele godine. Grobnica koja je smjestena u podzemnoj kripti ukrasenoj Musolinijevim cizmama i crnom fasistickom kosuljom trenutno je otvorena tri puta godisnje, kada se obiljezavaju datumi njegovog rodenja, smrti i datum kada je Musolini 1922. u Rimu preuzeo vlast.

Novoizabrani desnicarski gradonacelnik Predapija rekao je da ce otvaranje grobnice za javnost pospjesiti turizam. Grad je vec mjesto hodocasca za fasisticke simpatizere koji u brojnim radnjicama duz glavnih ulica mogu kupiti vino s naljepnicama Musolinija, priveske za kljuceve, bodeze, pantalone, majice, pa cak i odjecu za bebe ispisane najpoznatijim izrekama Ducea, naveo je Telegraf.

Dejli mejl takode pise da je ponovno pojavljivanje natpisa posvete Musolinijuna litici iznad sela Vila Santa Maria u Italiji, podstaklo politicku raspravu izmedu ljevicara koji to smatraju neprimjerenim i seoskih vlasti koje vjeruju da na taj nacin mogu da privuku turiste.

“Morali smo ocistiti grmlje, grane i tako je i natpis ociscen. Ako to privuce vise ljudi u moje selo, bicu vrlo zadovoljan”, izjavio je seoski nacelnik Duzepe Finjamore, prenosi list.

Lokalni poslanik ljevice Kamilo Dialesandro rekao je da je ciscenje bilo opravdanje za otkrivanje “sramotnog natpisa koji je vrijeme o ispravno zaklonilo” i zatrazio da ministar unutrasnjih poslova Mateo Salvini intervenise.

“To sto se dogodilo u Vila Santa Mariji nevjerovatno je. Fasizam je zlocin i treba ga tako i tretirati”, napisao je na Fejsbuku.

S rastom populizma u Italiji raste i nostalgija za Duceom, zakljucuje Dejli mejl i dodaje da Italija ima zakon iz 1952. godine kojim se zabranjuje izrazavanje postovanja prema fasizmu, ali on se rijetko primjenjuje.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Da li su FBI, DEA i AFP revanšisti prema bivšem režimu?"
  on 17/07/2024 at 16:47

  Iz Demokratske Crne Gore pozdravili su međunarodnu akciju hapšenja osumnjičenih za krijumčarenje 2,5 tona kokaina, na osnovu podataka EUROPOL-a, a uz podršku američkih FBI-a i DEA-e, kao i australijske agencije AFP.

 • O razrješenju Kovačevića sjutra na sjednici SO Nikšić
  on 17/07/2024 at 16:37

  Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković zakazao je za sjutra sjednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine Niksić Marka Kovačevića.

 • MJU: Nema uslova za raspuštanje SO Berane
  on 17/07/2024 at 16:16

  Ministarstvo javne uprave pokrenulo je postupak upravnog nadzora u Opštini Berane nad primjenom odredbi člana 66 Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je, između ostalog, propisano da se u slučaju prestanka mandata predsjednika Opštine, izbor prvog čovjeka grada izvrši u roku od 30 dana. Iz MJU su za RTCG kazali i da nijesu ispunjeni uslovi za raspuštanje Skupštine Opštine.

 • Milatović sjutra na Samitu Evropske političke zajednice
  on 17/07/2024 at 15:48

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovaće sjutra na Samitu Evropske političke zajednice koji će se održati u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona. Samit će okupiti oko 50 evropskih lidera koji će razgovarati o najvažnijim izazovima sa kojima se Evropa danas suočava- od rata u Ukrajini, do ilegalnih migracija i bezbjednosne saradnje.

 • “Crna Gora i Albanija dijele zajedničku evroatlantsku viziju”
  on 17/07/2024 at 15:35

  Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Nik Đeljošaj i ambasadorka Albanije Žaklina Peto, tokom današnjeg sastanka, istakli su odlične bilateralne odnose između Crne Gore i Albanije, te se usaglasili da nastave saradnju u oblastima od zajedničkog interesa, saopštili su iz Vlade Crne Gore.

 • Žalbe "Osmanagića" neosnovane, do sada policiji davali polovna vozila po cijeni novih
  on 17/07/2024 at 13:23

  U Ministarstvu unutrašnjih poslova ističu da je hitni pregovarački postupak za nabavku vozila za Upravu policije bio opravdan i sproveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, te da je konstatovano da su žalbe DOO„Osmanagić“ neosnovane. 

 • Ministar da odgovara za nezakonitu nabavku vozila za policiju
  on 17/07/2024 at 12:53

  Poslanik DPS Nikola Rakočević istakao je da će tražiti odgovornost ministra unutrašnjih poslova u vezi sa, kako je kazao, nezakonitom nabavkom vozila za Upravu policije.

 • "SDP i URA bi jedan dan da nas ruše, a drugi da sa nama prave vlast u Budvi"
  on 17/07/2024 at 12:11

  U Pokretu Evropa sad ističu da su vrlo iznenađeni da SDP i URA koji taj pokret bez ikakvih argumenata, radi jeftinog partijskog interesa, svakodnevno optužuju za razne besmislice, danas upućuju poziv da zajedno sa PES-om sastave vlast u Budvi.

 • Nikolić: Tekst rezolucije o Jasenovcu nije u Službenom listu jer taj dokument ne postoji
  on 17/07/2024 at 11:05

  Tokom skupštinske rasprave o izmjenama Zakona o radu poslanik DPS Andrija Nikolić poručio je da "u škrinji predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića leži usvojeni tekst rezolucije o Jasenovcu koji iz nekog razloga neće da potpiše i proslijedi na objavljivanje u Službenom listu".

 • "Jovanović ne želi dogovor sa nama, priprema teren za DPS"
  on 17/07/2024 at 10:48

  Nosilac liste „Za budućnost Budve – Budva, otvoreni grad“, Mladen Mikijelj ističe da su se nakon izbora u tom gradu vodili istim principima koji su svima dobro poznati, a to je okupljanje svih političkih subjekata koji sebe vide na anti - DPS platformi. Nakon jučerašnje ponude jasno je da Jovanović ne želi dogovor nego priprema teren da napravi vlast sa DPS-om.

 • Karta od Bara do Ankone od 90 do 285 eura
  on 17/07/2024 at 16:31

  Brod AF Mia uspješno je uplovio u barsku luku i od sada će dva puta sedmično ploviti od Ankone do Bara, saopšteno je iz danas iz Vlade Crne Gore. Kako se navodi na sajtu "Barske plovidbe", cijene karata kreću se od 90 eura do 285 eura po putniku.

 • Pejović: Uskoro program Evropa sad 2
  on 17/07/2024 at 15:05

  Poslanici Skupštine Crne Gore završili su raspravu o izmjenama Zakona u radu i Zakona o putevima. Tokom rasprave poslanik PES-a Boris Pejović najavio je uskoro predstavljanje programa Evropa sad 2.

 • Usvojen strateški plan razvoja Tivta do 2029.
  on 17/07/2024 at 13:41

  Na 18. redovnom zasijedanju Skupštine opštine Tivat, većinom odborničkih glasova usvojen je Strateški plan razvoja opštine Tivat do 2029. godine, saopšteno je Opštine Tivat.

 • Razvojna banka velika šansa, novac već postoji i biće preuzet od IRF
  on 17/07/2024 at 13:26

  Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić kazao je na današnjoj pres konferenciji da je Predlog zakona o Razvojnoj banci predat u skupštinsku proceduru, te da se nada da će biti usvojen već tokom ovog mjeseca. Čarapić je naveo i da se osnivanjem ove banke, između ostalog, primarno omogućava podsticajni rast i razvoj privrednih društava.

 • Feribotom od Bara do Ankone za 11 sati
  on 17/07/2024 at 11:30

  Feribot ponovo spaja Crnu Goru i Italiju. Brod AF Mia uspješno je uplovio u barsku luku i od sada će dva puta sedmično ploviti od Ankone do Bara, saopšteno je iz Vlade.

 • Intenzivirati komunikaciju i razmjenu informacija od značaja za privredu
  on 17/07/2024 at 07:45

  Rukovodstvo Poreske uprave (PU) i Asocijacije menadžera Crne Gore (AMM) održali su sastanak i diskutovali o pitanjima od značaja za unapređenje poslovnog ambijenta.

 • Potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji na izgradnji autoputa Beograd – Južni Jadran
  on 16/07/2024 at 15:33

  Izvršni direktor "Monteputa" Milan Ljiljanić i v.d. direktora JP Putevi Srbije Zoran Drobnjak, potpisali su Memorandum o poslovnoj saradanji na izgradnji autoputa E-763, Beograd – Južni Jadran, na dionicama Požega – Boljare i Mateševo – Boljare, saopšteno je iz te kompanije. Kako su kazali, potpisivanju memoranduma prethodio je obilazak radova na izgradnji dionice Pakovraće – Požega.

 • Još jedno odgađanje ročišta za Vektra Boku
  on 16/07/2024 at 15:28

  Privredni sud u Podgorici ni danas nije donio odluku da li će Vektra Boka otići po drugi put u stečaj. Ročište je odgođeno na zahtjev Privrednog suda, jer je došlo do smjene privremenog stečajnog upravnika Jovana Lopušine, potvrdio je za RTHN vlasnik Elena grupe, Danilo Matijašević koji je na Montenegroberzi kupio 33 odsto akcijskog kapitala Vektra Boke. Novi datum ročišta još uvijek nije određen.

 • Inspektori izrekli kazni u vrijednosti većoj od 900.000 eura
  on 16/07/2024 at 14:26

  Inspektori Uprave za inspekcijske poslove su u šest primorskih opština tokom prvih 15 dana pojačanog inspekcijskog nadzora izvršili ukupno 1.817 inspekcijskih nadzora tokom kojh je utvrđeno 1.416 nepravilnosti i izrečeno novčanih kazni u ukupnom iznosu od 910.260 eura.

 • "Sve spremno za povećani broj korisnika i veća opterećenja tokom sezone"
  on 16/07/2024 at 14:07

  Elektrodistributivna mreža srpemna je za povećani broj korisnika i veća opterećenja tokom ljetnje turističke sezone, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).