IMA KORISTI

Cokolada ima losu reputaciju zbog svoje slatkoce, ali i zbog toga sto ima mnogo kalorija. Medutim, mnoga istrazivanja ukazuju na to da ima impresivan raspon zdravstvenih koristi, pise Independent.

Milioni ljudi grickaju cokoladu svaki dan, a prosjecni Amerikanac konzumira 4,5 kilograma cokolade godisnje.

Iako se konzumacija cokolade cesto povezuje s gojaznoscu, kvalitetna cokolada (koja sadrzi najmanje 70 posto kakaa) je zapravo puna antioksidanasa i vitamina. Sto znaci da ukoliko se konzumira redovno i umjereno mozete imati i neke koristi.

Stoga dvije do tri kockice kvalitetne cokolade dnevno donijece vam ovih deset pogodnosti.

Cokolada podize raspolozenje, jer sadrzi triptofan koji pomaze u proizvodnji serotonina. Serotonin vas cini srecnim.

Kakao maslac koji se nalazi u cokoladi zapravo pokriva zube zastitinim filmom koji moze pomoci protiv nakupljanja kamenca i bakterija.

Osim toga istrazivaci su jos 2012. godine otkrili da cokolada pomaze protoku krvi oko vasih vena. To zapravo znaci da moze sniziti krvni pritisak.

Tamna cokolada prepuna je antioksidansa, vitamina, mikroelemenata i flavonoida. Oni poboljsavaju protok krvi u kozu, povecavaju gustocu i hidrataciju te pomazu u zastiti od ostecenja od sunca.

Osim toga kvalitetna cokolada moze utoliti vasu zelju za slatkim sto ce vas sprijeciti da jedete slatkise bogate nezdravim secerima. Osim toga prema naucniku Willu Cloweru, jedna mala kockica cokolade prije obroka pokrece hormone koji mozgu govore da ste siti, sto pomaze sprecavanju prejedanja i grickanja.

Prema studijama Medicinskog fakulteta na Harvardu cokolada poboljsava protok krvi u mozak, a samim tim i kognitivnu funkciju. Takode pomaze da bolje pamtite, posebno osobama starijim od 70 godina.

Pomaze i da smanjite nivo hormona stresa.

Studija Drustva za medicinu majke i fetusa iz 2016. godine pokazala je da konzumacija cokolade moze biti korisna za pravilan rast i razvoj fetusa.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Formirana radna grupa za izradu mape puta finansijskog sektora ka održivim finansijama
  on 22/07/2024 at 15:22

  Na današnjoj sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost razmatrani su mogući uticaji klimatskih promjena na finansijski sistem, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore. Kako su kazali, sastanku su prisustvovali guvernerka CBCG i predsjedavajuća Savjeta Irena Radović, članovi Savjeta – Novica Vuković, ministar finansija, Željko Drinčić, predsjednik Komisije za tržište kapitala i Marko Ivanović, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja.

 • Komisija da razmatra prvatizaciju Primorke
  on 22/07/2024 at 14:53

  Poslanici Demokratske Crne Gore inicirali su da se pred skupštinskom Komisijom za praćenje i kontrolu postupka privatizacije nađe i privatizacija barske Primorke.

 • Vlada ograničila cijene brašna, šećera, ulja i soli
  on 22/07/2024 at 14:05

  Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da ograniči cijene pšeničnog bračna (tip 400 i 500), šećera, suncokretovog ulja i kuhinjske soli.

 • Odlilo se 150,5 miliona eura
  on 22/07/2024 at 11:45

  Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) na kraju maja je iznosio 364,81 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 150,46 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

 • "Evropa sad 2 ključna inicijativa za smanjenje nezaposlenosti u CG"
  on 22/07/2024 at 10:24

  Program "Evropa sad 2" predstavlja ključnu inicijativu za smanjenje nezaposlenosti u državi, sa jasnim ciljem unapređenja ekonomskih uslova i životnog standarda, ocijenio je vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), David Perčobić. On je kazao da, kao prvi čovjek Zavoda, krovne institucije na tržištu rada, želi izraziti punu podršku programu Evropa sad 2.

 • Turiste i ovog ljeta dočekuju zaključane prodavnice nedjeljom
  on 21/07/2024 at 19:41

  Od političke volje zavisi i vraćanje radne nedjelje u trgovinama. Ministar ekonomskog razvoja i potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj kaže da je izostala podrška poslanika da se izglasa taj zakon. Tako da i ovog ljeta turiste dočekuju zaključane prodavnice drugog dana vikenda.

 • Dolar blago ojačao prema korpi valuta
  on 21/07/2024 at 16:16

  Dolar je ojačao prema korpi valuta, nakon dvije sedmice pada, dok je euro blago oslabio nakon što je Evropska centralna banka (ECB) ostavila kamate nepromijenjene.

 • "'Evropa sad 2' ne smije trgovinama biti izgovor za poskupljenja"
  on 21/07/2024 at 14:46

  Građani danas mogu da žive dostojanstveno sa svojim primanjima, saopštio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Dražen Petrić.

 • Platni promet 1,95 milijardi eura
  on 21/07/2024 at 11:36

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u junu iznosila je 1,95 milijardi eura, što je 11,4 odsto više u odnosu na maj, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • "Kastrati grupa je dobra opcija da uzme pod koncesiju crnogorske Aerodrome"
  on 21/07/2024 at 10:23

  Ako bi crnogorska Vlada razmatrala opciju koncesije, Kastrati Grupa bi sigurno predstavljala solidnu i održivu opciju, s obzirom na njen dosadašnji učinak na Međunarodnom Aerodromu Tirana i njeno snažno prisustvo na Zapadnom Balkanu, kazao je za Pjervitorio Farabi, glavni operativni direktor Aerodroma Tirana.