BAZEN POD TREBJESOM

Iskusni vaterpolo strucnjak i trener u nacionalnim selekcijama Crne Gore, Vasko Duza Vuckovic, na niksickom bazenu radi od sredine aprila, s prekidima zbog obaveza sa reprezentacijom na Svjetskom prvenstvu u Juznoj Koreji i redovnog servisiranja prelijepog objekta u Sportskom centru.

Najmladi Niksicani zeljni plivanja i vaterpola prije dvadesetak dana su se ponovo okupili, a trener Vuckovic vjeruje da ce narednih mjeseci sve intezivnije raditi, te da ce se znacajno omasoviti clanstvo Plivacko-vaterpolo kluba Niksic.

“Prioritet nam je okupiti sto vise djece, a mislim da to najbolje mozemo postici posjetivsi niksicke osnovne skole i predstavljajuci nase aktivnosti. Privlacenjem sto vise djecaka i djevojcica na bazen rjesavamo vise problema. Djeca koja nijesu plivaci ili su tek naucili da plivaju kod nas mogu da napreduju, a da i ne pominjem koliko je brojnost vazna za buduce selektiranje, za crnogorski sport i bolje rezultate”, kaze Vuckovic, dodajuci da trenutno imaju sedamdesetak malisana na vaterpolu i vise od stotinu koji na bazen dolaze zbog plivanja.

Medutim, rijec je pretezno o manjoj djeci koja upravo prelaze na vaterpolo.

“Preduslov da bi presli na vaterpolo je da se savladaju cetiri stila plivanja, a duzina tog procesa je individualna, moze trajati dva mjeseca, a moze i pola godine. Rad je u skoli dobro organizovan, djeca brzo usvajaju znanja i prelaze na rad sa loptom”, dodaje Vuckovic.

Iskusni strucnjak podsjeca da su nekad, pa i kada je on igrao, vazila druga pravila. Vaterpolom su se, kaze, djeca pocinjala baviti sa 13-14 godina, a sada znatno ranije, pa sirom Evrope imamo takmicenja, istina redukovana, na kojima se pojavljuju vaterpolisti sa svega devet godina.

“Istina, takva takmicenja bi trebalo da budu, prije svega, zabava. Sada imamo djecu koja se susrijecu s malim loptama i nekoliko vaterpolo pravila, a imaju svega osam godina. Trudimo se da sa djecom uporedo radimo i vaterpolo i plivanje jer sustinski se na “pravi” vaterpolo, ipak, krece sa 13-14 godina, kada se igraju cetiri cetvrtine i vaze propozicije standardnog takmicenja”, rijeci su Vaska Vuckovica, koji kaze da su prije njega u Niksicu radili iskusni treneri Lompar, Mirovic i Martinovic, te da zbog toga vec imaju bazu i gotovo punoljetne vaterpoliste.

Vuckovic navodi da u Niksicu nije “od danas do sjutra”, vec da je u dogovoru sa Savezom i uz svesrdnu podrsku lokalne uprave dosao da pokusa da izdigne sve na visi nivo, te da ce se maksimalno truditi narednih nekoliko godina da ostvari rezultat. Njegovi asistenti su Boris Cuzovic, koji je saradivao i sa prethodnim trenerima, i Milovan Vukcevic.

“PVK Niksic ima skolu plivanja, koja u nekom momentu nudi djeci da se odluce da li su za vaterpolo ili za plivanje. Treninzi se organizuju sest dana u sedmici i to prije i poslije podne, kako bi se prilagodili redovnim skolskim obavezama. Sada djecu u Niksicu trening kosta svega euro i sa njima radi provjereni strucnjak”, zakljucio je Vuckovic.

To su uslovi, nada se i Vuckovic, koji ce biti vrednovani i zbog toga ove jeseni ocekuje veci broj novih clanova. I roditelji malisana koji posjecuju bazen u Niksicu imaju samo rijeci hvale, pocev od higijene do odnosa trenera, jer se umnogome paznja posvecuje i ponasanju. Istina, Vasko Vuckovic kaze da je zadovoljan, te da su djeca sa kojima radi u Niksicu, u odnosu na njegova ranija iskustva u zemlji i inostranstvu, primjerna, patrijarhalno vaspitana, te da je njegov opsti cilj da postanu dobri ljudi i sportisti.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Kockarska politika koja vrijeđa zdrav ekonomski razum
  on 18/07/2024 at 13:06

  Iz Socijaldemokrata Crne Gore ističu da su predstavljene mjere u okviru program "Evropa sad 2" bez uporišta u ekonomskoj praksi i logici i da vrijeđaju zdrav razum. Naglašavaju i da njime nijesu ispunjena obećanja data u predizbornoj kampanji.

 • Milović: Pokrenuta spirala potpunog uništenja crnogorske ekonomije
  on 18/07/2024 at 12:38

  Poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Nikola Milović, kazao je da je pokrenuta spirala sloma javnih finansija i potpunog uništenja crnogorske ekonomije.

 • "Formirati tim i vidjeti kome treba subvencionisanje putarine"
  on 18/07/2024 at 12:24

  Izvršni direktor kompanije Monteput d.o.o. Milan Ljiljanić pozvao je da Opština Bar, zajedno sa MZ Crmnica, delegira predstavnike koji bi mogli dati doprinos pronalaženju održivog rješenja na zahtjeve mještana za oslobađanje od plaćanja putarine kroz tunel Sozina. Namjera je, kako navodi, da zajedno prepoznaju kategorije stanovništva sa toga područja, koji imaju potrebu za subvencionisanjem putarine.

 • Prosječna zarada 1.000 eura od oktobra, Fond PIO neće biti ukinut
  on 18/07/2024 at 12:15

  Predstavnici Vlade Crne Gore predstavili su program "Evropa sad 2". Premijer Milojko Spajić kazao je na pres konferenciji da će prosječna zarada u Crnoj Gori uskoro biti 1.000 eura, dok će sve penzije od januara sljedeće godine biti uvećane za 50 - 60 eura.

 • Napadač na Trampa bio sumnjiv Tajnoj službi, ali su ga „izgubili“ u masi
  on 18/07/2024 at 11:25

  Tajna služba je atentatora na Donalda Trampa označila kao "sumnjivog" samo sat vremena prije nego što je pucnjava počela, ali ga je izgubila u gomili, rekli su zvaničnici bezbjednosnih snaga na saslušanju u Kongresu.

 • SMATSA 13. jula opslužila rekordan broj letova iznad Crne Gore i Srbije
  on 18/07/2024 at 10:57

  Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) u subotu 13. jula opslužila je 4.095 letova u vazdušnom prostoru iznad Srbije i Crne Gore, što predstavlja najveći broj letova ostvaren u jednom danu, od kada se pružaju usluge letjenja na ovim prostorima. Rekordan broj letova zabilježen je tokom prethodna dva vikenda, obavještavaju u Ministarstvu saobraćaja.

 • "Umanjenje doprinosa za penzije imaće razarajuće posledice"
  on 18/07/2024 at 10:16

  Stvari postaju ozbiljne i opasne - umanjenje doprinosa za penzije (PIO fond) će imati razarajuće i dugoročno loše posledice po finansije Crne Gore, saopštio je poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

 • Za dva i po mjeseca izrečene kazne u iznosu od 928.500 eura
  on 18/07/2024 at 10:00

  Od 1. maja do 16. jula ove godine poreski inspektori izvršili su 1.489 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod 201 poreskog obveznika, saopšteno je iz Poreske uprave (PU). Po tom osnovu, kako su kazali, izdato je 275 prekršajnih naloga, sa izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 928.500 eura.

 • "Spajić doprinio unapređenju standarda višestruko više od onih koji su vladali tri decenije"
  on 18/07/2024 at 08:19

  Nekadašnji ministar finansija i aktuelni premijer, Milojko Spajić, je doprinio unapređenju životnog standarda višestruko više od onih koji su vladali tri decenije, saopštio je generalni sekretar Pokreta Evropa sad (PES), Boris Pejović.

 • Vlada uspješno upravljala dugom, preko 850 miliona stranih investicija
  on 18/07/2024 at 05:50

  Prema podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG), direktne strane investicije tokom prošle godine iznosile su 856,9 miliona eura. U izvještaju o Investicionoj klimi koji je juče objavio Stejt Department, naglašava se da vlada efikasno upravljala javnim dugom.