NAMIJENJEN SULTANU BAJAZITU

Leonardo da Vinci je 1502. godine nacrtao skicu za projekat mosta koji bi u to vrijeme bio najduzi na svijetu – 280 metara.

Iako taj most nije nikada napravljen, inzenjeri Instituta za tehnologiju Masacusetsa su isprobali projekat da bi utvrdili da li bi bio uspjesan, prenijela je TV CNN.

Rezultat njihovog rada predstavljen je na konferenciji Medunarodnog udruzenja za skoljkaste i prostorne strukture, prosle nedjelje u Barseloni, u Spaniji, navodi se u saopstenju univerziteta.

Da Vinci je predao svoju inovativnu skicu sultanu Bajazitu Drugom, vladaru Otomanskog carstva od 1481. do 1512. godine, koji je zahtijevao izgradnju mosta preko Zlatnog roga, u Istanbulu. To je prirodna rijeka, estuar, koja razdvaja naselje Galata od Istanbula.

Da Vincijev predlog nije prosao u Istanbulu, a na tom mjestu je sada ogroman viseci most s kablovima.

Ali, inzenjeri su se pitali kako bi tako veliki most bio konstruisan po Da Vincijevoj ideji i proucavali su njegov crtez, kao i od kojeg bi materijala most mogao biti izgradjen u to vrijeme.

Napravili su model u manjoj razmjeri da bi isprobali njegovu stabilnost i kako moze reagovati na razlicite uslove.

Most bi u vrijeme kada ga je Da Vinci zamislio, bio sasvim novo rjesenje u poredenju s tada popularnim mostovima s polukruznim kamenim lukovima. Tim lukovima je trebalo postaviti jake stubove kao oslonac na krajevima raspona mosta kako bi nosili njegovu tezinu.

Ali, Da Vinci je predlozio spljosten luk koji bi ipak dostigao visinu potrebnu da ispod mosta prolaze brodovi. Luk izgleda kao veliko lucno i razvuceno slovo “X”, s blagim usponom da bi ljudi lako prelazili iz Istanbula u Galatu.

“To je nevjerovatno ambiciozno”, izjavila je Karli Bast, ucesnica istrazivanja i donedavna studentkinja MIT-a. “Bio bi to most cak oko 10 puta duzi od tipicnih mostova tog vremena”.

“Ali to rjesenje je geometrijski veoma savrseno, s mnogo vise zakrivljenosti i trodimenzionalnosti od tipicnih lucnih mostova”, dodao je Dzon Oksendorf, profesor arhitekture i gradevinskog i ekoloskog inzenjerstva na MIT-u.

Da bi se most stabilizovao pri bocnom ljuljanju od optercenja, kao i kada dode do zemljotresa, Da Vinci je nacrtao da se noseci oslonci mosta na oba kraja luka ne pruzaju upravno nanize, nego prema spolja, dalje od luka. Znao je da u toj oblasti moze biti zemljotresa, jer ih je bilo i ranije.

U to vrijeme kamen je bio osnovni materijal za izgradnju mostova takve duzine, jer drvo ne bi bilo prakticno. Istrazivaci nijesu uz skicu nasli nikakve Da Vincijeve detalje za izgradnju mosta, ali smatraju da je on mogao planirati spajanje kamenih blokova bez maltera.

Inzenjeri MIT-a su tako napravili 126 blokova proizvedenih “3D printerom”, koji su ugradeni u model mosta dugacak 80 santimetara.

Kada su lucni kameni mostovi gradeni u starom, Rimskom stilu, koriscene su skele da se kamenje zadrzi na mjestu. Skele bi se uklanjale na kraju, posto se u teme luka postavi srednji, “kljucni kamen”. Istrazivaci MIT su istu stvar uradili sa svojim modelom.

“Kada smo postavljali kljucni kamen, morali smo da ga utisnemo medu ostale”, rekla je Bast. “To je bio kriticni trenutak… i kada smo spojili most i sklonili skele, sve je ostalo na svom mjestu, dobro je to smisljeno”.

U prethodnim pokusajima izgradnje mosta po ideji iz Da Vincijevog crteza – na primjer Norveska ima takav pjesacki most, korisceni su savremene materijali.

Oksendorf je rekao da bi takav most danas bio od celika ili betona.

Ali, americki istrazivaci su zeljeli da znaju da li bi Da Vincijev plan bio sprovodiv u vrijeme kada ga je nacrtao.

Inzenjeri su svoj model isprobali i simuliranjem zemljotresa i utvrdili da bi ih Da Vincijev most izdrzao.

Na pitanje o tome da li bi se Da Vincijev kameni most mogao danas koristiti, Bast je rekla da bi ga nadmasili laksi i jaci mostovi, zasnovani na novim materijalima. Ali, naglasila je briljantnost Da Vincijeve ideje.

“Ono sto mozemo nauciti iz crteza Leonarda da Vincija je da je oblik gradevine veoma vazan za njenu stabilnost”, rekla je Bast. “Ne samo da je Leonardovo rjesenje strukturalno stabilno, vec je vazno da se razumije da struktura jeste arhitektura. Vazno je razumijeti taj plan i jer je to primer kako inzenjering i umjetnost nijesu nezavisni jedno od drugog”.

Oksendorf je rekao da je tim zelio da sazna da li bi Da Vincijeva ideja “zaista mogla da stoji”.

“Ne bi ga bilo lako izgraditi, ni u 16. vijeku, a ni danas, ali sada smo dosli do toga da je njegova ideja bila daleko ispred njegovog vremena”, rekao je on. “Malo je vjerovatno da ce takav most ikada biti izgraden zbog cijene i prakticnosti, ali to bi moglo da inspirise buduce projektante da sanjaju velike snove”, rekao je Oksendorf za CNN.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rusija spremna da pruži pomoć za ublažavanje patnje civila u Gazi
  on 10/12/2023 at 16:29

  Ruski predsjednik Vladimir Putin je tokom telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom rekao da je Ruska Federacija spremna da pruži svu moguću pomoć za ublažavanje patnje civila i deeskalaciju sukoba, saopštila je služba za informisanje Kremlja.

 • IDF: Hamas pokazuje "znakove sloma"; Palestina: U Gazi poginulo 18.000 ljudi
  on 10/12/2023 at 16:22

  Izraelske odbrambene snage (IDF) nastavljaju sa operacijama u Pojasu Gaze 65. dana rata. Deluju u svim djelovima enklave, sa kopna, mora i iz vazduha. Palestinski zvaničnici optužili su Izrael da je nastavio da bombarduje djelove Gaze gdje je civilima rečeno da bježe.

 • Na Cetinju potvrđen prvi slučaj velikog kašlja
  on 10/12/2023 at 16:14

  Na Cetinju je registrovan prvi slučaj zarazne bolesti velikog kašlja, kazao je direktor cetinjskog Doma zdravlja Marko Radović.

 • Gusinje i Petnica i dalje bez važnih institucija za građane
  on 10/12/2023 at 16:00

  Iako su na papiru već deceniju opštine, Petnjici i Gusinju i dalje nedostaju brojne institucije da bi građani imali sve što je potrebno za normalan život. U lokalnim samoupravama trude se da poboljšaju uslove, a očekuju da će država imati više sluha za građane tih sjevernih opština.

 • Sjutra predstavljanje budžeta za 2024. godinu
  on 10/12/2023 at 15:36

  Vlada Crne Gore održaće sjutra u 13 sati sjednicu na kojoj će razmatrati Predlog Zakona o budžetu za 2024. godinu. Nakon sjednice, u 15 sati u Vili “Gorica” održaće se konferencija za medije na kojoj će govoriti predsjednik Vlade Milojko Spajić i ministar finansija Novica Vuković.

 • Uloga djece ključna u našem društvu
  on 10/12/2023 at 15:29

  Uloga djece u crnogorskom društvu je ključna, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Francuska fregata presrela dva drona lansirana s obale Jemena
  on 10/12/2023 at 15:20

  Francuska vojska objavila je protekle noći da je njena fregata koja patrolira Crvenim morem presrela dva drona lansirana iz jemenske luke koju drže pobunjenici Huti.

 • Predlog GP URA o povećanju penzija populizam
  on 10/12/2023 at 15:00

  U Pokretu Evropa sad ističu da aktuelna 44. Vlada ima odgovoran pristup prema svim građankama i građanima Crne Gore, pa i prema penzionerima svih kategorija, i ocjenjuju da je istup GP URA u pogledu predloga za povećanje penzija populistički.

 • Skinuti oznaku tajnosti sa dokumenata o hedžingu i isplata za auto-put
  on 10/12/2023 at 14:50

  Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputiće sjutra formalnu inicijativu predsjedniku Vlade Milojku Spajiću da naloži ministru finansija da se sa dokumentacije o raskidu hedžing aranžmana skine oznaka tajnosti, a istovremeno traži informacije o isplatama angažovanima u ranijem Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI), a sadašnjem Ministarstvu saobraćaja, u vezi projekta auto-puta i to mjesecima pošto je prva dionica bila završena.

 • Prekid vatre između Ukrajine i Rusije zavisi od Zelenskog
  on 10/12/2023 at 14:35

  Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da rat u Ukrajini nije mogao da se izbjegne zbog dugogodišnjeg djelovanja Sjedinjenih Država na planu brisanja ruske kulture i jezika na istoku Ukrajine.

 • Mandić: Prioritet jačanje pravne države i vladavina prava
  on 10/12/2023 at 18:07

  Kao zemlji koja ima ambiciju da postane prva naredna članica Evropske unije, prioritet nam moraju biti jačanje pravne države i vladavina prava, rekao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

 • Predlog GP URA o povećanju penzija populizam
  on 10/12/2023 at 15:00

  U Pokretu Evropa sad ističu da aktuelna 44. Vlada ima odgovoran pristup prema svim građankama i građanima Crne Gore, pa i prema penzionerima svih kategorija, i ocjenjuju da je istup GP URA u pogledu predloga za povećanje penzija populistički.

 • Spreman predlog za povećanje i minimalne i ostalih penzija
  on 10/12/2023 at 10:18

  GP URA pripremila je predlog za povećanje i minimalne i svih ostalih penzija u Crnoj Gori. Kako je kazao potpredsjednik partije Miloš Konatar predlog o izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju je spreman za Skupštinu Crne Gore.

 • Oduzimanjem imovine uništava se kapital za budući kriminal
  on 10/12/2023 at 10:08

  Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica donošen novog zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine jedan je od reformskih prioriteta vlada čime će se obezbijediti još bolji bilans rezultata u borbi protiv kriminala i korupcije.

 • Crna Gora ima priliku da najbrže uđe u EU
  on 10/12/2023 at 07:40

  Crna Gora ima realnu šansu da najbrže od svih zemalja Zapadnog Balkana napreduje na putu ka Evropskoj uniji, poručuju briselski dopisnici iz Srbije i Hrvatske, Dušan Gajić i Augustin Palokaj. Ističu da je izgubljeno mnogo vremena za napredak ka evropskom putu, ali da se od nove vlade očekuje politička stabilnost koja bi omogućila ubrzanje reformi.

 • Brđanin, po sudskoj presudi, direktor policije
  on 09/12/2023 at 18:37

  U Vladi Crne Gore saglasni da su potrebne reforme u bezbjednosnom sektoru, a prioritet borba protiv korupcije. Kadrovske reforme moraju biti u skladu sa zakonom, a Zoran Brđanin shodno presudi Upravnog suda direktor je policije, ocijenio je u Dnevniku TVCG Danilo Šaranović, ministar unutrašnjih poslova.

 • Partijski izbori u DPS-u 28. januara
  on 09/12/2023 at 16:53

  Predsjedništvo DPS-a odlučilo je da neposredni partijski izbori budu održani 28. januara.

 • Loš izvještaj učinio bi nas nepoželjima za investitore
  on 09/12/2023 at 13:59

  Član Predsjedništva SDP Petar Odžić ističe da ćemo najkasnije do 15. decembra znati da li smo na "sivoj listi" Radne grupe za finansijsku akciju (FATF). Koliko je to ozbiljno za jednu zemlju pokazuju i analize upravo u zemljama koje se nalaze na "sivoj listi". One nedvosmisleno ukazuju na permanentan pad BDP-a čak do tri odsto, kao i konstantan pad direktnih stranih investicija od preko 10% godšnje.

 • Borba protiv korupcije prioritetni cilj Crne Gore
  on 09/12/2023 at 11:48

  Borba protiv korupcije prioritetni je cilj Crne Gore, kao i svih država koje teže stvaranju pravednijeg i održivijeg društva, kazao je potpredsjednik Skupštine Boris Pejović.

 • URA će glasati za Maju Jovanović, Marković profesionalac
  on 09/12/2023 at 11:03

  Građanski pokret (GP) URA glasaće za izbor Maje Jovanović za vrhovnu državnu tužiteljku (VDT), najavila je politička direktorica te stranke Ana Novaković Đurović.

 • Budžet projektovan na 3,4 milijarde
  on 10/12/2023 at 18:33

  Budžet za narednu godinu projektovan je na 3,4 milijarde i analizirali smo sveobuhvatno prihodno i rashodno stanje, saopštio je ministar finansija Novica Vuković gostujući u Dnevniku Televizije Crne Gore. Dodao je da iduće godine na naplatu stiže dug od pola milijarde.

 • Gost Dnevnika 2 ministar Novica Vuković
  on 10/12/2023 at 18:18

  Gost večerašnjeg Dnevnika 2 TVCG od 19:30 sati je ministar finansija Novica Vuković.

 • Sjutra predstavljanje budžeta za 2024. godinu
  on 10/12/2023 at 15:36

  Vlada Crne Gore održaće sjutra u 13 sati sjednicu na kojoj će razmatrati Predlog Zakona o budžetu za 2024. godinu. Nakon sjednice, u 15 sati u Vili “Gorica” održaće se konferencija za medije na kojoj će govoriti predsjednik Vlade Milojko Spajić i ministar finansija Novica Vuković.

 • Od početka godine tunel Sozina opslužio 3,32 miliona vozila
  on 10/12/2023 at 14:21

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 1. do 7. decembra prošlo 48,14 hiljada vozila, većinom automobila.

 • Potrebno mijenjati Zakon o finansiranju lokalne samouprave
  on 10/12/2023 at 11:30

  Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, kako bi na pravi način oslikao razlike među opštinama i način finansiranja, jedan je od zaključaka sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 2,18 miliona vozila
  on 09/12/2023 at 14:37

  Auto-putem Princeza Ksenija je od početka godine prošlo skoro 2,18 miliona vozila.

 • Cijene hrane mirovale u novembru
  on 09/12/2023 at 08:20

  Indeks globalnih cijena hrane Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UNFAO) ostao je nepromijenjen u novembru u odnosu na prethodni mjesec, pošto su niže međunarodne cijene žitarica nadoknađene poskupljenjem biljnih ulja.

 • Platni promet sa Srbijom i BiH do kraja godine
  on 09/12/2023 at 07:25

  Universal Capital banka (UCB), jedina koja je u Crnoj Gori našla interes da uspostavi direktni platni promet sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom (BiH), očekuje da će taj sistem biti u funkciji do kraja godine.

 • Zbog "sive liste" pad stranih investicija i do tri odsto
  on 09/12/2023 at 06:20

  Analize ukazuju da prilivi direktnih stranih investicija opadaju u prosjeku za 3% kada jedna država dospije na "sivu listu" Radne grupe za finansijsku akciju (FATF) zbog problema u vezi sa pranjem novca i finansiranjem terorizma. To se navodi na sajtu poznate advokatske firme White & Case iz Njujorka, gdje je analiziran efekat "sive liste" na ekonomiju i bankarske poslove.

 • Ozbiljne kazne za nelegalne objekte, moguć moratorijum na Žabljaku
  on 08/12/2023 at 20:48

  Građani će pod veoma povoljnim uslovima moći da legalizuju nelegalne objekte, ali će kazne za buduću gradnju mimo Zakona biti veoma oštre, saopštio je ministar prostornog palaniranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović gostujući u emisiji "Okvir".