U NAREDNIH PET GODINA

Tursko Ministarstvo odbrane postace glavni donator Vojske Crne Gore (VCG) sa 16 miliona eura u sljedecih pet godina, a sredstva ce biti potrosena na izradu terenskih vozila za potrebe crnogorske vojske i obrazovanje kadrova u turskom vojnom skolskom sistemu.

Kako navodi portal Balkanska bezbjednosna mreza (www.balkansec.net) za potrebe izrade terenskih vozila bice iskorisceno oko 15,5 miliona eura, a nesto vise od pola miliona je odredeno za finansiranje obrazovanja crnogorskih kadrova u Turskoj.

“Turska kroz donaciju VCG istvoremeno jaca svoje prisustvo na Balkanu i salje politicku i bezbjednosnu poruku o prestizu i dobroj volji, a iz budzeta se pomaze turska industrija”, navodi se.

Taj portal dodaje da za sada nema preciznih informacija koja ce vozila biti nabavljena, ali ima indikatora da ce to biti vozila turske fime BMC, koja je vodeci proizvodac borbenih i neborbenih vozila za turska ministarstva sile.

“Na listi proizvoda najprestiznije sredstvo ratne tehnike je tenk Altaj, ali on nije predmet interesa VCG koja se odrekla tenkova”, navodi portal.

U tekstu se podsjeca da VCG koristi “uglavnom prestarjeli” park terenskih vozila porodica TAM i FAP iz osamdesetih godina proslog vijeka.

Pomoc za vojno skolstvo je novina, i u ovoj skolskoj godini prvi put je jedan kadet iz Crne Gore krenuo na skolovanje na Turskoj vojnoj akademiji u Ankari. Predvideno je da na prvoj godini uci turski jezik, a zatim ce cetiri godine da studira na akademiji zajedno sa turskim kolegama.

Nezavisno od novog paketa donacija u toku je sprovodenje programa donacije uniformi za potrebe VCG po kojem Privredna agencija turskog minisarstva odbrane treba da u periodu do 2022. godine obezbijedi izradu uniformi u vrijednosti od 5,3 miliona eura.

Prosle godine, u prvoj transi donacije, VCG je dobila 2.700 vjezbovno-terenskih uniformi i 250 uniformi za mornare u vrijednosti od 1,26 miliona eura. Vec sa tom kolicinom podmirene su potrebe, jer po punoj formaciji VCG ima 1.950 ljudi, ali uracunate su potrebe nove organizacijske strukture po kojoj ce do 2022. broj ljudi biti povecan na 2.368, ukljucujuci civile.

Uniforme su potrebne i za vojnike na dobrovoljnom sluzenju vojnog roka koji su na obuci od ove godine i na buducu strategijsku rezervu.

Uskoro se ocekuje prijem donacije od 30 automatskih pusaka turske proizvodnje – 15 komada MPT-55 kalibra 5,56 mm i 15 MPT-76 kalibra 7,62 mm vrijednosti 38.477 evra.

“Turski pristup jacanju moci kroz meki pristup u regionu Balkana do sada se osjecao najvise kroz podrsku jacanju Kosovskih snaga bezbjednosti (KSB) koje su dobile donacije u naoruzanju ukljucujuci borbena vozila Otokar Kobra. Kadrovi KSB skoluju se na turskim vojnim akademijama. Na listi oficira KSB koja su u Turskoj dobila zvanje vojnih pilota prosle godine je bio jedan potporucnik, a ove godine jos dva potporucnika”, navodi portal.

Kako se dodaje, u susretu predsjednika Turske Redzepa Tajipa Erdogana i Srbije Aleksandra Vucica 7. oktobra, prema zvanicnim informacijama otvorena je tema vojnotehnicke saradnje, cime ce se nastaviti vojni uticaj Turske na region Balkana.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Zirojević: Šaranović bježi sa kontrolnog saslušanja
  on 19/06/2024 at 10:32

  Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović obavijestio je dopisom predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu, Miodraga Lakovića da, iako je prethodno potvrdio prisustvo, neće prisustvovati kontrolnom saslušanju na temu “Imenovanje v.d. direktora Uprave policije i posljedice na sistem bezbjednosti u Crnoj Gori”, a kao razlog navodi učešće na Samitu šefova policije država članica UN (UNCOPS), saopštio je poslanik Socijaldemokrata i član Odbora za bezbjednost i odbranu, Nikola Zirojević.

 • Skupštini podnijeta peticija za donošenjem Zakona o otvaranju dosijea tajnih službi
  on 19/06/2024 at 10:22

  Advokat Nikola Angelovski, pravni zastupnik najvećeg broja građana koji je tužio državu u slučaju zloglasnog portala “Udar”, podnio je juče Skupštini peticiju za donošenjem Zakona o otvaranju dosijea i dokumenata civilnih i vojnih obavještajnih službi Crne Gore.

 • "Za efikasnu borbu protiv korupcije potrebna politička stabilnost"
  on 19/06/2024 at 09:56

  Za efikasnu borbu protiv korupcije Crna Gora mora osigurati političku stabilnost i smanjenje nacionalnih tenzija koje, uz često održavanje izbora, ne dozvoljavaju konsolidovanje i reforme čitavog državnog sistema, a posebno sudstva, saopštila je poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović. Ona je to kazala na sastanku sa koordinatorom američkog Stejt departmenta za globalnu borbu protiv korupcije Ričardom Nefjuom.

 • "Vladajuće partije uspjele da svoju politiku pretvore u teško nadmašivo ruglo"
  on 19/06/2024 at 09:48

  Vladajuće partije su uspjele da svoju politiku pretvore u teško nadmašivo ruglo, ocjenjuju iz Građanske inicijative “21. maj”.

 • "Čestitke na ispunjavanju obaveza vezanih za troškove odbrane NATO"
  on 19/06/2024 at 09:43

  Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke čestitala je i zahvalila Crnoj Gori na ispunjavanju obaveza NATO-a u pogledu potrošnje na odbranu.

 • Sjutra Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju
  on 19/06/2024 at 08:11

  Petnaesti sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije, održaće se 20. juna 2024. godine u Briselu, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

 • "Izbori u Podgorici jedino rješenje, PES građanima prodavao maglu"
  on 19/06/2024 at 07:47

  Izbori u Podgorici su jedino rješenje da se prevaziđe politička kriza, a čisto sumnjam da će i danas na sastanku doći do dogovora političkih konstituenata, smatra odbornik Socijaldemokrata u Skupštini Glavnog grada Miloš Mašković.

 • Kriza vlasti u Podgorici: Sastanak većine najavljen za danas
  on 19/06/2024 at 07:02

  Sastanak većine podgoričkog parlamenta sa temom kako da se prevaziđe kriza vlastu u Podgorici – dogovorom ili vanrednim izborima, nastaviće se danas.

 • Vučelić: Većina u Podgorici ne želi nove izbore
  on 19/06/2024 at 07:00

  Pokret za Podgoricu ne treba da ostvaruje želje DPS-a, nakon što su na državnom nivou imali zajedničke amandmane, poručila je odbornica CIVIS-a u podgoričkom lokalnom parlamentu Maja Vučelić.

 • Poslanici danas ponovo o zakonima koje je Milatović vratio
  on 19/06/2024 at 06:14

  Poslanici crnogorskog parlamenta ponovo će danas glasati o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i o Zakonu o nacionalnom javnom emiteru, koje je predsjednik države Jakov Milatović vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

 • Danas počinje isplata penzija
  on 19/06/2024 at 08:21

  Isplata majskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

 • Air Montenegro od danas leti i ka Ostravi
  on 18/06/2024 at 20:35

  Air Montenegro letom MNE 390 danas je uspostavio liniju Podgorica-Ostrava, saopšteno je iz te kompanije.

 • "Sve što se kosi sa zakonom i tržištem neće proći"
  on 18/06/2024 at 19:26

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović reagovao je na navode pojedinih političara o problematičnosti ideje dopunjavanja programa Solari 5000+ programom energetske efikasnosti.

 • U Luci Kotor tri kruzera sa preko pet hiljada putnika
  on 18/06/2024 at 15:30

  U kotorskoj luci danas su tri kruzera sa 5,12 hiljada putnika.

 • Đeljošaj u Parizu, Šćekić u Alžiru, Jakšić-Stojanović na Kipru
  on 18/06/2024 at 15:12

  Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici utvrdila platforme o učešću potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja Nika Đeljošaja na Ministarskoj konferenciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) za Jugoistočnu Evropu, u Parizu, 26. juna, o radnoj posjeti potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade i ministra sporta i mladih Dragoslava Šćekića, Alžiru od 26. do 28. juna i platformu za učešće delegacije Vlade Crne Gore, koju predvodi ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović na Forumu Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE) na Kipru.

 • CBCG: Neznatan pad efektivne kamatne stope
  on 18/06/2024 at 14:14

  Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupno odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u martu je u odnosu na februar pala 0,02 procentna poena i iznosila je 6,63 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Pogoni nikšićke Željezare proizvodiće eloksiranu bravariju
  on 18/06/2024 at 14:11

  U pogonima Željezare Nikšić počeće da se proizvdoi eloksirana bravarija za građane po veoma povoljnim cijenama, najavio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

 • Radnici traže da SDT blokira imovinu Vektra Boke
  on 18/06/2024 at 09:39

  Radnici Vektra Boke naveli su da je juče održana sjednica akcionara tog preduzeća upriličena van svih procesnih zakonskih normi. 

 • Crna Gora ima potencijal da privuče veći broj turista iz EU
  on 18/06/2024 at 08:12

  Crna Gora ima mnogo potencijala da privuče veći broj turista iz Njemačke i uopšte Evropske unije, zaključak je sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića i predstavnika najveće svjetske turističke kompanije, njemačkog TUI-ija, koju je predvodio član Izvršnog odbora i direktor korporativnih i spoljnih poslova, Tomas Elerbek.

 • Brkovići više nijesu na čelu Vektra Boke
  on 18/06/2024 at 08:09

  Vanredna Skupština akcionara kompanije Vektra Boka imenovala je novi Odbor direktora, u kojem su sada Radovan Samardžić, Vladimir Čović i Danilo Matijašević, dok će se predsjednik tog tijela birati naknadno.