“DFC 365”

Crna Gora je, zahvaljuci uvezanosti sistema i kvalitetnoj koordinaciji u dijeljenju informacija, spremna da se odbrani od hibridnog rata, koji tezi narusavanju demokratskog sistema i zbunjivanju gradana.

To je saopsteno na konferenciji “DFC 365”, koju je organizovao Atlantski savez Crne Gore povodom predstavljanja publikacije o borbi protiv dezinformisanja i laznih vijesti.

Predsjednik Atlanskog saveza Crne Gore, Savo Kentera, naveo je da je Digitalni forenzicki centar (DFC) osnovan prije godinu kao odgovor na prijetnje narusavanja demokratskog sistema.

“Godina pred nama je izborna godina, ne samo u Crnoj Gori, vec i u citavom regionu. Svi koji pokusavaju da podriju demokratiju, ne samo u Crnoj Gori, vec i svim drzavama Zapadnog Balkana, koje teze da postanu dio Zapada, nece sjedjeti skrstenih ruku. Uradice sve sto je neophodno da naruse izborne procese i da se u njih umijesaju kako bi nametnuli svoju volju, svrgli sa vlasti demokratski izabrane vlade ili lidere i doveli na vlast one koji njima odgovaraju”, kazao je Kentera.

On je naveo da je Rusija prepoznata kao “neko ko zeli da nametne svoju volju i da uradi sve kako bi takve retrogradne snage dovela na vlast u Crnoj Gori, ali i u svim drzavama Zapadnog Balkana i sire”.

Kentera je ocijenio da se snaga jednog sistema mjeri snagom rezistentnosti na napad.

“Vjerujem da smo danas spremniji na ovakve napade nego sto smo bili 2016. godine i siguran sam da ce se neke stvari odvijati mnogo bolje zbog uvezanosti sistema. Danas postoji kvalitetna koordinacija u dijeljenju informacija unutar sistema”, istakao je Kentera.

On je pojasnio da je neophodno uvezati civilni sektor, privredna drustva, kao i sve aktere koji zele da Crna Gora bude stabilna, demokratska drzava i dio Evropske unije.

Ministar odbrane, Predrag Boskovic, naveo je da je prostor Crne Gore i Balkana podlozan uticaju dezinformisanja.

“Ovaj prostor je itekako podlozan uticaju netacnog i zlonamjernog izvjestavanja zbog toga sto se cetiri drzave u regionu sluze istim jezikom. Uopste ne morate doci u neku drzavu kako bi je zasuli sijasetom negativnih i netacnih informacija, vec to mozete da radite sa distance”, pojasnio je Boskovic.

On je porucio da je neophodno ukazati crnogorskoj javnosti na zloupotrebe koje se koriste u medijskom prostoru kada je u pitanju lazno informisanje od strane, kako je naveo, velikog broja automatizovanih medija i pojedinaca.

Predstavnik DFC-a, Milan Jovanovic, kazao je da cilj tog Centra nije identifikovanje laznih informacija, vec podizanje svijest medu gradanima o potencijalnim prijetnjama.

“U Crnoj Gori osnovali smo DFC zbog toga sto je Crna Gora bila meta aktivne ruske propagande i dezinformacija. To je bila kampanja zbog koje smo osjetili potrebu da podignemo stepen medijske i digitalne pismenosti, ne samo ovdje, vec i sire”, pojasnio je Jovanovic.

On je naveo da je “stub rada DFC-a bila saradnja sa crnogorskim ministartsvima i organima, SAD-om, Velikom Britanijom i Baltickim drzavama.

Govoreci o analiziranim informacijama, Jovanovic je kazao da su cilj dezinformacija bili NATO i crnogorska vojska.

“Postojale su kampanje protiv crnogorske vojske, u kojima se navodilo da ce Crna Gora, ulaskom u NATO, ostati bez suverenosti. Otvoreno kazem da sve to dolazi iz Rusije i da to ima veze sa njihovom politickom agendom”, rekao je Jovanovic.

On je saopstio da je DFC sproveo monitoring medija o sadrzaju “Sputnika Srbija” za tekucu godinu.

“Teme su bile sest drzava Zapadnog Balkana, EU i NATO. Cilj projekta monitoringa bio je da otkrijemo glavne narative ovog medija. Govorimo istim jezikom, samim tim je daleko veci uticaj tog medija i ovdje u Crnoj Gori. NATO-ov centar obavice cijelo istrazivanje do kraja godine”, pojasnio je Jovanovic.

Ambasadorka Sjedinjenih Americkih Drzava (SAD) u Crnoj Gori, Dzudi Rajzing Rajnke, ocijenila je da je u toku nova svjetska era u kojoj se, kako je navela, vode tajni ratovi.

“To su ratovi rijeci i mi smo u takvoj vrsti rata. Pitanje je ko je u svemu tome ukljucen, ko su zlonamjerni strani uticaji. Mislim da je DFC uradio jako bitnu stvar, istrazujuci informacije i dolazeci do saznanja na koji nacin se tajni sadrzaj plasira. SAD su posvecane naporima da zlonamjerne pokusaje sprijece”, istakla je Rajzing Rajnke.

Za razliku od SAD-a, Rusija ima, kako je ocijenila, drugaciji pristup regionu Zapadnog Balkana i Crnoj Gori.

“Procjenjujemo da Rusija pokusava da zbuni i javnost ucini nesigurnom u smislu toga sta se dogada. Time usporava napredak, narocito napredak koji vodi evropskim integracijama. To je bilo vrlo ocigledno prije pristupanja Crne Gore NATO savezu, kao i prije izbora 2016. godine”, rekla je Rajzing Rajnke.

Ona je kazala da SAD pokusava da podrzi Crnu Goru i da joj, kako je rekla, na taj nacin bude prijatelj, kao i regionu, Zapadnoj Evropi i svijetu.

“Pokusavamo da podrzimo Crnu Goru u njenim naporima, da izgradi demokratske insistucije. Takode nastojimo da kazemo crnogorskim liderima istinu, iako su mozda nekad neprijatne istine o korupciji, vladavini prava, cak i medijima. Prijatelji vam uvijek saopstavaju istinu, cak i ukoliko je to teska istina”, porucila je Rajzing Rajnke.

Ona je kazala da SAD “gaji potrebu da pomogne Crnoj Gori u izgradnji profesionalnih medija i vecem stepenu medijske pismenosti.

Predsjednik udruzenja gradana “Zasto ne” iz Bosne i Hercegovone, Darko Brkan, pojasnio je da je tesko odvojiti rad na dezinformacijama i laznim vijestima u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

“To je jedno govorno podrucje, jedno medijsko trziste koje zajedno funkcionise. Svaka tema i narativ koja je DFC obradivao, mi smo imali u svojim analizama”, naveo je Brkan.

On je ocijenio da je tesko proniknuti u sustinu problema tog fenomena bez regionalne saradnje i sagledavanja narativa cijelog jezickog podrucja.

“Problem izvora i nastanka laznih vijesti je vrlo kompleksan i slozen i treba ga posmatrati iz vise aspekata. Mi to uglavnom dijelimo na dva glavna motiva, odnosno na one koji proizvode dezinformacije zbog monetizacije same medijske objave. To su uglavnom anonimni portali, ciji je cilj da pojedinci ostvare profit, a sa druge strane su mediji koji imaju odredene interese”, pojasnio je Brkan.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Zeleno svjetlo za nadogradnju zgrade tehničkih fakulteta
  on 25/06/2024 at 09:03

  Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Direktorat za sprovođenje državnih smjernica u oblasti arhitekture, prema zahtjevu Univerziteta Crne Gore (UCG), izdalo je saglasnost na idejno arhitektonsko rješenje za rekonstrukciju i nadogradnju dijela objekta tehničkih fakulteta (Lamela C).

 • Četiri radna dana nedeljno: kakva su iskustva u Nemačkoj?
  on 25/06/2024 at 09:02

  Kompanija za čišćenje tepiha, građevinska firma, marketinška agencija… To su samo neka od preduzeća koja učestvuju u do sada najvećem istraživanju u Nemačkoj u vezi s uvođenjem četvorodnevne radne sedmice. „Četiri dana“ je radni naziv tog eksperimenta. A kako i u kojem obliku će smanjiti radno vreme zaposlenima, to je od početka bilo prepušteno samim firmama, odnosno njihovom rukovodstvu.

 • "Obrazovanje jedini preduslov za uspjeh u životu"
  on 25/06/2024 at 08:52

  Predsjednik države Jakov Milatović upriličio je u Vili Gorica prijem za istaknute učenike i đake srednjih škola generacije 2023/2024. On je istakao, da posvećenost obrazovanju i želja za napredovanjem koju je ova generacija pokazala, služe kao inspiracija ne samo njihovim vršnjacima, već i svima nama.

 • Džulijan Asanž na slobodi posle nagodbe sa Amerikom
  on 25/06/2024 at 08:45

  Posle pet godina provedenih u zatvoru u Londonu, Asanž na slobodi posle nagodbe sa američkim vlastima koje su tražile njegovo izručenje.

 • Abazović: Rekordna je prošla a ne 2019. godina
  on 25/06/2024 at 08:39

  Iako je nova Vlada do sada uspješno izbjegavala da izađe javno sa podacima, sada je zvanično stigla potvrda onoga što smo stalno najavljivali, a to je da je prošla sezona bila najbolja kada je riječ o turističkom prometu u istoriji Crne Gore, kazao je predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

 • Upravni sud: Vlada nezakonito razriješila Brđanina
  on 25/06/2024 at 08:39

  Upravni sud usvojio je žalbu bivšeg direktora Uprave policije Zorana Brđanina, saznaje Portal RTCG.

 • Pronađeni Izraelci za kojima se tragalo na Biogradskoj gori
  on 25/06/2024 at 08:30

  Službi zaštite i spašavanja Kolašin sinoć je oko 21 sat i 30 minuta prijavljeno da je troje izraelskih državaljana izgubljeno u Nacionalnom parku Biogradska gora. Brzom intervencijom vatrogasaca - spasilaca i dva nadzornika oni su pronađeni u reonu Strugovi, kazao je Portalu RTCG Boško Šuković iz Službe zaštite i spašavanja Kolašin.

 • Poništeno rješenje Vlade o smjeni Valentine Pavličić
  on 25/06/2024 at 08:24

  Upravni sud usvojio je tužbu bivše zastupnice Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentine Pavličić i poništio rješenje Vlade kojim je prestao njen mandat. Vlada se obavezuje da isplati Pavličić 400 eura na ime nadoknade troškova.

 • Pojačana frekvencija saobraćaja na važnim putevima
  on 25/06/2024 at 08:08

  U Crnoj Gori danas se očekuju visoke temperature i pojačana frekvencija vozila na važnim putevima, saopštili su iz Auto moto saveza (AMSCG) i savjetovali opreznu vožnju prilagođenu vremenskim i saobraćajnim uslovima.

 • Diskografske kuće u SAD tuže muzičke AI servise
  on 25/06/2024 at 08:07

  Velike američke diskografske kuće odlučile su u ponedjeljak da zbog kršenja autorskih prava tuže Suno i Udio, firme koje generišu pjesme uz pomoć vještačke inteligencije, navodeći da ovi muzički startapi iskorišćavaju snimljena djela poznatih umjetnika - od Čaka Berija do Maraje Keri.

 • DPS: Kriza vlasti u Danilovgradu
  on 25/06/2024 at 12:21

  Ukupna situacija u Crnoj Gori, a posebno kriza vlasti u Podgorici direktno se odražava i na funkcionisanje vlasti u Danilovgradu, tvrde iz Demokratske partije socijalista u tom gradu.

 • Spajić: Od “rak rane” do povratka na put uspjeha
  on 25/06/2024 at 12:06

  Komentarišući jučerašnje optimistične izjave zvaničnika u Briselu o Crnoj Gori, premijer Milojko Spajić kazao je da evropski partneri prepoznaju i vrednuju napredak Vlade.

 • "Crna Gora tradicionalno posvećena izbjeglim i raseljenim licima"
  on 25/06/2024 at 11:58

  Crna Gora je tradicionalno posvećena izbjeglim i raseljenim licima, želeći da na svaki mogući način ublaži patnje i probleme sa kojima se oni suočavaju. To je, u razgovoru sa predstavnikom UNHCR-a u Crnoj Gori Žan-Ivom Bušardijem, poručio predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

 • Brzina zatvaranja poglavlja zavisi isključivo od Pogorice
  on 25/06/2024 at 11:45

  Međuvladina konferencija koja će sjutra biti održana sa Crnom Gorom znak je da je zemlja značajno napredovala tokom posljednjih godina u ispunjavanju zahtjeva EU i dobar je signal za cijeli region. To je dopisniku iz Brisela saopštio jedan visoki EU diplomata, koji je zahtijevao anonimnost.

 • Istorijski trenutak koji Crna Gora i EU moraju iskoristiti
  on 25/06/2024 at 10:17

  Na sastanku sa ministrom turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimirom Martinovićem, ministar za savezne, evropske i međunarodne poslove, debirokratizaciju i opunomoćenik savezne pokrajine Hesen na saveznom nivou, Manfred Pentz, istakao je da će Crna Gora predstavljati obogaćenje za Evropsku uniju i da je došao istorijski trenutak koji Crna Gora i EU moraju zajedno iskoristiti.

 • "Relaksirano čekam razvoj situacije, sjednica u Beranama u narednih 10 dana"
  on 25/06/2024 at 10:11

  Sjednica lokalnog parlamenta u Berana danas definitivno neće biti nastavljena, već se to desiti u narednih sedam do deset dana, kazao je odbornik Demokrata Damjan Ćulafić, koji je prema koalicinom sporazumu, trebao da zamijeni dosadašnjeg predsjednika Opštine Berane.

 • Do jeseni možemo očekivati dva do tri nova politička subjekta
  on 25/06/2024 at 09:56

  Programski direktor Udruženja za odgovorni i održivi razvoj Marko Pejović smatra da do jeseni možemo očekivati dva do tri nova politička subjekta.

 • Ništa od sjednice u Beranama, nije bilo kvoruma
  on 25/06/2024 at 09:26

  Današnja sjednica lokalnog parlamenta u Beranama nije održana zbog nedostatka kvoruma. Kako je kazao predsjednik SO Berane Milun Rmuš, na današnjoj sjednici se nisu pojavili odbornici parlamentarne većine.

 • Saglasnost sa zvaničnicima EU oko važnosti političke stabilnosti Crne Gore
  on 25/06/2024 at 09:15

  Delegacija Bošnjačke stranke, predvođena predsjednikom Ervinom Ibrahimovićem, učestvovala je na sjednici političke Skupštine Evropske narodne partije (EPP) koja je održana u sjedištu EPP-a u Briselu.

 • Abazović: Rekordna je prošla a ne 2019. godina
  on 25/06/2024 at 08:39

  Iako je nova Vlada do sada uspješno izbjegavala da izađe javno sa podacima, sada je zvanično stigla potvrda onoga što smo stalno najavljivali, a to je da je prošla sezona bila najbolja kada je riječ o turističkom prometu u istoriji Crne Gore, kazao je predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.