“DFC 365”

Crna Gora je, zahvaljuci uvezanosti sistema i kvalitetnoj koordinaciji u dijeljenju informacija, spremna da se odbrani od hibridnog rata, koji tezi narusavanju demokratskog sistema i zbunjivanju gradana.

To je saopsteno na konferenciji “DFC 365”, koju je organizovao Atlantski savez Crne Gore povodom predstavljanja publikacije o borbi protiv dezinformisanja i laznih vijesti.

Predsjednik Atlanskog saveza Crne Gore, Savo Kentera, naveo je da je Digitalni forenzicki centar (DFC) osnovan prije godinu kao odgovor na prijetnje narusavanja demokratskog sistema.

“Godina pred nama je izborna godina, ne samo u Crnoj Gori, vec i u citavom regionu. Svi koji pokusavaju da podriju demokratiju, ne samo u Crnoj Gori, vec i svim drzavama Zapadnog Balkana, koje teze da postanu dio Zapada, nece sjedjeti skrstenih ruku. Uradice sve sto je neophodno da naruse izborne procese i da se u njih umijesaju kako bi nametnuli svoju volju, svrgli sa vlasti demokratski izabrane vlade ili lidere i doveli na vlast one koji njima odgovaraju”, kazao je Kentera.

On je naveo da je Rusija prepoznata kao “neko ko zeli da nametne svoju volju i da uradi sve kako bi takve retrogradne snage dovela na vlast u Crnoj Gori, ali i u svim drzavama Zapadnog Balkana i sire”.

Kentera je ocijenio da se snaga jednog sistema mjeri snagom rezistentnosti na napad.

“Vjerujem da smo danas spremniji na ovakve napade nego sto smo bili 2016. godine i siguran sam da ce se neke stvari odvijati mnogo bolje zbog uvezanosti sistema. Danas postoji kvalitetna koordinacija u dijeljenju informacija unutar sistema”, istakao je Kentera.

On je pojasnio da je neophodno uvezati civilni sektor, privredna drustva, kao i sve aktere koji zele da Crna Gora bude stabilna, demokratska drzava i dio Evropske unije.

Ministar odbrane, Predrag Boskovic, naveo je da je prostor Crne Gore i Balkana podlozan uticaju dezinformisanja.

“Ovaj prostor je itekako podlozan uticaju netacnog i zlonamjernog izvjestavanja zbog toga sto se cetiri drzave u regionu sluze istim jezikom. Uopste ne morate doci u neku drzavu kako bi je zasuli sijasetom negativnih i netacnih informacija, vec to mozete da radite sa distance”, pojasnio je Boskovic.

On je porucio da je neophodno ukazati crnogorskoj javnosti na zloupotrebe koje se koriste u medijskom prostoru kada je u pitanju lazno informisanje od strane, kako je naveo, velikog broja automatizovanih medija i pojedinaca.

Predstavnik DFC-a, Milan Jovanovic, kazao je da cilj tog Centra nije identifikovanje laznih informacija, vec podizanje svijest medu gradanima o potencijalnim prijetnjama.

“U Crnoj Gori osnovali smo DFC zbog toga sto je Crna Gora bila meta aktivne ruske propagande i dezinformacija. To je bila kampanja zbog koje smo osjetili potrebu da podignemo stepen medijske i digitalne pismenosti, ne samo ovdje, vec i sire”, pojasnio je Jovanovic.

On je naveo da je “stub rada DFC-a bila saradnja sa crnogorskim ministartsvima i organima, SAD-om, Velikom Britanijom i Baltickim drzavama.

Govoreci o analiziranim informacijama, Jovanovic je kazao da su cilj dezinformacija bili NATO i crnogorska vojska.

“Postojale su kampanje protiv crnogorske vojske, u kojima se navodilo da ce Crna Gora, ulaskom u NATO, ostati bez suverenosti. Otvoreno kazem da sve to dolazi iz Rusije i da to ima veze sa njihovom politickom agendom”, rekao je Jovanovic.

On je saopstio da je DFC sproveo monitoring medija o sadrzaju “Sputnika Srbija” za tekucu godinu.

“Teme su bile sest drzava Zapadnog Balkana, EU i NATO. Cilj projekta monitoringa bio je da otkrijemo glavne narative ovog medija. Govorimo istim jezikom, samim tim je daleko veci uticaj tog medija i ovdje u Crnoj Gori. NATO-ov centar obavice cijelo istrazivanje do kraja godine”, pojasnio je Jovanovic.

Ambasadorka Sjedinjenih Americkih Drzava (SAD) u Crnoj Gori, Dzudi Rajzing Rajnke, ocijenila je da je u toku nova svjetska era u kojoj se, kako je navela, vode tajni ratovi.

“To su ratovi rijeci i mi smo u takvoj vrsti rata. Pitanje je ko je u svemu tome ukljucen, ko su zlonamjerni strani uticaji. Mislim da je DFC uradio jako bitnu stvar, istrazujuci informacije i dolazeci do saznanja na koji nacin se tajni sadrzaj plasira. SAD su posvecane naporima da zlonamjerne pokusaje sprijece”, istakla je Rajzing Rajnke.

Za razliku od SAD-a, Rusija ima, kako je ocijenila, drugaciji pristup regionu Zapadnog Balkana i Crnoj Gori.

“Procjenjujemo da Rusija pokusava da zbuni i javnost ucini nesigurnom u smislu toga sta se dogada. Time usporava napredak, narocito napredak koji vodi evropskim integracijama. To je bilo vrlo ocigledno prije pristupanja Crne Gore NATO savezu, kao i prije izbora 2016. godine”, rekla je Rajzing Rajnke.

Ona je kazala da SAD pokusava da podrzi Crnu Goru i da joj, kako je rekla, na taj nacin bude prijatelj, kao i regionu, Zapadnoj Evropi i svijetu.

“Pokusavamo da podrzimo Crnu Goru u njenim naporima, da izgradi demokratske insistucije. Takode nastojimo da kazemo crnogorskim liderima istinu, iako su mozda nekad neprijatne istine o korupciji, vladavini prava, cak i medijima. Prijatelji vam uvijek saopstavaju istinu, cak i ukoliko je to teska istina”, porucila je Rajzing Rajnke.

Ona je kazala da SAD “gaji potrebu da pomogne Crnoj Gori u izgradnji profesionalnih medija i vecem stepenu medijske pismenosti.

Predsjednik udruzenja gradana “Zasto ne” iz Bosne i Hercegovone, Darko Brkan, pojasnio je da je tesko odvojiti rad na dezinformacijama i laznim vijestima u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

“To je jedno govorno podrucje, jedno medijsko trziste koje zajedno funkcionise. Svaka tema i narativ koja je DFC obradivao, mi smo imali u svojim analizama”, naveo je Brkan.

On je ocijenio da je tesko proniknuti u sustinu problema tog fenomena bez regionalne saradnje i sagledavanja narativa cijelog jezickog podrucja.

“Problem izvora i nastanka laznih vijesti je vrlo kompleksan i slozen i treba ga posmatrati iz vise aspekata. Mi to uglavnom dijelimo na dva glavna motiva, odnosno na one koji proizvode dezinformacije zbog monetizacije same medijske objave. To su uglavnom anonimni portali, ciji je cilj da pojedinci ostvare profit, a sa druge strane su mediji koji imaju odredene interese”, pojasnio je Brkan.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Podrška Evropske delegacije će biti kontinuirana, stručna i ekspertska
  on 04/12/2023 at 16:31

  Evropska delegacija je i do sada bila izuzetno važan partner Crnoj Gori, a očekujemo u periodu koji slijedi da se saradnja intenzivira, imajući u vidu realizaciju Plana rasta koji je Evropska Komisija kreirala i čija implementacija se planira u 2024. godini, zajednički je stav tokom susreta ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića i ambasadorke Oane Kristine Pope.

 • "Turska će u Crnoj Gori uvijek imati prijatelja"
  on 04/12/2023 at 16:24

  Crna Gora i Turska imaju dobre, prijateljske i sadržajne političke i ekonomske odnose koje će nastaviti da jačaju u narednom periodu i u oblasti bezbijednosti, ocijenjeno je na sastanku ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića sa ambasadorom Turske Barišom Kalkavanom.

 • Ivanović sa ambasadorima Kosova, Bugarske, Slovačke i Mongolije
  on 04/12/2023 at 16:13

  Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović se danas sastao sa ambasadorima Kosova, Bugarske, Slovačke i Mongolije. U fokusu razgovora bili su jačanje bilateralnih odnosa i vanjskopolitički prioriteti Vlade.

 • Venecuela: Više od 95 ljudi podržalo ideju o pripajanju Esekiboa, hoće li Maduro započeti rat
  on 04/12/2023 at 16:07

  Više od 95 odsto stanovnika ove latinoameričke države podržalo je ideju o pripajanju sporne teritorije bogate naftom.

 • Važno da dijaspora aktivno učestvuje u popisu
  on 04/12/2023 at 16:07

  Popis stanovništva ima ogroman statistički značaj, jer predstavlja osnovu za kreiranje strategija u narednih deset godina i zbog toga je važno da crnogorska dijaspora aktivno učestvuju u tom procesu, kazao je vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, Arben Jakupi.

 • NDI veoma važan partner za demokratizaciju Crne Gore
  on 04/12/2023 at 16:05

  Ministarstvo pravde će obaviti reformu pravosuđa, i to ne samo na polju legislative, već će uložiti i značajne investicije u infrastrukturu pravosuđa, koja zahtijeva hitnu i duboku modernizaciju, saopštio je ministar pravde Andrej Milović.

 • Izgradnja toplovoda na proljeće
  on 04/12/2023 at 15:50

  Početak izgradnje primarnog toplovoda od Termoelektrane do krajnjih korisnika predviđen je u martu naredne godine, nakon isporuke toplovodnih cijevi, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

 • Prosječna plata u Norveškoj više od 4.600 eura
  on 04/12/2023 at 15:48

  Naprednija je od Švedske i od Danske, koje zajedno sa njima čine bogati “trio” sjeverne Evrope, a odskače i od Finske.

 • Nagrade Filipu Markoviću i Volonterskom klubu OŠ "Bratstvo i jedinstvo"
  on 04/12/2023 at 15:40

  U Skupštini su dodijeljene nagrade najboljim volonterima povodom njihovog dana koji se obilježava sjutra. S dodjele je poručeno da su volonteri svuda u svijetu prepoznati kao nosioci promjena. Godišnja nagrada za volonterizam ove godine pripala je Filipu Markoviću koji je, kako je rečeno, predano radio na uređenju prostora u mjestu gdje živi i Volonterskom klubu Osnovne škole "Bratstvo i jedinstvo" koji već osam godina učestvuje u humanitarim i ekološkim akcijama.

 • Vujović i Knežević novi načelnici OB Budva i OB Tivat
  on 04/12/2023 at 15:36

  Iz Ministarstva unutrašnjih poslova danas je saopšteno da je za novog načelnika Odjeljenja bezbjednosti Budva imenovan Dragoljub Vujović, dok je za načelnika Odjeljenja bezbjednosti Tivat postavljen Miodrag Knežević.

 • Na sjeveru sjutra slab snijeg, na primorju kiša
  on 04/12/2023 at 18:57

  U Crnoj Gori sjutra će biti promjenljivo oblačno sa padavinama na sjeveru i na primorju.

 • Bardić dobila prijetnje smrću, pozvala nadležne da hitno reaguju
  on 04/12/2023 at 17:47

  Potpredsjednici Foruma žena Socijaldemokrata (SD) Stanislavi Tanji Bardić u nedjelju je na društvenoj mreži X prijećeno smrću, a vrijeđana je i na osnovu nacionalne, etničke i vjerske pripadnosti, saopšteno je iz te partije.

 • Saradnja Crne Gore i BiH prijateljska i dobrosusjedska
  on 04/12/2023 at 17:02

  Tradicionalno dobrosusjedska i prijateljska saradnja između Crne Gore i Bosne i Hercegovine ogleda se, prije svega, kroz regionalne inicijative i multilateralne organizacije na obostranu korist, ocijenjeno je na sastanku potpredsjednika Vlade Dragoslava Šćekića sa ambasadorom BiH Branimirom Jukićem.

 • "Turska će u Crnoj Gori uvijek imati prijatelja"
  on 04/12/2023 at 16:24

  Crna Gora i Turska imaju dobre, prijateljske i sadržajne političke i ekonomske odnose koje će nastaviti da jačaju u narednom periodu i u oblasti bezbijednosti, ocijenjeno je na sastanku ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića sa ambasadorom Turske Barišom Kalkavanom.

 • NDI veoma važan partner za demokratizaciju Crne Gore
  on 04/12/2023 at 16:05

  Ministarstvo pravde će obaviti reformu pravosuđa, i to ne samo na polju legislative, već će uložiti i značajne investicije u infrastrukturu pravosuđa, koja zahtijeva hitnu i duboku modernizaciju, saopštio je ministar pravde Andrej Milović.

 • Za objavu popisnice prijeti i zatvor do godinu
  on 04/12/2023 at 15:00

  Popisnice sa aktuelnog popisa stanovništva juče i danas ređaju se na društvenim mrežama, prvenstveno Tviteru. Za ovo je Krivičnim zakonikom Crne Gore predviđena novčana ili kazna zatvora do jedne godine. Sagovornici Portala RTCG saglasni su da bi policija i tužilaštvo trebalo da reaguju.

 • Radnici Opštine Andrijevica decembarsku platu primiće nakon praznika
  on 04/12/2023 at 13:42

  Rebalans budžeta Opštine Andrijevica nije usvojen ni na današnjoj sjednici SO, tako da će radnici lokalne samouprave i preduzeća, čiji je Opština osnivač, decembarsku platu moći da prime tek poslije novogodišnjih i božićnih praznika.

 • Ka Srbiji najviše zamolnica za izručenja
  on 04/12/2023 at 13:32

  Ministarstvo pravde je tokom prošle godine uputilo 42 zamolnice ka 15 država radi izručenja osuđenih ili osumnjičenih lica, a najveći broj zamolnica je upućen ka Srbiji i Njemačkoj, dok se u isto vrijeme najviše lica tražilo zbog sumnji za krivična djela stvaranja kriminalne organizacije i u vezi sa trgovinom opojnim drogama, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.

 • Podrška Slovačke u procesu EU integracija
  on 04/12/2023 at 13:30

  Posvećeni smo preduzimanju neophodnih koraka za reformu, postizanje ekonomskog rasta i ispunjavanje evropskih standarda u svim oblastima, kazao je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Nik Đeljošaj.

 • Uspješna saradnja sa IOM u okviru poglavlja 24
  on 04/12/2023 at 12:42

  Crna Gora i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uspješno sarađuju u oblasti integrisanog upravljanja granicom, borbi protiv ilegalnih migracija, organizovanog i prekograničnog kriminala, doprinoseći, na taj način, većem stepenu bezbjednosti u regionu Zapadnog Balkana, a i šire, ocijenjeno je na sastanku ministarke evropskih poslova Maide Gorčević i šefa Misije Međunarodne organizacije za migracije u Crnoj Gori, Vladimira Gjorgjieva.

 • Izgradnja toplovoda na proljeće
  on 04/12/2023 at 15:50

  Početak izgradnje primarnog toplovoda od Termoelektrane do krajnjih korisnika predviđen je u martu naredne godine, nakon isporuke toplovodnih cijevi, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

 • Sve cijene goriva od ponoći jeftinije jedan cent
  on 04/12/2023 at 13:24

  Od ponoći sve cijene goriva u Crnoj Gori biće jeftinije jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

 • Radulović: Mogućnost vraćanja linije Bar-Bari teško realizovati
  on 03/12/2023 at 12:46

  Mogućnost vraćanja pomorske linije Bar-Bari je svima želja, ali je u ovom trenutku teško realizovati, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

 • Novac iz EU fondova za energetsku krizu biće iskorišćen
  on 03/12/2023 at 06:24

  Sredstva koja je Crna Gora dobila od Evropske komisije u sklopu paketa podrške za prevazilaženje energetske krize, a koja nijesu bila planirana budžetom za 2023, pa ih nije bilo moguće trošiti, biće iskorištena, potvrđeno je Portalu RTCG iz Ministarstva energetike i rudarstva, na čijem je čelu Saša Mujović.

 • "Mislimo da se približava još jedan vazduhoplovni stečaj u Crnoj Gori"
  on 02/12/2023 at 19:52

  Povodom navoda Pavla Tripkovića u emisiji "Okvir" na TVCG u petak veče, reagovali su iz NVO "Bivši zaposleni Montenegro Airlines".

 • Eko fond smanjuje upotrebu goriva u saobraćaju, podrška od resora
  on 02/12/2023 at 12:41

  Ministar Saša Mujović sastao se danas sa direktorom Eko fonda Draškom Boljevićem, ocjenujući da je jako važno zajednički raditi kako na sprovođenju konkretnih programa i projekata, tako i na daljem razvoju i osnaživanju Eko fonda.

 • Vrijednost otkupa 15,2 miliona eura
  on 02/12/2023 at 12:30

  Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od poslovnih subjekata i zemljoradničkih zadruga sa dva i više zaposlena radnika u trećem kvartalu iznosila je 15,2 miliona eura.

 • Poslanici da podrže izmjene Zakona o PIO i Alimentacionom fondu
  on 02/12/2023 at 10:45

  Poslanici Građanskog pokreta URA ponovo su zatražili proširenje Dnevnog reda sa izmjenama Zakona o PIO i Alimentacionom fondu. Kako su saopštili iz te partije, većina premijera Milojka Spajića, sada će imati drugu priliku da pokaže jesu li im preča djeca neodgovornih roditelja, samohrani roditelji i naše starije građanke i građani koji žele da ostvare pravo na penziju ili isključivo partijski interesi.

 • Socijalni savjet o starosnoj granici za odlazak u penziju
  on 02/12/2023 at 07:21

  Danas bi trebalo da bude održana sjednica Socijalnog savjeta na kojoj će se razmatrati granica za starosnu penziju u okviru Zakona o Penzijskom i invalidskom osiguranju.

 • Penzioneri KAP-a od države potražuju 1,1 miliona eura
  on 02/12/2023 at 06:46

  Zbog pogrešno obračunatih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje 88 penzionera Kombinata aluminijuma Podgorica od države potražuje preko 1,1 miliona eura.