21. LUCINDANSKI SUSRETI

U Zagrebu su danas, u Studentskom centru, odrzani 21. Lucindanski susreti i obiljezeno 100 godina od podizanja Bozicnog ustanka i osnivanja Rovacke republike.

To je bio jos jedan vazan dogadaj za Crnogorce u Hrvatskoj, koji je podsjetio na istorijsku borbu za slobodu, ali i na vaznost njegovanja nacionalnih vrijednosti.

Na ovogodisnjoj manifestaciji, kojoj su prisustvovali i predstavnici i clanovi udruzenja Crnogoraca iz Slovenije, BiH i Srbije, svojom bogatom kulturnom i turistickom ponudom predstavio se grad Kolasin.

Predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske Danilo Ivezic ponosan je na dvije decenije trajanja manifestacije.

“Kontinuitet pokazuje progamske opravdanosti manifestacije. Lucindanski susreti su pokazatelj ugleda i duha nase zjednice u Hrvatskoj, ispricali smo dio crnogorske proslosti, ali i odgovorili na pitanje sa cim ce Crna Gora u Evropu, jer smo dio nase kulture pokazali ovdje u Hrvatskoj koja je dio EU”, istakao je Ivezic, koji je napomenuo da crnogorska manjina svojim karakteristikama obogacuje zivljenje grada Zagreba i Hrvatske uopste.

Kako je istakao, manifestacija je znacajna jer se vezuje za Petra I Petrovica Njegosa i obiljezavaju se veliki datumi crnogorske istorije.

“Ove godine obiljezavamo 100 godina od Bozicnog ustanka i osnivanja Rovacke republike, koja je neopravdano zapostavljena. Veliki datumi su i velika obaveza”, naveo je Ivezic.

Takode, znacajno je sto se dio duha crnogorskih gradova donosi u Zagreb.

“Do sada 11 gradova, a ovogodisnji gost je Kolasin, ratna prijestonica Crne Gore, u kojem su donijete vazne odluke u crnogorskoj istoriji. Danas, Kolasin gradi imidz turistickog centar koji reputaciju siri i van Crne Gore i regiona”, rekao je Ivezic.

Predsjednik Opstine Kolasin Milosav Bulatovic je kazao da su Lucindanski susreti prilika da se predstavi njihov grad i Crna Gora.

On je predstavio karakteristike kolasinske opstine, prirodna bogastva – rijeke Taru i Moracu, NP Biogradsku Goru, oazu netaknute prirode, brojna planinska jezera.

Naglasio je da Kolasin ima i istorijsku posebnost, a da Bozicni ustanak i Rovacka republika daju poseban pecat toj posebnosti.

Tu je i sadasnjost Kolasina.

“Danas su skijaliste Kolasin 1600 i autoput veliki drzavni projekti u nasoj opstini”, dodao je Bulatovic.

A spomenuo je i bogatu ljetnu i zimsku turisticku ponudu, sumski potencijal, hidroenergiju, kao i kolasinski lisnati sir koji je proglasen crnogorskim brendom.

Bulatovic je naveo da je Kolasin ostvario kontakt sa brojnim regionalnim gadovima.

“U Hrvatskoj su to Belisce i Cavle. To je nacin da se ostvari kulturna, obrazovna i ekonomska saradnja”, zakljucio je prvi covjek Kolasina.

Ivan Ivanovic, generalni sekretar Matice crnogorske kazao je da je obnovi drzave i cuvanju identiteta, pored vjekovne borbe, doprinijela i kultura koju je promovisala Matica.

“Zadatak matice je okupljanje intelektualaca u zemlji i inostranstvu koji vide Crnu Goru kao njihovu zemlju, kao i jacanje saradnje sa udruzenjima u dijaspori, posebno u domenu kulture”, naglasio je Ivanovic.

Gradonacelnik Zagreba Milan Bandic zbog obaveza nije prisustvovao prvom dijelu manifestacije, ali je na kraju rekao da je odusevljen programom koji je vidio.

On je, pozdravljajuci zvanice i goste i isticuci dobre odnose hrvatskog i crnogorskog naroda, poslao poruku inspirisanu Njegosevim stihom: “Boj ne bije svijetlo oruzje, vec boj bije srce u junaka.”

“Prijateljstvo kuje dva srca u junaka hrvatskog i crnogorskog”, porucio je Bandic.

Milana Vukovic Runjic, izaslanica gradonacelnika Zagreba porucila je da crnogorska zajednica cuva svoj nacionalni identitet, ali i gradi mostove izmedu Crne Gore i Hrvatske.

“Lucindan je prilika da se svake godine podsjetimo slavne istorije, ali i da pogledamo u buducnost. Grad Zagreb i Nacionalna zajednica Crnogoraca svojom saradnjom doprinose ne samo medusobnom uvazavanju nego i podsticu druge nacionalne manjine”, rekla je ona.

Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine u Hrvatskoj zahvalio je zajednici Crnogoraca zbog rada na upoznavanju istorije Crnogoraca, ali i promovisanju Hrvata u Crnoj Gori.

Veseli ih, kako je rekao, sto Crnogorci novcem iz budzeta Hrvatske realizuju projekte koji su vezani, ne samo za istoriju, nego i za promovisanje evropskih vrijednosti.

“Put u Evropu trazi i izgradnju dobrosusjedskih odnosa, odbacajuci ono cemu smo bili svjedoci – mrznju i netrpeljivost. Nase manjine igraju ogromnu ulogu u tome”, rekao je Tolnauer, uz poruku da Savjet prepoznaje programe crnogorske zajednice i da ce se ti programi ostvariti.

Boris Bastijancic, izaslanik crnogorskog predsjednika Mila Dukanovica zahvalio je crnogorskoj zajednici u Hrvatskoj sto “ponosno cuvaju blago Crne Gore i sto utiru put potomcima, ne samo u Hrvatskoj nego i sirom svijeta”.

“Supokroviteljtvo predsjednika Mila Dukanovica i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarovic, kada je u pitanju projekat “Putevima bokoljskih Hrvata”, pokazuju volju dvije drzave da razvijaju postovanje prema nacionalnim manjinama”, rekao je Bastijancic.

Crnogorski ambasador u Hrvatskoj Boro Vucinic rekao je za RTCG nakon dogadaja, da je sve sto se vidjelo na Lucindanskim susretima promocija kulturnih i istorijskih vrijednosti Crne Gore.

“Ovo je jedan od ljepsih dana koji se svake godine obiljezava u Zagrebu. Dogadaj poput ovog, na kojem prisustvuju ugledni Crnogorci, pravi su most izmedu dvije zemlje koje imaju zajednicke puteve i koje treba jos tjesnje da saraduju”, kazao nam je Vucinic.

Tokom manifestacije, nastupio je KUD Mijat Maskovic iz Kolasina, te glumci i mladi muzicari koji imaju znacajna priznanja sa medunarodnih takmicenja.

Ozren Zogovic

* Vise fotografija sa 21. Lucindanskih susreta pogledajte u fotogaleriji.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Sjutra popodne kiša, do 19 stepeni
  on 22/04/2024 at 19:55

  U Crnoj Gori sjutra će biti uglavnom oblačno uz mjestimičnu kišu i temperaturu do 19 stepeni.

 • “Međunarodni partneri vide i cijene rezultate Skupštine”
  on 22/04/2024 at 19:37

  Javnost Crne Gore i međunarodni partneri jasno vide i izuzetno cijene rezultate Skupštine Crne Gore u proteklom periodu, kazao je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • "NATO bombardovanje nije bila legitimna akcija"
  on 22/04/2024 at 19:28

  Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) osporio stav predstavnika SAD Roberta Vuda da je NATO bombardovanje Jugoslavije bila legitimna akcija.

 • Korupcija značajan problem, pravosuđe mora bolje
  on 22/04/2024 at 19:26

  U Crnoj Gori, kako ocjenjuje Stejt department u izvještaju o ljudskim pravima, tokom 2023. godine nije bilo značajnih promjena u toj oblasti.

 • Osnovna škola “Njegoš” postaje energetski efikasna
  on 22/04/2024 at 19:17

  Jedan od načina da se doprinese zaštiti životne okoline je i korištenje obnovljivih izvora energije. Osnovna škola "Njegoš" u Kotoru u potpunosti funkcioniše po tom principu. Na sličan način u proteklom periodu obnovljene su i druge školske i zdrastvene ustanove u Crnoj Gori.

 • Borovinić Bojović: Svako nesaglasje ne mora značiti krizu vlasti u Podgorici
  on 22/04/2024 at 19:08

  Još jedna aktuelna tema na Javnom servisu, a ovog ponedjeljka u emisiji "Naglas" pitamo: Kakvo je stanje u Glavnom gradu, godinu od formiranja nove gradske uprave?Koje rezultate bilježi lokalni Parlament i kako na razvoj Podgorice gledaju vlast i opozicija? Šta su razlozi za podnošenje inicijative za smjenu Olivere Injac? Kome pripada 300 stanova u Glavnom gradu?

 • Počelo suđenje Trampu u Njujorku
  on 22/04/2024 at 18:58

  U Njujorku je danas počelo suđenje bivšem predsjedniku Donaldu Trampu, obrazloženjem tužioca da je prekršio zakon kada je tokom kampanje za predsjedničke izbore 2016. godine isplatio novac porno glumici Stormi Danijels ne bi li ćutala o njihovoj navodnoj aferi. Trampova odbrana tvrdi da on nije počinio nikakvo krivično djelo i da će porota donijeti oslobađajuću presudu.

 • Spajić: Podrška novim kandidatima, da napreduju tempom Vlade
  on 22/04/2024 at 18:51

  Premijer Milojko Spajić rekao je da Predrag Zenović može biti glavni pregovarač i nosilac liste Pokreta Evropa sad na lokalnim izborima u Budvi, te da su političke i državne funkcije povezane. On je istakao da svako može da doprinese državi na različite načine. Smatra da pred dolazak lidera Zapadnog Balkana u Kotor ne treba da se prepucava saopštenjima sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zbog prozivanja ministarke Majde Gorčević.

 • Poljska spremna da primi atomsko oružje članica NATO
  on 22/04/2024 at 18:43

  Poljski predsjednik Andžej Duda je izjavio da je njegova zemlja spremna da primi atomsko oružje članica NATO, kao odgovor na raspoređivanje ruskih nuklearnih raketa u Bjelorusiji.

 • "Zbog pogoršanja situacije u Ukrajini EU se sprema za svjetski rat"
  on 22/04/2024 at 18:34

  Kao odgovor na pogoršanje situacije u Ukrajini, donosioci odluka u Briselu "spremaju se za svjetski rat uprkos neuspjehu strategije isporuka naoružanja", izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

 • DPS: Beranama neophodni vanredni izbori
  on 22/04/2024 at 21:05

  Trećim neuspjelim nastavkom Desete redovne sjednice Skupštine opštine Berane, lokalna vlast je još jednom pokazala da im dobrobit građana nije prioritet, poručuju iz lokalnog DPS-a.

 • “Međunarodni partneri vide i cijene rezultate Skupštine”
  on 22/04/2024 at 19:37

  Javnost Crne Gore i međunarodni partneri jasno vide i izuzetno cijene rezultate Skupštine Crne Gore u proteklom periodu, kazao je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Borovinić Bojović: Svako nesaglasje ne mora značiti krizu vlasti u Podgorici
  on 22/04/2024 at 19:08

  Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović saopštila je u emisiji "Naglas" da nema krize vlasti u Pogorici, te da svako nesaglasje ne znači krizu. S druge strane odbornici u Skupštini Glavnog grada Andrija Klikovac i Miloš Mašković tvrde da je situacija u gradskoj vlasti toliko loša da komuniciraju samo preko medija. Odbornica PES-a Anđela Mićović je kazala Pokret ne bježi od izbora ako dođe do krize, ali i da će aktuelna vlast angažovati forenzičare koji će ispitati tokove novca u svim gradskim preduzećima tokom vršenja vlasti DPS-a.

 • Spajić: Podrška novim kandidatima, da napreduju tempom Vlade
  on 22/04/2024 at 18:51

  Premijer Milojko Spajić rekao je da Predrag Zenović može biti glavni pregovarač i nosilac liste Pokreta Evropa sad na lokalnim izborima u Budvi, te da su političke i državne funkcije povezane. On je istakao da svako može da doprinese državi na različite načine. Smatra da pred dolazak lidera Zapadnog Balkana u Kotor ne treba da se prepucava saopštenjima sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zbog prozivanja ministarke Majde Gorčević.

 • "Listu predvodim kao nestranačka ličnost, cilj boljitak Budve"
  on 22/04/2024 at 18:23

  Nosilac odborničke liste PES-a u Budvi i glavni pregovarač Crne Gore sa EU Predrag Zenović poručuje da je njegov politički angažman u gradu iz kojeg dolazi kao nestranačke ličnosti isključivo izraz potrebe da podrži tim za koji je, kako navodi, siguran da može donijeti dobro Budvi.

 • "Ljubo Milović bio zadužen za nadzor Belivuka i Miljkovića"
  on 22/04/2024 at 17:40

  Odbjegli policajac Ljubo Milović bio je zadužen za nadzor Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, pripadnike kavačkog kriminalnog klana, tokom njihovog boravka u Crnoj Gori, ekskluzivno je u emisiji “Referat” saopštio bivši premijer Zdravko Krivokapić. Bivši pomoćnik direktora policije Enis Baković, prema riječima Krivokapića, bio je jedan od ključnih ljudi koji su dali nalog da Belivuk i Miljković uđu u našu zemlju. Krivokapić tvrdi i da je informacije Europola od njega, gotovo pola godine, krio Dritan Abazović.

 • "Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije od izuzetne važnosti"
  on 22/04/2024 at 17:03

  Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije od izuzetne važnosti za naše društvo, istakao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić tokom Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica EU, sa Martinom Bosmom, predsjednikom Predstavničkog doma Holandije. Mandić je predsjednika Bosmu upoznao sa aktuelnom političkom situacijom u Crnoj Gori, ističući rezultate koje je postigao parlament.

 • "Članstvo u EU glavni je spoljnopolitički cilj Crne Gore"
  on 22/04/2024 at 15:41

  Članstvo u Evropskoj uniji glavni je spoljnopolitički cilj Crne Gore i naša zemlja je u proteklih šest mjeseci postigla izuzetno mnogo na tom putu, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić na sastanku sa Jusijem Hala-ahom, predsjednikom Parlamenta Finske. Oni su se susreli danas u Palma de Majorci - Španija, tokom Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica EU.

 • DPS Pljevlja: Na Lekića "kidišemo" zbog njegovog kriminala
  on 22/04/2024 at 15:19

  Kada je Demokratska partija socijalista ukazivala javnosti na dosadašnja (ne)djela koja su produkt raznih „direktorovanja“ Milana Lekića, isti je “kojevitezao” da na njega “kidišemo” zato što je Srbin, a kada je krao kao izvršni direktor Rudnika, odbrana je drugačija – “kidišemo“ na njega jer je sačuvao Rudnik uglja od gašenja, smatraju iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • CGO: PES da odustane od nauma da Zenović predvodi listu u Budvi
  on 22/04/2024 at 14:59

  Povodom medijskih navoda da će glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović, nositi izbornu listu Pokreta Evropa sad na lokalnim izborima u Budvi u maju ove godine, a uoči sjednice Glavnog odbora PES, CGO poziva i Zenovića i PES da državni interes stave ispred partijskog i partikularnog i da odustanu od ovog nauma.