21. LUCINDANSKI SUSRETI

U Zagrebu su danas, u Studentskom centru, odrzani 21. Lucindanski susreti i obiljezeno 100 godina od podizanja Bozicnog ustanka i osnivanja Rovacke republike.

To je bio jos jedan vazan dogadaj za Crnogorce u Hrvatskoj, koji je podsjetio na istorijsku borbu za slobodu, ali i na vaznost njegovanja nacionalnih vrijednosti.

Na ovogodisnjoj manifestaciji, kojoj su prisustvovali i predstavnici i clanovi udruzenja Crnogoraca iz Slovenije, BiH i Srbije, svojom bogatom kulturnom i turistickom ponudom predstavio se grad Kolasin.

Predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske Danilo Ivezic ponosan je na dvije decenije trajanja manifestacije.

“Kontinuitet pokazuje progamske opravdanosti manifestacije. Lucindanski susreti su pokazatelj ugleda i duha nase zjednice u Hrvatskoj, ispricali smo dio crnogorske proslosti, ali i odgovorili na pitanje sa cim ce Crna Gora u Evropu, jer smo dio nase kulture pokazali ovdje u Hrvatskoj koja je dio EU”, istakao je Ivezic, koji je napomenuo da crnogorska manjina svojim karakteristikama obogacuje zivljenje grada Zagreba i Hrvatske uopste.

Kako je istakao, manifestacija je znacajna jer se vezuje za Petra I Petrovica Njegosa i obiljezavaju se veliki datumi crnogorske istorije.

“Ove godine obiljezavamo 100 godina od Bozicnog ustanka i osnivanja Rovacke republike, koja je neopravdano zapostavljena. Veliki datumi su i velika obaveza”, naveo je Ivezic.

Takode, znacajno je sto se dio duha crnogorskih gradova donosi u Zagreb.

“Do sada 11 gradova, a ovogodisnji gost je Kolasin, ratna prijestonica Crne Gore, u kojem su donijete vazne odluke u crnogorskoj istoriji. Danas, Kolasin gradi imidz turistickog centar koji reputaciju siri i van Crne Gore i regiona”, rekao je Ivezic.

Predsjednik Opstine Kolasin Milosav Bulatovic je kazao da su Lucindanski susreti prilika da se predstavi njihov grad i Crna Gora.

On je predstavio karakteristike kolasinske opstine, prirodna bogastva – rijeke Taru i Moracu, NP Biogradsku Goru, oazu netaknute prirode, brojna planinska jezera.

Naglasio je da Kolasin ima i istorijsku posebnost, a da Bozicni ustanak i Rovacka republika daju poseban pecat toj posebnosti.

Tu je i sadasnjost Kolasina.

“Danas su skijaliste Kolasin 1600 i autoput veliki drzavni projekti u nasoj opstini”, dodao je Bulatovic.

A spomenuo je i bogatu ljetnu i zimsku turisticku ponudu, sumski potencijal, hidroenergiju, kao i kolasinski lisnati sir koji je proglasen crnogorskim brendom.

Bulatovic je naveo da je Kolasin ostvario kontakt sa brojnim regionalnim gadovima.

“U Hrvatskoj su to Belisce i Cavle. To je nacin da se ostvari kulturna, obrazovna i ekonomska saradnja”, zakljucio je prvi covjek Kolasina.

Ivan Ivanovic, generalni sekretar Matice crnogorske kazao je da je obnovi drzave i cuvanju identiteta, pored vjekovne borbe, doprinijela i kultura koju je promovisala Matica.

“Zadatak matice je okupljanje intelektualaca u zemlji i inostranstvu koji vide Crnu Goru kao njihovu zemlju, kao i jacanje saradnje sa udruzenjima u dijaspori, posebno u domenu kulture”, naglasio je Ivanovic.

Gradonacelnik Zagreba Milan Bandic zbog obaveza nije prisustvovao prvom dijelu manifestacije, ali je na kraju rekao da je odusevljen programom koji je vidio.

On je, pozdravljajuci zvanice i goste i isticuci dobre odnose hrvatskog i crnogorskog naroda, poslao poruku inspirisanu Njegosevim stihom: “Boj ne bije svijetlo oruzje, vec boj bije srce u junaka.”

“Prijateljstvo kuje dva srca u junaka hrvatskog i crnogorskog”, porucio je Bandic.

Milana Vukovic Runjic, izaslanica gradonacelnika Zagreba porucila je da crnogorska zajednica cuva svoj nacionalni identitet, ali i gradi mostove izmedu Crne Gore i Hrvatske.

“Lucindan je prilika da se svake godine podsjetimo slavne istorije, ali i da pogledamo u buducnost. Grad Zagreb i Nacionalna zajednica Crnogoraca svojom saradnjom doprinose ne samo medusobnom uvazavanju nego i podsticu druge nacionalne manjine”, rekla je ona.

Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine u Hrvatskoj zahvalio je zajednici Crnogoraca zbog rada na upoznavanju istorije Crnogoraca, ali i promovisanju Hrvata u Crnoj Gori.

Veseli ih, kako je rekao, sto Crnogorci novcem iz budzeta Hrvatske realizuju projekte koji su vezani, ne samo za istoriju, nego i za promovisanje evropskih vrijednosti.

“Put u Evropu trazi i izgradnju dobrosusjedskih odnosa, odbacajuci ono cemu smo bili svjedoci – mrznju i netrpeljivost. Nase manjine igraju ogromnu ulogu u tome”, rekao je Tolnauer, uz poruku da Savjet prepoznaje programe crnogorske zajednice i da ce se ti programi ostvariti.

Boris Bastijancic, izaslanik crnogorskog predsjednika Mila Dukanovica zahvalio je crnogorskoj zajednici u Hrvatskoj sto “ponosno cuvaju blago Crne Gore i sto utiru put potomcima, ne samo u Hrvatskoj nego i sirom svijeta”.

“Supokroviteljtvo predsjednika Mila Dukanovica i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarovic, kada je u pitanju projekat “Putevima bokoljskih Hrvata”, pokazuju volju dvije drzave da razvijaju postovanje prema nacionalnim manjinama”, rekao je Bastijancic.

Crnogorski ambasador u Hrvatskoj Boro Vucinic rekao je za RTCG nakon dogadaja, da je sve sto se vidjelo na Lucindanskim susretima promocija kulturnih i istorijskih vrijednosti Crne Gore.

“Ovo je jedan od ljepsih dana koji se svake godine obiljezava u Zagrebu. Dogadaj poput ovog, na kojem prisustvuju ugledni Crnogorci, pravi su most izmedu dvije zemlje koje imaju zajednicke puteve i koje treba jos tjesnje da saraduju”, kazao nam je Vucinic.

Tokom manifestacije, nastupio je KUD Mijat Maskovic iz Kolasina, te glumci i mladi muzicari koji imaju znacajna priznanja sa medunarodnih takmicenja.

Ozren Zogovic

* Vise fotografija sa 21. Lucindanskih susreta pogledajte u fotogaleriji.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Važna međuparlamentarna saradnja"
  on 06/02/2023 at 18:08

  Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić sastao se danas sa ambasadorkom Kraljevine Belgije u Crnoj Gori, Keti Bugenhout. Tom prilikom konstatovana je neophodnost uvezivanja rada dva parlamenta.

 • Razmatrano formiranje, izgradnja i upravljanje Opštom bolnicom u Budvi
  on 06/02/2023 at 17:44

  Predstavnici renomiranih svjetskih investicionih kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Abdulla Mohammad Matar Lahej Alfalasi koji je predsjednik i osnivač „Aiana Holding-a”, kao i predstavnici njemačke kompanije “Lindner”, na sastanku sa predsjednikom Opštine Budva Milom Božovićem, razmatrali su mogućnosti za realizaciju najvažnijih investicionih projekata na teritoriji opštine Budva u narednom periodu i podsticaju direktnih stranih investicija.

 • Opština Bar uputiće pomoć Turskoj
  on 06/02/2023 at 17:18

  Pripadnici barske Službe zaštite i spašavanja dio su tima za spašavanje koji će biti upućen u Tursku, saopštili su iz Opštine Bar i dodali da će toj državi pružiti i finansijsku i materijalnu pomoć.

 • U zemljotresima stradalo više od 2.500 ljudi
  on 06/02/2023 at 17:12

  Novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Rihteru pogodio južnu tursku provinciju Kahramanmaraš u 13.24 sati po lokalnom vremenu. Najmanje 1.651 osoba poginula, 11.119 povrijeđeno u zemljotresima u Turskoj, potvrdio je turski ministar zdravstva Fahretin Koca. U Siriji je stradalo najmanje 968 osoba, a više od 2.400 povrijeđeno. Na teritorijama koje drže sirijski pobunjenici poginulo je više od 220 osoba, prenosi Al džazira Balkans.

 • Pregovori da Fronteks kontroliše kompletnu granicu Crne Gore
  on 06/02/2023 at 17:04

  Iako je Vlada usvojila Osnovu prijedloga novog sporazuma Crne Gore i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks), koji će njihove nadležnosti proširiti na čitavu crnogorsku granicu, neizvjesno je kada će se to dogoditi, jer pregovori nijesu vremenski ograničeni, rečeno je Radiju Slobodna Evropa u Evropskoj komisiji i Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore.

 • Demokrate formirale Centralni izborni štab kandidata
  on 06/02/2023 at 16:45

  Predsjedništvo Demokratske Crne Gore formiralo je, u susret predsjedničkim izborima Centralni izborni štab predsjedničkog kandidata Demokrata, na predlog lokalnih odbora partije.

 • Zemljotresi u Turskoj: Zašto su bili tako razorni i smrtonosni
  on 06/02/2023 at 16:21

  Stručnjaci navode da na to utiče više faktora, poput jačine zemljotresa, ali i toga koliko su objekti na površini otporni na njih.

 • Crnogorski spasioci ne mogu u Tursku, otkazan let za Istanbul
  on 06/02/2023 at 16:02

  Iako je bilo planirano da večeras preko 50 crnogorskih spasioca pristigne u pomoć Turskoj radi traganja i spašavanja stanovništva iz ruševina, to je spriječeno usljed otkazivanja leta za Istanbul, kazao je komandir Nikšićke službe zaštite i spašavanja Slavko Tadić.

 • Podrška obnovi puta Bar-Kamenički most-Krute
  on 06/02/2023 at 16:01

  Ministarstvo kapitalnih investicija, kako su rekli njegovi predstavnici, pruža konstantnu podršku realizaciji projekta rekonstrukcije regionalnog puta Bar-Kamenički most-Krute, koji je izuzetno važan, na prvom mjestu, za građane koji gravitiraju tom području.

 • EK: Sjevernoj Makedoniji do 100 miliona eura
  on 06/02/2023 at 15:53

  Evropska komisija je predložila da Sjevernoj Makedoniji bude odobreno do 100 miliona eura makrofinansijske pomoći (MFA) za pokrivanje finansijskih potreba te zemlje u ovoj i narednoj godini, saopšteno je u Briselu.

 • "Važna međuparlamentarna saradnja"
  on 06/02/2023 at 18:08

  Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić sastao se danas sa ambasadorkom Kraljevine Belgije u Crnoj Gori, Keti Bugenhout. Tom prilikom konstatovana je neophodnost uvezivanja rada dva parlamenta.

 • Pregovori da Fronteks kontroliše kompletnu granicu Crne Gore
  on 06/02/2023 at 17:04

  Iako je Vlada usvojila Osnovu prijedloga novog sporazuma Crne Gore i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks), koji će njihove nadležnosti proširiti na čitavu crnogorsku granicu, neizvjesno je kada će se to dogoditi, jer pregovori nijesu vremenski ograničeni, rečeno je Radiju Slobodna Evropa u Evropskoj komisiji i Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore.

 • Demokrate formirale Centralni izborni štab kandidata
  on 06/02/2023 at 16:45

  Predsjedništvo Demokratske Crne Gore formiralo je, u susret predsjedničkim izborima Centralni izborni štab predsjedničkog kandidata Demokrata, na predlog lokalnih odbora partije.

 • Obaviće konsultativno saslušanje o izmjenama Zakona o porijeklu imovine
  on 06/02/2023 at 11:42

  Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu obaviće konsultativno saslušanje povodom Predloga izmjena Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću.

 • Opstrukcije predstavnika DPS-a u DIK-u posljednji trzaj Đukanovića
  on 06/02/2023 at 11:39

  Iz Demokratskog fronta (DF) poručuju da su spremni da odgovore na svaki vid opstrukcije od strane DPS-a, i dodaju da su ako bude trebalo dostaviti i 100 hiljada potpisa podrške Andriji Mandiću za predsjedničke izbore.

 • "Podrška Mandiću, da bi detronizovali DPS i sa ove važne pozicije"
  on 06/02/2023 at 09:54

  Lider Prave Crne Gore Marko Milačić ističe da su podržali Andriju Mandića kao kandidata za predsjednika Crne Gore, jer su smatrali da je potrebno objedinjavanje programski sličnih partija da bi se detronizovao DPS i sa ove veoma važne pozicije.

 • CG spremna da pruži svu neophodnu pomoć svojim prijateljima
  on 06/02/2023 at 09:31

  Crna Gora je spremna da pruži svu neophodnu pomoć svojim prijateljima, kazao je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović povodom zemljotresa koji je jutros pogodio Tursku.

 • Demokrate da imaju svog predsjedničkog kandidata
  on 06/02/2023 at 09:22

  Opštinski odbor Demokrata Ulcinj podržao je odluku Predsjedništvada Demokrate imaju svog kandidata za predsjednika Crne Gore.

 • Đurović uputila saučešće porodicama poginulih u Turskoj
  on 06/02/2023 at 09:04

  Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović uputila je u ime Skupštine Crne Gore i svoje lično ime, izraze najdubljeg saučešća porodicama poginulih u razornom zemljotresu u Turskoj a povrijeđenima poželjela brz i uspješan oporavak.

 • "Mandić se kandidovao da bi ojačao DF"
  on 06/02/2023 at 08:05

  Direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković kaže da su predstojeći predsjednički izbori test na osnovu kojeg će partije vlasti odlučiti da li da se ide na vanredne parlamentarne.

 • Usvojiti Granski kolektivni ugovor u sektoru bankarstva
  on 06/02/2023 at 13:35

  Usvajanje Granskog kolektivnog ugovora u bankarskom sektoru je neophodno u cilju poboljšanja uslova rada njihovih zaposlenih, saopšteno je na sastanku predstavnika sindikalnih organizacija i potpredsjednice Skupštine Branke Bošnjak.

 • Pristanište Pine na korišćenje Opštini Tivat
  on 06/02/2023 at 13:12

  Pristanište Pine Vlada će ustupiti na korišćenje Opštini Tivat, odlučeno je na današnjem sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, predsjednika Opštine Tivat Željka Komnenovića i predsjednika Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Blaža Rađenovića.

 • Otvoren Institut “Simo Milošević”
  on 06/02/2023 at 13:02

  Institut “Simo Milošević” otvoren je danas i prvog dana će primiti oko 50 pacijenata, dok se do kraja sedmice očekuje njih oko 180, saopštio je vršilac dužnosti direktora Savo Marić.

 • "DRI da nepristrasno i profesionalno obavlja posao"
  on 06/02/2023 at 12:10

  Bivši direktor Uprave za sport i mlade Marko Begović pozvao je Državnu revizorsku instituciju (DRI) da preuzme odgovornost na način što će se, kako je kazao, konačno odvažiti da nepristrasno i profesionalno obavlja posao za koji je plaćena od građana Crne Gore.

 • Odustali od protesta, počinju pregovori sa EPCG
  on 06/02/2023 at 12:05

  Bivši radnici nikšićke Željezare odustali su od, za sjutra najavljenog okupljanja ispred upravne zgrade Elektroprivrede, jer su počeli razgovori sa upravom kompanije o rješavanju njihovog statusa, za koji se protestom bore već devet mjeseci.

 • Kalamperu izdali više licenci za energetske djelatnosti
  on 06/02/2023 at 10:41

  Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) izdala je barskoj kompaniji Kalamper više licenci za obavljanje energetskih djelatnosti.

 • Prenijeto 80 hiljada telefonskih brojeva
  on 06/02/2023 at 07:56

  U Crnoj Gori je od kraja 2011. godine, od kada se pruža usluga prenosa telefonskih brojeva, do sada prenijeto njih 80 hiljada, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

 • Njemačka kompanija spremna da preuzme aerodrom u Beranama
  on 06/02/2023 at 05:45

  Njemačka kompanija Elite-private-jet-sevice spremna je da već ove sedmice obezbijedi novac i započne posao oko valorizacije aerodrome u Beranama, ali za to čekaju samo telefonski poziv iz Vlade Crne Gore.

 • Akcije Pošte, Aerodroma i IRF-a biće uvrštene na regulisano tržište
  on 05/02/2023 at 10:48

  Akcije Pošte Crne Gore, Aerodroma i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) bi, prema preliminarnim analizama Montenegroberze, a na osnovu njenih novih pravila, trebalo da u bliskoj budućnosti budu uvrštene na regulisano tržište, odnosno da se pridruže uspješnim kompanijama.

 • Ekonomskim povezivanjem regiona do kredibilnih investitora
  on 05/02/2023 at 08:16

  Region Zapadnog Balkana samo kroz ekonomsko povezivanje može biti privlačan za ozbiljniji broj kredibilnih investitora i veći obim investicija, ocijenjeno je na sastanku ministra finansija, Aleksandra Damjanovića i zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara, Gabriela Eskobara.