21. LUCINDANSKI SUSRETI

U Zagrebu su danas, u Studentskom centru, odrzani 21. Lucindanski susreti i obiljezeno 100 godina od podizanja Bozicnog ustanka i osnivanja Rovacke republike.

To je bio jos jedan vazan dogadaj za Crnogorce u Hrvatskoj, koji je podsjetio na istorijsku borbu za slobodu, ali i na vaznost njegovanja nacionalnih vrijednosti.

Na ovogodisnjoj manifestaciji, kojoj su prisustvovali i predstavnici i clanovi udruzenja Crnogoraca iz Slovenije, BiH i Srbije, svojom bogatom kulturnom i turistickom ponudom predstavio se grad Kolasin.

Predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske Danilo Ivezic ponosan je na dvije decenije trajanja manifestacije.

“Kontinuitet pokazuje progamske opravdanosti manifestacije. Lucindanski susreti su pokazatelj ugleda i duha nase zjednice u Hrvatskoj, ispricali smo dio crnogorske proslosti, ali i odgovorili na pitanje sa cim ce Crna Gora u Evropu, jer smo dio nase kulture pokazali ovdje u Hrvatskoj koja je dio EU”, istakao je Ivezic, koji je napomenuo da crnogorska manjina svojim karakteristikama obogacuje zivljenje grada Zagreba i Hrvatske uopste.

Kako je istakao, manifestacija je znacajna jer se vezuje za Petra I Petrovica Njegosa i obiljezavaju se veliki datumi crnogorske istorije.

“Ove godine obiljezavamo 100 godina od Bozicnog ustanka i osnivanja Rovacke republike, koja je neopravdano zapostavljena. Veliki datumi su i velika obaveza”, naveo je Ivezic.

Takode, znacajno je sto se dio duha crnogorskih gradova donosi u Zagreb.

“Do sada 11 gradova, a ovogodisnji gost je Kolasin, ratna prijestonica Crne Gore, u kojem su donijete vazne odluke u crnogorskoj istoriji. Danas, Kolasin gradi imidz turistickog centar koji reputaciju siri i van Crne Gore i regiona”, rekao je Ivezic.

Predsjednik Opstine Kolasin Milosav Bulatovic je kazao da su Lucindanski susreti prilika da se predstavi njihov grad i Crna Gora.

On je predstavio karakteristike kolasinske opstine, prirodna bogastva – rijeke Taru i Moracu, NP Biogradsku Goru, oazu netaknute prirode, brojna planinska jezera.

Naglasio je da Kolasin ima i istorijsku posebnost, a da Bozicni ustanak i Rovacka republika daju poseban pecat toj posebnosti.

Tu je i sadasnjost Kolasina.

“Danas su skijaliste Kolasin 1600 i autoput veliki drzavni projekti u nasoj opstini”, dodao je Bulatovic.

A spomenuo je i bogatu ljetnu i zimsku turisticku ponudu, sumski potencijal, hidroenergiju, kao i kolasinski lisnati sir koji je proglasen crnogorskim brendom.

Bulatovic je naveo da je Kolasin ostvario kontakt sa brojnim regionalnim gadovima.

“U Hrvatskoj su to Belisce i Cavle. To je nacin da se ostvari kulturna, obrazovna i ekonomska saradnja”, zakljucio je prvi covjek Kolasina.

Ivan Ivanovic, generalni sekretar Matice crnogorske kazao je da je obnovi drzave i cuvanju identiteta, pored vjekovne borbe, doprinijela i kultura koju je promovisala Matica.

“Zadatak matice je okupljanje intelektualaca u zemlji i inostranstvu koji vide Crnu Goru kao njihovu zemlju, kao i jacanje saradnje sa udruzenjima u dijaspori, posebno u domenu kulture”, naglasio je Ivanovic.

Gradonacelnik Zagreba Milan Bandic zbog obaveza nije prisustvovao prvom dijelu manifestacije, ali je na kraju rekao da je odusevljen programom koji je vidio.

On je, pozdravljajuci zvanice i goste i isticuci dobre odnose hrvatskog i crnogorskog naroda, poslao poruku inspirisanu Njegosevim stihom: “Boj ne bije svijetlo oruzje, vec boj bije srce u junaka.”

“Prijateljstvo kuje dva srca u junaka hrvatskog i crnogorskog”, porucio je Bandic.

Milana Vukovic Runjic, izaslanica gradonacelnika Zagreba porucila je da crnogorska zajednica cuva svoj nacionalni identitet, ali i gradi mostove izmedu Crne Gore i Hrvatske.

“Lucindan je prilika da se svake godine podsjetimo slavne istorije, ali i da pogledamo u buducnost. Grad Zagreb i Nacionalna zajednica Crnogoraca svojom saradnjom doprinose ne samo medusobnom uvazavanju nego i podsticu druge nacionalne manjine”, rekla je ona.

Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine u Hrvatskoj zahvalio je zajednici Crnogoraca zbog rada na upoznavanju istorije Crnogoraca, ali i promovisanju Hrvata u Crnoj Gori.

Veseli ih, kako je rekao, sto Crnogorci novcem iz budzeta Hrvatske realizuju projekte koji su vezani, ne samo za istoriju, nego i za promovisanje evropskih vrijednosti.

“Put u Evropu trazi i izgradnju dobrosusjedskih odnosa, odbacajuci ono cemu smo bili svjedoci – mrznju i netrpeljivost. Nase manjine igraju ogromnu ulogu u tome”, rekao je Tolnauer, uz poruku da Savjet prepoznaje programe crnogorske zajednice i da ce se ti programi ostvariti.

Boris Bastijancic, izaslanik crnogorskog predsjednika Mila Dukanovica zahvalio je crnogorskoj zajednici u Hrvatskoj sto “ponosno cuvaju blago Crne Gore i sto utiru put potomcima, ne samo u Hrvatskoj nego i sirom svijeta”.

“Supokroviteljtvo predsjednika Mila Dukanovica i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarovic, kada je u pitanju projekat “Putevima bokoljskih Hrvata”, pokazuju volju dvije drzave da razvijaju postovanje prema nacionalnim manjinama”, rekao je Bastijancic.

Crnogorski ambasador u Hrvatskoj Boro Vucinic rekao je za RTCG nakon dogadaja, da je sve sto se vidjelo na Lucindanskim susretima promocija kulturnih i istorijskih vrijednosti Crne Gore.

“Ovo je jedan od ljepsih dana koji se svake godine obiljezava u Zagrebu. Dogadaj poput ovog, na kojem prisustvuju ugledni Crnogorci, pravi su most izmedu dvije zemlje koje imaju zajednicke puteve i koje treba jos tjesnje da saraduju”, kazao nam je Vucinic.

Tokom manifestacije, nastupio je KUD Mijat Maskovic iz Kolasina, te glumci i mladi muzicari koji imaju znacajna priznanja sa medunarodnih takmicenja.

Ozren Zogovic

* Vise fotografija sa 21. Lucindanskih susreta pogledajte u fotogaleriji.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Bajden primio novu dozu vakcine protiv korona virusa
  on 23/09/2023 at 21:42

  Američki predsjednik Džozef Bajden (80) primio je još jednu dozu vakcine protiv korona virusa, kao i godišnju vakcinu protiv sezonskog gripa, saopštio je danas njegov ljekar.

 • U SAD ove godine već 35 masovnih ubistava
  on 23/09/2023 at 21:27

  Do sada je ove godine u SAD bilo 35 masovnih ubistava, najviše u jednoj godini. Po zajedničkoj bazi podataka novinske agencije AP, dnevnika i RTV "USA Today" i Univerziteta Nortistern, ukupno je ove godine 171 osoba izgubila život u masovnim ubistvima.

 • “Mafija satjerana u ćošak, država pokazala snagu”
  on 23/09/2023 at 21:16

  Nakon jučerašnje pres konferencije gdje su objelodanjena imena osumnjičenih, uslijedilo je i prvo hapšenje, država pokazuje snagu, poručio je na mreži X ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filip Adžić.

 • “Zabrinjava manji priliv direktnih stranih investicija u ovoj godini”
  on 23/09/2023 at 21:11

  Crnoj Gori potreban je održiv ekonomski razvoj i finansijska stabilnost, poručeno je sa Međunarodnog kongresa računovođa i revizora, u organizaciji Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore, koji je održan u Ulcinju.

 • Lavrov: Kijevski mirovni plan nije realan, rat će biti riješen na bojnom polju
  on 23/09/2023 at 21:02

  Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da mirovni plan koji je predložila Ukrajina, kao i najnoviji predlozi UN za oživljavanje sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica preko crnomorskih luka ,"nijesu realistični".

 • Nastavlja se razoružavanje snaga Nagorno Karabaha
  on 23/09/2023 at 20:48

  Azerbejdžanske vlasti saopštile su danas da sa Rusijom nastavljaju razoružavanje snaga u Nagorno Karabahu, regionu uglavnom naseljenom Jermenima, gdje je početkom nedjelje azerbejdžanska vojska sprovela kratku ofanzivu.

 • Zbog oluje bez struje oko 11.000 potrošača u Šidu
  on 23/09/2023 at 20:20

  Oko 11.000 potrošača na prostoru Šida ostalo je bez struje zbog oštećenja na dalekovodu Sremska Mitrovica - Šid, usljed jakog nevremena, saopšteno je iz Elektromreže Srbije (EMS).

 • “DPS socijalne ustanove pretvorio u svoje izvore finasiranja"
  on 23/09/2023 at 20:10

  Umjesto da vi i vaša prljava politika u tišini nestanete sa ove političke scene, vi pokušavate da prikrijete tigrić kumstva i sva nedjela počinjena kako od strane DPS-a, tako i od strane najopasnijih kriminalnih grupa čije je pravno i političko utočište upravo DPS, poručile su Demokrate reagujući na današnje saopštenje DPS-a u kojem izrazili zabrinutost za sudbinu Doma za stare Nikšić.

 • „Srbija protiv nasilja“ ima četiri nova zahtjeva za RTS
  on 23/09/2023 at 19:31

  Večerašnji, 21. po redu protest "Srbija protiv nasilja", završen je ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) u Beogradu. Okupljeni su pročitali nove zahtjeve upućene Javnom servisu Srbije.

 • Ukrajina ponovo izvela raketni napad na Sevastopolj
  on 23/09/2023 at 19:28

  Ukrajina je jutros raketama napala Sevastopolj na Krimu, izjavio je danas tamošnji guverner Mihail Razvožajev. Ukrajina je izvela juče raketni udar na štab ruske flote u centru Sevastopolja.

 • “Mafija satjerana u ćošak, država pokazala snagu”
  on 23/09/2023 at 21:16

  Nakon jučerašnje pres konferencije gdje su objelodanjena imena osumnjičenih, uslijedilo je i prvo hapšenje, država pokazuje snagu, poručio je na mreži X ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filip Adžić.

 • “DPS socijalne ustanove pretvorio u svoje izvore finasiranja"
  on 23/09/2023 at 20:10

  Umjesto da vi i vaša prljava politika u tišini nestanete sa ove političke scene, vi pokušavate da prikrijete tigrić kumstva i sva nedjela počinjena kako od strane DPS-a, tako i od strane najopasnijih kriminalnih grupa čije je pravno i političko utočište upravo DPS, poručile su Demokrate reagujući na današnje saopštenje DPS-a u kojem izrazili zabrinutost za sudbinu Doma za stare Nikšić.

 • “Nikšićki Dom za stare srozan na niske grane”
  on 23/09/2023 at 16:52

  Skandali koji potresaju nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji svojim neznanjem i nesposobnostima, baš kao što su to učinili i sa CEDIS-om i Poštom Crne Gore, ruiniraju i ovu izuzetno važnu ustanovu, saopšteno je iz opštinskog odbora DPS Nikšić.

 • "Neće biti potrebe za odlaganjem popisa"
  on 23/09/2023 at 16:04

  Neće biti potrebe za odlaganjem popisa, poručio je za Televiziju Crne Gore ministar finansija Aleksandar Damjanović. On je to kazao nakon što je predsjednik popisne komisije Tuzi Nik Đeljošaj, od Vlade zatražio da popis odgodi za mjesec, jer smatra da do sada nije urađeno sve po zakonu.

 • Svaki zahtjev za odlaganje popisa je odlaganje boljeg sjutra
  on 23/09/2023 at 15:00

  Potpredsjednik SNP-a i ministar zdravlja Dragoslav Šćekić poručuo je predsjedniku Opštine Tuzi Niku Đeljošaju, da tehničke stvari u vezi sa predstojećim popisom ne izdiže na nivo koji bi mogao da remeti i odloži taj proces.

 • Abazović: Imamo najbolju perspektivu u regionu
  on 23/09/2023 at 11:42

  Crna Gora ima najbolju perspektivu u regionu, kazao je premijer Dritan Abazović dodajući da Evropska unija (EU) mora da otvori vrata za nove članice, naročito nakon situacije u Ukrajini.

 • "Investitori sa Djevičanskih ostrva promjenom naziva projekta zbunjuju javnost"
  on 23/09/2023 at 10:50

  Poslanik Demokrata Dragan Krapović apeluje na MEPPU i ministarku Anu Novaković Đurović da razmisli da li je i dalje prijava gradnje za “Riviera Montenegro Hotel & Residences” na snazi.

 • Abazović počasni građanin Nju Orleansa i ambasador Luizijane
  on 23/09/2023 at 06:34

  Premijer Crne Gore Dritan Abazović postao je počasni građanin Nju Orleansa i počasni ambasador Luizijane.

 • Izvjestiteljki UN govorili o aferi "Stanovi", istragama o torturi...
  on 23/09/2023 at 06:10

  Specijalna izvjestiteljka Ujedinjenih nacija za nezavisnost sudija i advokata Margaret Satervajt tokom boravka u Crnoj Gori posjetila je instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, a razgovorala je i sa predstavnicima nevladinih organizacija koji su joj prenijeli da su zabrinuti zbog izostanka reformi i upoznali su je sa ključnim izazovima u pravosuđu.

 • Đeljošaj poziva Vladu da odgodi Popis stanovništva
  on 22/09/2023 at 20:10

  Vlada mora hitno da reaguje, da odloži Popis stanovništav za 30 dana i zamijeni rukovodstvo Uprave za statistiku, poručio je u izjavi za medije predsjednik popisne komisije opštine Tuzi Nik Đeljošaj.

 • “Zabrinjava manji priliv direktnih stranih investicija u ovoj godini”
  on 23/09/2023 at 21:11

  Crnoj Gori potreban je održiv ekonomski razvoj i finansijska stabilnost, poručeno je sa Međunarodnog kongresa računovođa i revizora, u organizaciji Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore, koji je održan u Ulcinju.

 • Priliv stranih investicija na kraju jula 515,8 miliona eura
  on 23/09/2023 at 13:20

  Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) na kraju jula iznosio je 515,79 miliona EUR, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 229,47 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

 • "ES2 ukida doprinose za PIO"
  on 23/09/2023 at 11:35

  Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad 2. Fidelity consulting navodi da smo dobili matematički iskaz da će doprinosi za penzijsko invalidsko osiguranje biti ukinuti, čime se, kako navode, uništava koncept međugeneracijske solidarnosti.

 • Spremni da podnesu zahtjev za zvaničnu validaciju CEFTA-i
  on 23/09/2023 at 08:16

  Usklađivanjem carinskih procedura, snaženjem povjerenja među trgovinskim partnerima i smanjivanjem administrativnih opterećenja, CEFTA region će uskoro biti spreman da napravi značajne korake ka međusobno povezanom i efikasnijem ekonomskom pejzažu, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina.

 • Značajan doprinos računovodstveno - revizorske profesije
  on 22/09/2023 at 14:14

  Direktor Uprave prihoda i carina (UPC), Vladimir Bulajić je ocijenio da računovodstveno - revizorska profesija daje značajan doprinos u kreiranju standarda uspješnog i zakonitog poslovanja, kao i pravilne primjene poreskih propisa.

 • Saveljić imenovana za izvršnu direktorku EPCG-Solar gradnje
  on 22/09/2023 at 13:30

  Za novu izvršnu direktorku EPCG-Solar gradnje imenovana je Valerija Saveljić, koju su članovi Odbora direktora te kompanije na sjednici jednoglasno izabrali kao prvorangiranu kandidatkinju.

 • UPC posvećena poreskoj reformi, SB vidi pomake u RARP projektu
  on 22/09/2023 at 11:48

  Tim Uprave prihoda i carina (UPC), na čelu sa direktorom Vladimirom Bulajićem, razgovarao je sa ekspertima Svjetske banke (SB) koji su u višednevnoj posjeti Crnoj Gori, u okviru redovne misije za podršku sprovođenju i procjenu napretka projekta Reforma poreske administracije (RARP).

 • "Rebalans budžeta čeka jesenje zasijedanje Skupštine"
  on 21/09/2023 at 16:37

  Ministar finansija Aleksandar Damjanović ocjenjuje da je stanje u javnim finansijama stabilno, te da će, prema prvim procjenama, prihod od glavne turističke sezone biti preko milijardu eura. Inicijativu za smanjenje akciza na naftne derivate razmatraju, a smatra da bi trebalo nastaviti sa akcijom "Stop inflaciji" o čemu će biti više riječi naredne nedjelje. Povećanje plata i penzija neće biti moguće bez dodatnog zaduživanja, što bi, kako kaže, dovelo do kompletnog urušavanja sistema.

 • Ibrahimović: Crna Gora povoljno tlo za strana ulaganja
  on 21/09/2023 at 15:45

  Crnogorsko tržište je povoljno tlo za ulaganja inostranih partnera iz zemalja sa rastućom ekonomijom, zaključak je nakon susreta potpredsjednika Vlade i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića sa zamjenikom generalnog sekretara UNECE Dimitrijem Mariasinom.

 • Izabran novi Odbor direktora Rudnika uglja
  on 21/09/2023 at 14:59

  Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je, zasijedajući u funkciji vanredne sjednice Skupštine akcionara Rudnika uglja, izabrao nove članove Borda tog pljevaljskog preduzeća.