AKCIJA U NIKSICU

Predstavnici opstine Niksic, lokalnog komunalnog preduzeca, sportsko – ribolovnog kluba “Niksic” i Ekoloskog pokreta “Ozon” i Ministarstva poljoprivrede uklonili su veliku kolicinu otpada iz rijeke Bistrice, do usca u rijeku Zetu.

Akcije ciscenja vodotoka jedna je od aktivnosti podrzanih kroz drugi javni poziv Ministarstva poljoprivrede za Program malih grantova u okviru regionalnog projekta ,,Upravljanje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu”.

Generalni direktor Direktorata za vodoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Momcilo Blagojevic podsjetio da su u prethodnom periodu uspjesno realizovane akcije ciscenja rijeke Tare sa Rudnicom u Mojkovcu, rijeke Lim u Bijelom Polju i Tare na podrucju Kolasina.

,,I danasnjom akcijom potvrdujemo da zajedno postizemo najbolje rezultate – Vlada, lokalne samouprave, gradani i civilni sektor. Pokazali smo da zajednickim pristupom mozemo do cistijih rijeka i ukazali na zajednicku potrebu da cuvamo nase rijeke i sve prirodne resurse”, porucio je Blagojevic.

Osim ucesca u akciji ciscenja, sportsko – ribolovni klub ,,Niksic”, sa bespovratnim sredstvima kroz Program malih grantova, zapoceo je aktivnosti na smanjenju zagadenja voda na podrucju niksicke opstine, nadzoru i zastiti tih voda.

Prema rijecima, predstavnika kluba Vlajka Simovica uradeno je 20 tabli o zabrani odlaganja otpada koje ce biti postavljene na najugrozenijim mjestima.

,,U postupku smo nabavke kamera koje ce biti postavljene na odredenim lokacijama, kako bi se sprijecili nesavjesni gradani da odlazu otpad. Nabavljeni su i camci sa kojima ce ribocuvarska sluzba svakodnevno sakupljati otpad iz rijeka i obavljati nadzor”, kazao je Simovic dodajuci da ce uskoro biti zavrsena i karta ugrozenih lokacija, identifikacija zagadivaca i lokacija na kojima se odlaze otpad, nakon cega ce deponije biti uklonjene.

Potpredsjednik Opstine Niksic Dragan Perovic kazao je da je danas ociscen tok rijeke Bistrice u duzini od oko 850m, od mosta Perunovica do usca u Zetu, kod mosta na Duklu.

On je porucio da se ni jedan od postojecih ekoloskih problema ne moze u potpunosti rijesiti ukoliko se ne promijeni ekoloska svijest svih zajedno.

Direktor ekoloskog pokreta ,,Ozon” Aleksandar Perovic istakao je da ta NVO trenutno radi na zastiti rijeke Zete, kroz gradansku inicijativu za izradu studije zastite.

,,Pa i ovu akciju kao i sve slicne dozivljavamo kao bitne u podizanju svijesti javnosti o ekosistemskom znacaju nasih rijeka, kako sa aspekta javnog zdravlja tako i odrzivog razvoja lokalne zajednice. Uvijek cemo ucestvovati i insistirati na smislenim i mjerljivim aktivnostima, narocito kada imaju medusektorski karakter, jer to podrazumijeva zajednicki rad sa svima koji ucestvuju u procesu donosenja odluka”, kazao je Perovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD
  on 25/06/2024 at 20:56

  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država organizovala je u Podgorici svečani prijem povodom Dana nezavisnosti, nacionalnog praznika te zemlje. Prijem je okupio veliki broj crnogorskih zvaničnika, članova diplomatskog kora, predstavnika političkih partija, pravosudnih, kulturnih i drugih institucija...

 • "Logično je da se rezolucija o Jasenovcu usvoji, biće sastanaka sa Spajićem"
  on 25/06/2024 at 18:41

  Demokratska narodna partija (DNP) ne ucjenjuje nikoga i ne uslovljava nikoga, ali bi bilo sasvim bilo prirodno i logično da se Rezolucija o Jasenovcu usvoji, smatra poslanik DNP-a Vladislav Bojović.

 • Berane: Rotacija ili vanredni izbori?
  on 25/06/2024 at 18:35

  Očigledna je kriza vlasti u Beranama. Sjednica lokalnog parlamenta nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici je trebalo da se desi dogovorena rotacija na mjestu predsjednika opštine, te da umjesto Vuka Todorovića iz Nove srpske demokratije bude izabran Damjan Ćulafić iz Demokrata.

 • DPS Berane: Svjedočimo političkom mešetarenju i samovolji pojedinaca
  on 25/06/2024 at 17:56

  Predsjednik opštinskog odbora Berane Miro Nedić kaže da su ovih dana u Beranama na snazi političko mešetarenje, dominacija ličnih interesa i samovolja pojedinaca.

 • Spajić: Razmišljamo o rebalansu budžeta
  on 25/06/2024 at 17:11

  Realizacija tekućih projekata ide brže nego što je predviđeno, kazao je premijer Milojko Spajić i dodao da zbog toga razmišljaju o rebalansu budžeta kako bi dodatna sredstva opredijelili za kapitalne projekte.

 • Milatović traži mišljenje za pet ambasadora
  on 25/06/2024 at 16:47

  Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike trebalo bi početkom jula da se izjasni o petorici kandidata za ambasadore Crne Gore. Predsjednik države Jakov Milatović uputio je skupštinskom Odboru pet predloga kandidata za ambasadore, kako bi Odbor o njima dao mišljenje.

 • Mandić: Moj glavni zadatak na evropskom putu je očuvanje mira
  on 25/06/2024 at 15:14

  Svi čvrsto vjerujemo da je Crna Gora naredna članica EU, a to će biti biti snažna poruka ohrabrenja za ostale zemlje kandidate, a posebno za bivše republike Jugoslavije, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Mugoša: Optužbe Mandića na račun opozicije nekorektne i neutemeljene
  on 25/06/2024 at 14:00

  Objašnjenje razloga zbog kojih je sjednica parlamenta već četvrti put odgođena a koje je saopštio predsjednik Skupštine Andrija Mandića, šef Kluba poslanika SD-a u crnogorskom Parlamentu Boris Mugoša smatra nekorektnim i neutemeljenim.

 • "Od strateške je važnosti da Crna Gora otpočne ključne infrastrukturne projekte"
  on 25/06/2024 at 13:47

  Od strateške je važnosti da naša zemlja otpočne i nastavi ključne infrastrukturne projekte poput nove dionice auto-puta Bar-Boljare, rekonstrukcije pruge Beograd-Bar i valorizacije Luke Bar, kako bi se stvorili uslovi za što bolju povezanost i privredni razvoj Crne Gore i cijelog regiona, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • DPS: Kriza vlasti u Danilovgradu
  on 25/06/2024 at 12:21

  Ukupna situacija u Crnoj Gori, a posebno kriza vlasti u Podgorici direktno se odražava i na funkcionisanje vlasti u Danilovgradu, tvrde iz Demokratske partije socijalista u tom gradu.