“NASE BRDO”

U produkciji Radija Crne Gore (RCG), zapoceto je snimanje nove radio drame “Nase brdo”, po scenariju Nade Bukilic, a u reziji Mirsada Rastodera. Projekat je odobren na osnovu internog konkursa RTCG i predloga Selekcione komisije za odabir programskog sadrzaja koji ce se proizvesti u sopstvenoj produkciji.

Junake drame iz perioda Drugog svjetsko rata i danas ozivljavaju glumci Mladen Nelevic, Dubravka Drakic ,Omar Bajramspahic, Dejan Ivanic, Vule Markovic, Branka Femic, Pavle Popovic i epizodni glasovi. Ton majstor je Jovica Trajkovski, a muzicka urednica Nada Vucinic.

“Drama ‘Nase brdo’ smjestena je u proslo vrijeme, ali su osobine, navike, zelje i odluke njenih likova svevremene, stavise, vrlo aktuelne. Npr. pitanje casti, odanosti, lojalnosti, istrajnosti, pozrtvovanja, prijteljstva i ljubavi. Cijela prica plete se oko neobicnog ljubavnog para, tj. jedne slucajne ljubavi izmedu mlade partizanske doktorke i jednog italijanskog inzenjera”, kazao je urednik Kulturno umjetnickog programa RCG Mirsad Rastoder.

Brdo je, naravno, metafora za Crnu Goru. Sa svim njenim visokim i svim niskim “momentima” – zemlja heroja i nesoja, kako u jednom momentu kaze glavna junakinja Zorka.

U vrijeme turbulentnih istorijskih dogadaja, velikih ideja i promjena u drzavama i drustvima, zivot pojedinca zavisi od bezbroj situacija – od bitnih ali i onih “sitnih” dogadaja, od meduljudskih odnosa, slabosti i eticke postojanosti.

Drama “Nase brdo” podcrtava te slojeve karaktera, kroz suptilno isticanje navika, zelja i slabost njenih likova. Istovremeno, drama u svojoj slojevitosti docarava i odredene topose razvoja u Crnoj Gori, kao sto su uspostavljanje prvog radio-telegrafskog signala, oglasavanje Radio Cetinja i savremeno priblizavanje evropskim vrijednostima, a sve kroz podsjecanje na istorijske tokove koji su odredili smjer razvoja i zivota na ovim prostorima.

Glavni likovi su kreirani tako da stalno variraju izmedu lirski obojenog i onog tzv. prozaicnog zivota, sa psiholoskim i socioloskim karakteristikama tipicno nasih ljudi. Oni su su supstituti bilo koga od nas ili onih ljudi koje svako od nas pamti, poznaje i ima u svom okruzenju.

Sirok istorijski kontekst, isprepletanost dogadaja koji su razorili snove i zivote junaka, (revolucija jede svoju djecu, melje pojedince) posredno sugerise preispitivanje da li i sam pojedinac ima “tragicku krivicu” za sudbinu koja ga je zadesila.

Drama nagovjestava mogucnost individualne emancipacije i perspektive u promjenama koje nose istorijski procesi i promovise ideju stalnog traganja za novim izazovima u realnom drustvenom kontekstu. Kako u pogledu licne, tako i opste perspektive djelovanja i ocekivanja.

Cijenimo da se ova fragmentarna drama o ljudskim sudbinama u proslosti i, zasigurno, korijenima savremenih dilema u tranzicionom dobu, moze pretociti u zvucne slike za inspiraciju i edukativno promisljanje o racionalnijoj perspektivi, ali i u snazan umjetnicki dozivljaj.

Cilj nam je da drama izade do 27. novembra ali zbog radova na digitalizaciji Radija, potpone rekonstrukcije studija i cijelog sisteme moze se desiti da produzimo rok za finalizaciju drame.

Slusanje radio drame da prede u naviku slusalaca

“Radio Crne Gore nastavlja produkciju radio-drama. Ove godine strucna komisija je odabrala dvije – “Nase brdo” i “Duga je noc”. Time cemo, nakon visegodisnje pauze ostvariti sest dramskih projekata, koji nastaju po Internom konkursu koji nasa kuca raspisuje vec trecu godinu zaredom”, podsjetio je Direktor Radija Crne Gore Budimir Raicevic.

Imajuci u vidu cinjenicu da je Programsko-produkcionom planu za narednu godinu predvidena realizacija tri radio-drame i da ce biti izdvojena veca finansijska sredstva za taj segment programa, Raicevic kaze da vjeruju da ce slusanje radio drame preci u naviku njihovih slusalaca.

“Zahvalni smo glumcima i svim kreativscima koji ucescem nesebicno podrzavaju nasu namjeru da radio drama, u produkciji Radija Crne Gore zivi kao specifican umjetnicki izraz i inspiracija”, dodao je direktor Radija Crne Gore.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Da li su FBI, DEA i AFP revanšisti prema bivšem režimu?"
  on 17/07/2024 at 16:47

  Iz Demokratske Crne Gore pozdravili su međunarodnu akciju hapšenja osumnjičenih za krijumčarenje 2,5 tona kokaina, na osnovu podataka EUROPOL-a, a uz podršku američkih FBI-a i DEA-e, kao i australijske agencije AFP.

 • O razrješenju Kovačevića sjutra na sjednici SO Nikšić
  on 17/07/2024 at 16:37

  Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković zakazao je za sjutra sjednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine Niksić Marka Kovačevića.

 • MJU: Nema uslova za raspuštanje SO Berane
  on 17/07/2024 at 16:16

  Ministarstvo javne uprave pokrenulo je postupak upravnog nadzora u Opštini Berane nad primjenom odredbi člana 66 Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je, između ostalog, propisano da se u slučaju prestanka mandata predsjednika Opštine, izbor prvog čovjeka grada izvrši u roku od 30 dana. Iz MJU su za RTCG kazali i da nijesu ispunjeni uslovi za raspuštanje Skupštine Opštine.

 • Milatović sjutra na Samitu Evropske političke zajednice
  on 17/07/2024 at 15:48

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovaće sjutra na Samitu Evropske političke zajednice koji će se održati u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona. Samit će okupiti oko 50 evropskih lidera koji će razgovarati o najvažnijim izazovima sa kojima se Evropa danas suočava- od rata u Ukrajini, do ilegalnih migracija i bezbjednosne saradnje.

 • “Crna Gora i Albanija dijele zajedničku evroatlantsku viziju”
  on 17/07/2024 at 15:35

  Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Nik Đeljošaj i ambasadorka Albanije Žaklina Peto, tokom današnjeg sastanka, istakli su odlične bilateralne odnose između Crne Gore i Albanije, te se usaglasili da nastave saradnju u oblastima od zajedničkog interesa, saopštili su iz Vlade Crne Gore.

 • Žalbe "Osmanagića" neosnovane, do sada policiji davali polovna vozila po cijeni novih
  on 17/07/2024 at 13:23

  U Ministarstvu unutrašnjih poslova ističu da je hitni pregovarački postupak za nabavku vozila za Upravu policije bio opravdan i sproveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, te da je konstatovano da su žalbe DOO„Osmanagić“ neosnovane. 

 • Ministar da odgovara za nezakonitu nabavku vozila za policiju
  on 17/07/2024 at 12:53

  Poslanik DPS Nikola Rakočević istakao je da će tražiti odgovornost ministra unutrašnjih poslova u vezi sa, kako je kazao, nezakonitom nabavkom vozila za Upravu policije.

 • "SDP i URA bi jedan dan da nas ruše, a drugi da sa nama prave vlast u Budvi"
  on 17/07/2024 at 12:11

  U Pokretu Evropa sad ističu da su vrlo iznenađeni da SDP i URA koji taj pokret bez ikakvih argumenata, radi jeftinog partijskog interesa, svakodnevno optužuju za razne besmislice, danas upućuju poziv da zajedno sa PES-om sastave vlast u Budvi.

 • Nikolić: Tekst rezolucije o Jasenovcu nije u Službenom listu jer taj dokument ne postoji
  on 17/07/2024 at 11:05

  Tokom skupštinske rasprave o izmjenama Zakona o radu poslanik DPS Andrija Nikolić poručio je da "u škrinji predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića leži usvojeni tekst rezolucije o Jasenovcu koji iz nekog razloga neće da potpiše i proslijedi na objavljivanje u Službenom listu".

 • "Jovanović ne želi dogovor sa nama, priprema teren za DPS"
  on 17/07/2024 at 10:48

  Nosilac liste „Za budućnost Budve – Budva, otvoreni grad“, Mladen Mikijelj ističe da su se nakon izbora u tom gradu vodili istim principima koji su svima dobro poznati, a to je okupljanje svih političkih subjekata koji sebe vide na anti - DPS platformi. Nakon jučerašnje ponude jasno je da Jovanović ne želi dogovor nego priprema teren da napravi vlast sa DPS-om.

 • Karta od Bara do Ankone od 90 do 285 eura
  on 17/07/2024 at 16:31

  Brod AF Mia uspješno je uplovio u barsku luku i od sada će dva puta sedmično ploviti od Ankone do Bara, saopšteno je iz danas iz Vlade Crne Gore. Kako se navodi na sajtu "Barske plovidbe", cijene karata kreću se od 90 eura do 285 eura po putniku.

 • Pejović: Uskoro program Evropa sad 2
  on 17/07/2024 at 15:05

  Poslanici Skupštine Crne Gore završili su raspravu o izmjenama Zakona u radu i Zakona o putevima. Tokom rasprave poslanik PES-a Boris Pejović najavio je uskoro predstavljanje programa Evropa sad 2.

 • Usvojen strateški plan razvoja Tivta do 2029.
  on 17/07/2024 at 13:41

  Na 18. redovnom zasijedanju Skupštine opštine Tivat, većinom odborničkih glasova usvojen je Strateški plan razvoja opštine Tivat do 2029. godine, saopšteno je Opštine Tivat.

 • Razvojna banka velika šansa, novac već postoji i biće preuzet od IRF
  on 17/07/2024 at 13:26

  Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić kazao je na današnjoj pres konferenciji da je Predlog zakona o Razvojnoj banci predat u skupštinsku proceduru, te da se nada da će biti usvojen već tokom ovog mjeseca. Čarapić je naveo i da se osnivanjem ove banke, između ostalog, primarno omogućava podsticajni rast i razvoj privrednih društava.

 • Feribotom od Bara do Ankone za 11 sati
  on 17/07/2024 at 11:30

  Feribot ponovo spaja Crnu Goru i Italiju. Brod AF Mia uspješno je uplovio u barsku luku i od sada će dva puta sedmično ploviti od Ankone do Bara, saopšteno je iz Vlade.

 • Intenzivirati komunikaciju i razmjenu informacija od značaja za privredu
  on 17/07/2024 at 07:45

  Rukovodstvo Poreske uprave (PU) i Asocijacije menadžera Crne Gore (AMM) održali su sastanak i diskutovali o pitanjima od značaja za unapređenje poslovnog ambijenta.

 • Potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji na izgradnji autoputa Beograd – Južni Jadran
  on 16/07/2024 at 15:33

  Izvršni direktor "Monteputa" Milan Ljiljanić i v.d. direktora JP Putevi Srbije Zoran Drobnjak, potpisali su Memorandum o poslovnoj saradanji na izgradnji autoputa E-763, Beograd – Južni Jadran, na dionicama Požega – Boljare i Mateševo – Boljare, saopšteno je iz te kompanije. Kako su kazali, potpisivanju memoranduma prethodio je obilazak radova na izgradnji dionice Pakovraće – Požega.

 • Još jedno odgađanje ročišta za Vektra Boku
  on 16/07/2024 at 15:28

  Privredni sud u Podgorici ni danas nije donio odluku da li će Vektra Boka otići po drugi put u stečaj. Ročište je odgođeno na zahtjev Privrednog suda, jer je došlo do smjene privremenog stečajnog upravnika Jovana Lopušine, potvrdio je za RTHN vlasnik Elena grupe, Danilo Matijašević koji je na Montenegroberzi kupio 33 odsto akcijskog kapitala Vektra Boke. Novi datum ročišta još uvijek nije određen.

 • Inspektori izrekli kazni u vrijednosti većoj od 900.000 eura
  on 16/07/2024 at 14:26

  Inspektori Uprave za inspekcijske poslove su u šest primorskih opština tokom prvih 15 dana pojačanog inspekcijskog nadzora izvršili ukupno 1.817 inspekcijskih nadzora tokom kojh je utvrđeno 1.416 nepravilnosti i izrečeno novčanih kazni u ukupnom iznosu od 910.260 eura.

 • "Sve spremno za povećani broj korisnika i veća opterećenja tokom sezone"
  on 16/07/2024 at 14:07

  Elektrodistributivna mreža srpemna je za povećani broj korisnika i veća opterećenja tokom ljetnje turističke sezone, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).