IZETBEGOVIC PORUCIO

Predsjednik bosnjacke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegovic izjavio je da BiH nece uci u NATO, ako to ne zele Srbi i Republika Srpska.

“U ovoj zemlji niko nikom vise nista nece nametati. Kada su u pitanju Srbi i Republika Srpska, ako nece u NATO – nece se ici u NATO”, rekao je Izetbegovic za RTRS.

Medtim, on naglasava da Godisnji nacionalni program za NATO mora biti poslat u Brisel jer to predstavlja sprovodenje ranije usvojenih odluka.

“Ranije usvojeni zakoni i odluke moraju biti ispostovani i to sam s liderom HDZ-a Draganom Covicem i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom potpisao 5. avgusta. Sto se nas tice, to moze biti minimalni aspekt, redukovani ANP u kojem akcenat moze biti potpuno stavljen na civilni dio, a mozemo koordinisati tempo sa Srbijom i, na kraju krajeva, prihvatiti ono sto je krucijalno vazno za Srbe – da nema clanstva u NATO bez novog konsenzusa i dogovora, ali se zakoni ove zemlje moraju postovati”, istakao je Izetbegovic.

Lider SDA tvrdi da ANP nije uslov za formiranje Savjeta ministara, jer on predstavlja, kako je rekao, vladavinu zakona i postovanje ustavno-pravnog sistema u BiH.

Izetbegovic tvrdi da SNSD blokira formiranje vlasti, jer ne prihvata nesto sto je ranije usaglaseno i time ne postuje strateski interes i ustavno-pravni konstrukt BiH. Navodi da SDA insistira na kompromisu, koji je, prema njegovim rijecima, blizu.

“Moramo prihvatiti ANP koji znaci postovanje ranijih zakona, a pitanje je do koje mjere ce biti redukovan. Takodje, moramo prihvatiti da nema clanstva u NATO-u bez novog dogovora. To je sasvim dovoljno da izadjemo iz ove situacije, pa cemo se dogovarati dalje. Ja ne znam sta ce biti za 10 godina”, istakao je Izetbegovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Ministarski sastanak o Planu rasta za Zapadni Balkan u Podgorici
    on 25/04/2024 at 12:40

    Sastanak ministara evropskih poslova i finansija država regiona i Evropske komisije, posvećen Planu rasta za Zapadni Balkan, biće održan 25 i 26. aprila u Podgorici, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

  • Opštinski odbor DPS Budva usvojio izbornu listu
    on 25/04/2024 at 12:31

    Opštinski odbor DPS Budva usvojio je pobjedničku izbornu listu ,,Budva može bolje!” Nikola Milović, koja će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima 26. maja, saopšteno je iz te partije.

  • Pogledajte nova kadrovska rješenja Vlade
    on 25/04/2024 at 12:08

    Vlada Crne Gore je, na danas održanoj 27. sjednici kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, razmotrila više kadrovskih pitanja.

  • "Reakcije po taktu BIA, najbolja potvrda tačnosti Đukanovićevih tvrdnji"
    on 25/04/2024 at 12:00

    Ništa bolje ne potvrđuje tačnost i preciznost teza iznijetih u intervjuu Mila Đukanovića, kao reakcije koje su uslijedile: oglasili se svi oni politički i medijski abonenti obavještajne agencije iz susjedstva, i najbolje pokazali tačnost i preciznost teze da je BIA premrežila Crnu Goru i pod svoju kontrolu stavila razne propagandne i parapolitičke subjekte, saopštio je portparol DPS-a Miloš Nikolić.

  • "Iskoristiti veliki potencijal dodatnim unaprijeđenjem ekonomske saradnje"
    on 25/04/2024 at 11:51

    Kompanije iz Slovenije učestvovale su u gradnji jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata – tunela Sozina, istakao je predsjednik države Jakov Milatović, ocijenivši da su na taj način uspostavile visoke standarde i značajno doprinijele razvoju našeg turizma. On je sa predsjednicom Slovenije Natašom Pirc Musar otvorio poslovni forum Crne Gore i Slovenije, koji se održava u organizaciji Privredne Komore.

  • Svi kandidati ispunjavaju uslove za sudiju Ustavnog suda
    on 25/04/2024 at 11:36

    Svi prijavljeni kandidati za izbor jednog sudije Ustavnog suda ispunjavaju uslove iz raspisanog javnog poziva, konstatovano je na današnjoj sjednici Ustavnog odbora.

  • "Poslanici vlasti odbili da na Odboru razmatraju podršku Rezoluciji o Srebrenici"
    on 25/04/2024 at 11:25

    Odbor za međunarodne odnose i iseljenike nije na dnevni red današnje sjednice uvrstio inicijativu poslanice Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandre Vuković Kuč da se članovi tog skupštinskog tijela izjasne o kosponzorstvu Rezolucije Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici.

  • Vlada prihvatila: Jovanovski i Kardović u Komisiji za popis
    on 25/04/2024 at 10:51

    Prema informacijama Portala RTCG Vlada će prihvatiti predloge opozicije i partija manjinskih naroda da u ih u Komisiji za popis predstavljaju profesor Fakulteta za informacione tehnologije, doktor Srđa Jovanovski i Armin Kardović.

  • HRA: Rezolucija UN-a nije uvrštena na dnevni red sjednice Vlade
    on 25/04/2024 at 10:27

    Vlada Crne Gore neće danas raspravljati o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

  • EK ohrabruje izbor predsjednika Vrhovnog suda
    on 25/04/2024 at 09:37

    Evropska komisija (EK) snažno ohrabruje Crnu Goru da, nakon najnovijeg oglasa, izabere predsjednika Vrhovnog suda, saopštili su niz delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.