IZETBEGOVIC PORUCIO

Predsjednik bosnjacke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegovic izjavio je da BiH nece uci u NATO, ako to ne zele Srbi i Republika Srpska.

“U ovoj zemlji niko nikom vise nista nece nametati. Kada su u pitanju Srbi i Republika Srpska, ako nece u NATO – nece se ici u NATO”, rekao je Izetbegovic za RTRS.

Medtim, on naglasava da Godisnji nacionalni program za NATO mora biti poslat u Brisel jer to predstavlja sprovodenje ranije usvojenih odluka.

“Ranije usvojeni zakoni i odluke moraju biti ispostovani i to sam s liderom HDZ-a Draganom Covicem i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom potpisao 5. avgusta. Sto se nas tice, to moze biti minimalni aspekt, redukovani ANP u kojem akcenat moze biti potpuno stavljen na civilni dio, a mozemo koordinisati tempo sa Srbijom i, na kraju krajeva, prihvatiti ono sto je krucijalno vazno za Srbe – da nema clanstva u NATO bez novog konsenzusa i dogovora, ali se zakoni ove zemlje moraju postovati”, istakao je Izetbegovic.

Lider SDA tvrdi da ANP nije uslov za formiranje Savjeta ministara, jer on predstavlja, kako je rekao, vladavinu zakona i postovanje ustavno-pravnog sistema u BiH.

Izetbegovic tvrdi da SNSD blokira formiranje vlasti, jer ne prihvata nesto sto je ranije usaglaseno i time ne postuje strateski interes i ustavno-pravni konstrukt BiH. Navodi da SDA insistira na kompromisu, koji je, prema njegovim rijecima, blizu.

“Moramo prihvatiti ANP koji znaci postovanje ranijih zakona, a pitanje je do koje mjere ce biti redukovan. Takodje, moramo prihvatiti da nema clanstva u NATO-u bez novog dogovora. To je sasvim dovoljno da izadjemo iz ove situacije, pa cemo se dogovarati dalje. Ja ne znam sta ce biti za 10 godina”, istakao je Izetbegovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD
  on 25/06/2024 at 20:56

  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država organizovala je u Podgorici svečani prijem povodom Dana nezavisnosti, nacionalnog praznika te zemlje. Prijem je okupio veliki broj crnogorskih zvaničnika, članova diplomatskog kora, predstavnika političkih partija, pravosudnih, kulturnih i drugih institucija...

 • "Logično je da se rezolucija o Jasenovcu usvoji, biće sastanaka sa Spajićem"
  on 25/06/2024 at 18:41

  Demokratska narodna partija (DNP) ne ucjenjuje nikoga i ne uslovljava nikoga, ali bi bilo sasvim bilo prirodno i logično da se Rezolucija o Jasenovcu usvoji, smatra poslanik DNP-a Vladislav Bojović.

 • Berane: Rotacija ili vanredni izbori?
  on 25/06/2024 at 18:35

  Očigledna je kriza vlasti u Beranama. Sjednica lokalnog parlamenta nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici je trebalo da se desi dogovorena rotacija na mjestu predsjednika opštine, te da umjesto Vuka Todorovića iz Nove srpske demokratije bude izabran Damjan Ćulafić iz Demokrata.

 • DPS Berane: Svjedočimo političkom mešetarenju i samovolji pojedinaca
  on 25/06/2024 at 17:56

  Predsjednik opštinskog odbora Berane Miro Nedić kaže da su ovih dana u Beranama na snazi političko mešetarenje, dominacija ličnih interesa i samovolja pojedinaca.

 • Spajić: Razmišljamo o rebalansu budžeta
  on 25/06/2024 at 17:11

  Realizacija tekućih projekata ide brže nego što je predviđeno, kazao je premijer Milojko Spajić i dodao da zbog toga razmišljaju o rebalansu budžeta kako bi dodatna sredstva opredijelili za kapitalne projekte.

 • Milatović traži mišljenje za pet ambasadora
  on 25/06/2024 at 16:47

  Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike trebalo bi početkom jula da se izjasni o petorici kandidata za ambasadore Crne Gore. Predsjednik države Jakov Milatović uputio je skupštinskom Odboru pet predloga kandidata za ambasadore, kako bi Odbor o njima dao mišljenje.

 • Mandić: Moj glavni zadatak na evropskom putu je očuvanje mira
  on 25/06/2024 at 15:14

  Svi čvrsto vjerujemo da je Crna Gora naredna članica EU, a to će biti biti snažna poruka ohrabrenja za ostale zemlje kandidate, a posebno za bivše republike Jugoslavije, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Mugoša: Optužbe Mandića na račun opozicije nekorektne i neutemeljene
  on 25/06/2024 at 14:00

  Objašnjenje razloga zbog kojih je sjednica parlamenta već četvrti put odgođena a koje je saopštio predsjednik Skupštine Andrija Mandića, šef Kluba poslanika SD-a u crnogorskom Parlamentu Boris Mugoša smatra nekorektnim i neutemeljenim.

 • "Od strateške je važnosti da Crna Gora otpočne ključne infrastrukturne projekte"
  on 25/06/2024 at 13:47

  Od strateške je važnosti da naša zemlja otpočne i nastavi ključne infrastrukturne projekte poput nove dionice auto-puta Bar-Boljare, rekonstrukcije pruge Beograd-Bar i valorizacije Luke Bar, kako bi se stvorili uslovi za što bolju povezanost i privredni razvoj Crne Gore i cijelog regiona, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • DPS: Kriza vlasti u Danilovgradu
  on 25/06/2024 at 12:21

  Ukupna situacija u Crnoj Gori, a posebno kriza vlasti u Podgorici direktno se odražava i na funkcionisanje vlasti u Danilovgradu, tvrde iz Demokratske partije socijalista u tom gradu.