BOGDANOVIC – MEDELANI

Crna Gora i Suvereni Viteski Malteski Red bastine dobre i prijateljske odnose, kojima je posebno doprinijela intenzivna saradnja u oblasti kulture, saglasni su ministar kulture Aleksandar Bogdanovic i novoimenovani ambasador Suverenog Viteskog Malteskog Reda Dan Anibal Rosi di Medelanija.

Kako je saopsteno iz Ministarstva kulture tokom sastanka Bogdanovica i Medelanija bilo je vise rijeci o intenziviranju saradnje u oblasti zastite i ocuvanja pokretnih kulturnih dobara, medu kojima je, kako je navedeno, od posebnog znacaja Ikona bogorodice Filermose.

“Ministar Bogdanovic istakao je da Crna Gora i Suvereni Viteski Malteski Red bastine dobre i prijateljske odnose, kojima je posebno doprinijela intenzivna saradnja u oblasti kulture. U tom kontekstu, on je istakao da Crna Gora sa posebnom paznjom tretira pitanje zastite i ocuvanja Ikone bogorodice Filermose, koja predstavlja kulturno dobro od izuzetnog znacaja kako za Crnu Goru, tako i za siru evropsku javnost”, navodi se u saopstenju.

Bogdanovic je, kako se dodaje, naglasio i da Ministarstvo kulture daje punu podrsku buducoj realizaciji projekata koji ce tretirati zastitu, ali i adekvatnu prezentaciju Filermose, uvazavajuci njen panevropski znacaj, ali i potrebu ocuvanja koja mora biti uskladana sa savremenim konzervatorskim principima.

“Ambasador Medelani iskazao je zadovoljstvo time sto boravi u Crnoj Gori, naglasavajuci da upravo na kulturi dominantno pociva saradnja Crne Gore i Suverenog viteskog malteskog reda. On je kazao i kako podrzava realizacije projekata u cilju adekvatne prezentacije Filermose”, dodaje se u saopstenju.

Medelani je dodao da kulturu vidi i kao polje koje moze snazno doprinijeti integraciji osoba sa invaliditetom u drustvo.

“Tim povodom, ministar Bogdanovic je podsjetio da Ministarstvo kulture kroz Program zastite i ocuvanja kulturnih dobara koji se usvaja na godisnjem nivou, ali i kroz konkurse namijenjene nevladinom sektoru, daje mogucnost realizacije sirokog spektra projekata iz oblasti kulture, koji nerijetko tretiraju ranjive grupe i lica sa invaliditetom”, kazali su iz Ministarstva.

Sagovornici su saglasni da ce zajedno raditi na realizaciji projekata koji doprinose integrisanju osoba sa invaliditetom u savremene tokove kulture.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • SD: Dobar rezultat naše koalicije u Budvi, bićemo još jači
  on 27/05/2024 at 10:17

  Rezultat koalicije "Čist izbor" pokazuje da su građanke i građani Budve prepoznali potencijal ovog političkog saveza koji će svakim danom biti sve jači, poruče

 • Milatović: Dušku Jovanoviću dugujemo istinu i pravdu
  on 27/05/2024 at 08:54

  Dušku Jovanoviću dugujemo istinu i pravdu, a sebi šansu da izgradimo društvo u kojem je slobodna riječ sigurna, poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, povodom 20 godina od ubistva urednika "Dana".

 • EK šalje mišljenje o pravosudnim zakonima
  on 27/05/2024 at 08:35

  Sjednica Vlade danas neće biti održana, jer je Evropska komisija najavila mišljenje na niz zakona, prije svega iz oblasti pravde i pravosuđa, saznaje naš portal.

 • "Ruka EU ispružena prema Crnoj Gori više nego ikada"
  on 27/05/2024 at 07:44

  Povodom 18 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore NVO Građanska alijansa objavila je publikaciju pod nazivom "18 godina nezavisnosti, pogled naprijed, putokaz ka EU napretku". Milan Radović iz Građanske alijanse kazao je da se Crna Gora nalazi u jednom specifičnom momentu kada su više nego ikada do sada vrata Evropske unije otvorena, te da treba iskorisiti taj trenutak.

 • Specijalni sud mora imati najmanje sedam sudnica
  on 27/05/2024 at 06:42

  Bez specijalnog suda nezamisliva je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, i trebalo bi ga formirati u što kraćem vremenskom roku, poručuje advokat Zdravko Begović.

 • "Budva da bude perspektivnije i bolje društvo"
  on 26/05/2024 at 19:06

  Potpredsjednica Demokrata i druga na izbornoj listi Dragana Kažanegra Stanišić iskoristila je danas svoje biračko pravo u Pržnu, pozivajući građane Budve da učine isto.

 • "OSI onemogućeno samostalno ostvarivanje biračkog prava"
  on 26/05/2024 at 13:53

  Niti jedno od svih 28 posmatranih biračkih mjesta u Budvi nije u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida što znači da na biračkom mjestu nije dostupan šablon za glasanje koji je izrađen u tamnoj boji od čvršćeg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista, te da etison trake nijesu pravilno postavljene, saopštio je izvršni direktor NVO Savez slijepih Crne Gore Goran Macanović.

 • "Ne odustajemo od programa Evropa Sad 2"
  on 25/05/2024 at 18:10

  PES sigurno neće povlačiti predloge čiji je idejni tvorac i autor, a neće odustajati ni od ekonomskog programa Evropa Sad 2, koji je osnova za bolji život i ekonomski prosperitet svih naših građana, poručio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Darko Dragović.

 • PES neće povući iz procedure rezoluciju o Jasenovcu
  on 25/05/2024 at 17:10

  Poslanički klub PES je podržao rezoluciju o Jasenovcu i neće je povlačiti iz skupštinske procedure, kategoričan je generalni sekretar Pokreta Evropa sad Boris Pejović.

 • Reakcija Kneževića očekivana, dogovoriti brzu rekonstrukciju Vlade
  on 25/05/2024 at 15:05

  Odluka Demokratske narodne partije (DNP) o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena njihovih zahtjeva za politikologa Vladmira Pavićevića je očekivana. Kao najbolji način da se izađe iz nastale situacije vidi dogovor i relativno brzu rekonstrukciju Vlade.