Izbor i priprema: C. Durdic

Na danasnji dan 1805. Petar I, vladika i gospodar Crne Gore, uputio je pismo Dositeju Obradovicu u kojem je izrazio zahvalnost zbog novih knjiga koje mu je Dositej poslao.Vladika je pohvalio i podrzao Dositejev prosvjetiteljski rad i izvijestio ga kako se trudi da i u Crnoj Gori bude uvedena tzv. mala skola, te da ce Dositeja, o ponudi da radi kod njega na Cetinju, obavijestiti u narednom pismu.

1847 – Umro je njemacki kompozitor i dirigent Feliks Mendelson, osnivac konzervatorijuma u Lajpcigu, istaknuti predstavnik muzickog romantizma. Kao pijanista debitovao je u devetoj godini, u 15. je napisao prvu simfoniju, a u 16. majstorsko djelo, scensku muziku za “San ljetnje noci”. Zasluzan je za budenje interesovanja za Bahovu muziku, koja je bila skoro zaboravljena na prelazu iz 18. u 19. vijek, kao i za djelo Franca Suberta. Privlacila ga je mnogo vise muzika prethodnika, nego svojih savremenika, o cemu je i Nice pisao:”Muzika Feliksa Mendelsona je muzika dobrog ukusa za sve ono sto nam je proslost ostavila: ona stalno gleda unazad.” Komponovao je pet simfonija, scensku muziku, oratorije, kantate i solo pjesme.

1912 – Crnogorska vojska zauzela je Dakovicu. U oslobodilackom marsu Istocnog odreda kroz Sandzak i Metohiju, trupe brigadira Radomira Vesovica usle su u grad. Postavljen je oblasni upravitelj, predsjednik suda i sef policije. Dan kasnije, da bi se sklonile od nevremena, uz dozvolu Vesovica, usle su i srpske trupe s pukovnikom Paunovicem. Paunovic je svojevoljno postavio predsjednika opstine, a komandant ibarske vojske, general Mihailo Zivkovic trazio je da se Crnogorci povuku iz Dakovice. Da bi zastitili svoja prava, Janko Vukotic i Radomir Vesovic stavili su crnogorske trupe u stanje pripravnosti. Zategnutost oko Dakovice rijesena je razmjenom telegrama izmedu Cetinja i Beograda, a spor je okoncan tek 1913. prilikom razgranicenja Crne Gore i Srbije.

1918 – Cetinje su, bez oruzanih incidenata, poceli da napustaju i posljednji vojnici austrijske vojske. Nakon odlaska austrijske, ostala je srpska vojska u Crnoj Gori. Cilj njenog zadrzavanja bila je priprema “terena” za odrzavanje nelegalne Podgoricke skupstine.

1956 – Sovjetske trupe ugusile su pobunu u Madarskoj, a za novog premijera postavljen je Janos Kadar. Dotadasnji premijer Imre Nad sa jos nekoliko saradnika sklonio se u jugoslovensku ambasadu u Budimpesti. I pored garancija novih vlasti da nece progoniti politicke zatvorenike, Nad je poslije napustanja ambasade 22. novembra uhapsen i nakon montiranog procesa pogubljen u junu 1958.

1995 – U Tel Avivu je ubijen izraelski premijer Jicak Rabin, koji je po dolasku na vlast 1992. poceo proces pomirenja s Arapima. Atentat je izvrsio izraelski ekstremista Jigal Amir, nakon mirovnog skupa na kojem je ucestvovao premijer.

2008 – Nakon dvogodisnje kampanje, u Sjedinjenim Americkim Drzavama odrzani su predsjednicki izbori na kojima je za 44. predsjednika izabran demokratski senator iz Ilinoisa Barak Husein Obama. Cetrdesetsedmogodisnji Obama prvi je crnac na predsjednickoj funkciji u Sjedinjenim Americkim Drzavama, a njegov protivkandidat na izborima, koji se ocjenjuju kao najznacajniji u modernijoj americkoj istoriji, bio je republikanac Dzon Mekejn.

2008 – U 67. godini umro je jedan od najpoznatijih americkih pisaca bestselera, autor romana “Park iz doba Jure” i “Sfera” Majkl Krajton. Vrlo rano se zainteresovao za kriminalisticke i horor price, koje je poceo da pise u svojim dvadesetim godinama i koje su mu dvaput donijele nagradu ,,Edgar Alan Po”. Tokom sedamdesetih rezirao je nekoliko kultnih filmova: ,,Zapadni svijet” (1973), ,,Koma” (1976) i ,,Velika pljacka voza” (1978). Njegov roman ,,Izlazece sunce” (1991) izazvao je burne reakcije zbog ,,antijapanskog” tona. Kasnija filmska verzija donekle je ublazila originalnu pricu.

2009 – Predstavnici partija i nevladina organizacija “Green Home” osnovali su u Podgorici zelenu parlamentarnu grupu u koju su svoje predstavnike delegirale sve crnogorske parlamentarne stranke.

2009 – U Madridu je, u 104. godini, umro spanski pisac, sociolog i esejista Fransisko Ajala. Prvu knjigu “Tragikomedija covjeka bez duha” objavio je 1925, a jedno od njegovih najpoznatijih djela je zbirka prica o spanskom ratu “Ovnujska glava “.

2009 – Premijeri Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Jadranka Kosor potpisali su pod pokroviteljstvom Evropske unije u Stokholmu sporazum kojim su medunarodnom arbitraznom sudu prepustili rjesavanje granicnog spora izmedu te dvije zemlje.

2011 – Drzavni sekretar za politicka pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore Nebojsa Kaluderovic urucio je ambasadoru Srbije u Crnoj Gori Zoranu Lutovcu ostar protest povodom mijesanja Vlade te zemlje u spor Srpske pravoslavne crkve s Crnom Gorom pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, koji je Srpska crkva pokrenula 2004. radi povracaja imovine za koju tvrdi da joj pripada. Srbija se, u formi prijatelja suda, tuzbi pridruzila u septembru, i u svom podnesku iznijela nekoliko klasicnih politickih kvalifikacija, ocijenjeno je u protestu. Crnogorska pravoslavna crkva naziva se ,,takozvanom”, sto znaci neuvazavanje prava na vjerski identitet gradana Crne Gore koji pripadaju Crnogorskoj crkvi, kao i vrijedanje slobode vjeroispovijesti. Srpske vlasti osvrcu se, takode, i na Temeljni ugovor Crne Gore i Vatikana, potpisan u septembru, dakle sedam godina nakon sto je Srpska crkva tuzila Crnu Goru. Govori se zatim i o istorijskim spomenicima srpskog naroda u Crnoj Gori, cime se indirektno negira crnogorski nacionalni identitet. U Vladi Crne Gore, koja je na sjednici 3. novembra razmatrala informaciju zastupnika drzave u sporu pred sudom u Strazburu Zorana Pazina, ocijenjeno je da pojedini elementi podneska srpske Vlade tom sudu, predstavljaju, kako je ocijenjeno, ,,direktno mijesanje u unutrasnje stvari suverene drzave Crne Gore”. Tim povodom generalni sekretar Matice crnogorske Marko Spadijer zatrazio je od predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovica da reaguje.

Na danasnji dan dogodilo se i sljedece:

1878 – U Baru je osnovana opstenarodna osnovna skola koju su pohadali ucenici svih vjeroispovijesti.

1890 – Knjaz Nikola obratio se narodu i naredio da je svaki vojnik iz, kako je navedeno, “onijeh mjesta de moze rodit loza, duzan da iste godine usadi 200 korijena loze, svaki brigadijer 20 korijena maslina, komandijer 10, a oficijer pet korijena”.

1890 – U Londonu je otvorena prva linija podzemne elektricne zeljeznice u svijetu.

1918 – Na Cetinju je objavljen prvi broj dnevnog biltena “Novo doba”, koji je donosio vijesti raznih pres-biroa i dnevne vijesti. Izdavac lista bila je knjizara “Rajnvan”.

1922 – U dolini kraljeva kod Luksora u Egiptu, engleski arheolog Hauard Karter otkrio je grob faraona Tutankamona.

1946 – Osnovan je UNESKO (Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu).

2004 – Sjedinjene Americke Drzave priznale su Republiku Makedoniju pod njenim ustavnim imenom umjesto dotadasnjeg privremenog imena Bivsa jugoslovenska republika Makedonija.

2009 – U Podgorici je otvoren prvi bridz klub.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Bajden primio novu dozu vakcine protiv korona virusa
  on 23/09/2023 at 21:42

  Američki predsjednik Džozef Bajden (80) primio je još jednu dozu vakcine protiv korona virusa, kao i godišnju vakcinu protiv sezonskog gripa, saopštio je danas njegov ljekar.

 • U SAD ove godine već 35 masovnih ubistava
  on 23/09/2023 at 21:27

  Do sada je ove godine u SAD bilo 35 masovnih ubistava, najviše u jednoj godini. Po zajedničkoj bazi podataka novinske agencije AP, dnevnika i RTV "USA Today" i Univerziteta Nortistern, ukupno je ove godine 171 osoba izgubila život u masovnim ubistvima.

 • “Mafija satjerana u ćošak, država pokazala snagu”
  on 23/09/2023 at 21:16

  Nakon jučerašnje pres konferencije gdje su objelodanjena imena osumnjičenih, uslijedilo je i prvo hapšenje, država pokazuje snagu, poručio je na mreži X ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filip Adžić.

 • “Zabrinjava manji priliv direktnih stranih investicija u ovoj godini”
  on 23/09/2023 at 21:11

  Crnoj Gori potreban je održiv ekonomski razvoj i finansijska stabilnost, poručeno je sa Međunarodnog kongresa računovođa i revizora, u organizaciji Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore, koji je održan u Ulcinju.

 • Lavrov: Kijevski mirovni plan nije realan, rat će biti riješen na bojnom polju
  on 23/09/2023 at 21:02

  Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da mirovni plan koji je predložila Ukrajina, kao i najnoviji predlozi UN za oživljavanje sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica preko crnomorskih luka ,"nijesu realistični".

 • Nastavlja se razoružavanje snaga Nagorno Karabaha
  on 23/09/2023 at 20:48

  Azerbejdžanske vlasti saopštile su danas da sa Rusijom nastavljaju razoružavanje snaga u Nagorno Karabahu, regionu uglavnom naseljenom Jermenima, gdje je početkom nedjelje azerbejdžanska vojska sprovela kratku ofanzivu.

 • Zbog oluje bez struje oko 11.000 potrošača u Šidu
  on 23/09/2023 at 20:20

  Oko 11.000 potrošača na prostoru Šida ostalo je bez struje zbog oštećenja na dalekovodu Sremska Mitrovica - Šid, usljed jakog nevremena, saopšteno je iz Elektromreže Srbije (EMS).

 • “DPS socijalne ustanove pretvorio u svoje izvore finasiranja"
  on 23/09/2023 at 20:10

  Umjesto da vi i vaša prljava politika u tišini nestanete sa ove političke scene, vi pokušavate da prikrijete tigrić kumstva i sva nedjela počinjena kako od strane DPS-a, tako i od strane najopasnijih kriminalnih grupa čije je pravno i političko utočište upravo DPS, poručile su Demokrate reagujući na današnje saopštenje DPS-a u kojem izrazili zabrinutost za sudbinu Doma za stare Nikšić.

 • „Srbija protiv nasilja“ ima četiri nova zahtjeva za RTS
  on 23/09/2023 at 19:31

  Večerašnji, 21. po redu protest "Srbija protiv nasilja", završen je ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) u Beogradu. Okupljeni su pročitali nove zahtjeve upućene Javnom servisu Srbije.

 • Ukrajina ponovo izvela raketni napad na Sevastopolj
  on 23/09/2023 at 19:28

  Ukrajina je jutros raketama napala Sevastopolj na Krimu, izjavio je danas tamošnji guverner Mihail Razvožajev. Ukrajina je izvela juče raketni udar na štab ruske flote u centru Sevastopolja.

 • “Mafija satjerana u ćošak, država pokazala snagu”
  on 23/09/2023 at 21:16

  Nakon jučerašnje pres konferencije gdje su objelodanjena imena osumnjičenih, uslijedilo je i prvo hapšenje, država pokazuje snagu, poručio je na mreži X ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filip Adžić.

 • “DPS socijalne ustanove pretvorio u svoje izvore finasiranja"
  on 23/09/2023 at 20:10

  Umjesto da vi i vaša prljava politika u tišini nestanete sa ove političke scene, vi pokušavate da prikrijete tigrić kumstva i sva nedjela počinjena kako od strane DPS-a, tako i od strane najopasnijih kriminalnih grupa čije je pravno i političko utočište upravo DPS, poručile su Demokrate reagujući na današnje saopštenje DPS-a u kojem izrazili zabrinutost za sudbinu Doma za stare Nikšić.

 • “Nikšićki Dom za stare srozan na niske grane”
  on 23/09/2023 at 16:52

  Skandali koji potresaju nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji svojim neznanjem i nesposobnostima, baš kao što su to učinili i sa CEDIS-om i Poštom Crne Gore, ruiniraju i ovu izuzetno važnu ustanovu, saopšteno je iz opštinskog odbora DPS Nikšić.

 • "Neće biti potrebe za odlaganjem popisa"
  on 23/09/2023 at 16:04

  Neće biti potrebe za odlaganjem popisa, poručio je za Televiziju Crne Gore ministar finansija Aleksandar Damjanović. On je to kazao nakon što je predsjednik popisne komisije Tuzi Nik Đeljošaj, od Vlade zatražio da popis odgodi za mjesec, jer smatra da do sada nije urađeno sve po zakonu.

 • Svaki zahtjev za odlaganje popisa je odlaganje boljeg sjutra
  on 23/09/2023 at 15:00

  Potpredsjednik SNP-a i ministar zdravlja Dragoslav Šćekić poručuo je predsjedniku Opštine Tuzi Niku Đeljošaju, da tehničke stvari u vezi sa predstojećim popisom ne izdiže na nivo koji bi mogao da remeti i odloži taj proces.

 • Abazović: Imamo najbolju perspektivu u regionu
  on 23/09/2023 at 11:42

  Crna Gora ima najbolju perspektivu u regionu, kazao je premijer Dritan Abazović dodajući da Evropska unija (EU) mora da otvori vrata za nove članice, naročito nakon situacije u Ukrajini.

 • "Investitori sa Djevičanskih ostrva promjenom naziva projekta zbunjuju javnost"
  on 23/09/2023 at 10:50

  Poslanik Demokrata Dragan Krapović apeluje na MEPPU i ministarku Anu Novaković Đurović da razmisli da li je i dalje prijava gradnje za “Riviera Montenegro Hotel & Residences” na snazi.

 • Abazović počasni građanin Nju Orleansa i ambasador Luizijane
  on 23/09/2023 at 06:34

  Premijer Crne Gore Dritan Abazović postao je počasni građanin Nju Orleansa i počasni ambasador Luizijane.

 • Izvjestiteljki UN govorili o aferi "Stanovi", istragama o torturi...
  on 23/09/2023 at 06:10

  Specijalna izvjestiteljka Ujedinjenih nacija za nezavisnost sudija i advokata Margaret Satervajt tokom boravka u Crnoj Gori posjetila je instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, a razgovorala je i sa predstavnicima nevladinih organizacija koji su joj prenijeli da su zabrinuti zbog izostanka reformi i upoznali su je sa ključnim izazovima u pravosuđu.

 • Đeljošaj poziva Vladu da odgodi Popis stanovništva
  on 22/09/2023 at 20:10

  Vlada mora hitno da reaguje, da odloži Popis stanovništav za 30 dana i zamijeni rukovodstvo Uprave za statistiku, poručio je u izjavi za medije predsjednik popisne komisije opštine Tuzi Nik Đeljošaj.

 • “Zabrinjava manji priliv direktnih stranih investicija u ovoj godini”
  on 23/09/2023 at 21:11

  Crnoj Gori potreban je održiv ekonomski razvoj i finansijska stabilnost, poručeno je sa Međunarodnog kongresa računovođa i revizora, u organizaciji Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore, koji je održan u Ulcinju.

 • Priliv stranih investicija na kraju jula 515,8 miliona eura
  on 23/09/2023 at 13:20

  Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) na kraju jula iznosio je 515,79 miliona EUR, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 229,47 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

 • "ES2 ukida doprinose za PIO"
  on 23/09/2023 at 11:35

  Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad 2. Fidelity consulting navodi da smo dobili matematički iskaz da će doprinosi za penzijsko invalidsko osiguranje biti ukinuti, čime se, kako navode, uništava koncept međugeneracijske solidarnosti.

 • Spremni da podnesu zahtjev za zvaničnu validaciju CEFTA-i
  on 23/09/2023 at 08:16

  Usklađivanjem carinskih procedura, snaženjem povjerenja među trgovinskim partnerima i smanjivanjem administrativnih opterećenja, CEFTA region će uskoro biti spreman da napravi značajne korake ka međusobno povezanom i efikasnijem ekonomskom pejzažu, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina.

 • Značajan doprinos računovodstveno - revizorske profesije
  on 22/09/2023 at 14:14

  Direktor Uprave prihoda i carina (UPC), Vladimir Bulajić je ocijenio da računovodstveno - revizorska profesija daje značajan doprinos u kreiranju standarda uspješnog i zakonitog poslovanja, kao i pravilne primjene poreskih propisa.

 • Saveljić imenovana za izvršnu direktorku EPCG-Solar gradnje
  on 22/09/2023 at 13:30

  Za novu izvršnu direktorku EPCG-Solar gradnje imenovana je Valerija Saveljić, koju su članovi Odbora direktora te kompanije na sjednici jednoglasno izabrali kao prvorangiranu kandidatkinju.

 • UPC posvećena poreskoj reformi, SB vidi pomake u RARP projektu
  on 22/09/2023 at 11:48

  Tim Uprave prihoda i carina (UPC), na čelu sa direktorom Vladimirom Bulajićem, razgovarao je sa ekspertima Svjetske banke (SB) koji su u višednevnoj posjeti Crnoj Gori, u okviru redovne misije za podršku sprovođenju i procjenu napretka projekta Reforma poreske administracije (RARP).

 • "Rebalans budžeta čeka jesenje zasijedanje Skupštine"
  on 21/09/2023 at 16:37

  Ministar finansija Aleksandar Damjanović ocjenjuje da je stanje u javnim finansijama stabilno, te da će, prema prvim procjenama, prihod od glavne turističke sezone biti preko milijardu eura. Inicijativu za smanjenje akciza na naftne derivate razmatraju, a smatra da bi trebalo nastaviti sa akcijom "Stop inflaciji" o čemu će biti više riječi naredne nedjelje. Povećanje plata i penzija neće biti moguće bez dodatnog zaduživanja, što bi, kako kaže, dovelo do kompletnog urušavanja sistema.

 • Ibrahimović: Crna Gora povoljno tlo za strana ulaganja
  on 21/09/2023 at 15:45

  Crnogorsko tržište je povoljno tlo za ulaganja inostranih partnera iz zemalja sa rastućom ekonomijom, zaključak je nakon susreta potpredsjednika Vlade i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića sa zamjenikom generalnog sekretara UNECE Dimitrijem Mariasinom.

 • Izabran novi Odbor direktora Rudnika uglja
  on 21/09/2023 at 14:59

  Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je, zasijedajući u funkciji vanredne sjednice Skupštine akcionara Rudnika uglja, izabrao nove članove Borda tog pljevaljskog preduzeća.