U KIC-U

Ugledni poljski pijanista i profesor klavira na Muzickoj akademiji u Cestonhovu Maciej Zagorski predstavice se premijerno u Crnoj Gori koncertom koji ce biti odrzan u utorak, 5. novembra, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomovic”, u 20 sati, saopsteno je iz KIC-a.

Ulaz je besplatan.

Gostovanje se realizuje u okviru projekta “International Piano Week” koji organizuje Muzicka akademija sa Cetinja.

Na programu su sonate Volfganga A. Mocarta (B-dur KV 570), Franca Suberta (a-moll D 845) i djela manje forme poljskog kompozitora Stanislava Moniuska (Tri valcera i Epigrami i druge minijature).

Poljski pijanista Masijej Zagorski (Maciej Zagorski) je poceo da pohada casove klavira sa sedam godina, a sa cetrnaest je vec priredio prvi solisticki nastup u pratnji Filharmonijskog orkestra u rodnom gradu Censtohova. Diplomirao je na Muzickoj akademiji ,,Frederik Sopen” u Varsavi, u klasi profesora Kazimirza Gjerzoda (Kazimierz Gierzod) 1989. godine, i nastavio skolovanje na Univerzitetu za muziku i scensku umjetnost u Becu, u klasi profesora Valtera Flaismana (Walter Fleischmann). Pohadao je brojne majstorske kurseve kod profesora koji predaju u Muzickoj skoli na Menhetnu i Konzervatorijumu u Moskvi: Viktor Merzhanov, Rudolf Kehrer, Arkadije Aronov (Arcady Aronov), Peter Ajher (Peter Eicher). Tokom studija, Zagorski je bio laureat klavirskog takmicenja ,,Ignaci Jan Paderevski” (1986) u Bidgoscu i Poljskom klavirskom muzickom festivalu u Slupsku (1990).

Godine 2006. je primio nagradu predsjednika Censtohove. Nastupao je sa Simfonijskim orkestrom Saut Benda, Indijana/SAD, Simfonijskim orkestrom Varsave, Nacionalnim filharmonijskim orkestrom i drugim poljskim simfonijskim ansamblima. Zagorski je takode nastupao kao solista i u okviru kamernih sastava sirom Evrope, u Japanu, Palestini, Rusiji i SAD-u. Snimio je svoje nastupe za Radio i televiziju Poljske. Njegovi CD albumi obuhvataju selekciju mazurki Romana Macijevskog (Roman Maciejewski) i cio komplet transkripcija Bah – Busoni (izdavac: Polskie Nagrania 2002). Od 2008. predaje na Univerzitetu “Jan Duglos” u Censtohovi. Deset godina je saradivao na Katedri za klavir na Muzickoj akademiji “Frederik Sopen”. Takode je bio clan zirija na klavirskim takmicenjima u Litvaniji, Poljskoj, Rusiji i Slovackoj.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • SD: Dobar rezultat naše koalicije u Budvi, bićemo još jači
  on 27/05/2024 at 10:17

  Rezultat koalicije "Čist izbor" pokazuje da su građanke i građani Budve prepoznali potencijal ovog političkog saveza koji će svakim danom biti sve jači, poruče

 • Milatović: Dušku Jovanoviću dugujemo istinu i pravdu
  on 27/05/2024 at 08:54

  Dušku Jovanoviću dugujemo istinu i pravdu, a sebi šansu da izgradimo društvo u kojem je slobodna riječ sigurna, poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, povodom 20 godina od ubistva urednika "Dana".

 • EK šalje mišljenje o pravosudnim zakonima
  on 27/05/2024 at 08:35

  Sjednica Vlade danas neće biti održana, jer je Evropska komisija najavila mišljenje na niz zakona, prije svega iz oblasti pravde i pravosuđa, saznaje naš portal.

 • "Ruka EU ispružena prema Crnoj Gori više nego ikada"
  on 27/05/2024 at 07:44

  Povodom 18 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore NVO Građanska alijansa objavila je publikaciju pod nazivom "18 godina nezavisnosti, pogled naprijed, putokaz ka EU napretku". Milan Radović iz Građanske alijanse kazao je da se Crna Gora nalazi u jednom specifičnom momentu kada su više nego ikada do sada vrata Evropske unije otvorena, te da treba iskorisiti taj trenutak.

 • Specijalni sud mora imati najmanje sedam sudnica
  on 27/05/2024 at 06:42

  Bez specijalnog suda nezamisliva je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, i trebalo bi ga formirati u što kraćem vremenskom roku, poručuje advokat Zdravko Begović.

 • "Budva da bude perspektivnije i bolje društvo"
  on 26/05/2024 at 19:06

  Potpredsjednica Demokrata i druga na izbornoj listi Dragana Kažanegra Stanišić iskoristila je danas svoje biračko pravo u Pržnu, pozivajući građane Budve da učine isto.

 • "OSI onemogućeno samostalno ostvarivanje biračkog prava"
  on 26/05/2024 at 13:53

  Niti jedno od svih 28 posmatranih biračkih mjesta u Budvi nije u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida što znači da na biračkom mjestu nije dostupan šablon za glasanje koji je izrađen u tamnoj boji od čvršćeg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista, te da etison trake nijesu pravilno postavljene, saopštio je izvršni direktor NVO Savez slijepih Crne Gore Goran Macanović.

 • "Ne odustajemo od programa Evropa Sad 2"
  on 25/05/2024 at 18:10

  PES sigurno neće povlačiti predloge čiji je idejni tvorac i autor, a neće odustajati ni od ekonomskog programa Evropa Sad 2, koji je osnova za bolji život i ekonomski prosperitet svih naših građana, poručio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Darko Dragović.

 • PES neće povući iz procedure rezoluciju o Jasenovcu
  on 25/05/2024 at 17:10

  Poslanički klub PES je podržao rezoluciju o Jasenovcu i neće je povlačiti iz skupštinske procedure, kategoričan je generalni sekretar Pokreta Evropa sad Boris Pejović.

 • Reakcija Kneževića očekivana, dogovoriti brzu rekonstrukciju Vlade
  on 25/05/2024 at 15:05

  Odluka Demokratske narodne partije (DNP) o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena njihovih zahtjeva za politikologa Vladmira Pavićevića je očekivana. Kao najbolji način da se izađe iz nastale situacije vidi dogovor i relativno brzu rekonstrukciju Vlade.