KOR

Koalicija za odrzivi razvoj KOR pozvala je danas direktora Nacionalnih parkova Crne Gore Elvira Klicu da podnese ostavku, a vrsioca duznosti vrhovnog drzavnog tuzioca Ivicu Stankovica da naredi tuzilastvu da se posveti dokazivanju i zaustavljanju izrazenog krivolova, nelegalne eksploatacije sljunka i pijeska, prekogranicnog sverca i svih drugih organizovanih kriminalnih i koruptivnih radnji na Skadarskom jezeru.

O tim se aktivnostima, kako su kazali u KOR-u, vec decenijama u javnosti govori, a u ovo doba godine poprimaju enormne razmjere.

U KOR-u smatraju da je, imajuci u vidu aktuelni momenat, u javnom, a i interesu Stankovica, da se bavljenjem tako vaznom zarisnom temom, koja je nanijela i svakodnevno nanosi ekoloski i ekonomski razorne stete drustvu u cjelini i Crnoj Gori, dokaze posvecenost i profesionalnost, te tako utice i na povecanje povjerenja u instituciju kojom rukovodi, a za koje je i potpredsjednik Vlade Zoran Pazin ocijenio da je na “nedopustivo niskom nivou”.

“Prema informacijama kojima KOR raspolaze kriminal na Skadarskom jezeru cvjeta, najvise zahvaljujuci necinjenju direktora Nacionalnih parkova Crne Gore Elviru Klici i Nacionalnog parka Skadarsko jezero Nenadu Ivanovicu, koji ni ne pokusavaju da uz pomoc Uprave policije sprijece kriminalce da divljaju jezerom, ubijaju tone ribe, unistavaju ekosistem”, navode u KOR-u.

Predlazu mu, kao sto su predlagali i Ministarstvu ekonomije, za projekte malih hidroelektrana, da se uspostavi poseban komunikacioni kanal koji bi odgovornim gradanima garantovao bezbjednost i anonimnost, a preko koga bi mogli dostavljati dokaze o krivolovu, korupciji i drugim kriminalnim i nezakonitim radnjama i time dali doprinos u procesu sakupljanja dokaza i utrvrdivanju cinjenica, te tako pomogli tuzilackim organima da urade ono sto je potrebno da se sprijeci potpuno unistavanje jezerskog i povezanih ekosistema.

“Veoma je vazno da Stankovic nadleznom tuzilastvu naredi da provjere i kolika je odgovornost upravljackog tijela Nacionalnih Parkova Crne Gore, Nacionalnog Parka “Skadarsko jezero” i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, koje vrsi inspekcijski nadzor, jer je jasno da je nesporna i da su lose upravljanje i neefikasna i selektivna primjena zakona jedni od kljucnih razloga trenutnog katastrofalnog stanja na jednom od nasih najvrijednijih prirodnih resursa koje je i zakonski zasticeno”, tvrde u KOR-u.

Dodaju da su sa terena saznali da je doveden u pitanje opstanak krapa i ukljeve.

“To je posljedica kontinuiranog krivolova, sto se mora zaustaviti ukoliko se zeli izbjeci najgori scenario – potpuni nestanak tih vrsta ribe, koje Skadarsko jezero cine jedinstvenim na planeti”, upozoravaju iz Koalicije za odrzivi razvoj.

Zato predlazu Vladi da se do donosenja ribolovnih osnova, sto je bila obaveza nadleznih institucija, strogo zabrani ribolov na Skadarskom jezeru i taj period iskoristi da se sluzba zastite, koja ima najodgovorniju ulogu, opremi i obuci shodno zakonu, kako bi uspjesno odgovorila izazovima kao sto su organizovani i prekogranicni kriminal ili korupcija.

“I ovom prilikom trazimo neopozivu ostavku Elvira Klice, direktora Nacionalnih parkova Crne Gore, zbog katastrofalnog stanja u svim nacionalnim parkovima, jer ga smatramo najodgovornijim. “Riba smrdi od glave, a cisti se od repa”, da zakljucimo i mi sa narodnim izrekama u duhu komunikacije koju bastini glavni specijalni tuzilac Milivoje Katnic, a za ciji tim, kako saznajemo sa terena, takode ima posla na jezeru, jer jezerom ne prolaze samo tone ribe”, porucuju iz KOR-a.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Milatović: Dušku Jovanoviću dugujemo istinu i pravdu
  on 27/05/2024 at 08:54

  Dušku Jovanoviću dugujemo istinu i pravdu, a sebi šansu da izgradimo društvo u kojem je slobodna riječ sigurna, poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, povodom 20 godina od ubistva urednika "Dana".

 • EK šalje mišljenje o pravosudnim zakonima
  on 27/05/2024 at 08:35

  Sjednica Vlade danas neće biti održana, jer je Evropska komisija najavila mišljenje na niz zakona, prije svega iz oblasti pravde i pravosuđa, saznaje naš portal.

 • "Ruka EU ispružena prema Crnoj Gori više nego ikada"
  on 27/05/2024 at 07:44

  Povodom 18 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore NVO Građanska alijansa objavila je publikaciju pod nazivom "18 godina nezavisnosti, pogled naprijed, putokaz ka EU napretku". Milan Radović iz Građanske alijanse kazao je da se Crna Gora nalazi u jednom specifičnom momentu kada su više nego ikada do sada vrata Evropske unije otvorena, te da treba iskorisiti taj trenutak.

 • Specijalni sud mora imati najmanje sedam sudnica
  on 27/05/2024 at 06:42

  Bez specijalnog suda nezamisliva je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, i trebalo bi ga formirati u što kraćem vremenskom roku, poručuje advokat Zdravko Begović.

 • "Budva da bude perspektivnije i bolje društvo"
  on 26/05/2024 at 19:06

  Potpredsjednica Demokrata i druga na izbornoj listi Dragana Kažanegra Stanišić iskoristila je danas svoje biračko pravo u Pržnu, pozivajući građane Budve da učine isto.

 • "OSI onemogućeno samostalno ostvarivanje biračkog prava"
  on 26/05/2024 at 13:53

  Niti jedno od svih 28 posmatranih biračkih mjesta u Budvi nije u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida što znači da na biračkom mjestu nije dostupan šablon za glasanje koji je izrađen u tamnoj boji od čvršćeg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista, te da etison trake nijesu pravilno postavljene, saopštio je izvršni direktor NVO Savez slijepih Crne Gore Goran Macanović.

 • "Ne odustajemo od programa Evropa Sad 2"
  on 25/05/2024 at 18:10

  PES sigurno neće povlačiti predloge čiji je idejni tvorac i autor, a neće odustajati ni od ekonomskog programa Evropa Sad 2, koji je osnova za bolji život i ekonomski prosperitet svih naših građana, poručio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Darko Dragović.

 • PES neće povući iz procedure rezoluciju o Jasenovcu
  on 25/05/2024 at 17:10

  Poslanički klub PES je podržao rezoluciju o Jasenovcu i neće je povlačiti iz skupštinske procedure, kategoričan je generalni sekretar Pokreta Evropa sad Boris Pejović.

 • Reakcija Kneževića očekivana, dogovoriti brzu rekonstrukciju Vlade
  on 25/05/2024 at 15:05

  Odluka Demokratske narodne partije (DNP) o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena njihovih zahtjeva za politikologa Vladmira Pavićevića je očekivana. Kao najbolji način da se izađe iz nastale situacije vidi dogovor i relativno brzu rekonstrukciju Vlade.

 • "Politički odgovorno da DNP i NSD prekinu podršku Vladi"
  on 25/05/2024 at 14:31

  Nakon izglasavanja Rezolucije o Srebrenici postalo je jasno da Pokret Evropa sad (PES) baštini sve političke prioritete Demokratske partije socijalista (DPS) i politički je odgovorno da Demokratska narodna partija (DNP) i Nova srpska demokratija (NSD) prekinu podršku Vladi i da se organizuju vanredni parlamentarni izbori, poručio je lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

 • Mujović u Trebinju o Bilećkom jezeru
  on 27/05/2024 at 06:22

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, boraviće danas u radnoj posjeti Trebinju, na poziv kolege iz Republike Srpske, Petra Đokića.

 • ASP: Ministarstvo energetike već dvije godine krši zakon
  on 26/05/2024 at 14:25

  Ministarstvo energetike i rudarstva već pune dvije godine krši Zakon o energetici i ne donosi Nacionalni klimatski i energetski plan, kao strateški dokument iz ove oblasti, dok zapisnici sa sjednica radne grupe zadužene za njegovu izradu pokazuju da se budući rad Termoelektrane (TE) Pljevlja prikazuje kao jedno od ključnih pitanja, jer se mora planirati postepeno ukidanje proizvodnje električne energije na ugalj, ocijenili su u NVO Akcija za socijalnu pravdu.

 • Fabrika peleta i briketa - kratko poslovanje, prazni pogoni i oštećeni radnici
  on 26/05/2024 at 09:12

  Vijest da će se u Pljevljima proizvoditi pelet i briketi od uglja optimistično je, prije nešto više od godinu, dočekana u tom gradu. Pogoni su, međutim, radili svega nekoliko mjeseci.

 • U ICT oblasti radi 9,8 miliona stručnjaka širom EU
  on 25/05/2024 at 20:50

  U oblasti informacione i komunikacione tehnologije (ICT) širom Evropske unije u prošloj godini radilo je 9,8 miliona stručnjaka, objavio je Eurostat.

 • Peranović: Ne planira se povećanje opšte stope PDV-a
  on 25/05/2024 at 14:17

  VD direktora Poreske uprave Sava Laketić naglasio je značaj računovodstveno-revizorske profesije u implementaciji poreskih propisa, poručujući da se intezivno radi na reforemi sveobuhvatnog poreskog sistema. On je to kazao na zatvaranju Simpozijuma Računovođa i revizora, koji je minula tri dana održan u Ulcinju.

 • Likvidna aktiva banaka u februaru 1,49 milijardi eura
  on 25/05/2024 at 13:19

  Likvidna aktiva banaka u februaru je iznosila 1,49 milijardi eura, što je 2,69 odsto manje nego u januaru.

 • Kvadrat stana skuplji za 630, plate veće 315 eura
  on 25/05/2024 at 11:13

  Od prvog kvartala 2019. godine do aprila ove godine prosječna tržišna cijena metra kvadratnog stana u novogradnji u Crnoj Gori porasla je za skoro 630 eura, pokazuje zvanična statistika.

 • Spajić: Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula
  on 25/05/2024 at 08:47

  Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula, najavio je premijer Milojko Spajić.

 • Reformom upisa radnog staža uštedjela bi i država i privreda
  on 25/05/2024 at 08:46

  Privredna komore Crne Gore organizovala je studijsku posjetu institucijama u Srbiji, a cilj posjete bilo je upoznavanje sa reformom upisa radnog staža koja je sprovedena u toj susjednoj državi.

 • Za 11 bivših "dakićevaca" po 2.000 eura
  on 25/05/2024 at 06:32

  Ustavni sud Crne Gore donio je Odluku kojom obavezuje Ministarstvo finansija da bivšim radnicima fabrike "Radoje Dakić" isplati po dvije hiljade eura na ime nematerijalne štete zbog povrede prava iz člana 32. Ustava i člana 6. stav 1. evropske Konvencije. To se navodi u informaciji koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici u vezi izvršenja odluke Ustavnog suda od 24. oktobra 2023. godine.