Izbor i priprema: C. Durdic

Na danasnji dan 1876. u Carigradu je pocela konferencija opunomocenika velikih evropskih sila na kojoj je radi okoncanja rata, povedenog protiv Turske u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini, odredena komisija koja je u toku cetvoromjesecnog primirja trebalo da obiljezi demarkacione linije na bojistima.Time je Velji rat, u kome je Crna Gora ucestvovala tri godine, bio samo nakratko prekinut.

1879 – Umro je Dzejms Klark Maksvel, najveci teorijski fizicar 19. vijeka, profesor u Londonu i Kembridzu. U najznacajnije njegove radove ubrajaju se istrazivanja u oblasti elektromagnetizma u kojima je matematicki formulisao Faradejeva otkrica. Pronasao je da je svjetlost elektromagnetske prirode (elektromagnetski talasi), dao teorijski osnov radio-talasa i radio-tehnike i cuvene “Maksvelove jednacine”. Roden je u Kembridzu na isti dan 1831. Poznata djela: “Traktat o elektricitetu i magnetizmu”, “Teorija toplote”, “Kretanje i materija” i dr.

1882 – U Zagrebu je umro srpski naucnik i filolog Dura Danicic, sekretar Drustva srpske slovesnosti, profesor Liceja i Velike skole u Beogradu. Podrzao je Vuka Karadzica u borbi za reformu srpskog jezika i pravopisa – djelo:”Rat za srpski jezik i pravopis”(1847). Kao sekretar Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, pokrenuo je 1880. izradu kapitalnog djela “Rjecnik hrvatskog ili srpskog jezika”. S latinskog je preveo Stari zavjet.

1913 – Rodena je britanska pozorisna i filmska glumica Vivijen Li, koja je stekla svjetsku slavu ulogom Skarlet O’Hare u americkom filmu “Prohujalo s vihorom”, za koju je dobila Oskar. Drugi Oskar dobila je za film “Tramvaj zvani zelja”.

1918 – Samozvani odbor za ujedinjenje Srbije i Crne Gore izdao je proglas u kome je pisalo da je Crnu Goru od austrijske okupacije oslobodila Srbija. U istom proglasu, sva krivica za okupaciju pripisana je kralju Nikoli, crnogorskoj vladi i vojsci. Istoga dana ceta srpske vojske na Cetinju skinula je i oskrnavila crnogorsku zastavu sa Dvora kralja Nikole.

1930 – Umro je holandski ljekar Kristijan Ajkman, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1929, pronalazac uzroka bolesti beri-beri. Nobelovu nagradu je dobio za otkrice vitamina B.

1947– Umro je Kurt Hasert, poznati njemacki putopisac, geograf i istrazivac. U nekoliko navrata boravio je u Crnoj Gori , a temeljna istrazivanja na ovim prostorima poceo je 1891/92. Napisao je veliki broj znacajnih radova – zapazanja o zemlji i ljudima, te priloge o fizickoj geografiji Crne Gore, s posebnim osvrtom na kras. Zbog vrijednih radova iz oblasti kartografije, mnogi ga smatraju ocem crnogorske kartografije.

1955 – Umro je francuski slikar Moris Utrilo, koji je mimo svih slikarskih pravaca i struja izgradio poseban dozivljaj ambijenta slikajuci pariske vedute, od kojih su najpoznatije one s motivima zabitih ulicica i trgova Monmartra. Tu je, gledajuci kuce okruzene vrtovima, vocnjacima ili sumarcima, razvio i izrazio majstorstvo slikanja “psihe stvar”i, videnih okom djeteta ili dozivljenih duhom naivca. Njegovoe slike svjedoce zapravo o umijecu priblizavanja vidljivog s mastovitim.

1960 – Umro je americki filmski reditelj kanadskog porijekla Mak Senet, jedan od najznacajnijih autora burlesknih komedija u periodu nijemog filma. Promovisao je Carlija Caplina.

1989 – Umro je americki pijanista porijeklom ruski Jevrejin Vladimir Horovic, jedan od najvecih majstora klavira 20. vijeka. Koncertom u Berlinu 18. decembra 1925. zapocela je njegova svjetska pijanisticka karijera. SSSR je napustio iste godine, da bi se prvi put vratio 1986, kada su njegovi koncerti u Moskvi i Lenjingradu propraceni ovacijama.

1991 – Predsjednici Srbije i Crne Gore Slobodan Milosevic i Momir Bulatovic odbacili su na Medunarodnoj konferenciji o Jugoslaviji u Hagu cetvrtu verziju Sporazuma za opste rjesenje jugoslovenske krize koju su ponudili medunarodni posrednici.

2001 – U Beogradu je potpisan sporazum o saradnji jugoslovenskih vlasti i UNMIK-a kojim su potvrdeni osnovni principi i obaveze iz rezolucije 1224 Savjeta bezbjednosti UN, cime je otvoren put za ucesce Srba na izborima na Kosovu.

2007 – Crna Gora je postala 11. clanica Evropskog centra za srednjorocnu prognozu vremena ( ECMWF). Evropski centar, sa sjedistem u Redingu u Velikoj Britaniji, osnovan je 1975. i vodeca je institucija u svijetu u pogledu numerickih prognoza vremena.

2012 – Na Rimskom trgu u Podgorici otvoren je Info centar o evroatlantskim integracijama, cija je uloga da gradane sto bolje upozna sa svim pojedinostima pristupanja Crne Gore NATO-u. Info centar, projekat nevladine organizacije – Centra za demokratsku tranziciju, otvorio je premijer Igor Luksic u prisustvu crnogorskih i NATO zvanicnika, medu kojima je bila i pomocnica generalnog sekretara Alijanse za javnu diplomatiju Kolinda Grabar.

Na danasnji dan dogodilo se i sljedece:

1914 – Francuska i Velika Britanija su u Prvom svetskom ratu objavile rat Turskoj.

1926 – Nakon cetvrtog atentata na Musolinija, u Italiji je donijet Zakon o zastiti drzave kojim je uveden totalitarni fasisticki rezim.

1931– U Niksicu je objavljen prvi i jedini broj politicko-informativnog nedjeljnog lista “Za otadzbinu”.Vlasnik i odgovorni urednik bio je Vuksan Mijuskovic, a uloga lista bila je da preporuci jednog urednikovog rodaka za poslanika.

1943 – U Jajcu je u Drugom svjetskom ratu osnovana Telegrafska agencija Nova Jugoslavija – Tanjug. Prvi direktor bio je Vladislav Ribnikar.

2005 – U Beogradu je osnovana Liberalno-demokratska partija (LDS), za cijeg je predsjednika izabran Cedomir Jovanovic.

2006 – Iracki sud osudio je bivseg predsjednika te zemlje Sadama Huseina na smrt vjesanjem za zlocine protiv covjecnosti.

2009 – Na Univerzitetu Crne Gore u Podgorici poceo je Prvi kongres dekana arhitektonskih fakulteta Jugoistocne Evrope.

2009 – U naselju Milocani u blizini Niksica otvoren je prvi staklenik za proizvodnju tulipana(lala) i ljiljana na Balkanu. “Fresh tulips Montenegro” je crnogorsko-holandska kompanija u cijem je stakleniku predvidena i proizvodnja posebne vrste lala pod nazivom “Mia Montenegro”.

2012 – Superluksuzni mega-kruzer ,,Divina” italijansko-svajcarske korporacije Mediteran Shipping s oko tri i po hiljade putnika uplovio je u Bokokotorski zaliv. ,,Divina”, s osamnaest paluba, veci je od svih brodova koji su do 2012. uplovljavali u Boku. Ima preko 139 bruto-tona, gaz 8,6 metara, dugacak je 333, a sirok 37,9 metara i moze da primi 4.345 putnika o kojima brine 1.388 clanova posade.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Kolašin grad koji je prepoznatiljiv po turističkim i kulturnim sadržajima"
  on 01/02/2023 at 14:42

  Ambasador Austrije u CG Karl Miler sastao se sa predsjednikom Opštine Vladimirom Martinovićem i tom prilikom zahvalio na gostoprimstvu, ističući da je Kolašin grad prepoznatiljiv ne samo po turističkim već i kulturnim sadržajima, navodi se u saopštenju Opštine Kolašin.

 • Radnici tvrde da su branili Željezaru i radna mjesta
  on 01/02/2023 at 14:21

  Bivšim radnicima nikšićke Željezare počelo je suđenje u Osnovnom sudu, po tužbi bivšeg vlasnika fabrike za "ometanje službenog lica u vršenju službene radnje". Radnici su poručili da se ne osjećaju krivima, jer su branili fabriku i svoja radna mjesta.

 • Rusija će se na različite načine umiješati u predstojeće izbore, djelovati na vrijeme
  on 01/02/2023 at 13:21

  Predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović kazao je da će se Rusija na različite načine umiješati u predstojeće predsjedničke izbore u Crnoj Gori koji će se održati 19. marta. On vjeruje da je isti scenario spreman i za očekivane parlamentarne izbore.

 • Crna Gora prati dešavanja u vezi sa sukobom između Palestine i Izraela
  on 01/02/2023 at 13:03

  Crna Gora sa pažnjom prati dešavanja u vezi sa sukobom između Palestine i Izraela, nažalost svjedočeći eskalaciji tenzija i gubicima života, kako u prethodnoj, tako i početkom tekuće godine, kazao je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić tokom sastanka sa ambasadorom Palestine u Crnoj Gori Rabijem Alhantulijem.

 • "Prvi smo predložili Lekića, ali i Damjanović dobar kandidat"
  on 01/02/2023 at 12:44

  Pobjednici parlamentarnih izbora iz 2020. godine treba da imaju zajedničkog kandidata na predsjedničkim izborima 19. marta jer je to siguran recept za uspjeh, kazao je funkcioner Socijalističke narodne partije (SNP) Darko Stojanović. On je na konferenciji za medije rekao da su prvi predložili Miodraga Lekića za zajedničkog kandidata, ali da su spremni da podrže i nekog drugog koga bi dogovorile stranke većine. Naglasio je da bi dobar kandidat bio i ministar finansija Saša Damjanović, jer, kako smatra, njegov rad se uvažava.

 • Vlada razriješila tri članice Odbora Skijališta
  on 01/02/2023 at 11:19

  Vlada je donijela Rješenje o razrješenju članova Odbora direktora d.o.o. „Skijališta Crne Gore” Zorice Vojinović, Ivana Ašanina i Ljiljane Đukić. Kako je saopšteno iz Službe za odnose s javnošću, donijeto je i Rješenje o imenovanju novih članova ovog društva i to Anje Vukićević, Milene Vlahović i Ivana Radevića.

 • "Crna Gora nije postigla nezavisnost od ruskog imperijalizma"
  on 01/02/2023 at 11:00

  Crna Gora, iako članica NATO-a, još nije postigla funkcionalnu geopolitičku nezavisnost od ruskog imperijalizma, prije svega zahvaljujući Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić.

 • Danas nastavak pregovora o kandidatima za ustavne sudije
  on 01/02/2023 at 10:22

  Članovi Ustavnog odbora i šefovi poslaničkih klubova sastaće se u 16 sati u Skupštini Crne Gore, kako bi razgovarali o kandidatima za sudije Ustavnog suda. Cilj sastanka je da se dođe do dogovora oko kandidata koji bi dobili potrebnu podršku u Parlamentu.

 • Bojović: Formirati 44. Vladu
  on 01/02/2023 at 09:32

  Potpredsjednik DNP-a i poslanik DF-a u Skupštini Crne Gore Dragan Bojović, pozvao je još jednom sve članice parlamentarne većine od 30. avgusta da se što prije izađe iz tehničkog mandata i VD stanja i formira nova, 44. Vlada Crne Gore.

 • "Čvrsta opredijeljenost Crne Gore da bude pouzdan partner NATO-a"
  on 01/02/2023 at 08:59

  Činjenica da Crna Gora aktivno učestvuje u mirovnim misijama, ispunjava sve međunarodno preuzete obaveze i našom podrškom po prvi put izdvaja 2% BDP-a za odbranu poštujući NATO standarde, potvrđuje čvrstu opredijeljenost Crne Gore da bude pouzdan i kredibilan partner Sjevernoatlantskog saveza, kazao je predsjednik Demokrata Aleksa Bečić.

 • EPCG da ugovori posebne uslove trgovine za nabavku gubitaka na mreži
  on 01/02/2023 at 12:24

  Vlada je Odboru direktora Elektroprivrede (EPCG) preporučila da za period od 1. januara do 28. februara ugovori posebne uslove trgovine za nabavku gubitaka na mreži Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS), na nivou regulatorno odobrene cijene metodom knjižnog odobrenja.

 • CEFTA počinje primjenu prelaznih pravila
  on 01/02/2023 at 08:43

  Članice CEFTA-e počinju primjenu prelaznih pravila o preferencijalnom porijeklu robe, zajedno sa pravilima Paneuromediteranske (PEM) konvencije.

 • MMF poboljšao prognoze za svjetsku ekonomiju
  on 01/02/2023 at 07:26

  Svjetska ekonomija pokazuje male znakove poboljšanja. Međunarodni monetarni fond (MMF) ažurirao je svoje prognoze i iako je naslov njegovog izvještaja još uvijek zastrašujući (inflacija dostigla vrhunac usred niskog rasta), ima mjesta i za dobre vijesti.

 • MMF poboljšao izglede za globalni rast u ovoj godini
  on 31/01/2023 at 20:12

  Međunarodni monetarni fond (MMF) neznatno je povećao izglede za globalni rast ove godine, zbog iznenađujući otporne potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi, nižih troškova energije i ponovnog otvaranja kineske ekonomije nakon ublažavanja ograničenja u vezi sa koronavirusom.

 • "Što prije riješiti pitanje štrajka zaposlenih u Telekomu"
  on 31/01/2023 at 17:48

  Predsjednik Kluba poslanika „Crno na bijelo“ Miloš Konatar apelovao je na nadležne institucije da budu efikasne kako bi se problemi zaposlenih u Crnogorskom Telekomu riješili što prije, uz istovremeni poziv menadžmentu te kompanije i predstavnicima sindikata da kroz dijalog i argumentovani razgovor što prije riješe probleme koji su doveli do postojećeg štrajka zaposlenih.

 • Privatizacija "Primorke" Bar pod lupom ove godine
  on 31/01/2023 at 15:35

  Predsjednik Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije Maksim Vučinić sastao se danas sa predstavnicima bivših radnika AD "Primorka" Bar. Kako je naglasio, proces privatizacije ove kompanije biće u planu Komisije za ovu godinu.

 • Obezbijeđena sredstva za povećanje zarada u javnom sektoru
  on 31/01/2023 at 14:50

  Ministarstvo finansija aktivno pregovara i finalizuje detalje u vezi novog Granskog kolektivnog ugovora za upravu i pravosuđe kojim je, između ostalog, predviđeno povećanje zarada državnih službenika i namještenika na državnom i lokalnom nivou, saopšteno je iz tog resora. Ističu da su sredstva za povećanje zarada u javnom sektora obezbijeđena i biće realizovano nakon što se zaključi granski kolektivni ugovor čije se usaglašavanje privodi kraju.

 • "Ako ne bude poziva iz EPCG do ponedjeljka, počinjemo proteste"
  on 31/01/2023 at 14:00

  Radnici Željezare na današnjem zboru odlučili su da čekaju do ponedjeljka 6. februara zvaničan poziv od EPCG za obećano zaposlenje, te da ako poziva ne bude, narednog dana 7. februara, počeće proteste ispred upravne zgrade EPCG, poručio je predstavnik Sindikata Ivan Vujović.

 • "Kandidati zanimljivi, neke bih volio na mjestu predsjednika"
  on 31/01/2023 at 13:20

  Premijer u tehničkom mandatu, Dritan Abazović, saopštio je da je najvažnije da dobijemo novog, građanskog i evropskog predsjednika. Samim tim, kako kaže predsjednik Vlade, svi ćemo biti na dobitku. Ocijenio je da su dosadašnji kandidati zanimljivi i da među njima postoje ljudi koje bi volio da vidi na mjestu predsjednika.

 • "Unaprijedićemo saradnju u oblasti carinskog sistema"
  on 31/01/2023 at 11:21

  Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja saradnju sa crnogorskim institucijama u cilju unaprjeđenja rada carinskog sistema saopštio je pomoćnik direktora i rukovodioca međunarodnih poslova za region Zapadnog Balkana, u sastavu Uprave poreza i carine Ujedinjenog Kraljevstva Dejvid Hantli. Njega je ugostio predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović.