NIKSICKA KULTURNA SCENA U NOVEMBRU

Medunarodni festival glumca obiljezice novembarski repertoar Niksicke kulturne scene, a medu brojnim programima bice odrzana i Svecana akademija kojom ce se obiljeziti 71 godina rada Muzicke skole “Dara Cokorilo”.

Direktor Niksickog pozorista Zoran Bulajic, saopstio je da ce ovogodisnji 16. Medunarodni festival glumca biti odrzan od 28. novembra do 3. decembra u okviru koga ce publika moci da odgleda pet predstava u zvanicnoj konkurenciji i sestu na zavrsnici smotre, van konkurencije, u cast nagradenih.

“Niksicko pozoriste je producent i organizator ove znacajne teatarske smotre, a ove godine nas ocekuje jedno od boljih festivalskih izdanja. Festival cemo poceti i zavrsiti sa megahitovima produkcija drzava iz okruzenja”, rekao je Bulajic na konferenciji za novinare u Nisickom pozoristu.

Festival ce otvoriti predstava “Kauboji” zagrebackog teatra “Exit”, koja je, kako je najavio Bulajic, imala vise od 500 izvodenja, traje duze od decenije, igrana je sirom Evrope i svijeta i jedna je od najnagradivanijih u novijoj istoriji hrvatskog kazalista.

“Na pocetku Festivala imacemo predstavu kakva nije gledana u Niksicu, koja traje duze od tri i po sata, a garancija da zavreduje paznju gledalaca su prethodne predstave zagrebackog Teatra Exit, koji slovi za jednu od najprestiznijih kuca u okruzenju”, ocijenio je Bulajic.

U takmicarskom dijelu, po odluci selektora, na zavrsnici takmicarskog dijela Festivala, bice izvedena i predstava AV, Carmela, Sarajevskog ratnog teatra.

Druge veceri gostovace predstava “Kozocid”, Gradskog pozorista iz Podgorice, autorska predstava Vide Ognjenovic, a trece veceri Krusevacko pozoriste i Art tema Beograd predstavice se komadom “I svaki put kao da je prvi”.

U okviru festivalskog programa predstavice se i Crnogorsko narodno pozoriste (CNP) sa predstavom “Smrt i djevojka”, dok ce u cast nagradenih, van konkurencije, biti izvedena predstava Niksickog pozorista “Gospodska krv”.

“Festivalski program u zvanicnoj konkurenciji proteci ce u znaku drame i monodrame, dok ce kraj oznaciti komedija iz produkcije Niksickog pozorista”, rekao je Bulajic.

Govoreci o programima koje potpisuje ta ustanova kulture, Bulajic je u okviru novembarskog repertoara najavio i gostovanje predstave “Gospodska krv” u Pljevljima, dok ce na djecijoj sceni Niksicko pozoriste ugostiti predstavu “Herkules”, beogradske produkcije.

U okviru filmskog programa, u znak sjecanja na 70 godina Lovcen filma, Niksicko pozoriste ce u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, obiljeziti taj znacajan datum prikazivanjem cetiri filma, od kojih su “Lazni car” i “Zle pare” jedni od prvjenaca poslijeratne kinematografije u crno bijeloj tehnici iz 1955. i 1956. godine.

Bice prikazani i filmovi “Kapo”, italijansko-francuske-jugoslovenske koprodukcije i “Lovac na jelene” iz 1978. godine.

Direktor Muzicke skole “Dara Cokorilo” Sanja Radulovic, najavila je da ce 15. novembra u 12 sati u koncernoj sali skole biti odrzana Svecana akademija povodom obiljezavanja 71 godine uspjesnog rada, te obrazovne ustanove.

“U prizemlju kuce Gardasevica u Ulici Vuka Karadzica 15. novembra 1948. godine napisane su prve note na tablama Muzicke skole. Tada su na dva odsjeka za klavir i violinu upisana 44 ucenika, da bi od tadasnje male drzavne skole prerasla u Muzicku skolu za osnovno i srednje muzicko obrazovanje, koja je ove godine upisala 613 ucenika”, podsjetila je Radulovic.

U Muzickoj skoli za osnovno obrazovanje, precizirala je Radulovic, skoluje se 587 ucenika, koji znanje sticu na 11 obrazovnih programa, dok se ostali obrazuju na devet programa srednjoskolske nastave te ustanove.

“Profesori i ucenici Muzicke skole ostvarili su sjajne rezultate i na drzavnim i medunarodnim takmicenjima. Prosle godine na takmicenju, koje vazi za jedno od najacih u regionu, osvojili smo po tri prva, druga i treca mjesta”, navela je Radulovic.

Ucenici niksicke Muzicke skole ucestvovali su i na 22 medunarodna takmicenja i osvojili 29 prvih, 26 drugih i tri trece nagrade.

“Prosle godine ucenici i profesori nase skole nagradeni su nagradama iz Fonda za kvalitet. Nagradene su profesorice Dijana Dendic, Vesna Sarac, Milena Kovac i Mira Der, a od ucenika srednje Muzicke skole Ivana Dendic, Milena Radulovic, Marko Lazovic i Joko Mickovic”, predocila je Radulovic i dodala da o radu i talentu profesora i ucenika svjedoce takva postignuca.

Muzicka skola iz Niksica prosle godine proglasena je najuspjesnijom na Festivalu Isidor Bajic, podsjetila je Radulovic, i saopstila da je i koncertna aktivnost te ustanove bila jako bogata.

“Odrzan je veliki broj koncerata koji su bili u organizaciji iskljucivo ucenika i profesora skole, a rijec je o cjelovecernjim koncertima orkestarske muzike, operske muzike, horske i kombinovane muzike”, rekla je Radulovic.

Govoreci o predstojecoj svecanoj akedemiji, ona je navela, da ce na programu biti raznovrstan sadrzaj umjetnicke muzike, a nastupice ucenici i profesori srednje Muzicke skole. Na akademiji ce se predstaviti solisti na klaviru, violini, gitari, solo pjevaci, a bice i sastavi kamerne muzike. Stilovi i zanrovi ce biti vrlo raznoliki.

Koordinatorka programa Niksicke kulturne scene Kristina Radovic, saopstila je da ce u novembru biti realizovano jos 17 programa.

Niksicka kulturna scena je novi programski koncept i nastavak Programa podrske razvoju kulture, koji se realizuju uz pomoc Vlade i opstine Niksic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Od reformi Crne Gore korist mogu imati i države regiona"
  on 05/12/2023 at 16:39

  Bosna i Hercegovina (BiH) nastaviće da podržava Crnu Goru na putu ka EU, poručio je ambasador te države Branimir Jukić i poručio da od reformi koje Crne Gora sprovodi koristi mogu imati i države regiona. On je danas razgovarao sa ministarkom rada i socijalnog staranja Naidom Nišić.

 • EU: Ograničeni napredak Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala
  on 05/12/2023 at 16:32

  Očekuje se da Savjet za opšte poslove Evropske unije na nivou ministara, u nacrtu pripremljenom za Kosovo, podvuče činjenicu da je ostvaren ograničen napredak u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i vladavine prava, saznaje portal koha.net.

 • IDF: Trupe u Kan Junisu, najintenzivnije borbe od početka operacije
  on 05/12/2023 at 16:17

  Izrael je ušao u novu fazu rata, odbrambene snage djeluju u svim djelovima Pojasa Gaze, a glavne operacije su na jugu u Kan Junisu. Cilj proširenih akcija je, uništenje lidera Hamasa, saopštio je Izrael. Najmanje 50 civila je ubijeno, a više stotina je povrijeđeno, u seriji izraelskih napada na dvije škole u gradu Gazi, u ​​kojima su bila smještena raseljena lica, saopštila je palestinska novinska agencija Vafa. Nema sigurnih zona u Pojasu Gaze, poručio je šef Ujedinjenih nacija za humanitarnu pomoć Martin Grifits.

 • Micev podnio ostavku u Zavodu za hidrometeorologiju
  on 05/12/2023 at 16:09

  Vršilac dužnosti pomoćnika direktora Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Branko Micev je 28. novembra podnio ostavku na to radno mjesto.

 • "Realno je da zatvorimo sva EU poglavlja za dvije godine"
  on 05/12/2023 at 15:55

  Crna Gora je najdalje odmakla u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, i uz nastavak reformi postoji realna mogućnost da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja 2026. godine, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović razgovarao je sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije, povodom završetka španskog predsjedavanja Evropskom unijom.

 • Brgljez u potrazi za hranom na sjeveru Crne Gore
  on 05/12/2023 at 15:48

  Brgljez (latinski: Sitta europaea) vrsta je ptice koja pripada rodu Sitta. Čitalac Portala RTCG poslao nam je snimak druženja sa ovom pticom.

 • Lavrov: Stvaranje Kaspijskog savjeta znači jačanje regionalne saradnje
  on 05/12/2023 at 15:39

  Stvaranje Kaspijskog savjeta moglo bi da pomogne daljem jačanju regionalne saradnje, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na današnjem sastanku sa najvišim diplomatama Azerbejdžana, Irana, Kazahstana i Turkmenistana.

 • Britanska nagrada za modu 2023: Šta je ko obukao i ko je dominirao crvenim tepihom
  on 05/12/2023 at 15:38

  Svetske zvezde, među kojima su Pamela Anderson i Gvinet Paltrou, prošetale su crvenim tepihom u Londonu.

 • U trećem kvartalu izdata 101 građevinska dozvola
  on 05/12/2023 at 15:30

  U Crnoj Gori je u trećem kvartalu izdata 101 građevinska dozvola i prijava radova, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

 • Berbok pred izbore u Srbiji: „Pažljivo gledamo“
  on 05/12/2023 at 15:25

  „U Evropi ne može biti sivih zona.“ To je bio deo odgovora Analene Berbok na pitanje postavljeno tokom konferencije za novinare u Ljubljani koje se odnosilo na predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra, kao i na ruski uticaj u toj zemlji.

 • Milatović upriličio svečanu večeru u čast diplomatskog kora
  on 05/12/2023 at 20:49

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović upriličio je u Vladinom domu na Cetinju svečanu večeru u čast predstavnika diplomatskog kora. Obraćajući se prisutnima, predsjednik Milatović je izrazio zadovoljstvo što je domaćin skupa, kojim je još jednom potvrđeno snažno prijateljstvo Crne Gore i država koje predstavljaju i iskazao uvjerenje da će zajedno, u srdačnoj atmosferi, stvarati nove perspektive komunikacije i saradnje.

 • Važno depolitizovati izbornu administraciju
  on 05/12/2023 at 20:12

  Manjinske partije su tri decenije održavale vlast u Crnoj Gori i koristile afirmativnu akciju, ocijenio je advokat i funkcioner Nove srpske demokratije (NSD) Mitar Šušić u emisiji "Okrugli sto" na TVCG.

 • Intenziviranje saradnje sa Alžirom da počiva na snažno postavljenim temeljima
  on 05/12/2023 at 19:45

  Intenziviranje saradnje Crne Gore i Alžira treba da počiva na snažno postavljenim temeljima i razumijevanju koje je u osnovi istorijskih odnosa dvije države, kazao je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Okrugli sto: Je li izborna reforma osuđena na propast?
  on 05/12/2023 at 19:18

  Izborna reforma uprkos zahtjevima iz Brisela skoro deceniju osuđena na propast. Je li vrijeme za iskorak, tema je emisije Okrugli sto na Parlamentarnom kanalu.

 • "Realno je da zatvorimo sva EU poglavlja za dvije godine"
  on 05/12/2023 at 15:55

  Crna Gora je najdalje odmakla u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, i uz nastavak reformi postoji realna mogućnost da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja 2026. godine, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović razgovarao je sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije, povodom završetka španskog predsjedavanja Evropskom unijom.

 • Ivanović sa ambasadorima: Poziv na prekid vatre na Bliskom istoku
  on 05/12/2023 at 14:31

  Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović razgovarao je danas, sa ambasadorima Izraela Jahelom Vilanom, Alžira Fatahom Mahrazom i Gruzije Tamarom Liluašvili, naglasivši da je proces evropske integracije apsolutni prioritet.

 • Spajić: Naredne godine da smanjimo budžetski deficit
  on 05/12/2023 at 14:22

  Za Crnu Goru je jako bitno da naredne godine smanji fiskalni i budžetski deficit, smatra premijer Milojko Spajić.

 • "Za rezultate na PISA testiranju kriva vlast i revanšizam"
  on 05/12/2023 at 14:07

  Za loše rezultate na PISA testiranju kriva je vlast koja se nije bavila unaprjeđivanjem prosvjete, već revanšizmom i indoktrinacijom, smatraju u Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

 • Zoran Šljukić v.d. direktor EPCG
  on 05/12/2023 at 13:52

  Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) na današnjoj sjednici je za vršioca dužnosti izvršnog direktora imenovao Zorana Šljukića, saznaje TVCG.

 • Naredne sedmice ponovno saslušanje kandidata za Sudski savjet
  on 05/12/2023 at 11:59

  Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu ponovo će 12. decembra saslušati kandidate za tri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.