NIKSICKA KULTURNA SCENA U NOVEMBRU

Medunarodni festival glumca obiljezice novembarski repertoar Niksicke kulturne scene, a medu brojnim programima bice odrzana i Svecana akademija kojom ce se obiljeziti 71 godina rada Muzicke skole “Dara Cokorilo”.

Direktor Niksickog pozorista Zoran Bulajic, saopstio je da ce ovogodisnji 16. Medunarodni festival glumca biti odrzan od 28. novembra do 3. decembra u okviru koga ce publika moci da odgleda pet predstava u zvanicnoj konkurenciji i sestu na zavrsnici smotre, van konkurencije, u cast nagradenih.

“Niksicko pozoriste je producent i organizator ove znacajne teatarske smotre, a ove godine nas ocekuje jedno od boljih festivalskih izdanja. Festival cemo poceti i zavrsiti sa megahitovima produkcija drzava iz okruzenja”, rekao je Bulajic na konferenciji za novinare u Nisickom pozoristu.

Festival ce otvoriti predstava “Kauboji” zagrebackog teatra “Exit”, koja je, kako je najavio Bulajic, imala vise od 500 izvodenja, traje duze od decenije, igrana je sirom Evrope i svijeta i jedna je od najnagradivanijih u novijoj istoriji hrvatskog kazalista.

“Na pocetku Festivala imacemo predstavu kakva nije gledana u Niksicu, koja traje duze od tri i po sata, a garancija da zavreduje paznju gledalaca su prethodne predstave zagrebackog Teatra Exit, koji slovi za jednu od najprestiznijih kuca u okruzenju”, ocijenio je Bulajic.

U takmicarskom dijelu, po odluci selektora, na zavrsnici takmicarskog dijela Festivala, bice izvedena i predstava AV, Carmela, Sarajevskog ratnog teatra.

Druge veceri gostovace predstava “Kozocid”, Gradskog pozorista iz Podgorice, autorska predstava Vide Ognjenovic, a trece veceri Krusevacko pozoriste i Art tema Beograd predstavice se komadom “I svaki put kao da je prvi”.

U okviru festivalskog programa predstavice se i Crnogorsko narodno pozoriste (CNP) sa predstavom “Smrt i djevojka”, dok ce u cast nagradenih, van konkurencije, biti izvedena predstava Niksickog pozorista “Gospodska krv”.

“Festivalski program u zvanicnoj konkurenciji proteci ce u znaku drame i monodrame, dok ce kraj oznaciti komedija iz produkcije Niksickog pozorista”, rekao je Bulajic.

Govoreci o programima koje potpisuje ta ustanova kulture, Bulajic je u okviru novembarskog repertoara najavio i gostovanje predstave “Gospodska krv” u Pljevljima, dok ce na djecijoj sceni Niksicko pozoriste ugostiti predstavu “Herkules”, beogradske produkcije.

U okviru filmskog programa, u znak sjecanja na 70 godina Lovcen filma, Niksicko pozoriste ce u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, obiljeziti taj znacajan datum prikazivanjem cetiri filma, od kojih su “Lazni car” i “Zle pare” jedni od prvjenaca poslijeratne kinematografije u crno bijeloj tehnici iz 1955. i 1956. godine.

Bice prikazani i filmovi “Kapo”, italijansko-francuske-jugoslovenske koprodukcije i “Lovac na jelene” iz 1978. godine.

Direktor Muzicke skole “Dara Cokorilo” Sanja Radulovic, najavila je da ce 15. novembra u 12 sati u koncernoj sali skole biti odrzana Svecana akademija povodom obiljezavanja 71 godine uspjesnog rada, te obrazovne ustanove.

“U prizemlju kuce Gardasevica u Ulici Vuka Karadzica 15. novembra 1948. godine napisane su prve note na tablama Muzicke skole. Tada su na dva odsjeka za klavir i violinu upisana 44 ucenika, da bi od tadasnje male drzavne skole prerasla u Muzicku skolu za osnovno i srednje muzicko obrazovanje, koja je ove godine upisala 613 ucenika”, podsjetila je Radulovic.

U Muzickoj skoli za osnovno obrazovanje, precizirala je Radulovic, skoluje se 587 ucenika, koji znanje sticu na 11 obrazovnih programa, dok se ostali obrazuju na devet programa srednjoskolske nastave te ustanove.

“Profesori i ucenici Muzicke skole ostvarili su sjajne rezultate i na drzavnim i medunarodnim takmicenjima. Prosle godine na takmicenju, koje vazi za jedno od najacih u regionu, osvojili smo po tri prva, druga i treca mjesta”, navela je Radulovic.

Ucenici niksicke Muzicke skole ucestvovali su i na 22 medunarodna takmicenja i osvojili 29 prvih, 26 drugih i tri trece nagrade.

“Prosle godine ucenici i profesori nase skole nagradeni su nagradama iz Fonda za kvalitet. Nagradene su profesorice Dijana Dendic, Vesna Sarac, Milena Kovac i Mira Der, a od ucenika srednje Muzicke skole Ivana Dendic, Milena Radulovic, Marko Lazovic i Joko Mickovic”, predocila je Radulovic i dodala da o radu i talentu profesora i ucenika svjedoce takva postignuca.

Muzicka skola iz Niksica prosle godine proglasena je najuspjesnijom na Festivalu Isidor Bajic, podsjetila je Radulovic, i saopstila da je i koncertna aktivnost te ustanove bila jako bogata.

“Odrzan je veliki broj koncerata koji su bili u organizaciji iskljucivo ucenika i profesora skole, a rijec je o cjelovecernjim koncertima orkestarske muzike, operske muzike, horske i kombinovane muzike”, rekla je Radulovic.

Govoreci o predstojecoj svecanoj akedemiji, ona je navela, da ce na programu biti raznovrstan sadrzaj umjetnicke muzike, a nastupice ucenici i profesori srednje Muzicke skole. Na akademiji ce se predstaviti solisti na klaviru, violini, gitari, solo pjevaci, a bice i sastavi kamerne muzike. Stilovi i zanrovi ce biti vrlo raznoliki.

Koordinatorka programa Niksicke kulturne scene Kristina Radovic, saopstila je da ce u novembru biti realizovano jos 17 programa.

Niksicka kulturna scena je novi programski koncept i nastavak Programa podrske razvoju kulture, koji se realizuju uz pomoc Vlade i opstine Niksic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Kolašin grad koji je prepoznatiljiv po turističkim i kulturnim sadržajima"
  on 01/02/2023 at 14:42

  Ambasador Austrije u CG Karl Miler sastao se sa predsjednikom Opštine Vladimirom Martinovićem i tom prilikom zahvalio na gostoprimstvu, ističući da je Kolašin grad prepoznatiljiv ne samo po turističkim već i kulturnim sadržajima, navodi se u saopštenju Opštine Kolašin.

 • Radnici tvrde da su branili Željezaru i radna mjesta
  on 01/02/2023 at 14:21

  Bivšim radnicima nikšićke Željezare počelo je suđenje u Osnovnom sudu, po tužbi bivšeg vlasnika fabrike za "ometanje službenog lica u vršenju službene radnje". Radnici su poručili da se ne osjećaju krivima, jer su branili fabriku i svoja radna mjesta.

 • Rusija će se na različite načine umiješati u predstojeće izbore, djelovati na vrijeme
  on 01/02/2023 at 13:21

  Predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović kazao je da će se Rusija na različite načine umiješati u predstojeće predsjedničke izbore u Crnoj Gori koji će se održati 19. marta. On vjeruje da je isti scenario spreman i za očekivane parlamentarne izbore.

 • Crna Gora prati dešavanja u vezi sa sukobom između Palestine i Izraela
  on 01/02/2023 at 13:03

  Crna Gora sa pažnjom prati dešavanja u vezi sa sukobom između Palestine i Izraela, nažalost svjedočeći eskalaciji tenzija i gubicima života, kako u prethodnoj, tako i početkom tekuće godine, kazao je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić tokom sastanka sa ambasadorom Palestine u Crnoj Gori Rabijem Alhantulijem.

 • "Prvi smo predložili Lekića, ali i Damjanović dobar kandidat"
  on 01/02/2023 at 12:44

  Pobjednici parlamentarnih izbora iz 2020. godine treba da imaju zajedničkog kandidata na predsjedničkim izborima 19. marta jer je to siguran recept za uspjeh, kazao je funkcioner Socijalističke narodne partije (SNP) Darko Stojanović. On je na konferenciji za medije rekao da su prvi predložili Miodraga Lekića za zajedničkog kandidata, ali da su spremni da podrže i nekog drugog koga bi dogovorile stranke većine. Naglasio je da bi dobar kandidat bio i ministar finansija Saša Damjanović, jer, kako smatra, njegov rad se uvažava.

 • Vlada razriješila tri članice Odbora Skijališta
  on 01/02/2023 at 11:19

  Vlada je donijela Rješenje o razrješenju članova Odbora direktora d.o.o. „Skijališta Crne Gore” Zorice Vojinović, Ivana Ašanina i Ljiljane Đukić. Kako je saopšteno iz Službe za odnose s javnošću, donijeto je i Rješenje o imenovanju novih članova ovog društva i to Anje Vukićević, Milene Vlahović i Ivana Radevića.

 • "Crna Gora nije postigla nezavisnost od ruskog imperijalizma"
  on 01/02/2023 at 11:00

  Crna Gora, iako članica NATO-a, još nije postigla funkcionalnu geopolitičku nezavisnost od ruskog imperijalizma, prije svega zahvaljujući Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić.

 • Danas nastavak pregovora o kandidatima za ustavne sudije
  on 01/02/2023 at 10:22

  Članovi Ustavnog odbora i šefovi poslaničkih klubova sastaće se u 16 sati u Skupštini Crne Gore, kako bi razgovarali o kandidatima za sudije Ustavnog suda. Cilj sastanka je da se dođe do dogovora oko kandidata koji bi dobili potrebnu podršku u Parlamentu.

 • Bojović: Formirati 44. Vladu
  on 01/02/2023 at 09:32

  Potpredsjednik DNP-a i poslanik DF-a u Skupštini Crne Gore Dragan Bojović, pozvao je još jednom sve članice parlamentarne većine od 30. avgusta da se što prije izađe iz tehničkog mandata i VD stanja i formira nova, 44. Vlada Crne Gore.

 • "Čvrsta opredijeljenost Crne Gore da bude pouzdan partner NATO-a"
  on 01/02/2023 at 08:59

  Činjenica da Crna Gora aktivno učestvuje u mirovnim misijama, ispunjava sve međunarodno preuzete obaveze i našom podrškom po prvi put izdvaja 2% BDP-a za odbranu poštujući NATO standarde, potvrđuje čvrstu opredijeljenost Crne Gore da bude pouzdan i kredibilan partner Sjevernoatlantskog saveza, kazao je predsjednik Demokrata Aleksa Bečić.

 • EPCG da ugovori posebne uslove trgovine za nabavku gubitaka na mreži
  on 01/02/2023 at 12:24

  Vlada je Odboru direktora Elektroprivrede (EPCG) preporučila da za period od 1. januara do 28. februara ugovori posebne uslove trgovine za nabavku gubitaka na mreži Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS), na nivou regulatorno odobrene cijene metodom knjižnog odobrenja.

 • CEFTA počinje primjenu prelaznih pravila
  on 01/02/2023 at 08:43

  Članice CEFTA-e počinju primjenu prelaznih pravila o preferencijalnom porijeklu robe, zajedno sa pravilima Paneuromediteranske (PEM) konvencije.

 • MMF poboljšao prognoze za svjetsku ekonomiju
  on 01/02/2023 at 07:26

  Svjetska ekonomija pokazuje male znakove poboljšanja. Međunarodni monetarni fond (MMF) ažurirao je svoje prognoze i iako je naslov njegovog izvještaja još uvijek zastrašujući (inflacija dostigla vrhunac usred niskog rasta), ima mjesta i za dobre vijesti.

 • MMF poboljšao izglede za globalni rast u ovoj godini
  on 31/01/2023 at 20:12

  Međunarodni monetarni fond (MMF) neznatno je povećao izglede za globalni rast ove godine, zbog iznenađujući otporne potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi, nižih troškova energije i ponovnog otvaranja kineske ekonomije nakon ublažavanja ograničenja u vezi sa koronavirusom.

 • "Što prije riješiti pitanje štrajka zaposlenih u Telekomu"
  on 31/01/2023 at 17:48

  Predsjednik Kluba poslanika „Crno na bijelo“ Miloš Konatar apelovao je na nadležne institucije da budu efikasne kako bi se problemi zaposlenih u Crnogorskom Telekomu riješili što prije, uz istovremeni poziv menadžmentu te kompanije i predstavnicima sindikata da kroz dijalog i argumentovani razgovor što prije riješe probleme koji su doveli do postojećeg štrajka zaposlenih.

 • Privatizacija "Primorke" Bar pod lupom ove godine
  on 31/01/2023 at 15:35

  Predsjednik Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije Maksim Vučinić sastao se danas sa predstavnicima bivših radnika AD "Primorka" Bar. Kako je naglasio, proces privatizacije ove kompanije biće u planu Komisije za ovu godinu.

 • Obezbijeđena sredstva za povećanje zarada u javnom sektoru
  on 31/01/2023 at 14:50

  Ministarstvo finansija aktivno pregovara i finalizuje detalje u vezi novog Granskog kolektivnog ugovora za upravu i pravosuđe kojim je, između ostalog, predviđeno povećanje zarada državnih službenika i namještenika na državnom i lokalnom nivou, saopšteno je iz tog resora. Ističu da su sredstva za povećanje zarada u javnom sektora obezbijeđena i biće realizovano nakon što se zaključi granski kolektivni ugovor čije se usaglašavanje privodi kraju.

 • "Ako ne bude poziva iz EPCG do ponedjeljka, počinjemo proteste"
  on 31/01/2023 at 14:00

  Radnici Željezare na današnjem zboru odlučili su da čekaju do ponedjeljka 6. februara zvaničan poziv od EPCG za obećano zaposlenje, te da ako poziva ne bude, narednog dana 7. februara, počeće proteste ispred upravne zgrade EPCG, poručio je predstavnik Sindikata Ivan Vujović.

 • "Kandidati zanimljivi, neke bih volio na mjestu predsjednika"
  on 31/01/2023 at 13:20

  Premijer u tehničkom mandatu, Dritan Abazović, saopštio je da je najvažnije da dobijemo novog, građanskog i evropskog predsjednika. Samim tim, kako kaže predsjednik Vlade, svi ćemo biti na dobitku. Ocijenio je da su dosadašnji kandidati zanimljivi i da među njima postoje ljudi koje bi volio da vidi na mjestu predsjednika.

 • "Unaprijedićemo saradnju u oblasti carinskog sistema"
  on 31/01/2023 at 11:21

  Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja saradnju sa crnogorskim institucijama u cilju unaprjeđenja rada carinskog sistema saopštio je pomoćnik direktora i rukovodioca međunarodnih poslova za region Zapadnog Balkana, u sastavu Uprave poreza i carine Ujedinjenog Kraljevstva Dejvid Hantli. Njega je ugostio predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović.