GODISNICA PADA AMBASADE

Na danasnji dan prije 40 godina iranski studenti su zaposeli americku ambasadu u Iranu, uzevsi 52 Amerikanca kao taoce. Talacka kriza je trajala 444 dana, a njene posljedice osjecaju se i danas.

Kako pise Dojce vele (Deutsche Welle – DW), raspolozenje u Teheranu ujutro 4. novembra 1979. bilo je napeto. Nije bilo proslo ni tri dana kako je voda revolucije ajatolah Ruhola Homeini svoje sljedbenike pozvao na akciju koja je cijelom svijetu trebalo jos jednom da pokaze da je Iran poslije uspjesne revolucije napokon postao Islamska Republika i da je persijski sah zauvijek svrgnut sa vlasti.

“Smrt Americi”, skandiarale su stotine studenata ispred americke ambasade. Kasno prepodne, nekoliko desetina njih su presli ogradu i nasilno usli u zgradu. Zarobili su 66 americkih gradana, od kojih su 52 zadrzali kao taoce – na uzas cijelog zapadnog svijeta.

Bliski saradnik Homeinija i kasnije drzavni sekretar Sadek Tabatabai rekao je da je u njihovim ocima diplomatska misija Vasingtona u Iranu bila steciste spijunaze.

“Da je americka ambasada u Teheranu zaista bila diplomatski centar i da su njene aktivnosti bile cisto prikupljanje informacija ili u okviru uobicajenog rada obavjestajnih sluzbi, onda bi se moglo govoriti i drugacije. Ali posto je dokazano da su ti ljudi u americkoj ambasadi poslije revolucije bili umijesani u mnoge nemire u zemlji, i cak ih planirali, onda se s pravom moze zakljuciti da to nije bio istinski centar diplomatije, nego centar spijunaze”, rekao je.

Zaposjedanje americke ambasade u Teheranu bilo je medunarodni skandal. Jer ni u vrijeme Drugog svjetskog rata nije se desilo da zemlja domacin napadne diplomatsku misiju neke zemlje i ljude u njoj izlozi agresiji.

Vladari u Iranu su ocigledno htjeli da svjetskoj javnosti nedvosmisleno pokazu da se u njihovoj zemlji s pobjedom islamske revolucije 11. februara 1979. dogodilo vise od uobicajene promjene vlasti. U njihovim ocima je pocelo novo doba. Po prvi put u istoriji uspostavljena je islamska republika pod vodstvom siitskog svestenstva, za koju se na referendumu 1. aprila izjasnilo vise od 90 odsto stanovnistva.

Homeini nije ni podrzao niti osudio akciju. Znao je da svakim danom talacke krize njegov autoritet raste, a time i pritisak na Vasington.

Posto su pregovori bili neuspjesni, americki predsjednik Dzimi Karter vidio je samo jedan izlaz. I tako je 24. aprila 1980. pokrenuo vojnu operaciju – sa pogubnim posljedicama, kako je sam morao da prizna.

“Nakon sto se, po mom naredenju, tim za oslobadenje talaca povukao, dva helikoptera sudarila su se na tlu poslije tocenja goriva u iranskoj pustinji. Nije bilo borbe, ali je poginulo osam clanova posade. Ali, necemo odustati”, rekao je.

Propala operacija spasavanja dovela je do pada Karterove popularnosti i u novembru 1980. je za novog predsjednika SAD izabran Ronald Regan.

Ali, bas kada je Regan preuzimao funkciju, Karter je jos jednom bio u centru paznje: tog 20. januara 1981. bivsi predsjednik SAD u Frankfurtu na Majni je docekao svoje sunarodnike – koji su pusteni na slobodu poslije tacno 444 dana.

“Zelim jasno da kazem da ce iranska vlada – svi odgovorni – za sva vremena biti prokleti zbog onoga sto su ucinili nasim sunarodnicima”, rekao je bivsi predsjednik.

Zaposedanje ambasade SAD 4. novembra 1979. ucinilo je da Vasington i Teheran, koji su blisko saradivali decenijama, postanu zestoki neprijatelji. Pritom, ta akcija nije bila planirana.

Trideset godina kasnije Abas Abdi, jedan od glavnih u toj akciji za nemacki radio je rekao da je zaposijedanje ambasade bilo spontana inicijativa.

“Nije bila planirana duza akcija. Razmisljali smo o kratkom protestu. Da je bilo tako, sve bi bilo zaboravljeno nakon nekog vremena. Jedan od razloga zbog kojeg je to trajalo toliko dugo je bila velika podrska akciji. To znaci da su u osnovi i potencijalno bile moguce slicne akcije. Zato ne mogu reci sta bi se dogodilo da to nijesmo uradili. Nesto bi se sigurno dogodilo, u nekom drugom obliku. Ali studenti definitivno nijesu imali namjeru da ostanu duze od pet dana i mislili su da napuste ambasadu nakon pet dana”, naveo je.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Od reformi Crne Gore korist mogu imati i države regiona"
  on 05/12/2023 at 16:39

  Bosna i Hercegovina (BiH) nastaviće da podržava Crnu Goru na putu ka EU, poručio je ambasador te države Branimir Jukić i poručio da od reformi koje Crne Gora sprovodi koristi mogu imati i države regiona. On je danas razgovarao sa ministarkom rada i socijalnog staranja Naidom Nišić.

 • EU: Ograničeni napredak Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala
  on 05/12/2023 at 16:32

  Očekuje se da Savjet za opšte poslove Evropske unije na nivou ministara, u nacrtu pripremljenom za Kosovo, podvuče činjenicu da je ostvaren ograničen napredak u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i vladavine prava, saznaje portal koha.net.

 • IDF: Trupe u Kan Junisu, najintenzivnije borbe od početka operacije
  on 05/12/2023 at 16:17

  Izrael je ušao u novu fazu rata, odbrambene snage djeluju u svim djelovima Pojasa Gaze, a glavne operacije su na jugu u Kan Junisu. Cilj proširenih akcija je, uništenje lidera Hamasa, saopštio je Izrael. Najmanje 50 civila je ubijeno, a više stotina je povrijeđeno, u seriji izraelskih napada na dvije škole u gradu Gazi, u ​​kojima su bila smještena raseljena lica, saopštila je palestinska novinska agencija Vafa. Nema sigurnih zona u Pojasu Gaze, poručio je šef Ujedinjenih nacija za humanitarnu pomoć Martin Grifits.

 • Micev podnio ostavku u Zavodu za hidrometeorologiju
  on 05/12/2023 at 16:09

  Vršilac dužnosti pomoćnika direktora Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Branko Micev je 28. novembra podnio ostavku na to radno mjesto.

 • "Realno je da zatvorimo sva EU poglavlja za dvije godine"
  on 05/12/2023 at 15:55

  Crna Gora je najdalje odmakla u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, i uz nastavak reformi postoji realna mogućnost da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja 2026. godine, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović razgovarao je sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije, povodom završetka španskog predsjedavanja Evropskom unijom.

 • Brgljez u potrazi za hranom na sjeveru Crne Gore
  on 05/12/2023 at 15:48

  Brgljez (latinski: Sitta europaea) vrsta je ptice koja pripada rodu Sitta. Čitalac Portala RTCG poslao nam je snimak druženja sa ovom pticom.

 • Lavrov: Stvaranje Kaspijskog savjeta znači jačanje regionalne saradnje
  on 05/12/2023 at 15:39

  Stvaranje Kaspijskog savjeta moglo bi da pomogne daljem jačanju regionalne saradnje, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na današnjem sastanku sa najvišim diplomatama Azerbejdžana, Irana, Kazahstana i Turkmenistana.

 • Britanska nagrada za modu 2023: Šta je ko obukao i ko je dominirao crvenim tepihom
  on 05/12/2023 at 15:38

  Svetske zvezde, među kojima su Pamela Anderson i Gvinet Paltrou, prošetale su crvenim tepihom u Londonu.

 • U trećem kvartalu izdata 101 građevinska dozvola
  on 05/12/2023 at 15:30

  U Crnoj Gori je u trećem kvartalu izdata 101 građevinska dozvola i prijava radova, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

 • Berbok pred izbore u Srbiji: „Pažljivo gledamo“
  on 05/12/2023 at 15:25

  „U Evropi ne može biti sivih zona.“ To je bio deo odgovora Analene Berbok na pitanje postavljeno tokom konferencije za novinare u Ljubljani koje se odnosilo na predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra, kao i na ruski uticaj u toj zemlji.

 • Milatović upriličio svečanu večeru u čast diplomatskog kora
  on 05/12/2023 at 20:49

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović upriličio je u Vladinom domu na Cetinju svečanu večeru u čast predstavnika diplomatskog kora. Obraćajući se prisutnima, predsjednik Milatović je izrazio zadovoljstvo što je domaćin skupa, kojim je još jednom potvrđeno snažno prijateljstvo Crne Gore i država koje predstavljaju i iskazao uvjerenje da će zajedno, u srdačnoj atmosferi, stvarati nove perspektive komunikacije i saradnje.

 • Važno depolitizovati izbornu administraciju
  on 05/12/2023 at 20:12

  Manjinske partije su tri decenije održavale vlast u Crnoj Gori i koristile afirmativnu akciju, ocijenio je advokat i funkcioner Nove srpske demokratije (NSD) Mitar Šušić u emisiji "Okrugli sto" na TVCG.

 • Intenziviranje saradnje sa Alžirom da počiva na snažno postavljenim temeljima
  on 05/12/2023 at 19:45

  Intenziviranje saradnje Crne Gore i Alžira treba da počiva na snažno postavljenim temeljima i razumijevanju koje je u osnovi istorijskih odnosa dvije države, kazao je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Okrugli sto: Je li izborna reforma osuđena na propast?
  on 05/12/2023 at 19:18

  Izborna reforma uprkos zahtjevima iz Brisela skoro deceniju osuđena na propast. Je li vrijeme za iskorak, tema je emisije Okrugli sto na Parlamentarnom kanalu.

 • "Realno je da zatvorimo sva EU poglavlja za dvije godine"
  on 05/12/2023 at 15:55

  Crna Gora je najdalje odmakla u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, i uz nastavak reformi postoji realna mogućnost da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja 2026. godine, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović razgovarao je sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije, povodom završetka španskog predsjedavanja Evropskom unijom.

 • Ivanović sa ambasadorima: Poziv na prekid vatre na Bliskom istoku
  on 05/12/2023 at 14:31

  Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović razgovarao je danas, sa ambasadorima Izraela Jahelom Vilanom, Alžira Fatahom Mahrazom i Gruzije Tamarom Liluašvili, naglasivši da je proces evropske integracije apsolutni prioritet.

 • Spajić: Naredne godine da smanjimo budžetski deficit
  on 05/12/2023 at 14:22

  Za Crnu Goru je jako bitno da naredne godine smanji fiskalni i budžetski deficit, smatra premijer Milojko Spajić.

 • "Za rezultate na PISA testiranju kriva vlast i revanšizam"
  on 05/12/2023 at 14:07

  Za loše rezultate na PISA testiranju kriva je vlast koja se nije bavila unaprjeđivanjem prosvjete, već revanšizmom i indoktrinacijom, smatraju u Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

 • Zoran Šljukić v.d. direktor EPCG
  on 05/12/2023 at 13:52

  Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) na današnjoj sjednici je za vršioca dužnosti izvršnog direktora imenovao Zorana Šljukića, saznaje TVCG.

 • Naredne sedmice ponovno saslušanje kandidata za Sudski savjet
  on 05/12/2023 at 11:59

  Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu ponovo će 12. decembra saslušati kandidate za tri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.