USVOJEN IZVJESTAJ

Ogranak Matice crnogorske u Mojkovcu odrzao je Izbornu skupstinu, na kojoj su izabrani novi organi. Prije toga predsjednik Ogranka Borislav Jovanovic je iznio Izvjestaj o radu, koji je jednoglasno usvojen.

“Matica crnogorska ima cetnaest ogranka u Crnoj Gori, medu kojima je ogranak u Mojkovcu posebno dragocen i drag zbog toga sto je Boro Jovanovic, dosadasni predsjednik ogranka, uvijek umio da nade jednu pravu i finu mjeru za svoje akcije i ono sto je radio. Znao je i da na pravi nacin saraduje sa lokalnom samoupravo, “naglasio je predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulovic.

Kako je istakao, Matica crnogorska postoji vec 25 godina a on je treci predsjednik.

“Zelja mi je bila da sam trideset i treci misleci da bi mi bilo lakse, ali kada pogledam sta su to moji casni prethodnici radili i u kakvom vremenu su stvarali i odrzavali maticu smatram da je meni neuporedivo lakse”, ocijenio je Radulovic, dodajuci da vjeruje da nesto slicno mozemo reci i za novo rukovodstvo ogranka u Mojkovcu, te da je nakon ozbiljnog rada u proteklih devet godina, Bora jovanovica i clanova Upravnog odbora i njima neuporedivo lakse.

,,Boro Jovanovic je uradio upravo ono sto matica i zeli. Matica ne zeli, niti je tako napravljena niti joj tako pise u statutu, da prebrojava nacionalna krvna zrnca, niti da trazi neprijatelje po Crnoj Gori. Mi pokusavamo da u svakom gradaninu Crne Gore pronademo sagovornika i prijatelja da zajednicki djelujemo na boljitak i opste drustvene zajednice i svih nas”,istakao je predsjednik Matice crnogorske.

Rad ogranka Matice crnogorske u Mojkovcu u proteklom periodu bio je uspjesan kako u programskom, tematskom tako i organizacionom pogledu, odnosno u skladu sa misijom Matice crnogorske kao nacionalne institucije ocijenio je, doskorasnji predsjednik Borislav Jovanovic.

“Ovih cetiri odnosno pet godina proteklo je u znaku obiljezavanja stogodisnjice Mojkovacke bitke, stogodisnjice sloma Crne Gore 1018 i stogodisnjice Bozicnog ustanka 2019. i naravno, milenijuma postojanosti Crne Gore. Dakle, podsjecali smo se na jedno zgusnuto, trgicno i vitesko vrijeme crnogorske istorije s pocetka proslog vijeka odnosno prvog svjetskog rata. Taj period rada ogranak poceo je na simbolican nacin. Podsjecam da je centralna drzavna svecanost Akademija povodom 100 godina Mojkovacke bitke odrzana u Mojkovcu na kojoj je govorio tadasnji premijer, Milo Dukanovic”, saopstio je Jovanovic.

On je podsjetio da je na Simpozijumu o Mojkovckoj bici, koji je odrzan u tom gradu, ucestovalo petnaest istoricara i poznavaoca crnogorskog nasleda, kao i naucnika izvan Crne Gore.

“Dakle, Mojkovac je, ne bez razloga, ovim istorijskim podsjecanjem, bio pocastovan i zajenickim djelovanjem svih, od drzave preko Matice crnogorske, do opstine, sve je bilo odradeno na visogom nivou. Sve je to bilo nesto sto je vise od pijeteta”, ocijenio je dosadasnjio predsjednik Ogranka.

Kako je naglasio, osjetila se ziva spona, neazobilazan kontekst ili interaktivnost sa aktuelnim zbivanjima u danasnjoj Crnoj Gori kao obnovljenoj samostalnoj drzavi.

“Prozborilo je u svima nama nesto novo, iskra istorijske istine, za Crnu Goru nema izgubljenih bitaka ima samo bojazni od onih koji ne vole svoju maticu”,kazao je Jovanovic.

On je potom podsjetio na ostale teme kojima se bavila Matica u periodu 2016-2019 godina. Medu prvima bila je: ,,Od Mojkovca 2016 do referenduma 2006. godine, knjizevno vece povodom 180 godina od izlaska Njegosevog casopisa ,,Grlica” te promocije romana : ,,Dukleanka” profesora i pisca Dejana Vukovica , zbornika radova clanova Knjizevnog kluba ,,Grlica” koji je formiran u sklopu matice u Mojkovcu. Knjizevna podsjecanja na Milovana Dilasa i susret crnogorskih pisaca za djecu.

Povodom hiljadugodisnjeg trajanja crnogorske drzave organizovana je reprezentativna izlozba, medunarodnog karaktera, pod naslovom ,,Kult svetog Vladimria Dukljanskog”. Organizovane su i dvije veoma znacajne istoriografske veceri posvecene dvijema dinastijma crnogorskim: dinastiji Vojislavljevica i dinastiji Balsica.

,,U srednjoskolsmom centru ucenici te skole imali su mogucnost da u okviru tribine `Sto osamdeset godina od izlaska Gorskog vijenca` dopune svoje poglede na to Njegosevo djelo slusajuci rijec Njegosologa. Smatramo veoma bitnim i omaz posvecen trojici mojkovackih i crnogorskih novinara , istinskih privrzenika crnogorske samostalnosti : Nikoli Bulatovicu, Vucicu Tomovicu i Bosku Dukicu kao i omaz posvecen dr Vuku Minicu, profesoru univerziteta i poslaniku Crne Gore, koji je uprilicen povodom Dana drzavnosti i desetogodisnjici nezavisnosti Crne Gore. Pocetkom ove godine odrzana je Bozicna trilogija posvecena Bozicnjem ustanku”,podsjetio je Jovanovic.
Skupstina je za novog predsjednika Ogranka Matice crnogorske u Mojkovcu izabrala prof. Dejana Vukovica koji se zahvali na ukazanom povjerenu.

,,Nece biti nimalo lako Ogranak Matice zadrzati na nivo koji je postavio dosadasnji predsjednik , Borislav Jovanovic ili eventualno unaprijediti rad u odnosu na ono sto se desavalo u prethodnom periodu. Potrudicu se da radim po uzoru na izreku sv. Petra Cetinjskog ,,Ko uradi onolio koliko moze uradio je onoliko koliko se od njega i ocekivalo”. Ostaje nam da u narednom periodu Ogranak Matice zajedno sa centralom radi na usvajnaju ili projektovanju planova za buducnost koji ce biti usvojeni na jednoj od narednih skupstina, najavio je Vukovic.

Vukoman Kljajevic, Radio Crne Gore

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Sjutra popodne kiša, do 19 stepeni
  on 22/04/2024 at 19:55

  U Crnoj Gori sjutra će biti uglavnom oblačno uz mjestimičnu kišu i temperaturu do 19 stepeni.

 • “Međunarodni partneri vide i cijene rezultate Skupštine”
  on 22/04/2024 at 19:37

  Javnost Crne Gore i međunarodni partneri jasno vide i izuzetno cijene rezultate Skupštine Crne Gore u proteklom periodu, kazao je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • "NATO bombardovanje nije bila legitimna akcija"
  on 22/04/2024 at 19:28

  Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) osporio stav predstavnika SAD Roberta Vuda da je NATO bombardovanje Jugoslavije bila legitimna akcija.

 • Korupcija značajan problem, pravosuđe mora bolje
  on 22/04/2024 at 19:26

  U Crnoj Gori, kako ocjenjuje Stejt department u izvještaju o ljudskim pravima, tokom 2023. godine nije bilo značajnih promjena u toj oblasti.

 • Osnovna škola “Njegoš” postaje energetski efikasna
  on 22/04/2024 at 19:17

  Jedan od načina da se doprinese zaštiti životne okoline je i korištenje obnovljivih izvora energije. Osnovna škola "Njegoš" u Kotoru u potpunosti funkcioniše po tom principu. Na sličan način u proteklom periodu obnovljene su i druge školske i zdrastvene ustanove u Crnoj Gori.

 • Borovinić Bojović: Svako nesaglasje ne mora značiti krizu vlasti u Podgorici
  on 22/04/2024 at 19:08

  Još jedna aktuelna tema na Javnom servisu, a ovog ponedjeljka u emisiji "Naglas" pitamo: Kakvo je stanje u Glavnom gradu, godinu od formiranja nove gradske uprave?Koje rezultate bilježi lokalni Parlament i kako na razvoj Podgorice gledaju vlast i opozicija? Šta su razlozi za podnošenje inicijative za smjenu Olivere Injac? Kome pripada 300 stanova u Glavnom gradu?

 • Počelo suđenje Trampu u Njujorku
  on 22/04/2024 at 18:58

  U Njujorku je danas počelo suđenje bivšem predsjedniku Donaldu Trampu, obrazloženjem tužioca da je prekršio zakon kada je tokom kampanje za predsjedničke izbore 2016. godine isplatio novac porno glumici Stormi Danijels ne bi li ćutala o njihovoj navodnoj aferi. Trampova odbrana tvrdi da on nije počinio nikakvo krivično djelo i da će porota donijeti oslobađajuću presudu.

 • Spajić: Podrška novim kandidatima, da napreduju tempom Vlade
  on 22/04/2024 at 18:51

  Premijer Milojko Spajić rekao je da Predrag Zenović može biti glavni pregovarač i nosilac liste Pokreta Evropa sad na lokalnim izborima u Budvi, te da su političke i državne funkcije povezane. On je istakao da svako može da doprinese državi na različite načine. Smatra da pred dolazak lidera Zapadnog Balkana u Kotor ne treba da se prepucava saopštenjima sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zbog prozivanja ministarke Majde Gorčević.

 • Poljska spremna da primi atomsko oružje članica NATO
  on 22/04/2024 at 18:43

  Poljski predsjednik Andžej Duda je izjavio da je njegova zemlja spremna da primi atomsko oružje članica NATO, kao odgovor na raspoređivanje ruskih nuklearnih raketa u Bjelorusiji.

 • "Zbog pogoršanja situacije u Ukrajini EU se sprema za svjetski rat"
  on 22/04/2024 at 18:34

  Kao odgovor na pogoršanje situacije u Ukrajini, donosioci odluka u Briselu "spremaju se za svjetski rat uprkos neuspjehu strategije isporuka naoružanja", izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

 • DPS: Beranama neophodni vanredni izbori
  on 22/04/2024 at 21:05

  Trećim neuspjelim nastavkom Desete redovne sjednice Skupštine opštine Berane, lokalna vlast je još jednom pokazala da im dobrobit građana nije prioritet, poručuju iz lokalnog DPS-a.

 • “Međunarodni partneri vide i cijene rezultate Skupštine”
  on 22/04/2024 at 19:37

  Javnost Crne Gore i međunarodni partneri jasno vide i izuzetno cijene rezultate Skupštine Crne Gore u proteklom periodu, kazao je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Borovinić Bojović: Svako nesaglasje ne mora značiti krizu vlasti u Podgorici
  on 22/04/2024 at 19:08

  Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović saopštila je u emisiji "Naglas" da nema krize vlasti u Pogorici, te da svako nesaglasje ne znači krizu. S druge strane odbornici u Skupštini Glavnog grada Andrija Klikovac i Miloš Mašković tvrde da je situacija u gradskoj vlasti toliko loša da komuniciraju samo preko medija. Odbornica PES-a Anđela Mićović je kazala Pokret ne bježi od izbora ako dođe do krize, ali i da će aktuelna vlast angažovati forenzičare koji će ispitati tokove novca u svim gradskim preduzećima tokom vršenja vlasti DPS-a.

 • Spajić: Podrška novim kandidatima, da napreduju tempom Vlade
  on 22/04/2024 at 18:51

  Premijer Milojko Spajić rekao je da Predrag Zenović može biti glavni pregovarač i nosilac liste Pokreta Evropa sad na lokalnim izborima u Budvi, te da su političke i državne funkcije povezane. On je istakao da svako može da doprinese državi na različite načine. Smatra da pred dolazak lidera Zapadnog Balkana u Kotor ne treba da se prepucava saopštenjima sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zbog prozivanja ministarke Majde Gorčević.

 • "Listu predvodim kao nestranačka ličnost, cilj boljitak Budve"
  on 22/04/2024 at 18:23

  Nosilac odborničke liste PES-a u Budvi i glavni pregovarač Crne Gore sa EU Predrag Zenović poručuje da je njegov politički angažman u gradu iz kojeg dolazi kao nestranačke ličnosti isključivo izraz potrebe da podrži tim za koji je, kako navodi, siguran da može donijeti dobro Budvi.

 • "Ljubo Milović bio zadužen za nadzor Belivuka i Miljkovića"
  on 22/04/2024 at 17:40

  Odbjegli policajac Ljubo Milović bio je zadužen za nadzor Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, pripadnike kavačkog kriminalnog klana, tokom njihovog boravka u Crnoj Gori, ekskluzivno je u emisiji “Referat” saopštio bivši premijer Zdravko Krivokapić. Bivši pomoćnik direktora policije Enis Baković, prema riječima Krivokapića, bio je jedan od ključnih ljudi koji su dali nalog da Belivuk i Miljković uđu u našu zemlju. Krivokapić tvrdi i da je informacije Europola od njega, gotovo pola godine, krio Dritan Abazović.

 • "Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije od izuzetne važnosti"
  on 22/04/2024 at 17:03

  Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije od izuzetne važnosti za naše društvo, istakao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić tokom Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica EU, sa Martinom Bosmom, predsjednikom Predstavničkog doma Holandije. Mandić je predsjednika Bosmu upoznao sa aktuelnom političkom situacijom u Crnoj Gori, ističući rezultate koje je postigao parlament.

 • "Članstvo u EU glavni je spoljnopolitički cilj Crne Gore"
  on 22/04/2024 at 15:41

  Članstvo u Evropskoj uniji glavni je spoljnopolitički cilj Crne Gore i naša zemlja je u proteklih šest mjeseci postigla izuzetno mnogo na tom putu, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić na sastanku sa Jusijem Hala-ahom, predsjednikom Parlamenta Finske. Oni su se susreli danas u Palma de Majorci - Španija, tokom Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica EU.

 • DPS Pljevlja: Na Lekića "kidišemo" zbog njegovog kriminala
  on 22/04/2024 at 15:19

  Kada je Demokratska partija socijalista ukazivala javnosti na dosadašnja (ne)djela koja su produkt raznih „direktorovanja“ Milana Lekića, isti je “kojevitezao” da na njega “kidišemo” zato što je Srbin, a kada je krao kao izvršni direktor Rudnika, odbrana je drugačija – “kidišemo“ na njega jer je sačuvao Rudnik uglja od gašenja, smatraju iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • CGO: PES da odustane od nauma da Zenović predvodi listu u Budvi
  on 22/04/2024 at 14:59

  Povodom medijskih navoda da će glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović, nositi izbornu listu Pokreta Evropa sad na lokalnim izborima u Budvi u maju ove godine, a uoči sjednice Glavnog odbora PES, CGO poziva i Zenovića i PES da državni interes stave ispred partijskog i partikularnog i da odustanu od ovog nauma.