U poslovodstvu ACG ocekuju da ce do kraja godine na oba crnogorska aerodroma biti opsluzeno ukupno oko 2,6 miliona putnika

Od pocetka godine na oba crnogorska aerodroma opsluzeno je 2.454.048 putnika, cak 190 hiljada vise nego tokom prvih 10 mjeseci prosle godine, saopsteno je iz menadzmenta preduzeca “Aerodromi Crne Gore”.

“Samo u oktobru kroz nasa oba aerodroma proslo je 190.339 putnika, sto predstavlja rast od cak 20 odsto, u odnosu na isti mjesec 2018. godine. Na Aerodromu Podgorica opsluzeno je 106.566, a na Aerodromu Tivat 83.773 putnika. Ovi podaci potvrduju nase najave tokom godine da ce 2019. godina bitirekordna i premasiti sve prethodne”, kazao je danas izvrsni direktor ACG Danilo Orlandic (SD).

U poslovodstvu ACG ocekuju da ce do kraja godine na oba crnogorska aerodroma biti opsluzeno ukupno oko 2.600.000 putnika.

Inace, OO Socijaldemokrata Tivta danas je poceo sa prikupljanjem potpisa gradana za odrzavanje lokalnog referenduma u Tivtu u vezi namjere Vlade da tivatski aerodrome da u 30-godisnju koncesiju.

“Cijeneci da u ovom poslu Vlade i buduceg koncesionara jedini gubitnik moze biti opstina Tivat, a ne zeleci da ovo bude samo usko politicka prica bilo koje partije pa ni nase, pozivamo sve nevladine organizacije, politicke partije i sve sugradane, da u sto vecem broju zajedno prikupimo i vise nego dovoljan broj potpisa, kako bismo poslali jasnu i snaznu poruku da su Tivcani protiv davanja u koncesiju Aerodroma Tivat”, saopsteno je tim povodom iz OO SD Tivat.

Funkcioner i odbornik te partije Igor Petkovic na posljednjoj sjednici lokalnog parlemneta ocijenio je da ce, ukoliko se realizuje aktuelni koncesioni aranzman za vazdusne luke na kojem insistitta DPS i BS dio vladajuce koalicije u Crnoj Gori, Tivat pretrpjeti direktnu stetu od najmanje oko 30 miliona eura.

Petkovic smatra da je koncesioni arazman za aerodrome koga je pripremilo Ministarstvo saobracaja i turizma Osmana Nurkovica (BS), a u kojem je trenutno u toku pretkfalifikaciona procedura primarne selekcije zainteresovanih kompanija, nezakonit sa vise aspekata.

Na davanje aerodroma u koncesiju osvrnula se i predsjednica SDP Draginja Vuksanovic Stankovic koja je danas posjetila je Tivat u okviru kampanje te partije pod nazivom ,,Crna Gora u pokretu”.

Ona je istakla da je i dok je SDP bio dio vladajuce koalicije u Crnoj Gori “bilo mnogo pokusaja od strane DPS da se otude aerodromi kao jedan od kljucnih resursa ove drzave.”

“Nikada u tome nijesu uspjeli jer smo im uvijek stavljali do znanja da ni po koju cijenu necemo dozvoliti rasprodaju aerodroma koja sustinski znaci da se novac gradana i ogroman profit ove kompanije sliva u dzepove privilegovanih”, izjavila je predsjednica SDP.

,,Vidimo da su krenuli u rasprodaju aerodrome, a da niko vas gradane Tivta o tome nista nije pitao. Oni ce sklapati milionske poslove i rasprodavati aerodrome, oni ce uz to otimati i vasu zemlju i misle da vi o tome treba da cutite. SDP nikada nije cutao kada je trebalo braniti dobra ove zemlje od njihovih rasprodaja i stetnih privatizacija, pa nece ni sada. Prije dvije godine pokrenuli smo peticiju da se vi gradani Tivta pitate o vasem aerodromu i prikupili veliki broj vasih potpisa. Nastavljamo sa tom akcijom i trazimo vasu podrsku da zajedno stanemo na put otudenju aerodroma. Trazimo pravo da se gradjani Tivta pitaju i sami odluce o sudbini aerodrome”, navela je Vuksanovic Stankovic.

Ranije je OO DPS Tivta koji i sam ima vecinu u SO Tivat sto mu je dovoljno da blokira eventualno raspisivanje lokalnog referenduma, saopstio da “snazno podrzava ono sto je drzavna politika i strategija dalje valorizacije ACG.”

“Vjerujemo da je odluka Vlade da dalje razvije crnogorske aerodrome kroz koncesiju ispravna te da ce njeni visestruki benefiti biti vidljivi vec i u bliskoj buducnosti. Oni ce biti na korist ne samo gradu Tivtu i zaposlenima na tivatskom aerodromu vec i drzavi Crnoj Gori kroz dodatnu turisticku pozicioniranost nase drzave kao cjelogodisnje visokoplatezne turisticke destinacije od cega ce benefite imati svi gradjani Crne Gore. Raspisivanje referenduma, koji je konsultativnog karaktera, od strane nasih koalicionih partnera razumijemo kao demokratsko sredstvo u borbi za ostvarenje svojih vizija razvoja ali ipak vjerujemo da ce vrijeme koje je pred nama pokazati ispravnost dalje valorizacije aerodroma kroz postupak koncesije te da ce se pokazati puna ispravnost politike DPS po ovom pitanju”, porucila je predsjednica OO DPS Tivta Jovanka Lalicic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Milatović: Dušku Jovanoviću dugujemo istinu i pravdu
  on 27/05/2024 at 08:54

  Dušku Jovanoviću dugujemo istinu i pravdu, a sebi šansu da izgradimo društvo u kojem je slobodna riječ sigurna, poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, povodom 20 godina od ubistva urednika "Dana".

 • EK šalje mišljenje o pravosudnim zakonima
  on 27/05/2024 at 08:35

  Sjednica Vlade danas neće biti održana, jer je Evropska komisija najavila mišljenje na niz zakona, prije svega iz oblasti pravde i pravosuđa, saznaje naš portal.

 • "Ruka EU ispružena prema Crnoj Gori više nego ikada"
  on 27/05/2024 at 07:44

  Povodom 18 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore NVO Građanska alijansa objavila je publikaciju pod nazivom "18 godina nezavisnosti, pogled naprijed, putokaz ka EU napretku". Milan Radović iz Građanske alijanse kazao je da se Crna Gora nalazi u jednom specifičnom momentu kada su više nego ikada do sada vrata Evropske unije otvorena, te da treba iskorisiti taj trenutak.

 • Specijalni sud mora imati najmanje sedam sudnica
  on 27/05/2024 at 06:42

  Bez specijalnog suda nezamisliva je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, i trebalo bi ga formirati u što kraćem vremenskom roku, poručuje advokat Zdravko Begović.

 • "Budva da bude perspektivnije i bolje društvo"
  on 26/05/2024 at 19:06

  Potpredsjednica Demokrata i druga na izbornoj listi Dragana Kažanegra Stanišić iskoristila je danas svoje biračko pravo u Pržnu, pozivajući građane Budve da učine isto.

 • "OSI onemogućeno samostalno ostvarivanje biračkog prava"
  on 26/05/2024 at 13:53

  Niti jedno od svih 28 posmatranih biračkih mjesta u Budvi nije u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida što znači da na biračkom mjestu nije dostupan šablon za glasanje koji je izrađen u tamnoj boji od čvršćeg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista, te da etison trake nijesu pravilno postavljene, saopštio je izvršni direktor NVO Savez slijepih Crne Gore Goran Macanović.

 • "Ne odustajemo od programa Evropa Sad 2"
  on 25/05/2024 at 18:10

  PES sigurno neće povlačiti predloge čiji je idejni tvorac i autor, a neće odustajati ni od ekonomskog programa Evropa Sad 2, koji je osnova za bolji život i ekonomski prosperitet svih naših građana, poručio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Darko Dragović.

 • PES neće povući iz procedure rezoluciju o Jasenovcu
  on 25/05/2024 at 17:10

  Poslanički klub PES je podržao rezoluciju o Jasenovcu i neće je povlačiti iz skupštinske procedure, kategoričan je generalni sekretar Pokreta Evropa sad Boris Pejović.

 • Reakcija Kneževića očekivana, dogovoriti brzu rekonstrukciju Vlade
  on 25/05/2024 at 15:05

  Odluka Demokratske narodne partije (DNP) o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena njihovih zahtjeva za politikologa Vladmira Pavićevića je očekivana. Kao najbolji način da se izađe iz nastale situacije vidi dogovor i relativno brzu rekonstrukciju Vlade.

 • "Politički odgovorno da DNP i NSD prekinu podršku Vladi"
  on 25/05/2024 at 14:31

  Nakon izglasavanja Rezolucije o Srebrenici postalo je jasno da Pokret Evropa sad (PES) baštini sve političke prioritete Demokratske partije socijalista (DPS) i politički je odgovorno da Demokratska narodna partija (DNP) i Nova srpska demokratija (NSD) prekinu podršku Vladi i da se organizuju vanredni parlamentarni izbori, poručio je lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

 • Mujović u Trebinju o Bilećkom jezeru
  on 27/05/2024 at 06:22

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, boraviće danas u radnoj posjeti Trebinju, na poziv kolege iz Republike Srpske, Petra Đokića.

 • ASP: Ministarstvo energetike već dvije godine krši zakon
  on 26/05/2024 at 14:25

  Ministarstvo energetike i rudarstva već pune dvije godine krši Zakon o energetici i ne donosi Nacionalni klimatski i energetski plan, kao strateški dokument iz ove oblasti, dok zapisnici sa sjednica radne grupe zadužene za njegovu izradu pokazuju da se budući rad Termoelektrane (TE) Pljevlja prikazuje kao jedno od ključnih pitanja, jer se mora planirati postepeno ukidanje proizvodnje električne energije na ugalj, ocijenili su u NVO Akcija za socijalnu pravdu.

 • Fabrika peleta i briketa - kratko poslovanje, prazni pogoni i oštećeni radnici
  on 26/05/2024 at 09:12

  Vijest da će se u Pljevljima proizvoditi pelet i briketi od uglja optimistično je, prije nešto više od godinu, dočekana u tom gradu. Pogoni su, međutim, radili svega nekoliko mjeseci.

 • U ICT oblasti radi 9,8 miliona stručnjaka širom EU
  on 25/05/2024 at 20:50

  U oblasti informacione i komunikacione tehnologije (ICT) širom Evropske unije u prošloj godini radilo je 9,8 miliona stručnjaka, objavio je Eurostat.

 • Peranović: Ne planira se povećanje opšte stope PDV-a
  on 25/05/2024 at 14:17

  VD direktora Poreske uprave Sava Laketić naglasio je značaj računovodstveno-revizorske profesije u implementaciji poreskih propisa, poručujući da se intezivno radi na reforemi sveobuhvatnog poreskog sistema. On je to kazao na zatvaranju Simpozijuma Računovođa i revizora, koji je minula tri dana održan u Ulcinju.

 • Likvidna aktiva banaka u februaru 1,49 milijardi eura
  on 25/05/2024 at 13:19

  Likvidna aktiva banaka u februaru je iznosila 1,49 milijardi eura, što je 2,69 odsto manje nego u januaru.

 • Kvadrat stana skuplji za 630, plate veće 315 eura
  on 25/05/2024 at 11:13

  Od prvog kvartala 2019. godine do aprila ove godine prosječna tržišna cijena metra kvadratnog stana u novogradnji u Crnoj Gori porasla je za skoro 630 eura, pokazuje zvanična statistika.

 • Spajić: Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula
  on 25/05/2024 at 08:47

  Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula, najavio je premijer Milojko Spajić.

 • Reformom upisa radnog staža uštedjela bi i država i privreda
  on 25/05/2024 at 08:46

  Privredna komore Crne Gore organizovala je studijsku posjetu institucijama u Srbiji, a cilj posjete bilo je upoznavanje sa reformom upisa radnog staža koja je sprovedena u toj susjednoj državi.

 • Za 11 bivših "dakićevaca" po 2.000 eura
  on 25/05/2024 at 06:32

  Ustavni sud Crne Gore donio je Odluku kojom obavezuje Ministarstvo finansija da bivšim radnicima fabrike "Radoje Dakić" isplati po dvije hiljade eura na ime nematerijalne štete zbog povrede prava iz člana 32. Ustava i člana 6. stav 1. evropske Konvencije. To se navodi u informaciji koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici u vezi izvršenja odluke Ustavnog suda od 24. oktobra 2023. godine.