U poslovodstvu ACG ocekuju da ce do kraja godine na oba crnogorska aerodroma biti opsluzeno ukupno oko 2,6 miliona putnika

Od pocetka godine na oba crnogorska aerodroma opsluzeno je 2.454.048 putnika, cak 190 hiljada vise nego tokom prvih 10 mjeseci prosle godine, saopsteno je iz menadzmenta preduzeca “Aerodromi Crne Gore”.

“Samo u oktobru kroz nasa oba aerodroma proslo je 190.339 putnika, sto predstavlja rast od cak 20 odsto, u odnosu na isti mjesec 2018. godine. Na Aerodromu Podgorica opsluzeno je 106.566, a na Aerodromu Tivat 83.773 putnika. Ovi podaci potvrduju nase najave tokom godine da ce 2019. godina bitirekordna i premasiti sve prethodne”, kazao je danas izvrsni direktor ACG Danilo Orlandic (SD).

U poslovodstvu ACG ocekuju da ce do kraja godine na oba crnogorska aerodroma biti opsluzeno ukupno oko 2.600.000 putnika.

Inace, OO Socijaldemokrata Tivta danas je poceo sa prikupljanjem potpisa gradana za odrzavanje lokalnog referenduma u Tivtu u vezi namjere Vlade da tivatski aerodrome da u 30-godisnju koncesiju.

“Cijeneci da u ovom poslu Vlade i buduceg koncesionara jedini gubitnik moze biti opstina Tivat, a ne zeleci da ovo bude samo usko politicka prica bilo koje partije pa ni nase, pozivamo sve nevladine organizacije, politicke partije i sve sugradane, da u sto vecem broju zajedno prikupimo i vise nego dovoljan broj potpisa, kako bismo poslali jasnu i snaznu poruku da su Tivcani protiv davanja u koncesiju Aerodroma Tivat”, saopsteno je tim povodom iz OO SD Tivat.

Funkcioner i odbornik te partije Igor Petkovic na posljednjoj sjednici lokalnog parlemneta ocijenio je da ce, ukoliko se realizuje aktuelni koncesioni aranzman za vazdusne luke na kojem insistitta DPS i BS dio vladajuce koalicije u Crnoj Gori, Tivat pretrpjeti direktnu stetu od najmanje oko 30 miliona eura.

Petkovic smatra da je koncesioni arazman za aerodrome koga je pripremilo Ministarstvo saobracaja i turizma Osmana Nurkovica (BS), a u kojem je trenutno u toku pretkfalifikaciona procedura primarne selekcije zainteresovanih kompanija, nezakonit sa vise aspekata.

Na davanje aerodroma u koncesiju osvrnula se i predsjednica SDP Draginja Vuksanovic Stankovic koja je danas posjetila je Tivat u okviru kampanje te partije pod nazivom ,,Crna Gora u pokretu”.

Ona je istakla da je i dok je SDP bio dio vladajuce koalicije u Crnoj Gori “bilo mnogo pokusaja od strane DPS da se otude aerodromi kao jedan od kljucnih resursa ove drzave.”

“Nikada u tome nijesu uspjeli jer smo im uvijek stavljali do znanja da ni po koju cijenu necemo dozvoliti rasprodaju aerodroma koja sustinski znaci da se novac gradana i ogroman profit ove kompanije sliva u dzepove privilegovanih”, izjavila je predsjednica SDP.

,,Vidimo da su krenuli u rasprodaju aerodrome, a da niko vas gradane Tivta o tome nista nije pitao. Oni ce sklapati milionske poslove i rasprodavati aerodrome, oni ce uz to otimati i vasu zemlju i misle da vi o tome treba da cutite. SDP nikada nije cutao kada je trebalo braniti dobra ove zemlje od njihovih rasprodaja i stetnih privatizacija, pa nece ni sada. Prije dvije godine pokrenuli smo peticiju da se vi gradani Tivta pitate o vasem aerodromu i prikupili veliki broj vasih potpisa. Nastavljamo sa tom akcijom i trazimo vasu podrsku da zajedno stanemo na put otudenju aerodroma. Trazimo pravo da se gradjani Tivta pitaju i sami odluce o sudbini aerodrome”, navela je Vuksanovic Stankovic.

Ranije je OO DPS Tivta koji i sam ima vecinu u SO Tivat sto mu je dovoljno da blokira eventualno raspisivanje lokalnog referenduma, saopstio da “snazno podrzava ono sto je drzavna politika i strategija dalje valorizacije ACG.”

“Vjerujemo da je odluka Vlade da dalje razvije crnogorske aerodrome kroz koncesiju ispravna te da ce njeni visestruki benefiti biti vidljivi vec i u bliskoj buducnosti. Oni ce biti na korist ne samo gradu Tivtu i zaposlenima na tivatskom aerodromu vec i drzavi Crnoj Gori kroz dodatnu turisticku pozicioniranost nase drzave kao cjelogodisnje visokoplatezne turisticke destinacije od cega ce benefite imati svi gradjani Crne Gore. Raspisivanje referenduma, koji je konsultativnog karaktera, od strane nasih koalicionih partnera razumijemo kao demokratsko sredstvo u borbi za ostvarenje svojih vizija razvoja ali ipak vjerujemo da ce vrijeme koje je pred nama pokazati ispravnost dalje valorizacije aerodroma kroz postupak koncesije te da ce se pokazati puna ispravnost politike DPS po ovom pitanju”, porucila je predsjednica OO DPS Tivta Jovanka Lalicic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Od reformi Crne Gore korist mogu imati i države regiona"
  on 05/12/2023 at 16:39

  Bosna i Hercegovina (BiH) nastaviće da podržava Crnu Goru na putu ka EU, poručio je ambasador te države Branimir Jukić i poručio da od reformi koje Crne Gora sprovodi koristi mogu imati i države regiona. On je danas razgovarao sa ministarkom rada i socijalnog staranja Naidom Nišić.

 • EU: Ograničeni napredak Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala
  on 05/12/2023 at 16:32

  Očekuje se da Savjet za opšte poslove Evropske unije na nivou ministara, u nacrtu pripremljenom za Kosovo, podvuče činjenicu da je ostvaren ograničen napredak u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i vladavine prava, saznaje portal koha.net.

 • IDF: Trupe u Kan Junisu, najintenzivnije borbe od početka operacije
  on 05/12/2023 at 16:17

  Izrael je ušao u novu fazu rata, odbrambene snage djeluju u svim djelovima Pojasa Gaze, a glavne operacije su na jugu u Kan Junisu. Cilj proširenih akcija je, uništenje lidera Hamasa, saopštio je Izrael. Najmanje 50 civila je ubijeno, a više stotina je povrijeđeno, u seriji izraelskih napada na dvije škole u gradu Gazi, u ​​kojima su bila smještena raseljena lica, saopštila je palestinska novinska agencija Vafa. Nema sigurnih zona u Pojasu Gaze, poručio je šef Ujedinjenih nacija za humanitarnu pomoć Martin Grifits.

 • Micev podnio ostavku u Zavodu za hidrometeorologiju
  on 05/12/2023 at 16:09

  Vršilac dužnosti pomoćnika direktora Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Branko Micev je 28. novembra podnio ostavku na to radno mjesto.

 • "Realno je da zatvorimo sva EU poglavlja za dvije godine"
  on 05/12/2023 at 15:55

  Crna Gora je najdalje odmakla u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, i uz nastavak reformi postoji realna mogućnost da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja 2026. godine, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović razgovarao je sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije, povodom završetka španskog predsjedavanja Evropskom unijom.

 • Brgljez u potrazi za hranom na sjeveru Crne Gore
  on 05/12/2023 at 15:48

  Brgljez (latinski: Sitta europaea) vrsta je ptice koja pripada rodu Sitta. Čitalac Portala RTCG poslao nam je snimak druženja sa ovom pticom.

 • Lavrov: Stvaranje Kaspijskog savjeta znači jačanje regionalne saradnje
  on 05/12/2023 at 15:39

  Stvaranje Kaspijskog savjeta moglo bi da pomogne daljem jačanju regionalne saradnje, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na današnjem sastanku sa najvišim diplomatama Azerbejdžana, Irana, Kazahstana i Turkmenistana.

 • Britanska nagrada za modu 2023: Šta je ko obukao i ko je dominirao crvenim tepihom
  on 05/12/2023 at 15:38

  Svetske zvezde, među kojima su Pamela Anderson i Gvinet Paltrou, prošetale su crvenim tepihom u Londonu.

 • U trećem kvartalu izdata 101 građevinska dozvola
  on 05/12/2023 at 15:30

  U Crnoj Gori je u trećem kvartalu izdata 101 građevinska dozvola i prijava radova, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

 • Berbok pred izbore u Srbiji: „Pažljivo gledamo“
  on 05/12/2023 at 15:25

  „U Evropi ne može biti sivih zona.“ To je bio deo odgovora Analene Berbok na pitanje postavljeno tokom konferencije za novinare u Ljubljani koje se odnosilo na predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra, kao i na ruski uticaj u toj zemlji.

 • Milatović upriličio svečanu večeru u čast diplomatskog kora
  on 05/12/2023 at 20:49

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović upriličio je u Vladinom domu na Cetinju svečanu večeru u čast predstavnika diplomatskog kora. Obraćajući se prisutnima, predsjednik Milatović je izrazio zadovoljstvo što je domaćin skupa, kojim je još jednom potvrđeno snažno prijateljstvo Crne Gore i država koje predstavljaju i iskazao uvjerenje da će zajedno, u srdačnoj atmosferi, stvarati nove perspektive komunikacije i saradnje.

 • Važno depolitizovati izbornu administraciju
  on 05/12/2023 at 20:12

  Manjinske partije su tri decenije održavale vlast u Crnoj Gori i koristile afirmativnu akciju, ocijenio je advokat i funkcioner Nove srpske demokratije (NSD) Mitar Šušić u emisiji "Okrugli sto" na TVCG.

 • Intenziviranje saradnje sa Alžirom da počiva na snažno postavljenim temeljima
  on 05/12/2023 at 19:45

  Intenziviranje saradnje Crne Gore i Alžira treba da počiva na snažno postavljenim temeljima i razumijevanju koje je u osnovi istorijskih odnosa dvije države, kazao je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Okrugli sto: Je li izborna reforma osuđena na propast?
  on 05/12/2023 at 19:18

  Izborna reforma uprkos zahtjevima iz Brisela skoro deceniju osuđena na propast. Je li vrijeme za iskorak, tema je emisije Okrugli sto na Parlamentarnom kanalu.

 • "Realno je da zatvorimo sva EU poglavlja za dvije godine"
  on 05/12/2023 at 15:55

  Crna Gora je najdalje odmakla u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, i uz nastavak reformi postoji realna mogućnost da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja 2026. godine, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović razgovarao je sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije, povodom završetka španskog predsjedavanja Evropskom unijom.

 • Ivanović sa ambasadorima: Poziv na prekid vatre na Bliskom istoku
  on 05/12/2023 at 14:31

  Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović razgovarao je danas, sa ambasadorima Izraela Jahelom Vilanom, Alžira Fatahom Mahrazom i Gruzije Tamarom Liluašvili, naglasivši da je proces evropske integracije apsolutni prioritet.

 • Spajić: Naredne godine da smanjimo budžetski deficit
  on 05/12/2023 at 14:22

  Za Crnu Goru je jako bitno da naredne godine smanji fiskalni i budžetski deficit, smatra premijer Milojko Spajić.

 • "Za rezultate na PISA testiranju kriva vlast i revanšizam"
  on 05/12/2023 at 14:07

  Za loše rezultate na PISA testiranju kriva je vlast koja se nije bavila unaprjeđivanjem prosvjete, već revanšizmom i indoktrinacijom, smatraju u Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

 • Zoran Šljukić v.d. direktor EPCG
  on 05/12/2023 at 13:52

  Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) na današnjoj sjednici je za vršioca dužnosti izvršnog direktora imenovao Zorana Šljukića, saznaje TVCG.

 • Naredne sedmice ponovno saslušanje kandidata za Sudski savjet
  on 05/12/2023 at 11:59

  Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu ponovo će 12. decembra saslušati kandidate za tri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.