Zbog surovosti Tare i Pive, ni kriminalci nemaju mnogo koristi od rijeka, tvrde sagovornici iz Uprave policije, ne poricuci da se ipak desavaju slucajevi nelegalnog prelaska

Crnogorska “plava” granica sa Bosnom i Hercegovinom gotovo je nezasticena – policija nema mogucnost da kroz vode Tare i Pive juri eventualne krijumcare droge, cigareta, migranata.., ali ni one koji bjezeci od zakona odluce da preplivaju te dvije rijeke.

Zbog surovosti planinskih rijeka, ni kriminalci nemaju mnogo koristi od “plave” granice, tvrde sagovornici “Vijesti” iz Uprave policije, ne poricuci, medutim, da se ipak desava da neko Taru ili Pivu pokusa preci nelegalno.

Granicna policija, medutim, navodno cini sve da i to suzbije, kontrolisuci pristupne i sporedne puteve koji vode do prilaznih tacaka rijekama…

“Nije bilo slucajeva da se uhvate krijumcari. Bilo je sporadicnih slucajeva samih migranata koji su izasli negdje prije drzavne granice, pa su pokusali pjesice da predu preko granice… Zasada imamo samo slucajeve da su pokusali da predu prijeku plivajuci, ali su procesuriani”, kazao je “Vijestima” Radosav Bozovic, pomocnik komandira Granicne policije Pluzine.

Radosav Bozovic
Policija kontrolise pristupne i sporedne puteve rijekama: Radosav Bozovic(Foto: Jelena Jovanovic)

Naveo je i da sa druge strane granice pristupne i sporedne puteve koji vode ka rijekama kontrolisu i pripadnici Granicne policije BiH.

Tara – Suza Evrope, idealna je za rafting u ljetnjim mjesecima – nije previse opasna, a sasvim je dovoljno brza da priusti uzitak adrenalinskim zavisnicima.

Splavariti tom planinskom ljepoticom moguce je tokom citave godine, ali u zavisnosti od vodostaja avanturisti biraju da li ce imati ekstremni uzitak, na bukovima dizati adrenalin do maksimuma, ili miran turisticki rafting kada je vodostaj nizi.

Ekipa “Vijesti” uvjerila se da je moguce neopazeno “uplivati” u BiH – izaci na drugu obalu na pauzi koja se pravi kod vodopada, a potom se udaljiti kroz sumu kojom je Tara okruzena.

One koji u avanturu krecu sa crnogorske strane evidentiraju samo agencije koje pruzaju usluge raftinga, a nakon ulaska kombi kojim se spusta do rijeke nema policijske kontrole jer se ne napusta drzavna teritorija.

Da to koriste i kriminalci potvrdilo je vise sagovornika “Vijesti” koji nekoliko mjeseci godisnje provedu na Tari i Drini.

“Vidite li koliko je camaca? Zar mislite da su to sve turisti koji su dosli da uzivaju u raftingu? Medu svima koji su na bilo koji nacin vezani za splavarenje zna se koliko se za sta nudi, ipak niko od onih koji zaraduju iskljucivo od raftinga ne ulazi u sumnjive poslove uprkos tome sto lako zaradeni novac mami”, rekao je jedan od sagovornika “Vijesti” koji je insistirao na anonimnosti.

Skiperi sa kojima se u camac ulazi na Brastanovici nijesu bili raspolozeni da pricaju o mogucoj zloupotrebi njihovog posla.

Za razliku od njih, Branko Sokolovic, vlasnik kampa “Ivona” koji se nalazi na obali Drine, kazao je da sa onima kojima su pruzali usluge raftinga nije imao problema i da im se nikada nije dogodilo da ih neko pokusa zloupotrijebiti kako bi u Crnu Goru prenio nesto, ili im se izgubio u medugranicnom pojasu.

Branko Sokolovic
“Nisam u tim vodama” – Branko Sokolovic(Foto: Jelena Jovanovic)

“Nisam imao problema, jer nisam u tim vodama. To mi je novo. Vjerovatno se nesto radi, ali mimo mene sigurno”, kazao je on.

Objasnio je da zbog velikih taksi slabije rade trodnevne ture koje ukljucuju splavarenje od Durdevica Tare, jer su im ranije trazili da kao privredno drustvo budu registrovani i u Crnoj Gori.

“Dolazile su inspekcije, nekada kaznjavale samo skipere, nekada i firmu, zato sada radimo samo turu od Brastanovice, s tim sto crnogroski camci zavrsavaju ispod mosta, a mi produzimo Drinom do naseg kampa”, kazao je on.

Miigranti, navodno, ljudima koji imaju camce nude 1.000 eura da se domognu Sarajeva, tvrdi jedan od sagovornika “Vijesti”.

“Ne samo za prelazak granice camcem, vec i da ih neko saceka sa druge strane i odveze do Sarajeva, sto je veliki rizik. No, ima onih koji pristaju na to”, tvrdi sagovornik iz BiH kojeg su reporteri “Vijesti” krajem septembra zatekli na obali Tare.

I on je jedan od onih koji zivi od rijeke, ali tvrdi da nema namjeru da trazi vise od onoga sto legalno zaraduje.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Od reformi Crne Gore korist mogu imati i države regiona"
  on 05/12/2023 at 16:39

  Bosna i Hercegovina (BiH) nastaviće da podržava Crnu Goru na putu ka EU, poručio je ambasador te države Branimir Jukić i poručio da od reformi koje Crne Gora sprovodi koristi mogu imati i države regiona. On je danas razgovarao sa ministarkom rada i socijalnog staranja Naidom Nišić.

 • EU: Ograničeni napredak Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala
  on 05/12/2023 at 16:32

  Očekuje se da Savjet za opšte poslove Evropske unije na nivou ministara, u nacrtu pripremljenom za Kosovo, podvuče činjenicu da je ostvaren ograničen napredak u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i vladavine prava, saznaje portal koha.net.

 • IDF: Trupe u Kan Junisu, najintenzivnije borbe od početka operacije
  on 05/12/2023 at 16:17

  Izrael je ušao u novu fazu rata, odbrambene snage djeluju u svim djelovima Pojasa Gaze, a glavne operacije su na jugu u Kan Junisu. Cilj proširenih akcija je, uništenje lidera Hamasa, saopštio je Izrael. Najmanje 50 civila je ubijeno, a više stotina je povrijeđeno, u seriji izraelskih napada na dvije škole u gradu Gazi, u ​​kojima su bila smještena raseljena lica, saopštila je palestinska novinska agencija Vafa. Nema sigurnih zona u Pojasu Gaze, poručio je šef Ujedinjenih nacija za humanitarnu pomoć Martin Grifits.

 • Micev podnio ostavku u Zavodu za hidrometeorologiju
  on 05/12/2023 at 16:09

  Vršilac dužnosti pomoćnika direktora Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Branko Micev je 28. novembra podnio ostavku na to radno mjesto.

 • "Realno je da zatvorimo sva EU poglavlja za dvije godine"
  on 05/12/2023 at 15:55

  Crna Gora je najdalje odmakla u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, i uz nastavak reformi postoji realna mogućnost da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja 2026. godine, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović razgovarao je sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije, povodom završetka španskog predsjedavanja Evropskom unijom.

 • Brgljez u potrazi za hranom na sjeveru Crne Gore
  on 05/12/2023 at 15:48

  Brgljez (latinski: Sitta europaea) vrsta je ptice koja pripada rodu Sitta. Čitalac Portala RTCG poslao nam je snimak druženja sa ovom pticom.

 • Lavrov: Stvaranje Kaspijskog savjeta znači jačanje regionalne saradnje
  on 05/12/2023 at 15:39

  Stvaranje Kaspijskog savjeta moglo bi da pomogne daljem jačanju regionalne saradnje, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na današnjem sastanku sa najvišim diplomatama Azerbejdžana, Irana, Kazahstana i Turkmenistana.

 • Britanska nagrada za modu 2023: Šta je ko obukao i ko je dominirao crvenim tepihom
  on 05/12/2023 at 15:38

  Svetske zvezde, među kojima su Pamela Anderson i Gvinet Paltrou, prošetale su crvenim tepihom u Londonu.

 • U trećem kvartalu izdata 101 građevinska dozvola
  on 05/12/2023 at 15:30

  U Crnoj Gori je u trećem kvartalu izdata 101 građevinska dozvola i prijava radova, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

 • Berbok pred izbore u Srbiji: „Pažljivo gledamo“
  on 05/12/2023 at 15:25

  „U Evropi ne može biti sivih zona.“ To je bio deo odgovora Analene Berbok na pitanje postavljeno tokom konferencije za novinare u Ljubljani koje se odnosilo na predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra, kao i na ruski uticaj u toj zemlji.

 • Milatović upriličio svečanu večeru u čast diplomatskog kora
  on 05/12/2023 at 20:49

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović upriličio je u Vladinom domu na Cetinju svečanu večeru u čast predstavnika diplomatskog kora. Obraćajući se prisutnima, predsjednik Milatović je izrazio zadovoljstvo što je domaćin skupa, kojim je još jednom potvrđeno snažno prijateljstvo Crne Gore i država koje predstavljaju i iskazao uvjerenje da će zajedno, u srdačnoj atmosferi, stvarati nove perspektive komunikacije i saradnje.

 • Važno depolitizovati izbornu administraciju
  on 05/12/2023 at 20:12

  Manjinske partije su tri decenije održavale vlast u Crnoj Gori i koristile afirmativnu akciju, ocijenio je advokat i funkcioner Nove srpske demokratije (NSD) Mitar Šušić u emisiji "Okrugli sto" na TVCG.

 • Intenziviranje saradnje sa Alžirom da počiva na snažno postavljenim temeljima
  on 05/12/2023 at 19:45

  Intenziviranje saradnje Crne Gore i Alžira treba da počiva na snažno postavljenim temeljima i razumijevanju koje je u osnovi istorijskih odnosa dvije države, kazao je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Okrugli sto: Je li izborna reforma osuđena na propast?
  on 05/12/2023 at 19:18

  Izborna reforma uprkos zahtjevima iz Brisela skoro deceniju osuđena na propast. Je li vrijeme za iskorak, tema je emisije Okrugli sto na Parlamentarnom kanalu.

 • "Realno je da zatvorimo sva EU poglavlja za dvije godine"
  on 05/12/2023 at 15:55

  Crna Gora je najdalje odmakla u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, i uz nastavak reformi postoji realna mogućnost da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja 2026. godine, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović razgovarao je sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije, povodom završetka španskog predsjedavanja Evropskom unijom.

 • Ivanović sa ambasadorima: Poziv na prekid vatre na Bliskom istoku
  on 05/12/2023 at 14:31

  Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović razgovarao je danas, sa ambasadorima Izraela Jahelom Vilanom, Alžira Fatahom Mahrazom i Gruzije Tamarom Liluašvili, naglasivši da je proces evropske integracije apsolutni prioritet.

 • Spajić: Naredne godine da smanjimo budžetski deficit
  on 05/12/2023 at 14:22

  Za Crnu Goru je jako bitno da naredne godine smanji fiskalni i budžetski deficit, smatra premijer Milojko Spajić.

 • "Za rezultate na PISA testiranju kriva vlast i revanšizam"
  on 05/12/2023 at 14:07

  Za loše rezultate na PISA testiranju kriva je vlast koja se nije bavila unaprjeđivanjem prosvjete, već revanšizmom i indoktrinacijom, smatraju u Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

 • Zoran Šljukić v.d. direktor EPCG
  on 05/12/2023 at 13:52

  Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) na današnjoj sjednici je za vršioca dužnosti izvršnog direktora imenovao Zorana Šljukića, saznaje TVCG.

 • Naredne sedmice ponovno saslušanje kandidata za Sudski savjet
  on 05/12/2023 at 11:59

  Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu ponovo će 12. decembra saslušati kandidate za tri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.