OBAVEZNO PRIMIJENITI

S obzirom na obilne padavine na podrucju centralne Crne Gore za ocekivati je da dode do povecanja nivoa vode na vecini vodoizvorista sto po pravilu rezultuje povecanjem mutnoce. Podgoricki vodovod je vec izdao saopstenje da je vodu, zbog povecane mutnoce, potrebno prokuvati prije upotrebe.

U slucaju vidljive mutnoce gradanima se ne preporucuje da upotrebljavaju vodu za pice i pripremanje hrane, vec je potrebno koristiti bezbjedne alternative, tj. vodu iz “kontrolisanih izvora” vodosnabdijevanja, a prije svega flasiranu vodu.

Ekipe Instituta za javno zdravlje Crne Gore su na terenu gdje trenutno vrse uzorkovanja i mjerenja fizicko-hemijskih parametara vode za pice, a rezultati mjerenja ce biti objavljeni na web stranici Instituta odmah po zavrsetku analiza.

Do tada, Institut za javno zdravlje gradanima daje informacije u vezi s najcescim pitanjima u vezi s mutnocom vode.

Sta je mutnoca?

Mutnoca je termin kojim se sluzimo kada opisujemo kvalitet vode, a odnosi se na providnost vode. Ona se javlja kada voda na svom putu pokupi fino suspendovane cestice gline, mulja, organske i neorganske materije, planktona i drugih mikroskopskih organizama. Mutnoca se mjeri i izrazava u tzv. nefelometrijskim turbidimetrijskim jedinicama (NTU). Voda je odgovarajuceg kvaliteta ako je mutnoca manja od 1NTU.

Sta se preduzima kada se identifikuje mutnoca u vodi za pice?

Kada mutnoca prede vrijednost od 1NTU, preporucuje se da stanovnistvo, a narocito djeca, trudnice, stari i stanovnistvo sa oslabljenim imunim sistemom prokuvavaju vodu prije upotrebe ili koriste bezbjedne alternative tj. vodu iz kontrolisanih izvora vodosnabdijevanja (flasirane vode, na odgovarajuci nacin dopremljenu zdravstveno ispravnu vodu iz drugog vodovodnog sistema, izvorista i sl.). Kada mutnoca prede vrijednost od 6NTU, svim korisnicima se preporucuje da za pice koriste bezbjedne alternative.

Da li je zamucenost vode za pice zdravstveni problem?

Mutnoca je vise pokazatelj zdravstvenog rizika nego zdravstveni problem.

Dokazano je da sa povecanjem mutnoce raste rizik od nastanka oboljenja organa za varenje – narocito za populaciju pod rizikom u koju spadaju novorodencad, starije osobe i osobe sa oslabljenim imunim sistemom.

Zasto je mutnoca vazan indikator kvaliteta vode?

Bakterije, virusi i paraziti imaju sklonost da se vezu za cestice prisutne u mutnoj vodi. Na ovaj nacin ostaju “izvan domasaja” sredstava za dezinfekciju (u prvom redu aktivnog hlora) cime se ometa i onemogucava adekvatna dezinfekcija vode

Kako prokuvati vodu namjenjenu za pice?

U slucajevima kada ne postoje alternative zamucenu vodu namjenjenu za pice, pripremanje obroka, pranje voca ili povrca, pravljenje sokova ili leda, za pranje zuba isl. prije upotrebe treba prokuvati. Prije prokuvavanja treba vodu pustiti da “odstoji” kako izbistrila, a suspendovane cestice istalozile pa nakon toga prokuvati bistri dio. Ukoliko se koristi voda sa centralizovanih vodovodnih sistema potrebno ju je drzati najmanje pet minuta na temperaturi kljucanja. Ako se koristi voda iz bunara, lokalnih izvora i slicno, vodu treba prokuvati na temperaturi kljucanja minimum 10 minuta. Nakon toga vodu treba rashladiti u cistoj, pokrivenoj posudi.

Da li je bezbjedno kupati se ili tusirati sa mutnom vodom?

Da, pod uslovom da se u toku kupanja ili tusiranja voda ne konzumira sto je najcesci slucaj kod djece.

Ko je odgovoran da obezbjedi sigurnost vode za pice?

Preduzeca za vodosnabdjevanje su odgovorna za higijensku ispravnost vode za pice koju isporucuju potrosacima. Takode su u obavezi da informisu javnost kada postoje problemi koji ugrozavaju kvalitet vode. Informacije se uglavnom daju preko medija, drustvenih mreza i web stranica. Sistemi za vodosnabdjevanje podlijezu zdravstvenom nadzoru i pod kontrolom su inspekcijskih organa. U okviru kontrole bezbijednosti, voda za pice se analizira na razlicite parametre medu kojima se analizira i mutnoca.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Crna Gora otvara ambasadu u Švajcarskoj
  on 03/10/2023 at 14:45

  Vlada Crne Gore donijela je danas odluku o otvaranju Ambasade naše države u Švajcarskoj.

 • Miler: Pitanje formiranja vlade stvar Crne Gore
  on 03/10/2023 at 14:44

  Pitanje formiranja nove crnogorske vlade je isključivo u rukama Crne Gore, i Evropska unije ne treba da bude uključena u taj proces, kazao je ambasador Austrije u Crnoj Gori Karl Miler. On kaže i da je prozor Evropske unije (EU) za Crnu Goru širom otvoren i, ako i građani i institucije ulože napore, nije nemoguće da država postane dio evropske porodice 2028. godine.

 • Propao i posljednji pokušaj za smjenu Ćulafića
  on 03/10/2023 at 10:49

  Sprečavanjem održavanja sjednice Skupštine opštine od strane građana Andrijevice, propao je i posljednji pokušaj za smjenu predsjednika Željka Ćulafića (SNP).

 • Vladi prihvatljiva platforma koju je predložio Milatović
  on 03/10/2023 at 10:29

  Premijer Dritan Abazović kazao je da je Vladi prihvatljiva platforma za Crnu Goru u EU koju je predložio predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. On je to kazao tokom 68. sjednice Vlade Crne Gore ističući da je prihvatljiva svaka inicijativa okupljanja oko evropske agende.

 • Milatović primio akreditivna pisma ambasadorki Slovenije i Francuske
  on 03/10/2023 at 08:26

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadorki Republike Slovenije Bernarde Gradišnik i Republike Francuske An Mari Maske.

 • “Crnogorska kulturna baština devastirana i omalovažavana”
  on 03/10/2023 at 08:09

  Crnogorska kulturna baština devastirana je i omalovažavana nerazumnim i primitivnim postupcima instruiranih pojedinaca i zlonamjernih klerikalnih kolektiva, poručeno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • "Put ka EU možemo ubrzati samo zajedno"
  on 03/10/2023 at 05:46

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović predstavio je "Platformu za Crnu Goru u Evropskoj uniji", ističući da je to inicijativa koja bi trebalo da okupi sve parlamentarne partije oko ubrzanja EU puta. Konsultant za međunarodne odnose i univerzitetski profesor u Norveškoj Marko Begović za Portal RTCG, kaže da je Platforma predsjednika Crne Gore skup civilizovanih principa, što je ujedno i zahtjev naših međunarodnih partnera iz Evropske unije.

 • "Milatović želi da ubaci ZBCG u Vladu"
  on 02/10/2023 at 19:36

  Predsjednik Jakov Milatović svojom platformom želi da ubaci koaliciju "Za budućnost Crne Gore" u sastav nove Vlade, tvrdi član Izvršnog odbora DPS-a Arsenije Boljević.

 • "Milatović radi na tome da se vlada ne sastavi"
  on 02/10/2023 at 15:28

  Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da se predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na današnjoj pres konferenciji u želji da sebe predstavi kao državnika zapravo, kako su kazali, nije pokazao ništa izuzev narcisoidnosti, površnosti i neznanja.

 • Abazović – Maske: Francuska jača svoje prisustvo u regionu
  on 02/10/2023 at 15:13

  Predsjednik Vlade Dritan Abazović primio je danas novoizabranu ambasadorku Francuske u Crnoj Gori An Mari Maske.

 • Detaljnije o saradnji sa Saudijskom Arabijom
  on 03/10/2023 at 14:38

  O mogućnostima dalje saradnje Crne Gore i Saudijske Arabije detaljnije će biti razgovora na bilateralnom susretu ovog mjeseca u Marakešu u Maroku, saopšteno je na sastanku ministra finansija Aleksandra Damjanovića sa kolegama iz Saudijske Arabije.

 • Kolić: Vlada nas nezakonito smijenila
  on 03/10/2023 at 14:05

  Obrazloženje odluke Vlade o razrješenju predsjednika i članova Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo, ne odgovara činjenicama i pokazuje da Vlada nije raspolagala sa tačnim informacijama prilikom donošenja ove odluke ili je namjerno prećutala činjenicu da je Savjet ACV svoje obaveze u tom dijelu u roku ispunio, poručio je smijenjeni predsjednik ovog tijela Dženan Kolić.

 • Pred Crnom Gorom period intenzivne izgradnje saobraćajnog sistema
  on 03/10/2023 at 13:45

  Pred Crnom Gorom je period intenzivne modernizacije i izgradnje saobraćajnog sistema, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Admir Šahmanović.

 • Za dva dana 36 prekršajnih naloga, naplatiće 11.500 eura
  on 03/10/2023 at 12:50

  Turistički i sanitarni inspektori su 29. i 30. septembra u Podgorici kontrolisali rad ugostiteljskih objekata i izdali 36 prekršajnih naloga, u iznosu od 11.500 eura.

 • Imenovan novi Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo
  on 03/10/2023 at 12:12

  Vlada Crne Gore je na današnjoj 68. sjednici imenovala novi Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo koji će činiti Dejan Stojanović, Edis Ćatović, Miljana Knežević, Ćamil Kujević i Slobodanka Burić.

 • Bruto prihodi veći za 356 miliona eura nego lani
  on 03/10/2023 at 10:02

  Uprava prihoda i carina (UPC) ostvarila je naplatu bruto prihoda od ukupno 1,91 milijardu eura za devet mjeseci ove godine, što je više za 356 miliona eura ili 23 odsto nego u istom periodu lani. I planirani prihodi od početka januara do kraja septembra premašeni su za 278 miliona eura ili 17 odsto.

 • Link sa informacijama u vezi sa akcijom Stop inflaciji 100+
  on 03/10/2023 at 09:51

  Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma objavilo je link na kojem se mogu pronaći svi podaci u vezi sa akcijom Stop inflaciji 100+, koja ima za cilj zaštitu životnog standarda građana i smanjenje inflacije.

 • "Akcijom nijesmo riješili uzroke rasta cijena"
  on 03/10/2023 at 07:53

  Crnogorski građani imaju velika očekivanja od akcije „Stop inflaciji 100+“ koja bi trebalo da pomogne da za manje novca riješimo osnovne egzistencijalne potrebe. Ekonomski analitičar Predrag Drecun kazao je da pozdravlja akciju ali da smatra da ona ima kratkoročni efekat i da se sada rješava rast cijena, a da uzroke rasta cijena nikako nijesmo dotakli.

 • Cijene nekih namirnica snižene gotovo 40 odsto
  on 03/10/2023 at 05:56

  Građani su zadovoljni početkom akcije „Stop inflaciji 100+“, koja se odnosi na gotovo 150 artikla, što je, kako kažu više nego dobrodošlo.

 • Vlada mora biti spremna na ograničenje cijene struje
  on 02/10/2023 at 18:31

  Vlada mora biti spremna na ograničenje cijene struje, ukoliko bi se to poskupljenje moralo desiti, poručila je funkcionerka Socijalističke narodne partije (SNP) Sanja Jokić.