OBAVEZNO PRIMIJENITI

S obzirom na obilne padavine na podrucju centralne Crne Gore za ocekivati je da dode do povecanja nivoa vode na vecini vodoizvorista sto po pravilu rezultuje povecanjem mutnoce. Podgoricki vodovod je vec izdao saopstenje da je vodu, zbog povecane mutnoce, potrebno prokuvati prije upotrebe.

U slucaju vidljive mutnoce gradanima se ne preporucuje da upotrebljavaju vodu za pice i pripremanje hrane, vec je potrebno koristiti bezbjedne alternative, tj. vodu iz “kontrolisanih izvora” vodosnabdijevanja, a prije svega flasiranu vodu.

Ekipe Instituta za javno zdravlje Crne Gore su na terenu gdje trenutno vrse uzorkovanja i mjerenja fizicko-hemijskih parametara vode za pice, a rezultati mjerenja ce biti objavljeni na web stranici Instituta odmah po zavrsetku analiza.

Do tada, Institut za javno zdravlje gradanima daje informacije u vezi s najcescim pitanjima u vezi s mutnocom vode.

Sta je mutnoca?

Mutnoca je termin kojim se sluzimo kada opisujemo kvalitet vode, a odnosi se na providnost vode. Ona se javlja kada voda na svom putu pokupi fino suspendovane cestice gline, mulja, organske i neorganske materije, planktona i drugih mikroskopskih organizama. Mutnoca se mjeri i izrazava u tzv. nefelometrijskim turbidimetrijskim jedinicama (NTU). Voda je odgovarajuceg kvaliteta ako je mutnoca manja od 1NTU.

Sta se preduzima kada se identifikuje mutnoca u vodi za pice?

Kada mutnoca prede vrijednost od 1NTU, preporucuje se da stanovnistvo, a narocito djeca, trudnice, stari i stanovnistvo sa oslabljenim imunim sistemom prokuvavaju vodu prije upotrebe ili koriste bezbjedne alternative tj. vodu iz kontrolisanih izvora vodosnabdijevanja (flasirane vode, na odgovarajuci nacin dopremljenu zdravstveno ispravnu vodu iz drugog vodovodnog sistema, izvorista i sl.). Kada mutnoca prede vrijednost od 6NTU, svim korisnicima se preporucuje da za pice koriste bezbjedne alternative.

Da li je zamucenost vode za pice zdravstveni problem?

Mutnoca je vise pokazatelj zdravstvenog rizika nego zdravstveni problem.

Dokazano je da sa povecanjem mutnoce raste rizik od nastanka oboljenja organa za varenje – narocito za populaciju pod rizikom u koju spadaju novorodencad, starije osobe i osobe sa oslabljenim imunim sistemom.

Zasto je mutnoca vazan indikator kvaliteta vode?

Bakterije, virusi i paraziti imaju sklonost da se vezu za cestice prisutne u mutnoj vodi. Na ovaj nacin ostaju “izvan domasaja” sredstava za dezinfekciju (u prvom redu aktivnog hlora) cime se ometa i onemogucava adekvatna dezinfekcija vode

Kako prokuvati vodu namjenjenu za pice?

U slucajevima kada ne postoje alternative zamucenu vodu namjenjenu za pice, pripremanje obroka, pranje voca ili povrca, pravljenje sokova ili leda, za pranje zuba isl. prije upotrebe treba prokuvati. Prije prokuvavanja treba vodu pustiti da “odstoji” kako izbistrila, a suspendovane cestice istalozile pa nakon toga prokuvati bistri dio. Ukoliko se koristi voda sa centralizovanih vodovodnih sistema potrebno ju je drzati najmanje pet minuta na temperaturi kljucanja. Ako se koristi voda iz bunara, lokalnih izvora i slicno, vodu treba prokuvati na temperaturi kljucanja minimum 10 minuta. Nakon toga vodu treba rashladiti u cistoj, pokrivenoj posudi.

Da li je bezbjedno kupati se ili tusirati sa mutnom vodom?

Da, pod uslovom da se u toku kupanja ili tusiranja voda ne konzumira sto je najcesci slucaj kod djece.

Ko je odgovoran da obezbjedi sigurnost vode za pice?

Preduzeca za vodosnabdjevanje su odgovorna za higijensku ispravnost vode za pice koju isporucuju potrosacima. Takode su u obavezi da informisu javnost kada postoje problemi koji ugrozavaju kvalitet vode. Informacije se uglavnom daju preko medija, drustvenih mreza i web stranica. Sistemi za vodosnabdjevanje podlijezu zdravstvenom nadzoru i pod kontrolom su inspekcijskih organa. U okviru kontrole bezbijednosti, voda za pice se analizira na razlicite parametre medu kojima se analizira i mutnoca.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Milatović: Dušku Jovanoviću dugujemo istinu i pravdu
  on 27/05/2024 at 08:54

  Dušku Jovanoviću dugujemo istinu i pravdu, a sebi šansu da izgradimo društvo u kojem je slobodna riječ sigurna, poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, povodom 20 godina od ubistva urednika "Dana".

 • EK šalje mišljenje o pravosudnim zakonima
  on 27/05/2024 at 08:35

  Sjednica Vlade danas neće biti održana, jer je Evropska komisija najavila mišljenje na niz zakona, prije svega iz oblasti pravde i pravosuđa, saznaje naš portal.

 • "Ruka EU ispružena prema Crnoj Gori više nego ikada"
  on 27/05/2024 at 07:44

  Povodom 18 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore NVO Građanska alijansa objavila je publikaciju pod nazivom "18 godina nezavisnosti, pogled naprijed, putokaz ka EU napretku". Milan Radović iz Građanske alijanse kazao je da se Crna Gora nalazi u jednom specifičnom momentu kada su više nego ikada do sada vrata Evropske unije otvorena, te da treba iskorisiti taj trenutak.

 • Specijalni sud mora imati najmanje sedam sudnica
  on 27/05/2024 at 06:42

  Bez specijalnog suda nezamisliva je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, i trebalo bi ga formirati u što kraćem vremenskom roku, poručuje advokat Zdravko Begović.

 • "Budva da bude perspektivnije i bolje društvo"
  on 26/05/2024 at 19:06

  Potpredsjednica Demokrata i druga na izbornoj listi Dragana Kažanegra Stanišić iskoristila je danas svoje biračko pravo u Pržnu, pozivajući građane Budve da učine isto.

 • "OSI onemogućeno samostalno ostvarivanje biračkog prava"
  on 26/05/2024 at 13:53

  Niti jedno od svih 28 posmatranih biračkih mjesta u Budvi nije u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida što znači da na biračkom mjestu nije dostupan šablon za glasanje koji je izrađen u tamnoj boji od čvršćeg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista, te da etison trake nijesu pravilno postavljene, saopštio je izvršni direktor NVO Savez slijepih Crne Gore Goran Macanović.

 • "Ne odustajemo od programa Evropa Sad 2"
  on 25/05/2024 at 18:10

  PES sigurno neće povlačiti predloge čiji je idejni tvorac i autor, a neće odustajati ni od ekonomskog programa Evropa Sad 2, koji je osnova za bolji život i ekonomski prosperitet svih naših građana, poručio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Darko Dragović.

 • PES neće povući iz procedure rezoluciju o Jasenovcu
  on 25/05/2024 at 17:10

  Poslanički klub PES je podržao rezoluciju o Jasenovcu i neće je povlačiti iz skupštinske procedure, kategoričan je generalni sekretar Pokreta Evropa sad Boris Pejović.

 • Reakcija Kneževića očekivana, dogovoriti brzu rekonstrukciju Vlade
  on 25/05/2024 at 15:05

  Odluka Demokratske narodne partije (DNP) o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena njihovih zahtjeva za politikologa Vladmira Pavićevića je očekivana. Kao najbolji način da se izađe iz nastale situacije vidi dogovor i relativno brzu rekonstrukciju Vlade.

 • "Politički odgovorno da DNP i NSD prekinu podršku Vladi"
  on 25/05/2024 at 14:31

  Nakon izglasavanja Rezolucije o Srebrenici postalo je jasno da Pokret Evropa sad (PES) baštini sve političke prioritete Demokratske partije socijalista (DPS) i politički je odgovorno da Demokratska narodna partija (DNP) i Nova srpska demokratija (NSD) prekinu podršku Vladi i da se organizuju vanredni parlamentarni izbori, poručio je lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

 • Mujović u Trebinju o Bilećkom jezeru
  on 27/05/2024 at 06:22

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, boraviće danas u radnoj posjeti Trebinju, na poziv kolege iz Republike Srpske, Petra Đokića.

 • ASP: Ministarstvo energetike već dvije godine krši zakon
  on 26/05/2024 at 14:25

  Ministarstvo energetike i rudarstva već pune dvije godine krši Zakon o energetici i ne donosi Nacionalni klimatski i energetski plan, kao strateški dokument iz ove oblasti, dok zapisnici sa sjednica radne grupe zadužene za njegovu izradu pokazuju da se budući rad Termoelektrane (TE) Pljevlja prikazuje kao jedno od ključnih pitanja, jer se mora planirati postepeno ukidanje proizvodnje električne energije na ugalj, ocijenili su u NVO Akcija za socijalnu pravdu.

 • Fabrika peleta i briketa - kratko poslovanje, prazni pogoni i oštećeni radnici
  on 26/05/2024 at 09:12

  Vijest da će se u Pljevljima proizvoditi pelet i briketi od uglja optimistično je, prije nešto više od godinu, dočekana u tom gradu. Pogoni su, međutim, radili svega nekoliko mjeseci.

 • U ICT oblasti radi 9,8 miliona stručnjaka širom EU
  on 25/05/2024 at 20:50

  U oblasti informacione i komunikacione tehnologije (ICT) širom Evropske unije u prošloj godini radilo je 9,8 miliona stručnjaka, objavio je Eurostat.

 • Peranović: Ne planira se povećanje opšte stope PDV-a
  on 25/05/2024 at 14:17

  VD direktora Poreske uprave Sava Laketić naglasio je značaj računovodstveno-revizorske profesije u implementaciji poreskih propisa, poručujući da se intezivno radi na reforemi sveobuhvatnog poreskog sistema. On je to kazao na zatvaranju Simpozijuma Računovođa i revizora, koji je minula tri dana održan u Ulcinju.

 • Likvidna aktiva banaka u februaru 1,49 milijardi eura
  on 25/05/2024 at 13:19

  Likvidna aktiva banaka u februaru je iznosila 1,49 milijardi eura, što je 2,69 odsto manje nego u januaru.

 • Kvadrat stana skuplji za 630, plate veće 315 eura
  on 25/05/2024 at 11:13

  Od prvog kvartala 2019. godine do aprila ove godine prosječna tržišna cijena metra kvadratnog stana u novogradnji u Crnoj Gori porasla je za skoro 630 eura, pokazuje zvanična statistika.

 • Spajić: Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula
  on 25/05/2024 at 08:47

  Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula, najavio je premijer Milojko Spajić.

 • Reformom upisa radnog staža uštedjela bi i država i privreda
  on 25/05/2024 at 08:46

  Privredna komore Crne Gore organizovala je studijsku posjetu institucijama u Srbiji, a cilj posjete bilo je upoznavanje sa reformom upisa radnog staža koja je sprovedena u toj susjednoj državi.

 • Za 11 bivših "dakićevaca" po 2.000 eura
  on 25/05/2024 at 06:32

  Ustavni sud Crne Gore donio je Odluku kojom obavezuje Ministarstvo finansija da bivšim radnicima fabrike "Radoje Dakić" isplati po dvije hiljade eura na ime nematerijalne štete zbog povrede prava iz člana 32. Ustava i člana 6. stav 1. evropske Konvencije. To se navodi u informaciji koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici u vezi izvršenja odluke Ustavnog suda od 24. oktobra 2023. godine.